A tu ciekawa perspektywa, jak widzą siebie i swój język bracia Czechici:
The language is the oldest, after the Church Slavonic that is really Old Bulgarian, of all Slavic literary languages, and when its prestige use was revived in the 1700s and 1800s after suppression in favour of German during the period of Austrian rule, its champions ensured that all of the superabundant scientific, philosophical and legal vocabulary of German had its equivalent in Czech – so it is an exceptionally rich language, yet because it retains the elaborate inherited morphology of early Slavic, it lends itself potentially to very terse and pithy expression. Learning my way into this is another part of my voyage. Ať žije čeština!
dyzio napisal(a): Misiewicz w Rumuni?!! To już nie śpiewa?
Kolega coś o Rumunii i disco polo ? Ostrzegam - na własną odpowiedzialność. Przed państwem Sandru Ciorba i 38 mln wejść na YT. Komentarze polskich internautów - bezcenne...
ciekawe jest to, że takie szanowane babcie, matrony , które nie maja problemu dla śmichu na weselu zaśpiewać dosłownie np. "A żebyś ty wiedział jak mnie swędzi przedział..." itp
na pewno byłyby zgorszone kręceniem dupami w teledyskach. Zresztą ja tez tak mam.
Komentarz
To już nie śpiewa?
i pewnie nawet nie wie, że nie jest przystojny - a przynajmniej, że tak został oceniony tu i ówdzie
http://nautil.us/issue/30/identity/the-strange-persistence-of-first-languages
Chyba stąd też siorbać się wzięło
Słucham czwarty raz z rzędu.
Kaaaapelaaa grać !
Szedł raz Heniek polną drogą
chciał się przespać na poboczu
ale mu się nie udało
bo nie oddał moczu
Dobrze blisko pracy mieszkać
słowo daję, że nie kłamię
Powiedziała raz Marysia
stojąc nocą w bramie
Jemu też należy się!
Nasza Pierworodna poczęła się w czasie przepustki.
"A żebyś ty wiedział
jak mnie swędzi przedział..." itp
na pewno byłyby zgorszone kręceniem dupami w teledyskach. Zresztą ja tez tak mam.