Skip to content

Coronawirus

1219220222224225257

Komentarz

• Tam jest źródło podane, to jest informacja.
  • los napisal(a):
    Skąd się wzięła ta durna mania rozumienia wszystkiego, wszędzie i zawsze? I to najlepiej po przeczytaniu jednego zdania prostego i bez żadnego wysiłku. Pamiątka po Diderocie i kulcie św. Rozuma? A fe.

Rozumienie jest moim zawodem, od 40 lat jestem naukowcem i to chyba z sukcesami. Zrozumieć w miarę dobrze udało mi się w życiu góra pięć rzeczy i zawsze kosztowało mnie to 10 lat zapierdalania i wiele nieprzespanych nocy.
    Ot, złota reguła istnienia. Im więcej wiesz, tym więcej nie wiesz.
    W miarę poznania mnożą się pytania. Jak króliki australijskie.
    A mania rozumienia wszystkiego, wszędzie i zawsze jest w rzeczy samej DURNA.
    To oczywistości, których akurat Tobie nie trzeba serwować. Ale to tak "dla dobra ogółu". Tego młodszego.
    Dedykuję Ci dwuwiersz poety: "My z Sokratesem
    z uśmiechem patrzymy..."
    Uśmiech Sokratesa - to jest to.
  • Wreszcie przebijają się informacje tłumaczącą dużą ilość zgonów na COVID w Polsce. To kwestia 600 zł w różnicy wyceny świadczenia zwykłego zgonu (200 zł), a COVID (800 zł).
    Powoli podnosi się o to dym.
    Co do szczepionek, to był na Interii wywiad z wirusologiem, który powiedział, że szczepionki mają rewelacyjną skuteczność, bo on oczekiwał na poziomie 40%.
  • Kto komu płaci?
    NFZ lekarzowi, który wypisuje (stwierdza) zgon?

#jprdl
    Przecież czasem zgon jest tak pewny, że nawet nie wiem po co lekarz potrzebny .
  • Pewny zgon? Tak jak pewna wina - to po co sąd?
    Gdyby kwestia pieniędzy była tak istotna śmiem twierdzić, że bylibyśmy na pierwszym miejscu od samiuśkiego początku.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Wreszcie przebijają się informacje tłumaczącą dużą ilość zgonów na COVID w Polsce. To kwestia 600 zł w różnicy wyceny świadczenia zwykłego zgonu (200 zł), a COVID (800 zł).
    Coś takiego podejrzewałem. Statystyki praktycznie zawsze są determinowane przez czynniki trzeciorzędne.

• Każda procedura medyczna (o ile lekarz, chce dostać za jej wykonanie kasę) musi być wyceniona przez NFZ, nie ma znaczenia czy to wizyta kontrolna czy akt zgonu (to nie jest właściwa nazwa, ale o to chodzi), no i procedura COVID jest wyceniona wyżej.
    I tak Wataho, od początku jesteśmy w czołówce zgonów na COVID, jako studium przypadku proponuję poszukać fraz: Pavulon, łódzkie pogotowie, dr Potasik.
  • to nie tylko wyżej wyceniane stwierdzenie zgonu, ale i procedury użyte przed tym faktem
    zgon covid to zakaz wniesienia trumny do kościoła, ciało w podwójnym worku i pare innych obostrzeń
    nie wiem jak będą traktowane groby covidowe
    virus nie żyje, to nie bakteria, ale licho tam wie, co jeszcze wymyślą
  • Z tego co czytałem, ciało zmarłego na Covid podlega dodatkowym zabezpieczeniom np. zatykanie dziur nasączonymi gazami czy czymś takim.
    Miałem do czynienia z 3ma ekipami ratunkowymi i żadna niestety nie chciała mnie zabić żeby zarobić.
    Rozumiem, że to przypadek anegdotyczny niewart przytaczania...
    Muszę pozbyć się kolejnej 8ki więc rozumiem że czas na testament
  • edytowano January 2022
    Wataha napisal(a):
    Pewny zgon? Tak jak pewna wina - to po co sąd?
    Jeśli komuś urwało głowę (i leży po drugiej stronie drogi) - to pewny (zgon).
    Wataha napisal(a):
    Miałem do czynienia z 3ma ekipami ratunkowymi i żadna niestety nie chciała mnie zabić żeby zarobić.
    Ale kto sugeruje uśmiercanie (zabójstwa)?
    Miesza kolega...
  • Też mnie zastanowiła wczesna pora...
  • romeck napisal(a):
    Wataha napisal(a):
    Pewny zgon? Tak jak pewna wina - to po co sąd?
    Jeśli komuś urwało głowę (i leży po drugiej stronie drogi) - to pewny (zgon).
    Wataha napisal(a):
    Ale kto sugeruje uśmiercanie (zabójstwa)?
    Miesza kolega...
    Sprawę łowców skór zasugerował kolega ms wygnaniec
  • A, tak.
    Ale ja to zrozumiałem jako cwaniactwo w naciąganiu na kasę.
  • romeck napisal(a):
    A, tak.
    Ale ja to zrozumiałem jako cwaniactwo w naciąganiu na kasę.
    bo taki był kontekst mojej wypowiedzi. Reszta to nieuprawnione ramowanie.

