Skip to content

energia i energetyka - co nas napędza

1252628303165

Komentarz

• Ja czytał, że ostatni rok było większe zużycie, a państwa UE nie powiększyły zakupów i kiedy wreszcie - przed sezonem grzewczym - skapnęły się, że trzeba zwiększyć i bieżące zapasy i nowe zakupy na zimę.... Mister Rynek, jak mawia kol. los (w dużej mierze).
  • qiz napisal(a):
    czy ktoś ogrania, o co tak naprawdę chodzi z gazem?

10-krotny wzrost cen na rynkach?

Ja rozumiem, że Putęę gra po swojemu, zamiast zarabiać zakręcił kurek, ale kto mu na to pozwala? DlaczegoAmerykanie ani Arabusy nie chcą zarabiać?
    1. Nikt nie ogarnia.
    2. Wskazówki to, poza Sowietami,:
    - ciężka zima, która naruszyła zasoby
    - susze w Brazylii (hydroelektrownie)
    - bark wiatru w Europie
    - odbicie przemysłu w Azji, więc zwiększone zapotrzebowanie na energię, a tam płacą więcej
    - działania Chin
    - działania pośredników
    - bardzo niskie stopy procentowe i nadmiar gotówki, z która coś należy zrobić.
    Amerykanie i Arabusy tylko liczą zyski, tak jak OPEC z ropą.
  • Tak na marginesie. Francuskie media bronią stanowiska polskiego trybunału konstytucyjnego w sporze z Brukselą. Ciekawe czy ma to związek z ofertą na elektrownię jądrowe od żabojadów
  • edytowano October 2021
    raste napisal(a):
    Tak na marginesie. Francuskie media bronią stanowiska polskiego trybunału konstytucyjnego w sporze z Brukselą. Ciekawe czy ma to związek z ofertą na elektrownię jądrowe od żabojadów
    Niekoniecznie. Oni mogli po prostu zauważyć fakt, że nie są już głównym rozgrywającym. Plucie Polsce w kaszę jest, oczywiście, miłe i rozwijające, ale co jeśli ktoś chciałby plwać w kaszę Mariannie? Właśnie.

Taka mie wręcz przyszła myśl do baniaka, że związek owszem być może, ale odwrotny. Taki mianowicie: Nu, paczajcie Polaczkowie -- Hycler dmucha nam w kaszę, twierdząc że atomice nie są zielone, merde! A skoro już tak dobrze się nam rozmawia, to weźcie od razu sześć sztuk, wyjdzie taniej.
  • Senatorska głowa u Ignatza!
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    raste napisal(a):
    Tak na marginesie. Francuskie media bronią stanowiska polskiego trybunału konstytucyjnego w sporze z Brukselą. Ciekawe czy ma to związek z ofertą na elektrownię jądrowe od żabojadów
    Niekoniecznie. Oni mogli po prostu zauważyć fakt, że nie są już głównym rozgrywającym. Plucie Polsce w kaszę jest, oczywiście, miłe i rozwijające, ale co jeśli ktoś chciałby plwać w kaszę Mariannie? Właśnie.

Taka mie wręcz przyszła myśl do baniaka, że związek owszem być może, ale odwrotny. Taki mianowicie: Nu, paczajcie Polaczkowie -- Hycler dmucha nam w kaszę, twierdząc że atomice nie są zielone, merde! A skoro już tak dobrze się nam rozmawia, to weźcie od razu sześć sztuk, wyjdzie taniej.
    Dziś słyszałem w radyjku, że Macron rozmawiał z Cichanouską, w związku z czym Łukaszenka kazał się pakować francuskim duplomatom. A teraz sprawdzam i Macron tak fika już od roku przynajmniej, i to jest ciekawe bo niewprost wali w ukochaną podobno Rosję. A może tylko w Putina?

https://pl.sputniknews.com/20200927/lukaszenka-macron-sputnik-13122935.html
    https://tvn24.pl/swiat/emmanuel-macron-chce-zaprosic-opozycje-bialoruska-na-szczyt-g7-jest-odpowiedz-z-wielkiej-brytanii-5103656
  • noale przecie kopalnie fedruja?
  • edytowano October 2021
    Na brzeg duński na Zelandii Duńczykowie wyciągli dziś końcówkę Baltic Pipe, nasza końcówka już wyciągnięta we wrześniu.

Panie Norweg - pąpuj Pan ten gaz!

