Skip to content

Elektromobilność - da sie

1282930313234»

Komentarz

• @W_Nieszczególny powiedział(a):
    Jak duże różnice wzniesień, to najlepiej zainwestować w trolejbusy, bo autobusy spalinowe też nie są optymalne - sprzęgła, hamulce i skrzynie biegów się szybciej zużywają, nie mówiąc o paliwie. Dla współczesnych trolejbusów nie trzeba nawet robić sieci trakcyjnej na całej trasie, więc taka inwestycja nie musi być ponad siły miasta.

Najlepsze są i tak podziemne trolejbusy dieslowskie.

• Podziemne -- w ścisłym centrum miasta.
    • Trolejbusy -- centralnie, czyli tam, gdzie opłaca się budować infrastrukturę
    • Dieslowskie -- na obrzeżach miasta, tam gdzie za daleko i zbyt rzadko

Wszystkie te trzy wymogi może spełnić jeden pojazd, zwłaszcza że opcja jeden jest bardziej kwestią infrastruktury niż samego autokinetonu.

• Przy okazji dobrze jest zadbać o bezpieczeństwo w tych podziemnych i naziemnych, gdyż od niego może zależeć przepustowoś.

• @trep powiedział(a):
    Przy okazji dobrze jest zadbać o bezpieczeństwo w tych podziemnych i naziemnych, gdyż od niego może zależeć przepustowoś.

Nu, wogle, opowiadam się za beźpieczęstwem na drodze.

• edytowano 6 March

Tymczasem w Poznaniu:

"Wszystkie poznańskie autobusy wodorowe @solarisbus_official zostały wycofane z ruchu i natychmiast skierowane do zajezdni. Decyzja została podjęta w trybie awaryjnym po tym, jak pokładowe systemy diagnostyczne we wszystkich pojazdach wykryły niespodziewane usterki. To pierwszy tak poważny incydent związany z technologią wodorową w Polsce.

Awaryjny powrót dotyczył wszystkich 25. autobusów wodorowych Solaris Urbino 12 Hydrogen, które zostały zakupione w 2023 roku. Pojazdy te były elementem pilotażowego projektu związanym z dekarbonizacją floty komunikacyjnej stolicy Wielkopolski. Są to 12-metrowe autobusy niskopodłogowe, wyposażone w wodorowe ogniwo paliwowe o mocy 70 kW, zasilane z magazynów wodoru o pojemności 37,5 kg.

Maksymalny zasięg tych pojazdów na jednym tankowaniu wynosi do 350 km.

Awaria miała miejsce w godzinach dopołudniowych, a jej przyczyna nie została jeszcze ustalona.

“Obecnie wspólnie z producentem autobusów oraz dostawcą paliwa wodorowego pracujemy nad wyjaśnieniem przyczyny i rozwiązaniem problemów. O dalszym rozwoju sytuacji będziemy informować na bieżąco” – poinformowało MPK Poznań w oficjalnym komunikacie.
    W miejsce wycofanych Solarisów wysłano pojazdy z napędem konwencjonalnym, co pozwoliło uniknąć zakłóceń w funkcjonowaniu transportu publicznego w mieście. ""

• Bardzo ciekawa analiza o sytuacji rynku motoryzacyjnego. Od 20:55 jest rys historyczny aut elektrycznych, które 100 lat temu dominowały nad spalinowymi i jak się to potem potoczyło i dlaczego.

• jednak handel i ekonomia to emocje

Tesla, amerykański gigant produkujący pojazdy elektryczne, została wyrzucona z prestiżowych targów Vancouver International Auto Show. Decyzja, ogłoszona we wtorek przez dyrektora wydarzenia Erica Nicholla, została podjęta ze względu na obawy o bezpieczeństwo pracowników, uczestników i wystawców. Według oficjalnego oświadczenia Tesla otrzymała "wielokrotne możliwości dobrowolnego wycofania się", zanim organizatorzy podjęli ostateczną decyzję o wykluczeniu marki z wydarzenia, które rozpoczyna się w środę i potrwa do niedzieli.

• Mam wrażenie, że Musk doskonale wie, że EM to ściema i gadżet. Swoje zarobił, teraz się bawi.

• @qiz powiedział(a):
    Mam wrażenie, że Musk doskonale wie, że EM to ściema i gadżet. Swoje zarobił, teraz się bawi.

^this, on już jest zainteresowany zupełnie innymi tematami

• @Filioquist powiedział(a):

@qiz powiedział(a):
    Mam wrażenie, że Musk doskonale wie, że EM to ściema i gadżet. Swoje zarobił, teraz się bawi.

Jest zainteresowany wszystkim na czym można zarobić, im więcej interesów wypali tym dla niego lepiej.

• @Przemko powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@qiz powiedział(a):

Jest zainteresowany wszystkim na czym można zarobić, im więcej interesów wypali tym dla niego lepiej.

...chyba już jest na wyższym levelu niż zwykły groszorób (aka businessman), You might call him crazy

• Fun fact. Gdybym zarabiał 5kusdph 8hpd 5dpw od czasów narodzenia Chrystusa, i nic nie wydawał, nie miałbym tyle piniendzy, co Hello Mózg.

• czasem nie ma jak to dofinansowanie od państwa

• edytowano 20 March

...bardziej miałem na myśli mental - co innego go jara niż robienie kasy przynajmniej w ...hmmm ...by tak rzec "ziemskiej skali", z tej perspektywy ziemska kasa, choćby bardzo duża, jest tylko "środkiem do celu", co czyni go wariatem a nawet bluźniercą właśnie w oczach, które nie rozumieją

• Ja to napisałem w tym znaczeniu. Nie wygląda mi na to (choć nie mam żadnego aparatu do oceny, tylko własne wrażenie), żeby on się jakoś specjalnie przejmował tą kasą.

• @trep powiedział(a):
    Ja to napisałem w tym znaczeniu. Nie wygląda mi na to (choć nie mam żadnego aparatu do oceny, tylko własne wrażenie), żeby on się jakoś specjalnie przejmował tą kasą.

...zwłaszcza, że myśli, że dorwał się do publicznej - star spangled banner on Mars, right? a potem kopalnie w pasie asteroidów itd.

• edytowano 21 March

Ja verstehen, że wiara w każde bez wyjątku słowo wypowiedziane przez polityka nie jest najwyższą formą mądrości, ale wygląda na to, że jednak Hello Mózg nie wycofuje się z autokinetonów. Przedziwnie! Wprowadza nowoś.

Auto przez gejów i przez kerownika.

• @trep powiedział(a):
    Ja verstehen, że wiara w każde bez wyjątku słowo wypowiedziane przez polityka nie jest najwyższą formą mądrości, ale wygląda na to, że jednak Hello Mózg nie wycofuje się z autokinetonów. Przedziwnie! Wprowadza nowoś.

...pas asteroidów jest tego wart

• Saab już coś podobnego próbował:

sukces był oszałamiająco umiarkowany ;)

• @Filioquist powiedział(a):

@trep powiedział(a):

...pas asteroidów jest tego wart

Sprzedaż Tesli to zasadniczo na całym świecie w 2025 spadła o 30-70% rok do roku.

• może się nie psują?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.