los napisal(a): Wyobrażasz sobie coś podobnego w Polsce? Za resztę Europy nie gwarantuję.
Ale co, paniczną ucieczkę że wschodniej flanki jak Radzianie burkną, zakaz nakazu noszenia maseczek czy zaniechanie uczenia czytania, pisania i liczenia, gdyż to rasistowskie?
los napisal(a): Nie wiem, który amerykański debilizm gorszy: konserwatywny czy postępowy. Chyba jednak konserwatywny, stać mnie na odrobinę zrozumienia dla nowojorskiego liberała ale do biblijnego fundamentalisty, wielbiącego Izrael bardziej niż Amerykę mam tylko obrzydzenie.
Dziwi tym bardziej, że sam Ojciec Założyciel ich religii - Luter był delikatnie mówiąc niezbyt przychylny żydom.
los napisal(a): Nie wiem, który amerykański debilizm gorszy: konserwatywny czy postępowy. Chyba jednak konserwatywny, stać mnie na odrobinę zrozumienia dla nowojorskiego liberała ale do biblijnego fundamentalisty, wielbiącego Izrael bardziej niż Amerykę mam tylko obrzydzenie.
Dziwi tym bardziej, że sam Ojciec Założyciel ich religii - Luter był delikatnie mówiąc niezbyt przychylny żydom.
Sam Kalwin chyba też miał jeszcze normalne poglądy na tą kwestię (tj. nowy Izrael to Chrześcijanie), ale coś się purytanom śrubka w głowie jeszcze bardziej poluzowała.
Z tą nieprzychylnością sprawa jest bardziej skomplikowana. Z początku był przychylny, i to bardzo, do tego stopnia, że przerobił kanon biblijny na żydowski (bez n. p. ksiąg machabejskich). Dopiero z czasem mu się odmieniło, gdy żydzi zignorowali jego awanse. Ot typowy przykład zachodniego (zwłaszcza protestanckiego) miotania się ze skrajności w skrajność.
Dla mnie wszelako nayprzednieysze jest to, że one księgi Makabejskie to są kak raz najlepsze z ksiąg dla syjonistów i wogle Irgunowców. Przecie połowa ŻKS-ów nazywa się Makabi Tel-Awiw albo Hasmonea Lwów.
Byłem że w Israelu podczas Chanuki i miałem niezawodny sposób konfundowania tubylców. Najpierw pytałem się, skąd te obyczaje się wzięły, więc z przejęciem opowiadali a ja z głupia frant dodawałem: A gdzie to jest opisane w Biblii?
tja , była fajna grafika z przedwojennego Wrocławia , która pokazywała ewolucję od świeczek w linji prostej przez lekko wyniesioną w środku (druga od góry z lewej strony) do choinki wreszcie to tradycja żydów haskalowych , noale za swą miłość zapłacili srodze, w Izraelu mało ich było, a teraz już nie ma wcale
los napisal(a): Byłem że w Israelu podczas Chanuki i miałem niezawodny sposób konfundowania tubylców. Najpierw pytałem się, skąd te obyczaje się wzięły, więc z przejęciem opowiadali a ja z głupia frant dodawałem: A gdzie to jest opisane w Biblii?
Nie ma w tobie .. Jest w tobie starotestamentowa miłość! (oko za oko)
Chciałbym dodać, że sporo środowisk/grup dzisaj (np. związani z Radiem Chrystusa Króla (lefebryści?), z panem Piątkowskim tak właśnie uważa o teraźniejszej pandemii:
to globalny eksperyment pseudo-medyczny. "Tuskagee to przy tym pan-Pikuś.
Przez ten roczny okres w Polsce umarło, wszyscy o tym przecież wiedzą i mówią, blisko 40 proc. więcej ludzi. Nie z powodu koronawirusa. Z powodu tak naprawdę tego, że polska ochrona zdrowia przestała leczyć. Przestała leczyć, oświadczam. W większości są to decyzje administracyjne, a nie indywidualne decyzje lekarza - ocenił prof. Piotr Kuna.
Bywało różnie, z tego, co się słyszy. Ostatnio słyszałem o takim przypadku, gdzie laborant nie chciał pracować przy próbkach kowichowych, poprosił przełożonych o przeniesienie. Ci się nie zgodzili i gość przy próbkach kowichowych robił, zakaził się i wkrótce zmarł. Młody facet.
