los napisal(a): Mnie strasznie bawiły turystyczne imiona znajomych Niemców. Nie spotkałem jednego o imieniu polskim albo czeskim. W literaturze jest ciut lepiej - kochanek Hansa Castropa zwał się Przybysław Hippe. Choć niby to imię obodrzyckie a nie polskie.
„Stepan Bandera jest czwartym najczęściej kojarzonym z imienia i nazwiska Ukraińcem (po Julii Tymoszenko, Witaliju Kliczce i XIX-wiecznym poecie-budzicielu narodu Tarasie Szewczenko)”
Przemko napisal(a): Kto i czego od niego chce? Zaraz będzie winny napaści Putina na Ukrainę.
Jeszcze żaden mały kraj dobrze nie wyszedł na sojuszu z Kacapią, a ponadto nikt wchodząc z nimi w konszachty nie ustrzegł się współuczestnictwa w rzeczach moralnie dość obrzydliwych. Nie da się być w sojuszu z ziemską ekspozyturą ciemnych sił pozostając nieumoczonym.
Oczywiście prezydentowi małego i dość peryferyjnego kraju może się wydawać, że wszystkich wykiwa i dodatkowo zarobi parę forinciaków, ale.....
Dumam ja ostatnio nad Grupą V4 w kontekście międzymorsko-wojennym i wiecie co mie wyjszło? Ovaj, że winniśmy wywalić z V4 Węgry, a przyjąć Rumunię.
I co się wtedy stanie? Ano to, że V4 stanie się z grubsza grupą państw, które zyskały na traktacie z Trianon.
Jeszcze lepsze -- otóż Węgry dzięki swej nieubłaganej postawie w ramach wojny skonfliktowały się ze wszystkimi swymi sąsiadami, poza Serbosławią, która -- niespodzianeczka! -- też nie ma dostępu do morza.
Nie wiem jak Koledzy to widzą, ale na moje kaprawe oko, Órban zakiwał się jeszcze barziey niż sam Ozyrys.
Ozyrysowi to premier Wągrów może co najwyżej buty wiązać.
Co do reszty to oczywiście pełna słuszność, Madziarzy chyba w zbyt małym stopniu zostali okrojeni z terytoriów podczas poprzednich wojen i proszą sie o jeszcze.
Kiedy do nas dotrze, że ich bratankami są od dswna Kacapy a nie my?
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Dumam ja ostatnio nad Grupą V4 w kontekście międzymorsko-wojennym i wiecie co mie wyjszło? Ovaj, że winniśmy wywalić z V4 Węgry, a przyjąć Rumunię.
I co się wtedy stanie? Ano to, że V4 stanie się z grubsza grupą państw, które zyskały na traktacie z Trianon.
Jeszcze jedno - nie będzie w V4 żadnego prokacapskiego państwa. Co jest wartością samą w sobie, być może najważniejszą ze wszystkich. O Rumunii wiem niewiele, ale coraz bardziej mnie się podoba.
Jednakowoż optowałbym za jakąś szansą otrzeźwienia dla Budapesztu - nie wiedziałem, że mamy aż tylu sprawdzonych sojuszników w UE coby się ich pozbywać. A Bukareszt jako V5 to duszkiem tak. Pytanie czy oni są zainteresowani?
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Dumam ja ostatnio nad Grupą V4 w kontekście międzymorsko-wojennym i wiecie co mie wyjszło? Ovaj, że winniśmy wywalić z V4 Węgry, a przyjąć Rumunię.
Jeszcze lepsze -- otóż Węgry dzięki swej nieubłaganej postawie w ramach wojny skonfliktowały się ze wszystkimi swymi sąsiadami, poza Serbosławią, która -- niespodzianeczka! -- też nie ma dostępu do morza.
Nie wiem jak Koledzy to widzą, ale na moje kaprawe oko, Órban zakiwał się jeszcze barziey niż sam Ozyrys.
Są. Rumuni od 160 lat są w szwungu pasjonarnym. W tym czasie: 1. Z trzech nieważnych księstewek pod obcą władzą stworzyli jedno niepodległe państwo. 2. Wymyśli sobie język. 3. Zmienili alfabet z cyrylicy na łaciński (z fazą pośrednią hehe). 4. Jak były jakieś wojny, to bez pudła stawali po stronie zwycięskiej. 5. Za komuny byli niezależni od Sowietów.
Komentarz
Tadzio
Jeden z nich - wiadomo,
Więc zacznę od drugiego - Dymsza
https://deon.pl/imiona-swietych/adolf,161
Henryk byłoby bardziej odpowiednie
https://tygodnik.tvp.pl/54990323/irina-przytnie-grzywke-andrij-trawnik-ukraincy-w-polsce-ad-2021
No, na 200% o o poetę chodzi
Oczywiście prezydentowi małego i dość peryferyjnego kraju może się wydawać, że wszystkich wykiwa i dodatkowo zarobi parę forinciaków, ale.....
https://tvn24.pl/swiat/wojna-w-ukrainie-postawa-wegier-jakub-kumoch-powinny-wykorzystac-szanse-jak-mowil-chirac-by-milczec-5680424
Co do reszty to oczywiście pełna słuszność, Madziarzy chyba w zbyt małym stopniu zostali okrojeni z terytoriów podczas poprzednich wojen i proszą sie o jeszcze.
Kiedy do nas dotrze, że ich bratankami są od dswna Kacapy a nie my?
O Rumunii wiem niewiele, ale coraz bardziej mnie się podoba.
Blik uruchomi płatności w pierwszym kraju poza Polską. Trwają zaawansowane prace nad startem usługi w Rumunii
Nick?
Tak trzeba żyć. Orlen, Maspex, teraz Blik - kto jeszcze uprawia lokalną ekspansję?
A Bukareszt jako V5 to duszkiem tak. Pytanie czy oni są zainteresowani?
+1
1. Z trzech nieważnych księstewek pod obcą władzą stworzyli jedno niepodległe państwo.
2. Wymyśli sobie język.
3. Zmienili alfabet z cyrylicy na łaciński (z fazą pośrednią hehe).
4. Jak były jakieś wojny, to bez pudła stawali po stronie zwycięskiej.
5. Za komuny byli niezależni od Sowietów.