Czy zbieżność czasowa z nagonką rusko-szwabskich sługusów na Polskę jest przypadkowa?
  • edytowano October 2021
    .
    Pani_Łyżeczka napisal(a):
    Tymczasem na Podhalu:brakuje węgla.
    christoph napisal(a):
    noale przecie kopalnie fedruja?
    Brak związku.
    Mleko również kupuje się w Biedronce, a nie w mleczarni.
    ;)
  • Ja to się w sumie dziwię, że w czasie nocy peoskiej Baltic Pipe nie został zaorany. Jak to możliwe?
  • edytowano October 2021
    polmisiek napisal(a):
    Ja to się w sumie dziwię, że w czasie nocy peoskiej Baltic Pipe nie został zaorany. Jak to możliwe?
    Karygodne zaniedbanie! Leszek Miller pierwszą swoją decyzją zaorał pierwszą bałtycką pipę.
  • polmisiek napisal(a):
    Ja to się w sumie dziwię, że w czasie nocy peoskiej Baltic Pipe nie został zaorany. Jak to możliwe?
    Za darmo? Nikt nie zapłacił za zaoranie to się uchował.
  • Wypożyczalnia samochodów Hertz zamówiła u Tesli 100 tys. samochodów elektrycznych. Największe dotychczasowe zamówienie dla firmy warte jest podobno 4,2 mld dolarów. Cena akcji Tesli bije rekordy, a wartość giełdowa przekracza bilion dolarów.
    https://www.manager-magazin.de/unternehmen/autoindustrie/autovermieter-hertz-bestellt-100-000-tesla-a-af01dc6e-2dba-4fb0-adc8-9043ce884e48?xing_share=news
  • To jednak szaleństwo, na moje głowe:
    Akcje Tesli zareagowały na duże zamówienie w USA dwucyfrowym wzrostem cen. Wartość giełdowa Tesli przekroczyła tym samym po raz pierwszy granicę biliona dolarów - firma była tym samym warta kilkaset miliardów dolarów więcej niż Toyota, General Motors i Volkswagen razem wzięte.
    To jednak szaleństwo, na moje głowe:
    Akcje Tesli zareagowały na duże zamówienie w USA dwucyfrowym wzrostem cen. Wartość giełdowa Tesli przekroczyła tym samym po raz pierwszy granicę biliona dolarów - firma była tym samym warta kilkaset miliardów dolarów więcej niż Toyota, General Motors i Volkswagen razem wzięte.
    Jak iPhone vs nokia, Emerson, Blackberry i kto tam jeszcze robił telefony.
  • wildcatter1 napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):

No ale te firmy nie traciły na każdym sprzedanym telefonie, jak Tesla na każdym samochodzie.
    Ile były warte firmy .com na początku stulecia, ile to tych wyszukiwarek się ostało?
    Masz jakieś pytanie?

• ms.wygnaniec napisal(a):
    Ile były warte firmy .com na początku stulecia, ile to tych wyszukiwarek się ostało?
    Masz jakieś pytanie?

Ja mam pytanie, która z wymienionych wyżej firm będzie istniała za 20 lat.
    Yahoo istnieje, Alta Vista czy Lycos tak jakby mniej.
    Tesla, w mojej ocenie, to ślepa uliczka motoryzacji jeżeli będą wspierać obecny model.
    Co do przyszłości, to skłaniając się do przekonania, że mamy do czynienia z singularity, to z wnętrza pudełka, nie widać jego zewnętrznego kształtu, czy będąc w bańce zmian, nie widzisz kierunku, w którym to zmierza.

ms.wygnaniec napisal(a):
    Masz jakieś pytanie?

Toyota
  • Przemko napisal(a):
    wildcatter1 napisal(a):
    No ale te firmy nie traciły na każdym sprzedanym telefonie, jak Tesla na każdym samochodzie.

Tesla traci na kazdym sprzedanym samochodzie? Ciekawe
  • wildcatter1 napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    wildcatter1 napisal(a):
    Tesla traci na kazdym sprzedanym samochodzie? Ciekawe
    Podobnie było z każdym Mini Morrisem, a auto stało się kultowe. Ciekawe jest to, że mimo tych strat Musk zarabia i staje się najbogatszym człowiekiem na świecie. Inną ciekawostką jest że Uber od kilku lat traci po kilkaset milionów dolarów kwartalnie i nadaj funkcjonuje.
  • Kiedyś nazywało się to dumpingiem
  • Czasy nadpłynności, cóż pan poradzisz. Po latach tłoczenia pustego pieniądza na rynek krążą po świecie hordy zdesperowanych dziesięciodolarówek w poszukiwaniu w co tu by zainwestować. I tylko szkoda, że nasze biznesa omijają.

Ale nie martwcie się, inflacja to zeżre.
  • czyż byż Europa w Vor poczcie tejże pozytywnej przemiany?
    ale hyba Haiti nas wyprzedza .
    bęzyna wzrosła 10x, jeżdzi tylko wojsko i burżua
  • edytowano October 2021
    los napisal(a):
    Czasy nadpłynności, cóż pan poradzisz. Po latach tłoczenia pustego pieniądza na rynek krążą po świecie hordy zdesperowanych dziesięciodolarówek w poszukiwaniu w co tu by zainwestować. I tylko szkoda, że nasze biznesa omijają.

Dlaczego omijają - pecunia im olet? Przeciez w różnych Trzecich Światach inwestują...
  • No waśnie, dlaczego omijają?
  • MarianoX napisal(a):
    los napisal(a):
    Czasy nadpłynności, cóż pan poradzisz. Po latach tłoczenia pustego pieniądza na rynek krążą po świecie hordy zdesperowanych dziesięciodolarówek w poszukiwaniu w co tu by zainwestować. I tylko szkoda, że nasze biznesa omijają.

Dlaczego omijają - pecunia im olet? Przeciez w różnych Trzecich Światach inwestują...
    Bo nasze biznesy są na teraz. Nie inwestują i nie obiecują dużych wzrostów i dochodów kiedyś tam. Przy tanim pieniądzu takie inwestycje, mimo że bardziej ryzykowne są lepsze. Inflacja może to zmienić.

PS Tesla nie traci na każdym sprzedanym aucie tylko dużo inwestuje.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.