• Przemko napisal(a):
    Tam jest źródło podane, to jest informacja.
    Nie, to jest informacja okraszona komentarzem.
    Jeśli uznajesz, że informacja w całości pochodzi ze źródła możesz podesłać link do źródła. Jednak z jakiegoś względu cytujesz nie źródło, a psychoanalityka z tęczową opaską.
  • edytowano January 2022
    Komentarz znalazłem na końcu, nie przeklejałem, na awatar nawet nie spojrzałem.
  • Przemko napisal(a):
    Napisałem z jakiego wzgledu, komentarz znalazłem na końcu, nie przeklejałem.
    Niby gdzie?
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    Napisałem z jakiego wzgledu, komentarz znalazłem na końcu, nie przeklejałem.
    Niby gdzie?
    "To jest informacja".
  • Aha, czyli dla Ciebie informacją jest to, co pisze psychoanalityk po prywatnej uczelni, a nie dane naukowe, tak?
  • "Dodatkowo obserwujemy rosnącą liczbę pacjentów (także wśród osób wcześniej zdrowych), u których zakażenie koronawirusem pozostawiło trwałe zmiany w miąższu płuc. Wymagają oni dalszej wielokierunkowej opieki, zarówno farmakologicznej, jak i niefarmakologicznej. To zupełnie nowe wyzwanie, przed którym stoimy, bo nie dysponujemy w tej chwili żadnymi lekami, które potrafią skutecznie te zmiany leczyć.

Podejmowane są różne próby leczenia (np. przeciwfibrotycznego) tych chorych, ale na razie nie dysponujemy efektywnymi sposobami postępowania w takich przypadkach. U wielu osób trwała destrukcja miąższu płuc prowadzi do rozwoju niewydolności oddychania i konieczności stosowania tlenoterapii. To jest nowa, wcześniej nieznana choroba płuc - post-COVID-19."

https://pulsmedycyny.pl/prof-sliwinski-pojawila-sie-nowa-nieznana-wczesniej-choroba-pluc-post-covid-19-1137619
  • edytowano January 2022
    Wataha napisal(a):
    Sprawę łowców skór zasugerował kolega ms wygnaniec
    romeck napisal(a):
    A, tak. Ale ja to zrozumiałem jako cwaniactwo w naciąganiu na kasę.
    ms.wygnaniec napisal(a):
    bo taki był kontekst mojej wypowiedzi. Reszta to nieuprawnione ramowanie.

(Powyższe cytaty TYLKO dla kontekstu cytatów z twittera poniżej.)
    Matka Kurka, 4.01.2022, 12:26
    Nie, rzeźniku, to jest twoje dzieło i tobie podobnych rzeźników udających lekarzy, którzy zamienili leczenie na "teleporady", przekształcili internę, kardiologię, a nawet onkologię w "odziały kowidowe" i za 100% dodatku polują na "skóry" pacjentów. To twoje dzieło rzeźniku!
    Umberto:
    Niedzielski: "To czy zgon jest kwalifikowany jako „covidowy” zależy od indywidualnego podejścia lekarza",
    a biorąc pod uwagę premie za wpisanie pewnej choroby w rubryce przyczyn i zamykanie chorych w domach na kilkunastodniowej izolacji,to mamy odpowiedź skąd taka liczba zgonów.
    itp
    Że to nowi "łowcy skór", że minister patologizuje służbę zdrowia dodatkami kowidowymi

Uwaga, nie wiem, czy cytowanie Niedzielskiego jest dosłowne czy to parafraza lub streszczenie.
  • ano właśnie Rromecku, to jest ten mechanizm aby za wykorzystywanie przez cwaniaków i tchórzy pewnych aspektów wprowadzonych rozwiązań, obciążyć osoby trzecie, dodatkowo przypisując tym oskarżonym celowość/intencjonalność działań.
    W dobie COVID nie trzeba nikogo specjalnie uśmiercać, naturalnego 'urobku' jest pod dostatkiem.
  • Tzn gwoli ścisłości wypunktowałem kwestię łowców skór bo to była zwykła zbrodnia a nie cwaniactwo - to drugie zakładam, że nie ma na celu zwykłego mordowania dla pieniędzy. Dla takiego zachowania mamy inne określenia.
    A Matka Kurka po prostu się pogubił i musi brnąć - bo co, przeprosi?
  • Wataha napisal(a):
    A Matka Kurka po prostu się pogubił i musi brnąć - bo co, przeprosi?
    Już o tej jego "przemianie" rozmialiśmy tu. Przeważyły opinie, że to "Przyczajony Agent Ukryty Kret" (raczej niż zagubiony).
  • edytowano January 2022
    Serio? Nawet nie wiem czym się jegomość zajmuje. W pandemii różni ludzie reagowali czasami absurdalnie.
    Tak to bywa jak Ponury Żniwiarz staje się bardziej rzeczywisty niż dotychczas
  • Wataha napisal(a):
    Serio? Nawet nie wiem czym się jegomość zajmuje. W pandemii różni ludzie reagowali czasami absurdalnie.
    Tak to bywa jak Ponury Żniwiarz staje się bardziej rzeczywisty niż dotychczas
    W tej chwili - "złota rączka" i osobistość internetowa, całkowicie skupiona na waleniu w PiS za COVID. Nawet Owsiak poszedł chyba w odstawkę, po tylu latach walki - nie jestem pewien, przestałem go obserwować ze cztery twitterowe konta wstecz (co chwilę dostaje tam bana).
  • Jest interesujące, że cała polska szuria (a światowa pewnie też) skupiła się na walce ze szczepionkami i covidowymi restrykcjami.
  • los napisal(a):
    Jest interesujące, że cała polska szuria (a światowa pewnie też) skupiła się na walce ze szczepionkami i covidowymi restrykcjami.
    Bo to proste, a BigPharma (słusznie moim zdaniem) nie wzbudza zaufania.

• A co wzbudza zaufanie? Żyjemy we wrogim i niezrozumiałym świecie. Dalibyśmy sobie z tym radę, gdyby nam nie wmówiono, że jesteśmy bogami.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.