Skip to content

Mózgotrzepy

12425262729

Komentarz

• Zdrada! Okazuje się, że szarlotka jestto wyrób radziecki, na cześć Szarloty Hohenzollern. Czy można upaść niżej.

Geneza szarlotki sięga charlotte russe[w innych językach] – francuskiego deseru przypisywanego Marie-Antoine’owi Carême’owi (1784-1833)[1]. Pierwotnie wyrób nie zawierał jabłek – składał się z kremu bawarskiego i biszkoptów (kocich języczków)[1]. Carême nazwał to danie na cześć cara Aleksandra I i jego przyszłej szwagierki – księżniczki Charlotty Hohenzollern[1].

• Okropnoś!!!

• Podobno przewrót w Nepalu spowodowany został przez ban na media społecznościowe.

• @Przemko powiedział(a):
    Podobno przewrót w Nepalu spowodowany został przez ban na media społecznościowe.

Z tego co rozumiem było odwrotnie. Najpierw jakieś ruchawki i żeby je zdławić jakiś geniusz wymyślił, żeby zamknąć Fejsika, co rozjuszyło młódź, zamiast spacyfikować ją.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    Podobno przewrót w Nepalu spowodowany został przez ban na media społecznościowe.

Z tego co rozumiem było odwrotnie. Najpierw jakieś ruchawki i żeby je zdławić jakiś geniusz wymyślił, żeby zamknąć Fejsika, co rozjuszyło młódź, zamiast spacyfikować ją.

chyba nie zaczęło się od ruchawek na ulicach, tylko od przekazywania informacji o korupcji władz. Młodzież porównywała swój poziom życia z poziomem życia rządzących, którym to nieloty chętnie się dzieliły w mediach społecznościowych (nastrojowe zdjęcia z różnych stron świata). Porównanie wywoływało niezadowolenie, które władza postanowiła ugasić benzyną - wyłączyła platformy wymiany informacji. No i poszło, na końcu wkroczyła armia.

• @KazioToJa powiedział(a):
    na końcu wkroczyła armia.

A w którą stronę ona wkroczyła?

@KazioToJa powiedział(a):

W filmie pada że zastrzelono 19 młodych osób.

• edytowano 22 September

@Przemko powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

W filmie pada że zastrzelono 19 młodych osób.

TVN24 piszcze tak:

Protesty w stolicy Nepalu Katmandu rozpoczęły się 8 września, a ich przyczyną była decyzja rządu, który na samym początku września zablokował 26 platform społecznościowych i komunikatorów takich jak Facebook, YouTube, LinkedIn, X i Reddit, oskarżając je o nieprzestrzeganie nowych przepisów.

Podczas demonstracji doszło do krwawych starć, a także aktów wandalizmu i podpaleń. Łącznie zginęły w nich 72 osoby. 9 września ze stanowiska zrezygnował dotychczasowy premier Khadga Prasad Sharma Oli. Jego następczynią została 73-letnia była prezes Sądu Najwyższego Sushila Karki.

https://tvn24.pl/swiat/nepal-48-godzin-ktore-obalily-rzad-polityczne-przebudzenie-pokolenia-z-st8659797

Co to znaczy, nie wiem ja. Ale sądząc z faktu, że premierem została starucha z SN, to nic się nie zmieniło.

Zasię ładna y cieplutka uwaga:

"Wiele osób przyznało, że to takie miłe uczucie w końcu widzieć polityków ponoszących konsekwencje wszystkiego, co zrobili" - powiedziała Ghimire, odnosząc się do zniszczenia domów znienawidzonych przedstawicieli elity politycznej.

@los powiedział(a):
    Nie jest dobrze włączać się do dawnych bitew.

Wicie, racja. Ale dobrze jest starać się je zrozumieć.

Natomiast wracając do postaci posła upickiego, to współcześni nie zapamiętali go zbyt dobrze. Na domiar złego trafił do pierun w mietłe, a święta ziemia nie chciała przyjąć truchła. Dziady obnosiły nieboszczyka po zakładach gastronomicznych, licząc na grancie.

Ostatecznie skończył jako trup w szafie na plebanii, a ksiądz dobrodziej okazywał zewłok zainteresowanym.

>

To tylko legendy. :) Polecam ciekawy artykuł o pierwszym "liberum veto": https://histmag.org/Liberum-veto-nie-pozwalam-przez-ktore-upadla-Rzeczpospolita-6451

• Co znaczy „tylko legendy"? Mickiewicz twierdzi, że historia prawdziwa, Brückner też. Ma Kolega lepsze źródła?

• "No bo niemożliwe, żeby ziemia przyjąć nie chciała, niezgodne z prawami fizyki"

Przejście przez Morze Czerwone też jest niemożliwe, nie mówiąc już o transmutacji wody w wino. Całkiem niezłe podobno.

• edytowano 22 September

Eee, fascynujecie się tymi ruchawkami w Nepalu, jak niegdyś w latach 80. Polskie Radio partyzantką maoistowską w tym kraju. A prawda jest taka, że w tym podhimalajskim kraju odwiecznie rządzi Budda i kult świńtego spokoja

Co znaczy „tylko legendy"? Mickiewicz twierdzi, że historia prawdziwa, Brückner też. Ma Kolega lepsze źródła?

W drugiej połowie artykułu jest o tym mowa: https://histmag.org/Wladyslaw-Sicinski-upior-z-Upity-28129

z koszar na ulice i do urzędów. I zrobiło się nudno i przestałam śledzić.

