Skip to content

Prezydent Donald Trump w Polsce

124

Komentarz

• Trump wspomniał Bolka jako historycznego przywódcę S i tyle, niestety AŻ tyle....
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Najlepsze że jak Trump wspomniał o Wałęsie, to go wygwizdali
    No i dobrze, może Trump zauważył rozdźwięk między tym co mówi a reakcją publiki, a jeśli on to i inni też.
  • Mania napisal(a):
    Melania Trump uwięziona w hotelu - Hamburg w ogniu i dymie.
    Hue hue huehuehue

Rammstein
    Die Sonne scheint!
    Ramnstein
    Der Mensch brennt!

Dobrze, Niemcy, dobrze robicie. Niech Trump wie, gdzie jest mile widzianym gościem i cennym sojusznikiem, a gdzie jest znienawidzonym uzurpatorem huehuehue!
  • natenczas napisal(a):
    Zaś wtręt o bolku - jeśli wierzyć amerykańskim ćwierkaczom-miało być krecią robotą ambasadora US w Polsce, człowieka jeszcze z nadania obamy.
    tak gadają właśnie ćwiczery.
    Mania napisal(a):
    No nie róbmy własnych fejknjusów! Melania ze względów bezpieczeństwa nie opuszcza hotelu.
    To "uwięzienie" to skrót myślowy dobry z połączeniem info o fantastycznym przyjęciu w Polsce.
  • natenczas napisal(a):
    Zaś wtręt o bolku - jeśli wierzyć amerykańskim ćwierkaczom-miało być krecią robotą ambasadora US w Polsce, człowieka jeszcze z nadania obamy.
  • Skoro o cwierkaczach. Wydaje mi sie ze Trump widzial byl przemowienie B. Szydlo ("Europo powstan z kolan") tak popularne w necie, dzieki polskiej twitterowiczce przetł. na ang.
  • uhrr napisal(a):
    Skoro o cwierkaczach. Wydaje mi sie ze Trump widzial byl przemowienie B. Szydlo ("Europo powstan z kolan") tak popularne w necie, dzieki polskiej twitterowiczce przetł. na ang.
    nie sądzę, żeby musiał być zdany na takie akcje, przecież dostaje codziennie prasówkę
  • romeck napisal(a):
    natenczas napisal(a):
    Mania napisal(a):
    No nie róbmy własnych fejknjusów! Melania ze względów bezpieczeństwa nie opuszcza hotelu.
    To "uwięzienie" to skrót myślowy dobry z połączeniem info o fantastycznym przyjęciu w Polsce.
    To nie fejknius, ani skrót myślowy - to rzeczywistość.
  • Jednak wyszła na wieczorny bankiet
    image
  • Co za kurdupel
  • Rzeczywiście nieszczególny z niego przystojniak. Trump o 7 lat starszy a wygląda przy nim jak osiłek i macho. Cały misternie malowany wizerunek judoki i twardziela blaknie na tym zdjęciu.
  • ...to od kucania!
    image
  • Podsumowanie wizyty w Warszawie przez przedstawiciela rumuńskiej prawicy:
    Traian Ungureanu: Poles are a hindrance and an antidote to the disappearance of Europe
  • romeck napisal(a):
    ...to od kucania!
    Ruskie tak srajo!

• qiz napisal(a):
    romeck napisal(a):
    ...to od kucania!
    Ruskie tak srajo!

Po piętach?
  • randolph napisal(a):
    Podsumowanie wizyty w Warszawie przez przedstawiciela rumuńskiej prawicy:
    Traian Ungureanu: Poles are a hindrance and an antidote to the disappearance of Europe
    Ale kolega nam tu każe czytać googlowe tłumaczenia? Jak mam zrozumieć to zdanie :"it is appropriate to rope the rope with anger from the neighboring house to the suicide who is just sitting up"?
  • coś o samobójstwie
  • Ale w sensie, że samobójcy należy podać sznur, czy raczej zabrać?
  • kulawy_greg napisal(a):
    Jak mam zrozumieć to zdanie :"it is appropriate to rope the rope with anger from the neighboring house to the suicide who is just sitting up"?
    Co tu jt niezrozumiale? Chodzi o to ze
    "lina powinna się rycząc z wściekłości, następny dom, do samobójstwa właśnie wspiął się na krześle"
  • No tak, później zobaczyłem, że na polski tłumaczenie jest jeszcze śmieszniejsze (i mniej zrozumiałe).
  • qiz napisal(a):
    romeck napisal(a):
    ...to od kucania!
    Ruskie tak srajo!

