Pani_Łyżeczka napisal(a): Chyba lepsza będzie wieksza 32l bo może da się tam jakieś wkłady chłodzące dorzucić, bez funkcji grzania, na owoce i kanapki. raczej nie na butelki acz jakaś niewielka może wpaść ew puszki.
Dobrze by było by wyjęta z samochodu pozostawiona w cieniu w upany dzień trzymała temperaturę taka by np. masło nie topniało w kanapkach a ser trzymał kształt.
Budżet do 500PLN
stary zawodowy swat starozakonny z miasta Łodzi mówił Panie! z tego to ja mam 4 małżeństwa, a nie jedno!
Spędziłem w Truskawcu parę godzin więc nie wiem czy się kwalifikuję. Zdążyłem przejść się po parku zdrojowym i skosztować paskudnej ale ponoć zdrowej wody "naftusi".
Byłem kilka razy przejazdem. Ładnie. Trochę Krynicę wizualnie przypomina. Ma dobra opinie jeśli chodzi o lecznictwo. Nasz ukraiński dyrektor jeździ tam co rok.
Wiem, że na forumku tuteyszym pisują mądre głowy, obczytane w pismach świętych oyców, do nich więc kieruję to pytanie. Znalazłem był kiedyś, iż jeden z papieży wydał bullę, w której jasno wyłożył: "Ulega pokusom szatańskim ten, co by twierdził, że kobieta może latać w powietrzu na jakimkolwiek zwierzęciu lub przedmiocie" (z pamięci cytowałem). Któren to był z panów papieży i kiedy, i w jakiej formie to opublikował ?
Zawsze intrygował mnie poniższy fragment pochodzącej z IV-wieku modlitwy Puklerz sw. Patryka:
"Wzywam dzisiaj te wszystkie cnoty, przeciw wszelkiej wrogiej bezlitosnej sile,
która mogłaby napaść na moje ciało lub duszę,
przeciw oczarowaniom fałszywymi prorokami, przeciw czarnemu prawu pogaństwa, przeciw fałszywym prawom herezji, przeciw podstępom idolatrii, przeciw czarom kobiet, kowali i druidów" -------------- Nie mogę zrozumieć jednej kwestii: dlaczego należy się obawiać... kowali? Ktoś ma jakiś pomysł?
Nie wiem jak u Keltów, ale w Afryce kowale byli uważani za ludzi pokrewnych czarownikom. Robili dziwne rzeczy z żelazem, pracowali w dymie, ogniu, smrodzie.
Pani_Łyżeczka napisal(a): Chyba lepsza będzie wieksza 32l bo może da się tam jakieś wkłady chłodzące dorzucić, bez funkcji grzania, na owoce i kanapki. raczej nie na butelki acz jakaś niewielka może wpaść ew puszki.
Dobrze by było by wyjęta z samochodu pozostawiona w cieniu w upany dzień trzymała temperaturę taka by np. masło nie topniało w kanapkach a ser trzymał kształt.
Budżet do 500PLN
takie cos przeczytalam, chyba wazny detal:
'W tanich lodówkach jest zastosowane ogniwo Peltiera, które im będzie na zewnątrz cieplej tym potencjał strony zimnej jest mniejszy. Jeżeli chce się mieć "prawdziwą" lodówkę turystyczną to trzeba szukać kompresorowych.'
W jakiej wysokości banki odprowadzają teraz (znaczysie w 2019 np) podatek od zysku z lokat. Wie ktuś? 17,75%? Bo wcale nie tak łatwo wyguglać, wsęsie, żeby mieć pewność, co do banków. Drzewiej było 19%, ale przez te automatyczne wypełnianie pitów przestałam śledzić temat.
Sprawdzić na pewno można, ale bez sprawdzania - co Cię trzyma przy tym akurat kościele? Przecież nie ma obowiązku. Ja kiedyś "obraziłam się" na zespół księży w osobistej parafii i przez ponad rok jeździłam do okolicznych kościołów. Było to ze wszech miar ciekawe doświadczenie. Obecnie nadal od czasu do czasu lubię pojechać na Mszę św. do Józefowa.
Komentarz
Panie! z tego to ja mam 4 małżeństwa, a nie jedno!
czy ktoś z PT koleżeństwa zażywał był w Truskawcu wypoczynu, zdrowie reperował, relaksował wew SPA?
Kilka masazystek w mojej okolicy twierdzi, że masowaly w tamtejszych sanatorjach
@Szturmowiec to jest prolog do true sanacji w Sokołowie Huculskim albo w Worohcie w lecie ;;)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
"(...) Jedzie Hitler na Byku (...)
A Musolini na świni zwiedzić port w gdyni (...)"
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
"Ulega pokusom szatańskim ten, co by twierdził, że kobieta może latać w powietrzu na jakimkolwiek zwierzęciu lub przedmiocie" (z pamięci cytowałem).
Któren to był z panów papieży i kiedy, i w jakiej formie to opublikował ?
"Wzywam dzisiaj te wszystkie cnoty,
przeciw wszelkiej wrogiej bezlitosnej sile,
która mogłaby napaść na moje ciało lub duszę,
przeciw oczarowaniom fałszywymi prorokami,
przeciw czarnemu prawu pogaństwa,
przeciw fałszywym prawom herezji,
przeciw podstępom idolatrii,
przeciw czarom kobiet, kowali i druidów"
--------------
Nie mogę zrozumieć jednej kwestii: dlaczego należy się obawiać... kowali? Ktoś ma jakiś pomysł?
Robili dziwne rzeczy z żelazem, pracowali w dymie, ogniu, smrodzie.
bo tu kowale go przysłonili ...
'W tanich lodówkach jest zastosowane ogniwo Peltiera, które im będzie na zewnątrz cieplej tym potencjał strony zimnej jest mniejszy. Jeżeli chce się mieć "prawdziwą" lodówkę turystyczną to trzeba szukać kompresorowych.'
Wie ktuś?
17,75%?
Bo wcale nie tak łatwo wyguglać, wsęsie, żeby mieć pewność, co do banków.
Drzewiej było 19%, ale przez te automatyczne wypełnianie pitów przestałam śledzić temat.
A jeśli nie, to która parafia jest najfajniejsza dla kodu 81-198? Byłem wczoraj u św. Judy Tadeusza Apostoła i było hmmm.
Ja kiedyś "obraziłam się" na zespół księży w osobistej parafii i przez ponad rok jeździłam do okolicznych kościołów. Było to ze wszech miar ciekawe doświadczenie. Obecnie nadal od czasu do czasu lubię pojechać na Mszę św. do Józefowa.