Przemko napisal(a): Dlaczego zakładacie ze służbą zdrowia wykrywa wszystkie przypadki śmierci na kowid?
no nie wszystkie ale przynajmniej większość, bo: a) na kowid nie umiera sie ciągu 1 dnia, więc zazwyczaj ludzie w poważnym stanie idą do szpitala, b) na kowid też nie umiera się bezobjawowo, a więc nie ma tak, że ktoś sobie choruje w domu przez 2 tygodnie bezobjawowo i potem nagle zgon (a przynajmniej takie mamy założenie)
Oczywiście czasem ktos tam nie pójdzie z różnych przyczyn do lekarza nawet w przypadku ciężkich objawów, ale to rzadkie statystycznie.
NDz sob. 20210109: Przełomowe badania. Już wkrótce poznamy naukowe dowody skuteczności amantatydy w leczeniu COVID-19
A w artykule na pierwszej stronie fakty (i jeszcze dwie strony w środku): - w poniedziałek zostanie podpisana umowa na badania kliniczne (prof. Konrad Rejtak, neurolog, uniwersytet medyczny w Lublinie) - pierwsze wyniki już w marcu...
polmisiek napisal(a): Jak oczami policzę całkę ze Szwecji na wykresie Kuby to wychodzi zdecydowanie powyżej 0, a na statista.com 2020 nic się nie różni od lat poprzednich. Coś gdzieś się nie zgadza.
statista podaje oficjalne statystyki państwowe zgonów
Proszę bardzo, statista na temat danych tygodniowych. Najwyraźniej porównania rok do roku (a 2020 ucięty bodajże 18 grudnia) nie pokazują tego czego dopuścili się Szwedziole puszczając covid luzem. Find more statistics at Statista
polmisiek napisal(a): Jak oczami policzę całkę ze Szwecji na wykresie Kuby to wychodzi zdecydowanie powyżej 0, a na statista.com 2020 nic się nie różni od lat poprzednich. Coś gdzieś się nie zgadza.
Proszę bardzo, statista na temat danych tygodniowych. Najwyraźniej porównania rok do roku (a 2020 ucięty bodajże 18 grudnia) nie pokazują tego czego dopuścili się Szwedziole puszczając covid luzem.
Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
Proszę bardzo, statista na temat danych tygodniowych. Najwyraźniej porównania rok do roku (a 2020 ucięty bodajże 18 grudnia) nie pokazują tego czego dopuścili się Szwedziole puszczając covid luzem.
Znam, żartuje sobie, lekarstwa są coraz lepsze nie coraz gorsze, zresztą nadal można kupić te stare więc w czym problem, pan prezentuje powszechny błąd poznawczy.
Jestem kobietą, a mój mylacy nick wziął sie z pradawnych poczatków mojego pisania na róznych stronach. I wynikał z pewnych osobistych przezyć. Nie byłoby w ogóle sprawy, ale tak wyjaśnić, lepiej Pozdro
Nie spodziewałem się innej odpowiedzi. Tam jest podane źródło i są nią służby statystyczne państw, skoro ani bezpośrednie dane ani obrobione nie są dla kolegi dowodem na nic to cóż można.
Przemko napisal(a): Nie spodziewałem się innej odpowiedzi. Tam jest podane źródło i są nią służby statystyczne państw, skoro ani bezpośrednie dane ani obrobione nie są dla kolegi dowodem na nic to cóż można.
to Kolega kwestionuje dane oficjalne ze szwedzkiego GUSu a nie ja
Komentarz
poinformowany kolega mówi mi tak - podstawowa opieka zdrowotna przestała istnieć, diagnostyka znacznie ograniczona, zabiegi poprzesuwane - stąd zgony
a) na kowid nie umiera sie ciągu 1 dnia, więc zazwyczaj ludzie w poważnym stanie idą do szpitala,
b) na kowid też nie umiera się bezobjawowo, a więc nie ma tak, że ktoś sobie choruje w domu przez 2 tygodnie bezobjawowo i potem nagle zgon (a przynajmniej takie mamy założenie)
Oczywiście czasem ktos tam nie pójdzie z różnych przyczyn do lekarza nawet w przypadku ciężkich objawów, ale to rzadkie statystycznie.
- w poniedziałek zostanie podpisana umowa na badania kliniczne (prof. Konrad Rejtak, neurolog, uniwersytet medyczny w Lublinie)
- pierwsze wyniki już w marcu...
Ale NDz już wie (że jest skuteczna).
Nurni na TT napisał kilka tygodni temu , a ja w podobnym tonie tutaj pisałem...
i zastosowanie go.
To plany farmacji
"Panie, kiedyś to były prawdziwe lekarstwa w aptece. Teraz same placebo!"
Najwyraźniej porównania rok do roku (a 2020 ucięty bodajże 18 grudnia) nie pokazują tego czego dopuścili się Szwedziole puszczając covid luzem.
Find more statistics at Statista
https://www.statista.com/statistics/1115707/sweden-number-of-deaths-per-week/
Najwyraźniej porównania rok do roku (a 2020 ucięty bodajże 18 grudnia) nie pokazują tego czego dopuścili się Szwedziole puszczając covid luzem.
Find more statistics at Statista
https://www.statista.com/statistics/1115707/sweden-number-of-deaths-per-week/
...a ma ktoś porównywalny wykres pokazujący, czego się dopuścili Polacy paraliżując opiekę zdrowotną?
...pandemia czego i gdzie?
Tutaj, od razu są wszystkie inne kraje gdyby kolega zechciał również w Polsce nie zauważyć niczego. https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html
Kolega naprawde nie zna przypadku, ze lekarstwo uzdrowiło, lub pomogło wyzdrowieć
I wynikał z pewnych osobistych przezyć.
Nie byłoby w ogóle sprawy, ale tak wyjaśnić, lepiej
Pozdro
1000 - tysiąc
Statista podaje, że 1000 więcej zgodnie było w skali roku na dzień 18 grudnia względem rocznej liczby zgonów średniej dla lat 2015-2019
Tutaj, od razu są wszystkie inne kraje gdyby kolega zechciał również w Polsce nie zauważyć niczego. https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html
to teraz oficjalnym źródłem danych statystycznych dotyczących państw jest globalna lewicowa prasa a nie służby statystyczne państw?