Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

1648649651653654711

Komentarz

• @KazioToJa powiedział(a):

tezę mamy, a dowód?

że Holendrzy (gorsi od nich są już tylko Niemcy i Anglosasi) traktują nas cały czas jak rozkapryszone bachory, z domieszką wyższości, ledwie skrywanej pogardy i wstrętu. Takie traktowanie na zasadzie neokolonialnej, jesteś Polaczku takim europejskim pariasem vel "polska biała Muzina" z którym nie będziemy dyskutować i negocjować, tylko ci narzucać i nieustannie ciebie pouczać

• edytowano June 2024

@KazioToJa powiedział(a):

tezę mamy, a dowód?

Syndrom "oblężona twierdzy" i kult moralnych zwycięstw to też teza losa, zasadniczo.

• @Przemko powiedział(a):

/..../

i kult moralnych zwycięstw to też teza losa, zasadniczo.

Ziemkiewicza

• sanacyjno-insurekcyjna

1. nikt nie ma czyiś cnót w d., bo informacja o cnotach innych jest zbyt cenna by ją ignorować. Nie będzie za te cnoty specjalnie chwalił, ale je uwzględni w swoich zrachowaniach. Np w dobrej dzielnicy nie będzie wstawiał krat w oknach, wzmacniał drzwi i pozwoli dzieciom samodzielnie odwiedzać kolegów. W kiepskiej wręcz przeciwnie. To samo dotyczy państwa. Czy Niemcy inwestują w obronę wschodniej granicy? Nawet za PiS nie widziały potrzeby.

2. mówienie o swoich krzywdach opłaca się nie tylko Żydom. Do niedawna np Niemcy uważali, że ich wojsku niepolitycznie jest operować w Polsce, niestety to ich przekonanie ostatnio się zmieniło. Niedługo będziemy im musieli przypominać, o ile damy radę, jaki wyglądało polsko-niemieckie sąsiedztwo w jednym kraju, o tym, jak sąsiedzi rozstrzeliwali sąsiadów bo tak. Będziemy musieli przypominać, bo przegotowują się łobuzy do oskarżenia nas o czystki etniczne.

• Holandia srandia. Najgorszym naszym wrogiem jest wróg wewnętrzny - Targowica.
    Wrogiem nr 2 jest grzech zaniechania patriotycznej elity (PiS). Jeśli dopuszcza się do tego, by większość mediów była w obcych rękach (Niemcy, Zaslaw) - to się prosi o nieszczęście.

• Jedni montowali, inni usuwali...

• Po to były wybory

• edytowano June 2024

Kim trzeba być, żeby odbierać narodowi bohaterów?!
    Kimś obcym. Wrogiem.
    https://x.com/Gameover1920/status/1805624210502418675

• @Mania powiedział(a):
    Kim trzeba być, żeby odbierać narodowi bohaterów?!
    Kimś obcym. Wrogiem.
    https://x.com/Gameover1920/status/1805624210502418675

Szokujące. "Naprawiają" Niemcom historię.

• edytowano June 2024

Usuniemy pańskiego bohatera i co pan nam zrobi?

Oni się nas w ogóle nie boją i czemu się dziwić skoro wśród wielu z nas nawet działania Jacka Kurskiego w domenie medialnej uchodzą na nazbyt (sic!) brutalne?

• Tak się tym wq rzyłam, że dopiero nad ranem usnęłam.

• Mieliśmy wątek o tym muzeum ale nie mogę go odnaleźć teraz, dobra rozmowa o sprawie z mnóstwem szczegółów o których nie wiedziałem/nie pamiętałem. Wątek niemieckich hoteli budowanych na koszt państwa polskiego wyborny.

• Był wątek o nazwie w stylu "o co chodzi z Westerplatte" czy "o co chodzi z muzeum", tak pamiętam.

• @MarianoX powiedział(a):
    Usuniemy pańskiego bohatera i co pan nam zrobi?

Oni się nas w ogóle nie boją i czemu się dziwić skoro wśród wielu z nas nawet działania Jacka Kurskiego w domenie medialnej uchodzą na nazbyt (sic!) brutalne?

Kurski był przeciwskuteczny przede wszystkim.

• edytowano June 2024

https://x.com/MGryglik/status/1804436699746812114
    Ta kobieta wywołuje we mnie odrazę - żeńskie wcielenie Tuska.

• Z osob> @Przemko powiedział(a):

Był wątek o nazwie w stylu "o co chodzi z Westerplatte" czy "o co chodzi z muzeum", tak pamiętam.

Właśnie tak zaczyna się ten wątek, w którym jesteś. Przerodził się później w "śmietnik" o wszystkim.

• @Mania powiedział(a):

https://x.com/MGryglik/status/1804436699746812114
    Ta kobieta wywołuje we mnie odrazę - żeńskie wcielenie Tuska.

