Skip to content

energia i energetyka - co nas napędza

1242527293065

Komentarz

• daleko
  • O jeden rurociąg za daleko
  • image
    balon czarny nagrzewający się od słońca
    https://www.notechmagazine.com/wp-content/uploads/2021/07/aerocene-pecha.jpg
    tylko w pasie równikowym do użycia
  • ...to chyba rasizm?
  • Taka była też moja pierwsza intuicja BLM
  • Turów
    na FB filmik, prezes kopalni na mapie pokazuje zasięg wody głebinowej i wogóle ładnie objaśnia
    https://www.facebook.com/100010735864356/posts/1522526381448543/?sfnsn=mo

• edytowano September 2021
    NIe ma osobnego wątku o Czechach to:
  • Nie ma osobnego wątku, bo jest wątek na dyskusje o Niemczech, a "Czesi to specyficzna odmiana Niemców posługująca się słowiańskim językiem" ;-)
  • Mając takich synów jak Kubisz zostali narodem Czurdów.
  • trep napisal(a):
    Mając takich synów jak Kubisz zostali narodem Czurdów.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/František_Czurda
  • Karolków, nie Franiów.
  • A w Babiša właśnie walnęła torpeda o nazwie Panama Papers. Co jest, nie mieliśmy Instytutu d/s Trudnych i nagle mamy najlepszy?
  • A co jeżeli GazProm nie ma tego gazu i wszystko inne to szopka?
    Tak mnie najszło.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    A co jeżeli GazProm nie ma tego gazu i wszystko inne to szopka?
    Tak mnie najszło.
    Nie ma z powodów problemów technicznych czy jak?
  • Przemko napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Tak mnie najszło.
    Nie wiem, bo nie mam stosownych informacji, ale 'Czerwony Sztorm' Toma Clancy mi się przypomniał.

• ms.wygnaniec napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Tak mnie najszło.
    Nie wiem, bo nie mam stosownych informacji, ale 'Czerwony Sztorm' Toma Clancy mi się przypomniał.

Już w tej chwili 25% wszystkich awarii instalacji wydobywczych i przesyłowych ma swoją przyczynę w rozmarzaniu gruntu, będzie gorzej

• czyli szukanie żródeł energii na miejscu jest ok!
    zielony ład to próba dojścia do konkretu przy pomocy zadymy ideolo?
  • edytowano October 2021
    christoph napisal(a):
    czyli szukanie żródeł energii na miejscu jest ok!
    zielony ład to próba dojścia do konkretu przy pomocy zadymy ideolo?
    ...raczej każdy piecze własną pieczeń, jeśli umie

- dla Polski zielony ład mógłby być bardzo korzystny, gdybyśmy mieli kumatych ludzi u władzi
  • edytowano October 2021
    Liban jest pogrążony w kryzysie, określanym przez Bank Światowy jako jeden z największych od 1850 r. na całym świecie. W kraju doszło do drakońskiego racjonowania energii elektrycznej, sięgającego 22 godzin na dobę, przy trudnościach z importem paliwa z powodu historycznego upadku waluty krajowej i wysychania napływu dewiz.

Zamknięcie elektrowni w Deir Ammar w piątek rano i elektrowni Zahrani w sobotę po południu spowodowane były wyczerpaniem się rezerw oleju napędowego - podała EDL. Doprowadziło to do "całkowitego załamania się sieci bez możliwości jej przywrócenia na chwilę obecną" - podała, informując jednocześnie, że inne elektrownie w kraju działają na minimalnym poziomie.

Libański minister ds. energetyki Walid Fajad powiedział w sobotę agencji AP, że zwróci się do armii o pilne dostawy paliwa z jej zapasów.

EDL poinformowała też, że tankowiec z paliwem ma przybyć do Libanu w sobotę wieczorem i zostać rozładowany na początku przyszłego tygodnia.

Rząd, utworzony w Libanie po 13 miesiącach politycznych kłótni, zobowiązał się do przeprowadzenia reform w sektorze elektroenergetycznym.

Liban negocjuje z Egiptem i Jordanią dostawy gazu i elektryczności przez Syrię, a szyicki ruch Hezbollah ogłosił w ostatnich tygodniach dostawy irańskiego paliwa, aby złagodzić w kraju jego poważne niedobory.

Liban także porozumiał się Irakiem w sprawie dostaw ropy w zamian za usługi medyczne.

Źródło: PAP

i jeszcze z innej beczki stan na grudzień 2020

90% z 1,5 mln syryjskich uchodźców w Libanie żyje na granicy skrajnego ubóstwa – za ok. 37 dol. na osobę miesięcznie według czarnorynkowego kursu funta libańskiego [kurs czarnorynkowy realnie oddaje kryzys libańskiej waluty]. 40% Syryjczyków nie jest oficjalnie zarejestrowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych ani Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych do spraw Uchodźców (UNHCR), a więc nie kwalifikuje się do otrzymania pomocy pieniężnej, paczek żywnościowych, a do niedawna także do uzyskania opieki medycznej. Połowa ankietowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych syryjskich rodzin cierpi na brak bezpieczeństwa żywnościowego. Liban ma najwięcej uchodźców w przeliczeniu na liczbę mieszkańców na świecie: według ONZ jedna na cztery osoby w tym kraju to imigranci. Ponadto przebywa tu 470 tys. zarejestrowanych przez ONZ uchodźców palestyńskich – 30 tys. z nich przybyło z Syrii.
  • Liban - województwo śląskie

populacja 4,5 mln - 4,5 mln
    powierzchnia 10,5 - 12,3 tys.