Noszkurde! Przeca tak najhigieniczniej! A ja niby jak w lesie na harcerskich obozach???
  • edytowano July 2017
    Pan Gugiel zrobił tłumaczenie dla wygody Czcigodnego Koleżeństwa. Może on i niezbyt rozgarnięty, ten Gugiel ale nie trza go prosić i zawsze wszystko jest od ręki nawet jeśli nie czyta się z równą przyjemnością jak Byrona.

Na problemy ze zrozumieniem najlepszym Recepem Tayyipem jest lektura oryginału ze słownikiem rumuńsko-polskim na kolanach. Skądinąd pasjonujące i pożyteczne zajęcie, od którego półkule czytającego doznają prawdziwego ubogacenia, innego niż przy multikulti.

edit: Ponieważ jestem pesymistą w ocenie natury ludzkiej, więc chyba trza by skróta zapodać, jako że gugiel nie do przejścia, a słowniki papierowe ... tentego ... szkoda atłasu i czegoś jeszcze com zapomniał.

Uwaga: Owóż rumuńska prawica DOBRZE pisze o wizycie Trumpa w Polsce. Radujmy się.
  • romeck napisal(a):
    ...to od kucania!
    TRVE GOPNIK!

• romeck napisal(a):
    ...to od kucania!
    image
    od kaszlu?
  • christoph napisal(a):
    romeck napisal(a):
    ...to od kucania!
    od kaszlu?
    Och, na forum godam po polsku, nie po ślónsku :)

kucać (śląski) = kaszleć (polski)

angedota prawdziwa z życia małej żonki
    Śląska rodzina za komuny spędza wakacje nad morzem.
    Rodzice Ani starali się w Polsce mówić po polsku (za PRL-u robiono wszystko by gnoić śląską godkę) :)
    Bawią się i wołają do kilkuletniego synka (teraz mojego szwagra):
    "Kucnij!" - żeby przysiadł. A on na to: "Khhy khhy, hyyy!!!"
    I wszyscy padli

• romeck napisal(a):
    Rodzice Ani starali się
    Przy pierwszych 2 czytaniach zrozumiałem, że się w ogóle (ani) nie starali, dopiero potem skojarzyłem, że to nie literówka, tylko celowa duża litera...

• pl- polski literacki
    ff- polski FF spicz
    śl- śląska godka
    kr- krakowskie gadanie

Tak chyba trzeba będzie opisywać język wpisów! :))
  • W najnowszych Arcanach jest sporo materiałów o ślunskiej godce i o śląskich sprawach w ogóle, z różnych punktów widzenia.
  • edytowano July 2017
    Brzost napisal(a):
    ... o ślunskiej godce ...
    ...ślůnskij...

Ale.
    Ale taką pisownię (alfabet) promuja gorzeliki i raśe, więc ten-tego... :/
    Jeden z największych znawców języka śląskiego, autor książęk po śląsku, wycofał się z tej kodyfikacji - promował (optował za opcją) nie dodawania liter nie istniejących w alfabecie polskim tylko utworzenie podwójnych lub/i powrót starych wyszłych z użycia, np. e-z-kreską-na górze (dawne 'mleko') (nie mogę sobie przypomnieć nazwiska, a nawet rozmawiałem z nim kiedyś przy jego stoisku z książkami.

..to tak apropos Trumpa, prezydenta państwa, gdzie nowowjorczyk nie zrozumie teksańczyka, choć dla nas to wciąż jeden język amerykański :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.