Skip to content

Coronawirus

1153154156158159257

Komentarz

• Przemko napisal(a):
    Dlaczego zakładacie ze służbą zdrowia wykrywa wszystkie przypadki śmierci na kowid?
    ...hmmm

poinformowany kolega mówi mi tak - podstawowa opieka zdrowotna przestała istnieć, diagnostyka znacznie ograniczona, zabiegi poprzesuwane - stąd zgony
  • Przemko napisal(a):
    Dlaczego zakładacie ze służbą zdrowia wykrywa wszystkie przypadki śmierci na kowid?
    no nie wszystkie ale przynajmniej większość, bo:
    a) na kowid nie umiera sie ciągu 1 dnia, więc zazwyczaj ludzie w poważnym stanie idą do szpitala,
    b) na kowid też nie umiera się bezobjawowo, a więc nie ma tak, że ktoś sobie choruje w domu przez 2 tygodnie bezobjawowo i potem nagle zgon (a przynajmniej takie mamy założenie)

Oczywiście czasem ktos tam nie pójdzie z różnych przyczyn do lekarza nawet w przypadku ciężkich objawów, ale to rzadkie statystycznie.

• edytowano January 2021
    Nasz Dziennik usty Urszuli Wróbel prorokuje:
    NDz sob. 20210109:
    Przełomowe badania.
    Już wkrótce poznamy naukowe dowody skuteczności amantatydy w leczeniu COVID-19
    A w artykule na pierwszej stronie fakty (i jeszcze dwie strony w środku):
    - w poniedziałek zostanie podpisana umowa na badania kliniczne (prof. Konrad Rejtak, neurolog, uniwersytet medyczny w Lublinie)
    - pierwsze wyniki już w marcu...

Ale NDz już wie (że jest skuteczna).

Nurni na TT napisał kilka tygodni temu
    amantadyta = tołpa
    , a ja w podobnym tonie tutaj pisałem...
  • A skąd Nurni wiedział przed badaniami? Po co powielasz ten szum medialny.
  • szukanie najwyzszego procenta uzywania placebo.
    i zastosowanie go.
    To plany farmacji
  • Przemko napisal(a):
    A skąd Nurni wiedział przed badaniami? Po co powielasz ten szum medialny.
    nie 'wiedział', tylko tak uważa; podobnie jak ostrożnie ja...
  • Michał5 napisal(a):
    szukanie najwyzszego procenta uzywania placebo.
    i zastosowanie go.
    To plany farmacji
    hehehe! przedwczoraj klient do mnie (70+)
    "Panie, kiedyś to były prawdziwe lekarstwa w aptece. Teraz same placebo!"
  • Michał5 napisal(a):
    i zastosowanie go.
    To plany farmacji
    Byłoby idealnie, ludzie nie truliby się tak szukając leków na własną rękę lub testując kolejne przepisywane przez różnych lekarzy.
  • Filioquist napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    Jak oczami policzę całkę ze Szwecji na wykresie Kuby to wychodzi zdecydowanie powyżej 0, a na statista.com 2020 nic się nie różni od lat poprzednich. Coś gdzieś się nie zgadza.
    statista podaje oficjalne statystyki państwowe zgonów
    Proszę bardzo, statista na temat danych tygodniowych.
    Najwyraźniej porównania rok do roku (a 2020 ucięty bodajże 18 grudnia) nie pokazują tego czego dopuścili się Szwedziole puszczając covid luzem.
    Statistic: Average daily number of deaths per week in Sweden in 2020, compared to the average daily number of deaths per week from 2015 to 2019 | Statista
    Find more statistics at Statista

https://www.statista.com/statistics/1115707/sweden-number-of-deaths-per-week/
  • edytowano January 2021
    Aha, w danych za 2020 (rok do roku) brakuje ostatnich 12 dni, w weekendowych 3 ostatnich dni.
  • No to się pandemia odnalazła
  • Kuba_ napisal(a):
    Filioquist napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    Jak oczami policzę całkę ze Szwecji na wykresie Kuby to wychodzi zdecydowanie powyżej 0, a na statista.com 2020 nic się nie różni od lat poprzednich. Coś gdzieś się nie zgadza.
    Najwyraźniej porównania rok do roku (a 2020 ucięty bodajże 18 grudnia) nie pokazują tego czego dopuścili się Szwedziole puszczając covid luzem.
    Statistic: Average daily number of deaths per week in Sweden in 2020, compared to the average daily number of deaths per week from 2015 to 2019 | Statista
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.