• @Eden powiedział(a):
    Eee, fascynujecie się tymi ruchawkami w Nepalu, jak niegdyś w latach 80. Polskie Radio partyzantką maoistowską w tym kraju. A prawda jest taka, że w tym podhimalajskim kraju odwiecznie rządzi Budda i kult świńtego spokoja

Znajomy znajomego w czasie jakiejś wędrówki w Himalajach został zatrzymany przez maoistowską partyzantkę. Od słowa do słowa, zaproponował im wspólne odśpiewanie Miedzynarodówki, czego owi niedorobieni maoiści nie umieli , i z tego wstydu w końcu puścili go wolno. Ale strachu się najadł.

• @Eden powiedział(a):

no właśnie ostatnio nie. Ten internet to zakała - najpierw dowiedzieli się, że gdzie indziej bywa lepiej, a potem, że dzieci ich władców żyją gdzie indziej życiem nieosiągalnym dla pozostałych. No to się młodzież wyładowała na bonzach puszczając ich nawet bez skarpetek.

• @KazioToJa powiedział(a):

@Eden powiedział(a):

no właśnie ostatnio nie. Ten internet to zakała - najpierw dowiedzieli się, że gdzie indziej bywa lepiej, a potem, że dzieci ich władców żyją gdzie indziej życiem nieosiągalnym dla pozostałych. No to się młodzież wyładowała na bonzach puszczając ich nawet bez skarpetek.

Książę Budda Sakjamuni przemierzał ten łez padół bez skarpetek, tylko w samych sandałach ☝️

• edytowano 22 September

Oblicze buddyzmu się zmienia, no more Mr Passive Resistance

• edytowano 23 September

Ja już nie wiem..... czy to jest jakiś wyższy poziom trollingu?

(proszę się przełamać i wysłuchać jej do końca....)

Tu też fajne kwiatki ....
    https://wpolityce.pl/polityka/741146-pieklo-zamarzlo-scheuring-wielgus-jestem-chrzescijanka

• Stonka.

Podczas walki z wtykiem amerykańskim uświadomiłem sobie, że dawno nie słyszałem o stonce. Przestali zrzucać?

• edytowano 6 October

Nie wiem po prawdzie, w którym wątku, ani nawet na którym forumku były utyskiwania na lewactwo Łajki. Ale w angielskiej wersji artykułu o Żołnierzach Niezłomnych chciałem poprawić jeden drobiazg i na co się nadziałem:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cursed_soldiers

W sumie do mózgotrzepów też pasuje, nie?

• Co ciekawe, w radzieckiej wikipedyjej tradycyjnie więtsza wolnoś wypedzi. A nawet więtsza godnoś, przynajmniej w nagłówku -- reszty nie czytałem, tak?

https://ru.wikipedia.org/wiki/Антикоммунистическое_движение_в_Польше_(1944—1953)

• @trep powiedział(a):
    ?

Nu, że jest kłódeczka i nie może byle szmondak wpisywać swoich mądrości, tylko musi mieć iakoweś namaszczenie wierchuszki.

• przypominam jak gorliwie Brytole osłaniali Wolińską-Brus.

• edytowano 6 October

Szatan, który został papieżem.

W relacji ze spotkania rocznicowego na Jasnej Górze znajduje się zdjęcie mozaiki z wizerunkiem Świętego Michała Archanioła.

To najsłynniejsze ze wszystkich ujęcie tematu oparte jest na obrazie Guido Reniego, słynnego włoskiego XVII-wiecznego malarza. Znamy go wszyscy nie tylko z Michała ale i z awiatora naszego kolegi, Celnika:

Dany Reni był nastajaszczym dziwakiem, m.in. tonął długach od gier hazardowych.

Otóż w jego mieście mieszkały dwie najbardziej nobliwe rodziny. Członkami jednej z nich byli papież i kardynał a drugiej kardynał (późniejszy papież - następca tego pierwszego). Pierwsza rodzina to Barberini a druga Pamfili. I ten właśnie kardynał Bamberini budował nowy kościół i zlecił Reniemu namalowanie doń obrazu - właśnie z Michałem Archaniołem. Ten przyjął zlecenie a że kardynał Pamfili mu się czymś naraził (jakoś go oczernił czy pomówił - a może tylko wytknął mu jego faktyczne słabości), wizerunkowi szatana domalował gębę kardynała właśnie. Obraz ten wisi do dziś i wisiał już w czasie pontyfikatu papieża Innocentego X (nazwisko zanonimizowane) czyli kard. Pamfila.

• W 2023 r. Delta Air Lines, najbardziej dochodowa linia lotnicza na świecie, większość swoich 4,6 mld dolarów przychodów operacyjnych wygenerowała dzięki umowie z American Express, a w tym roku prawie wszystkie jej zyski pochodziły od tej firmy obsługującej karty kredytowe. To porozumienie skłoniło prawnika i eksperta ds. linii lotniczych Ganesh Sitharamana do wniosku, że „systemy [punktów] dla osób często podróżujących samolotami... zmieniły linie lotnicze w coś bardziej przypominającego instytucje finansowe, które przy okazji obsługują loty”.

https://jacobin.com/2025/10/bankification-financialization-debt-interest-credit

• Tak, a co? Telekomy też są instytucjami finansowymi.

W 2023 r. Delta Air Lines, najbardziej dochodowa linia lotnicza na świecie, większość swoich 4,6 mld dolarów przychodów operacyjnych wygenerowała dzięki umowie z American Express, a w tym roku prawie wszystkie jej zyski pochodziły od tej firmy obsługującej karty kredytowe. To porozumienie skłoniło prawnika i eksperta ds. linii lotniczych Ganesh Sitharamana do wniosku, że „systemy [punktów] dla osób często podróżujących samolotami... zmieniły linie lotnicze w coś bardziej przypominającego instytucje finansowe, które przy okazji obsługują loty”.

https://jacobin.com/2025/10/bankification-financialization-debt-interest-credit

Ponoć kina znaczną część zysków czerpią z coli i popkornu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.