Skip to content

Blaski i nędze Unii Europejskiej

1424344454648»

Komentarz

• Jako, że to nasi dobroczyńcy, to na pewno dla naszego dobra. Jak ktoś coś robi dobrze, trzeba pochwalić.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Elegancki sposób załatwienia drobnej, ale skutecznej innowacji przez organosy Wujni:

https://tvrepublika.pl/Ekonomia/Polska-firma-opracowala-tanszy-i-lepszy-produkt-i-dlatego-trzeba-ja-bylo-wyeliminowac/169338

rękami m.in Polaków :-(

• Widziałem > @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

Elegancki sposób załatwienia drobnej, ale skutecznej innowacji przez organosy Wujni:

https://tvrepublika.pl/Ekonomia/Polska-firma-opracowala-tanszy-i-lepszy-produkt-i-dlatego-trzeba-ja-bylo-wyeliminowac/169338

Są na youtube testy tego wynalazku i ja bym w to dziecka nie zapiął.

• Też bym tego za darmo nie wziął, chociaż wiadomo chcącemu nie dzieje się krzywda...
    Ja mam w aucie dwa cybexy dla dziewczyn i 5 punktowy maxi Cosi dla młodego i jak jak moje dziewczyny zasypiają w podróży to głowę mają zawsze opartą o boczne części zagłówka fotelika, który się do wzrostu dopasowuje, a pas zawsze siedzi na ramieniu.
    Przy tym wynalazku leżałyby na drzwiach, kanapie, podłodze albo na sobie z pasem niewiadomo gdzie.

• @czlowiek powiedział(a):
    Też bym tego za darmo nie wziął, chociaż wiadomo chcącemu nie dzieje się krzywda...
    Ja mam w aucie dwa cybexy dla dziewczyn i 5 punktowy maxi Cosi dla młodego i jak jak moje dziewczyny zasypiają w podróży to głowę mają zawsze opartą o boczne części zagłówka fotelika, który się do wzrostu dopasowuje, a pas zawsze siedzi na ramieniu.
    Przy tym wynalazku leżałyby na drzwiach, kanapie, podłodze albo na sobie z pasem niewiadomo gdzie.

Ogólnie do 4 roku życia zaleca się wożenie tyłem do kierunku jazdy, od 4 przodem ale nadal z pięciopunktowym pasem albo jeśli dziecko jest odpowiednio wysokie już z pasem normalnym ale nadal z dodatkowym uchwytem na ten pas między nogami aby nie wylecieć z pasów dołem, ze względu na nie do końca rozwinięte kości biodrowe. A tutaj proponuje się od 5 roku życia normalny pas i normalny fotel... to nie jest mądre. Nie pamiętam jaki mamy fotelik dla starszych ale ma nawet dodatkową piankową nakładkę na pas na wysokości piersi aby w razie czego nie zgniotło za bardzo. Dorośli przy solidnych zderzeniach mają potem gustowne siniaki, to są duże siły i wiotka jeszcze szyja cierpi szczególnie u dzieci.

• O rany, wszystko kwestia badań technicznych i ew. ograniczeń dot. wieku czy wagi. A tu czytam, że nawet zabronili robić badań, co wydaje mi się nieco zbyt daleko idącem.

• Ja to już gołym okiem przebadalem i jak dla mnie to nie gadżet dla mojego dziecka, ani żadnego, o którym decydować miałbym, ale też nie lubię jak biją naszych.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    O rany, wszystko kwestia badań technicznych i ew. ograniczeń dot. wieku czy wagi.

No właśnie nie tylko, są 4-latki duże i ciężkie odpowiednio, ale nadal mają za słabe mięśnie górnej części ciała i za ciężką głowę. I potem mamy coś takiego: https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-08-09/lekarze-przyszyli-glowe-dziecku-pionierska-operacja-polskich-lekarzy/

To że lobbyści zablokowali to nie znaczy z automatu że gadżet jest spoko.

• @Przemko powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    O rany, wszystko kwestia badań technicznych i ew. ograniczeń dot. wieku czy wagi.

No właśnie nie tylko, są 4-latki duże i ciężkie odpowiednio, ale nadal mają za słabe mięśnie górnej części ciała i za ciężką głowę. I potem mamy coś takiego: https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-08-09/lekarze-przyszyli-glowe-dziecku-pionierska-operacja-polskich-lekarzy/

To że lobbyści zablokowali to nie znaczy z automatu że gadżet jest spoko.

Ja bym jednak wolał, żeby za blokowaniem tego typu produktów stały jednak badania, czarno na białym pokazujące dlaczego to dziadostwa, a nie po prostu zakaz. Do tego zabronienie badań sugeruje, ze jednak ktoś się boi ich wyników....

• 7my7my
    edytowano 5 October

Unia wprowadza cła na chińskie elektryki,

Niemcy byli przeciw, Polska za.

• bezwzględne wyeliminowanie polskich producentów fotelików to sprawa znana w branży i głośna od wielu lat
    zmowa

• @7my powiedział(a):
    Unia wprowadza cła na chińskie elektryki,

Niemcy byli przeciw, Polska za.

USA kompletnie zablokowały u siebie elektryki z częściami z Chin, w praktyce oznacza to też zablokowanie zarazem elektryków z Europy. Mówią, że to ważna porażka Niemiec w Brukseli, np. tutaj w szerszym kontekście.

• Donald chce zmienić patrona? Nie uda mu się.

• @los powiedział(a):
    Donald chce zmienić patrona? Nie uda mu się.

Eee tam, jakieś wewnętrzne niemieckie przepychanki. Ursula była za, Olaf przeciw, Donek tak jak Ursula.

• Ciekawe123, kto ma rację w sporze Urszuli z Olafem, czy niemieckie pojazdy bez chińskich komponentów pojadą czy nie.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.