Skip to content

energia i energetyka - co nas napędza

15960616365

Komentarz

• A wiecie, że mamy w Polszcze najtańszy prąd na tut. kontynencie, tylko że Wujnia każe go drogo sprzedawać?

• Polexit subito !

• No i dlatego Tusk nie zbuduje żadnej elektrowni atomowej, wykres nie może wyglądać jak przy Francji.

• edytowano October 2024

Czy ktoś ten wykres rozumie ? W sensie dlaczego my produkujemy tak tani prąd nie posiadając atomu ? (albo dlaczego Serbia tak masakrycznie drogi ?)

• @JORGE powiedział(a):
    Czy ktoś ten wykres rozumie ? W sensie dlaczego my produkujemy tak tani prąd nie posiadając atomu ? (albo dlaczego Serbia tak masakrycznie drogi ?)

Pewnie dlatego, że węgiel (osobływie brunatny) jest tani.

• 7my7my
    edytowano October 2024

internet a nawet wikipedia twierdzi, że Serbia produkuje prąd głównie z węgla brunatnego i w hydroelektrowniach.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Energetyka_w_Serbii

Więc chyba najtaniej jak można.

• Czyli Polska produkuje tani prąd na węglu brunatnym, a Serbia taki drogi na węglu brunatnym ...

:o

• Może dlatego, że Harrison Ford im zaporę wysadził

• Myślałem, że się czegoś z Wikipedyi dowię, gdy wtem!

Artykuł 267 kodeksu karnego Republiki Serbii zabrania jakiejkolwiek budowy obiektów jądrowych[3], a Republika Serbii jest szóstym krajem na świecie, który usuwa wysoko wzbogacony uran ze swojego terytorium.

• Szturmowcze, skąd ten wykres ? Bo puściłem dalej i już mnie pytają o źródła !

• @JORGE powiedział(a):

Tutaj piszą, że Serbia ma trzeci najtańszy prąd w Europie. https://seecheck.org/index.php/2024/03/14/serbias-electricity-prices-not-the-second-lowest-in-europe/

• No i masz ...

• Czwarty rodzaj kłamstwa: wykresy.

• edytowano October 2024

• Długie. Jakie są podstawowe tezy?

• Pompy ciepła sprzedawałem od 2007 roku. Aż boje się tego filmiku otwierać, tyle bzdur się urodziło.

• edytowano October 2024

Dobra, tytuł zmyla. Babka wie co mówi, posłuchajcie. Później sprostuję jak coś.

EDIT: O, i po filmie ?

• Wykres pokazuje cenę dnia następnego, więc jakieś lokalne i tymczasowe wpływy mogą mieć duże znaczenie.
    Generalnie Polska ma koszt produkcji dość niski ale po doliczeniu podatków za CO2 jeden z najdroższych. Te podatki niby zostają w dużej części w kraju, ale zależy co z nimi zrobimy.

• @JORGE powiedział(a):
    Szturmowcze, skąd ten wykres ? Bo puściłem dalej i już mnie pytają o źródła !

Na Fejsiku widziałem, więc to musi być prawda. Niestety, w tym śmietniku trudno jest cokolwiek znaleźć po raz drugi.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):

Na Fejsiku widziałem, więc to musi być prawda. Niestety, w tym śmietniku trudno jest cokolwiek znaleźć po raz drugi.

Wykresik jest wzięty z pismejkera widzę po linku.

• A na Pismejkerze wzięli z Ekskatedry?

• @JORGE powiedział(a):
    Dobra, tytuł zmyla. Babka wie co mówi, posłuchajcie. Później sprostuję jak coś.

EDIT: O, i po filmie ?

wkleili nowy , bo w pierwszej wersji brakło 7 minut

• @Przemko powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):

No tak, a tam wkleiłem z Fejsika.

• Migła mi dziś wypeć premiera, że z wiatraków w morzu będziemy mieli więcej prundu, niż z atomu. Co na to pan ekspert Wiech?

@Przemko powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):

Rozumiem, wyszukiwarka google pokazuje że lata to wszędzie od kilku dni ale nie zauważyłem aby ktoś podał źródło.

• @Przemko powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):

Rozumiem, wyszukiwarka google pokazuje że lata to wszędzie od kilku dni ale nie zauważyłem aby ktoś podał źródło.

Wniosek? Jest na taką informację zapotrzebowanie.

• @los powiedział(a):

Piękne

@Przemko powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):

Wniosek? Jest na taką informację zapotrzebowanie.

https://www.facebook.com/watch/?v=274843853417796

• "Mili Państwo, ogarnijcie, co się stało w Polsce za pomocą programu „Mój Prąd”:

💵 za pomocą relatywnie niewielkiego budżetu (każda edycja to budżet ok. 1 mld zł) wywołano lawinę inwestycyjną i stworzono branżę, w której pracuje obecnie 40 tys. osób i która osiąga roczny obrót na poziomie ok. 20 mld zł

💡poprzez zwiększenie podaży mocy pracujących w sezonie letnim oddalono groźbę stopni zasilania wprowadzanych w lipcu lub sierpniu; odciążono bowiem jednostki węglowe

📈W ciągu zaledwie 5 lat zwiększono liczbę mikroinstalacji fotowoltaicznych w Polsce o prawie 2700%; kumulatywnie Polska ma obecnie więcej mocy w fotowoltaice niż cały kontynent afrykański

🤝bez jakiegokolwiek przymusu skłoniono ponad 1,4 mln inwestorów indywidualnych do wyłożenia własnych pieniędzy oraz przeznaczenia własnych dachów lub gruntów na rzecz budowy instalacji PV

🔋teraz, w kolejnej edycji, powinno się udać zwiększenie mocy w przydomowych bateriach

I powtórzę: to wszystko w 5 lat, bez środków przymusowych, za pomocą prostych mechanizmów przedstawianych językiem korzyści.

Tak może i tak powinna wyglądać duża część naszej transformacji energetycznej. Niestety, od „Mojego Prądu” odcięli się ostatnio nawet jego twórcy, którzy wolą iść w narrację o „odrzucaniu Zielonego Ładu” i „wolności wyboru ogrzewania”."

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.