Oj nie. Bez porównania głupsza.

• @extraneus powiedział(a):
    Powiedzcie mi, o co chodzi z Muzeum II Wojny Światowej?

Z tego, co każdy może sobie wyguglać, wynika, że jest to instytucja kultury państwowa, a więc "organem założycielskim: (nie wiem, czy ten termin funkcjonuje na gruncie przepisów o działalności kulturalnej) jest MKiDN?

Z wiki:Muzeum zostało powołane 1 września 2008 roku zarządzeniem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pod nazwą Muzeum Westerplatte. W tym samym dniu premier Donald Tusk powołał pełnomocnika do spraw Muzeum II Wojny Światowej w osobie prof. dr hab. Pawła Machcewicza. W skład zespołu pełnomocnika ds. muzeum weszli także dr hab. Piotr M. Majewski – historyk z Uniwersytetu Warszawskiego i dr Janusz Marszalec, który w latach 2000–2007 pełnił funkcję naczelnika Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku. Celem zespołu było m.in. wypracowanie koncepcji programowej Muzeum II Wojny Światowej, która została zaprezentowana na forum publicznym 6 października 2008 roku w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w Warszawie podczas dyskusji z udziałem historyków i muzealników. Tekst koncepcji oraz zapis dyskusji został ogłoszony drukiem, jest także dostępny bezpośrednio na stronie internetowej Muzeum.

26 listopada 2008 roku Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego przemianował państwową instytucję kultury Muzeum Westerplatte na Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku. Jednocześnie określił zakres zadań nowej placówki, stwierdzając że „przedmiotem działalności muzeum jest gromadzenie zbiorów dotyczących historii II wojny światowej, ich ochrona oraz udostępnianie poprzez prowadzenie w szczególności działalności wystawienniczej, popularyzatorskiej, edukacyjnej i wydawniczej”

Jak zatem jest możliwe, że wokół tej placówki trwają jakieś dziwaczne i niezrozumiałe dla mnie podchody? To polski minister KiDN nie ma wpływu na działalność takiej instytucji? Doszło do tego, że niedawno władze muzeum zaskarżyły do sądu administracyjnego decyzję (tak to nazwano w prasie, pewnie idzie o jakieś zarządzenie ministra) o połączeniu tej placówki z inną a wsa połączenie "wstrzymał"! To jest metoda działania Glińskiego (na paluszkach) czy w czymś innym rzecz? Może po prostu terytorium wyznaczone linią Wrocław-Poznań-Gdańsk nie jest polskie? No i sprawa dotyczy placówki, która miała chyba być narzędziem niemieckiej polityki historycznej w IIIRP?

Edit: poprawiono literówkę

Tag tego pierwszego wpisu to "zbiorczy", bo wątek od początku był przeznaczony do rozmaitości. W każdej razie prawdopodobną przyczyną takiego stanu rzeczy jest "kadencyjnoś" władz muzeum. Jako, że władzie zostały powołane jeszcze przez sprzedawczyków, a potem ministerstwo po wyborach było przejęte przez ZP, to ZP poczekała do końca kadencji i wsadziła do zarządu Polaków. Ci dodali wtedy do ekspozycji polskich bohaterów, przeciwko czemu zdrajcy chcieli protestować w sądzie. Przegrali, więc musiało być jak było. Teraz zdewastowali wystawy licząc (nie bez powodu) na bezkarnoś.

• Ustamy tygryska padło zapewnienie że do muzeum 2WŚ w Gdańsku z powrotem trafią na ekspozycję osoby Ulmów, Pileckiego i swMMK...."i my to zrobimy, zapewniam" taki jes groźny, no!

• Dobry policjant.

• Albo wewnątrzkoalicyjna rozgrywka. Zorientował się że są ***ani przez Ryżego i odezwał się instynkt samozachowawczy.

• Czy masło protestuje, jak się zorientuje, że się rozpuściło, żeby kotlet się usmażył?

• Dr Józef Orzeł: PSL może wystartować razem z PiS. Wyobrażam sobie listę Konfederacji z PSL
    Ardanowski tworzy swoją własną partię, co czyni wchłonięcie SP celowym.

• Idiota.

• @trep powiedział(a):
    Idiota.

Ardanowski czy The Eagle?

• Eagle. Nie ma obcji, żeby PSL ustawił się po stronie Polski. Nigdy nie było. Dają się podpuszczać głodnym kawałkom.

• @trep powiedział(a):
    Eagle. Nie ma obcji, żeby PSL ustawił się po stronie Polski. Nigdy nie było. Dają się podpuszczać głodnym kawałkom.

+100

PSL w takim samym stopniu "może wystartować" z PiS jak swego czasu "mógł powstać" POPiS.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.