...ukazują się roczniki statystyczne za 2020 i tam albo się zmieni zwykły repertuar prezentowanych danych albo wychodzą bokami fakty przemilczane fontalnie
Przez ten roczny okres w Polsce umarło, wszyscy o tym przecież wiedzą i mówią, blisko 40 proc. więcej ludzi. Nie z powodu koronawirusa. Z powodu tak naprawdę tego, że polska ochrona zdrowia przestała leczyć. Przestała leczyć, oświadczam. W większości są to decyzje administracyjne, a nie indywidualne decyzje lekarza - ocenił prof. Piotr Kuna.
"Nie z powodu koronawirusa". :-O Czyli - pandemia nie miała żadnego wpływu na stan służby zdrowia... Uwielbiam logikę pana Kuny.
trep napisal(a): Bywało różnie, z tego, co się słyszy. Ostatnio słyszałem o takim przypadku, gdzie laborant nie chciał pracować przy próbkach kowichowych, poprosił przełożonych o przeniesienie. Ci się nie zgodzili i gość przy próbkach kowichowych robił, zakaził się i wkrótce zmarł. Młody facet.
Pamiętaj że on od początku uważał że na kowid się nie umiera, umiera się na inne choroby nie leczone z powodu kowida, artykuł też jest napisany pod taką tezę. Już o tym rozmawialiśmy, mniej chorób zakażnych (bo siedzimy w domu), mniej wypadków drogowych, zabiegi generalnie wykonywane więc skąd te dodatkowe śmierci. I służba zdrowia działająca na 2/3 z powodu czego jak nie kowida. No ale nie przekonasz, zwykła grypka.
"Nie z powodu koronawirusa". :-O Czyli - pandemia nie miała żadnego wpływu na stan służby zdrowia... Uwielbiam logikę pana Kuny.
trep napisal(a): Bywało różnie, z tego, co się słyszy. Ostatnio słyszałem o takim przypadku, gdzie laborant nie chciał pracować przy próbkach kowichowych, poprosił przełożonych o przeniesienie. Ci się nie zgodzili i gość przy próbkach kowichowych robił, zakaził się i wkrótce zmarł. Młody facet.
Pamiętaj że on od początku uważał że na kowid się nie umiera, umiera się na inne choroby nie leczone z powodu kowida, artykuł też jest napisany pod taką tezę. Już o tym rozmawialiśmy, mniej chorób zakażnych (bo siedzimy w domu), mniej wypadków drogowych, zabiegi generalnie wykonywane więc skąd te dodatkowe śmierci. I służba zdrowia działająca na 2/3 z powodu czego jak nie kowida. No ale nie przekonasz, zwykła grypka.
Nie ulega wątpliwości że zarówna strach lekarzy jak i strach pacjentów doprowadził do zaniechania wielu badań i terapii, co skutkowało śmiercią pacjentów the year after. Koleżanka matki nie poszła na cykliczne, coroczne badanie rok temu a rok później, na wiosnę 2k21 była już tak posiana, że dziś czeka na zgon.
Sprawa jest strasznie skomplikowana i żadne dane spośród tych, które były i są prowadzone, nie da miarodajnych odpowiedzi.
Komentarz
Ale za to dali mi pączki, więc się opłaciło.
lekko wyniesioną w środku (druga od góry z lewej strony) do choinki wreszcie
to tradycja żydów haskalowych , noale za swą miłość zapłacili srodze, w Izraelu mało ich było, a teraz już nie ma wcale
Jest w tobie starotestamentowa miłość!
(oko za oko)
tak właśnie uważa
o teraźniejszej pandemii:
to globalny eksperyment pseudo-medyczny.
"Tuskagee to przy tym pan-Pikuś.
ab ovo
kard. Bourke jest w szpitalu, z covidem, pod respiratorem
to informacja, daję też do kapliczki, żeby tam modlić się za niego
...ciekawe jak w Szwecji albo na Białorusi
Czyli - pandemia nie miała żadnego wpływu na stan służby zdrowia...
Uwielbiam logikę pana Kuny.
Czyli - pandemia nie miała żadnego wpływu na stan służby zdrowia...
Uwielbiam logikę pana Kuny.
...jest link, można poczytać
Sprawa jest strasznie skomplikowana i żadne dane spośród tych, które były i są prowadzone, nie da miarodajnych odpowiedzi.