@JORGE powiedział(a):
Czy ktoś ten wykres rozumie ? W sensie dlaczego my produkujemy tak tani prąd nie posiadając atomu ? (albo dlaczego Serbia tak masakrycznie drogi ?)
Pewnie dlatego, że węgiel (osobływie brunatny) jest tani.
Myślałem, że się czegoś z Wikipedyi dowię, gdy wtem!
Artykuł 267 kodeksu karnego Republiki Serbii zabrania jakiejkolwiek budowy obiektów jądrowych[3], a Republika Serbii jest szóstym krajem na świecie, który usuwa wysoko wzbogacony uran ze swojego terytorium.
@JORGE powiedział(a):
Czy ktoś ten wykres rozumie ? W sensie dlaczego my produkujemy tak tani prąd nie posiadając atomu ? (albo dlaczego Serbia tak masakrycznie drogi ?)
Wykres pokazuje cenę dnia następnego, więc jakieś lokalne i tymczasowe wpływy mogą mieć duże znaczenie.
Generalnie Polska ma koszt produkcji dość niski ale po doliczeniu podatków za CO2 jeden z najdroższych. Te podatki niby zostają w dużej części w kraju, ale zależy co z nimi zrobimy.
"Mili Państwo, ogarnijcie, co się stało w Polsce za pomocą programu „Mój Prąd”:
💵 za pomocą relatywnie niewielkiego budżetu (każda edycja to budżet ok. 1 mld zł) wywołano lawinę inwestycyjną i stworzono branżę, w której pracuje obecnie 40 tys. osób i która osiąga roczny obrót na poziomie ok. 20 mld zł
💡poprzez zwiększenie podaży mocy pracujących w sezonie letnim oddalono groźbę stopni zasilania wprowadzanych w lipcu lub sierpniu; odciążono bowiem jednostki węglowe
📈W ciągu zaledwie 5 lat zwiększono liczbę mikroinstalacji fotowoltaicznych w Polsce o prawie 2700%; kumulatywnie Polska ma obecnie więcej mocy w fotowoltaice niż cały kontynent afrykański
🤝bez jakiegokolwiek przymusu skłoniono ponad 1,4 mln inwestorów indywidualnych do wyłożenia własnych pieniędzy oraz przeznaczenia własnych dachów lub gruntów na rzecz budowy instalacji PV
🔋teraz, w kolejnej edycji, powinno się udać zwiększenie mocy w przydomowych bateriach
I powtórzę: to wszystko w 5 lat, bez środków przymusowych, za pomocą prostych mechanizmów przedstawianych językiem korzyści.
Tak może i tak powinna wyglądać duża część naszej transformacji energetycznej. Niestety, od „Mojego Prądu” odcięli się ostatnio nawet jego twórcy, którzy wolą iść w narrację o „odrzucaniu Zielonego Ładu” i „wolności wyboru ogrzewania”."
Komentarz
A wiecie, że mamy w Polszcze najtańszy prąd na tut. kontynencie, tylko że Wujnia każe go drogo sprzedawać?
Polexit subito !
No i dlatego Tusk nie zbuduje żadnej elektrowni atomowej, wykres nie może wyglądać jak przy Francji.
Pewnie dlatego, że węgiel (osobływie brunatny) jest tani.
internet a nawet wikipedia twierdzi, że Serbia produkuje prąd głównie z węgla brunatnego i w hydroelektrowniach.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Energetyka_w_Serbii
Więc chyba najtaniej jak można.
Czyli Polska produkuje tani prąd na węglu brunatnym, a Serbia taki drogi na węglu brunatnym ...
Może dlatego, że Harrison Ford im zaporę wysadził
Myślałem, że się czegoś z Wikipedyi dowię, gdy wtem!
Szturmowcze, skąd ten wykres ? Bo puściłem dalej i już mnie pytają o źródła !
Tutaj piszą, że Serbia ma trzeci najtańszy prąd w Europie. https://seecheck.org/index.php/2024/03/14/serbias-electricity-prices-not-the-second-lowest-in-europe/
No i masz ...
Czwarty rodzaj kłamstwa: wykresy.
Długie. Jakie są podstawowe tezy?
Pompy ciepła sprzedawałem od 2007 roku. Aż boje się tego filmiku otwierać, tyle bzdur się urodziło.
Dobra, tytuł zmyla. Babka wie co mówi, posłuchajcie. Później sprostuję jak coś.
EDIT: O, i po filmie ?
Wykres pokazuje cenę dnia następnego, więc jakieś lokalne i tymczasowe wpływy mogą mieć duże znaczenie.
Generalnie Polska ma koszt produkcji dość niski ale po doliczeniu podatków za CO2 jeden z najdroższych. Te podatki niby zostają w dużej części w kraju, ale zależy co z nimi zrobimy.
Na Fejsiku widziałem, więc to musi być prawda. Niestety, w tym śmietniku trudno jest cokolwiek znaleźć po raz drugi.
Wykresik jest wzięty z pismejkera widzę po linku.
A na Pismejkerze wzięli z Ekskatedry?
wkleili nowy , bo w pierwszej wersji brakło 7 minut
No tak, a tam wkleiłem z Fejsika.
Migła mi dziś wypeć premiera, że z wiatraków w morzu będziemy mieli więcej prundu, niż z atomu. Co na to pan ekspert Wiech?
Rozumiem, wyszukiwarka google pokazuje że lata to wszędzie od kilku dni ale nie zauważyłem aby ktoś podał źródło.
Wniosek? Jest na taką informację zapotrzebowanie.
Piękne
https://www.facebook.com/watch/?v=274843853417796
"Mili Państwo, ogarnijcie, co się stało w Polsce za pomocą programu „Mój Prąd”:
💵 za pomocą relatywnie niewielkiego budżetu (każda edycja to budżet ok. 1 mld zł) wywołano lawinę inwestycyjną i stworzono branżę, w której pracuje obecnie 40 tys. osób i która osiąga roczny obrót na poziomie ok. 20 mld zł
💡poprzez zwiększenie podaży mocy pracujących w sezonie letnim oddalono groźbę stopni zasilania wprowadzanych w lipcu lub sierpniu; odciążono bowiem jednostki węglowe
📈W ciągu zaledwie 5 lat zwiększono liczbę mikroinstalacji fotowoltaicznych w Polsce o prawie 2700%; kumulatywnie Polska ma obecnie więcej mocy w fotowoltaice niż cały kontynent afrykański
🤝bez jakiegokolwiek przymusu skłoniono ponad 1,4 mln inwestorów indywidualnych do wyłożenia własnych pieniędzy oraz przeznaczenia własnych dachów lub gruntów na rzecz budowy instalacji PV
🔋teraz, w kolejnej edycji, powinno się udać zwiększenie mocy w przydomowych bateriach
I powtórzę: to wszystko w 5 lat, bez środków przymusowych, za pomocą prostych mechanizmów przedstawianych językiem korzyści.
Tak może i tak powinna wyglądać duża część naszej transformacji energetycznej. Niestety, od „Mojego Prądu” odcięli się ostatnio nawet jego twórcy, którzy wolą iść w narrację o „odrzucaniu Zielonego Ładu” i „wolności wyboru ogrzewania”."