jak takie państwa samoistnieją?
    (i podobnie jak Słowacja, itp)

• Kopalnia Turów stała się problemem dla niemieckiej i czeskiej branży węglowej - zauważa część niemieckich mediów. "Apele o zlikwidowanie polskiej kopalni pogłębiają wrażenie, że Unia Europejska ponownie zawiodła" - twierdzi dziennik "Handelsblatt".
    Zdaniem wydania za fasadą postulatów dekarbonizacji toczy się "twarda gra o interesy". "Nie możemy udawać, że w sprawie Turowa Berlin spełnia wyłącznie rolę bezstronnego arbitra" - uważa korespondent dziennika Mathias Brüggmann.

Według niego, majowego wyroku TSUE, obowiązującego Polskę do natychmiastowego zaprzestania wydobycia węgla na Dolnym Śląsku, nie należałoby sprowadzać jedynie do żądań "szermierzy prawdy o zmianie klimatu".
  • Ooooooo ciekawe
  • Ukraina jest technicznie przygotowana do przyłączenia się do europejskiego systemu energetycznego ENTSO-E. Poinformował o tym minister energetyki Herman Hałuszczenko podczas forum „Ukraina ENTSO-E”.

„Technicznie Ukraina poszła tą drogą i jest gotowa do technicznej synchronizacji z europejskim systemem energetycznym” – powiedział.

Według niego wciąż pozostaje wiele kwestii regulacyjnych, które wymagają rozwiązania.

Dyrektor „Ukrenergo”, operatora systemu energetycznego Ukrainy, Wołodymyr Kudrickij zaznaczył, że wyniki wstępnego raportu na temat funkcjonowania ukraińskiego systemu energetycznego zgodnie z europejskim systemem energetycznym wskazują na optymistyczny scenariusz. Według niego ukraińskie sieci nie będą wymagały rozbudowy na dużą skalę, a także dużych inwestycji finansowych w celu ustanowienia synchronicznej pracy z europejskim systemem energetycznym.

Przypomnijmy, synchronizacja Zunifikowanego Systemu Energetycznego Ukrainy z siecią elektroenergetyczną ENTSO-E zaplanowana jest na 2023 rok.

Według spółki „Ukrenergo”, Ukraina w 2022 r. będzie gotowa do próbnej eksploatacji systemu elektroenergetycznego w trybie izolowanym do dalszej synchronizacji z europejskim systemem elektroenergetycznym ENTSO-E.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) to europejska sieć operatorów systemów przesyłowych energii elektrycznej. Zrzesza 43 operatorów w 36 krajach Europy.

Rozbudowa strefy synchronicznej ENTSO-E systemu elektroenergetycznego Europy kontynentalnej poprzez przyłączenie systemu elektroenergetycznego Ukrainy jest elementem zapewnienia integracji ukraińskiego rynku energii elektrycznej z wewnętrznym rynkiem energii Unii Europejskiej, który obejmuje już 41 operatorów systemów oraz 34 kraje członkowskie.

Zdaniem premiera Ukrainy Denysa Szmyhala, dzięki integracji zunifikowanego systemu energetycznego Ukrainy z europejskim systemem energetycznym ENTSO-E, stabilność i bezpieczeństwo dostaw energii w Europie Środkowo-Wschodniej znacznie wzrośnie.

https://www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/ukraina-jest-przygotowana-do-przylaczenia-sie-do-europejskiego-systemu-energetycznego
  • edytowano October 2021
    To może uruchomią znowu linię 750 kV Widełka (Rzeszów) – Chmielnicka (Ukraina). Stoi wyłączona od likwidacji RWPG, z powodu niezgodności systemów energetycznych.
  • Jakub Wiech pisze - mikroblog
    2021 10 13 o 13:04 ·
    Mili Państwo, dzieje się w atomie:
    Francuski EDF złożył polskiemu rządowi wstępną, niewiążącą ofertę na budowę od czterech do sześciu reaktorów EPR w Polsce (od 6,6 do 9,9 GWe).
  • https://www.rp.pl/transport/art19015191-elektryczne-lokomotywy-do-lamusa-prad-zbyt-drogi

Brytyjski przewoźnik Freightliner zdecydował się zrezygnować tymczasem z lokomotyw elektrycznych i przywrócić do łask spalinowe lokomotywy z silnikami diesla. To efekt wzrost cen prądu i stawek Network Rail, które między sierpniem a październikiem poszybowały w górę o 2010 procent.
  • Przemko napisal(a):
    To efekt wzrost cen prądu i stawek Network Rail, które między sierpniem a październikiem poszybowały w górę o 2010 procent.
    W czy miesience dwajeścia razy? Chibasz litrówka.

• czy ktoś ogrania, o co tak naprawdę chodzi z gazem?

10-krotny wzrost cen na rynkach?

Ja rozumiem, że Putęę gra po swojemu, zamiast zarabiać zakręcił kurek, ale kto mu na to pozwala? DlaczegoAmerykanie ani Arabusy nie chcą zarabiać?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.