...a ma ktoś porównywalny wykres pokazujący, czego się dopuścili Polacy paraliżując opiekę zdrowotną?
  • edytowano January 2021
    polmisiek napisal(a):
    No to się pandemia odnalazła
    74 000 vs ok. 1 000?

...pandemia czego i gdzie?
  • ...a ma ktoś porównywalny wykres pokazujący, czego się dopuścili Polacy paraliżując opiekę zdrowotną?
    Chwilunia, najpierw Szfecja - jest nadmiar zgonów czy nie? Mamy podstawy by podejrzewać o to ich podejście (zakładam że przez Ciebie popierane)?
  • Filioquist napisal(a):
    Kuba_ napisal(a):
    Filioquist napisal(a):
    polmisiek napisal(a):

...a ma ktoś porównywalny wykres pokazujący, czego się dopuścili Polacy paraliżując opiekę zdrowotną?

Tutaj, od razu są wszystkie inne kraje gdyby kolega zechciał również w Polsce nie zauważyć niczego. https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html
  • Przemko napisal(a):
    Michał5 napisal(a):
    i zastosowanie go.
    To plany farmacji
    Byłoby idealnie, ludzie nie truliby się tak szukając leków na własną rękę lub testując kolejne przepisywane przez różnych lekarzy.
    za proste to, za proste...
    Kolega naprawde nie zna przypadku, ze lekarstwo uzdrowiło, lub pomogło wyzdrowieć
  • Znam, żartuje sobie, lekarstwa są coraz lepsze nie coraz gorsze, zresztą nadal można kupić te stare więc w czym problem, pan prezentuje powszechny błąd poznawczy.
  • Filioquist napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    74 000 vs ok. 1 000?

Tam jest daily deaths, tylko ze średnia wartość tygodniowa, więc razy 7
  • Przemko napisal(a):
    pan
    Jestem kobietą, a mój mylacy nick wziął sie z pradawnych poczatków mojego pisania na róznych stronach.
    I wynikał z pewnych osobistych przezyć.
    Nie byłoby w ogóle sprawy, ale tak wyjaśnić, lepiej ;)
    Pozdro

• Ależ ja wiem! :) Miałem na myśli pana starszego który wspominał dawne czasy.
  • PAN->Państwowa Akademia Nauk
  • edytowano January 2021
    Michał5 napisal(a):
    ups...
    Teraz widzę to romeck o panu wspominał a nie koleżanka.
  • Kuba_ napisal(a):
    Chwilunia, najpierw Szfecja - jest nadmiar zgonów czy nie? Mamy podstawy by podejrzewać o to ich podejście (zakładam że przez Ciebie popierane)?
    jest - na 18 grudnia było to ok. 1000 względem średniej z lat 2015-2019

1000 - tysiąc
  • polmisiek napisal(a):
    Filioquist napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    74 000 vs ok. 1 000?

Tam jest daily deaths, tylko ze średnia wartość tygodniowa, więc razy 7

Statista podaje, że 1000 więcej zgodnie było w skali roku na dzień 18 grudnia względem rocznej liczby zgonów średniej dla lat 2015-2019
  • Przemko napisal(a):
    Filioquist napisal(a):
    Kuba_ napisal(a):
    Filioquist napisal(a):
    polmisiek napisal(a):

Tutaj, od razu są wszystkie inne kraje gdyby kolega zechciał również w Polsce nie zauważyć niczego. https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html

to teraz oficjalnym źródłem danych statystycznych dotyczących państw jest globalna lewicowa prasa a nie służby statystyczne państw?
  • Nie spodziewałem się innej odpowiedzi. Tam jest podane źródło i są nią służby statystyczne państw, skoro ani bezpośrednie dane ani obrobione nie są dla kolegi dowodem na nic to cóż można.
  • Przemko napisal(a):
    Nie spodziewałem się innej odpowiedzi. Tam jest podane źródło i są nią służby statystyczne państw, skoro ani bezpośrednie dane ani obrobione nie są dla kolegi dowodem na nic to cóż można.
    to Kolega kwestionuje dane oficjalne ze szwedzkiego GUSu a nie ja
  • może Kolega szukać przyczyn ewentualnych rozbieżności, ale woli Kolega zdezawuować jedno ze źródeł, akurat to bardziej neutralne
  • Ale przecież Kuba wkleił wykres z tej samej strony co informacje kolegi i widać na nim, skąd się to wzięło
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.