Pewnie że dobry, bo kto chce przyleźć ten przylezie, a nie będzie tego całego marudzenia, że może w przyszłym kwartale, nie na barce "Sen Nocy Letniej" tylko w pubie "Marynka Pivo Aperitivo" i nie w Warszawie tylko we Wrocławiu.
robię od lat wg https://www.poezja-smaku.pl/nalewka-z-zielonych-orzechow-wloskich-orzechowka/ wersję wytrawą i dla dam. Łupiny powinny być miekkie, zeby je pokroić w osemki, kolor z biegiem lat ( u nas nie grozi ) coraz głebszy, Ta wytrawna wersja, nie tylko na lecznicze kuraże, ale do zaprawy innych wódek smakowych. Np dodana do piołunowki daje ciekawą barwę.
los napisal(a): Jeszcze nie pije ale robi. Zerwałem łubiankę zielonych orzechów włoskich i przystępuję do produkcji orzechówki. Podpowiedzi?
Robię taką:
Orzechówka
Do przygotowania jej potrzebujesz 10 - 14 zielonych, niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach. Przekrój je na ćwiartki, zalej 0,5 l wódki czystej 40% i 100 ml spirytusu. Moc nalewki zmniejszysz, rozcieńczając spirytus wodą.
Odstaw na miesiąc, następnie zlej płyn (tzw. nalew), a orzechy zasyp 100 g cukru. Odstaw na 2 tyg. Gdy cukier się rozpuści, odcedź orzechy, przefiltruj sok i dodaj do nalewu. Odstaw na 6 miesięcy. By nadać jej niepowtarzalny smak, dodaj goździki lub laskę cynamonu.
Kuracja: W razie zgagi, bólu brzucha lub niestrawności, pij po jedzeniu mały kieliszek (20 ml) orzechówki.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Komentarz
2. Otwarty.
3. Może to i dobry sposób z nagła zapowiedzieć.
Ciekawa1
Sok że szparagów.
Z wolnoobrotowki
ale cock tail!
Ferdinand Svetly Premium 12
dodałem skórkę z cytryny, przypraw orjentalnych trochę
i czekam
https://www.poezja-smaku.pl/nalewka-z-zielonych-orzechow-wloskich-orzechowka/
wersję wytrawą i dla dam.
Łupiny powinny być miekkie, zeby je pokroić w osemki, kolor z biegiem lat ( u nas nie grozi ) coraz głebszy,
Ta wytrawna wersja, nie tylko na lecznicze kuraże, ale do zaprawy innych wódek smakowych.
Np dodana do piołunowki daje ciekawą barwę.
nie na farma ceutach
Policka ZÁVIŠ, godne uwagi
Orzechówka
Do przygotowania jej potrzebujesz 10 - 14 zielonych, niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach. Przekrój je na ćwiartki, zalej 0,5 l wódki czystej 40% i 100 ml spirytusu. Moc nalewki zmniejszysz, rozcieńczając spirytus wodą.
Odstaw na miesiąc, następnie zlej płyn (tzw. nalew), a orzechy zasyp 100 g cukru.
Odstaw na 2 tyg.
Gdy cukier się rozpuści, odcedź orzechy, przefiltruj sok i dodaj do nalewu.
Odstaw na 6 miesięcy. By nadać jej niepowtarzalny smak, dodaj goździki lub laskę cynamonu.
Kuracja:
W razie zgagi, bólu brzucha lub niestrawności, pij po jedzeniu mały kieliszek (20 ml) orzechówki.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Mo że ma to związek z masą ciała, u mnie 20 ml orzechówki nie działa. Ew 3 dawki w odstępach
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Jest aksamitne, piana gęsta, drobnopęcherzykowata, czuć nuty karmelowe. Polacy też na nim zarabiają bo kupuję w sklepie z Chorzowa.
Nie piłem.
Ale zaprosić bym się dał