Skip to content

Coronawirus

15253555758257

Komentarz

• Na naszej ulicy jest korona, trzy domy ode mnie. Sasiada zabrali do szpitala.
  • edytowano April 2020
    A testujemy chociaż personel szpitali zakaźnych? A zresztą - to nie testujmy. Przestańmy się tylko dziwić jak będą wypadać kolejne oddziały lub całe szpitale. Najwyżej kogoś nie przyjmą, nie zrobią operacji itd. Luz.

Zapomniałem w sumie - winni przecież będą lekarze/pielęgniarki jacy się zarażają.

Stan bieżący: ja mam na razie tylko kwarantannę w sąsiedniej klatce.
  • W temacie testowania antypolacy i zielone ludziki w ogole nie powinni sie wypowiadac bo co wypowiedz to glupota i zla wola. A przede wszystkim zla wola.
  • Wskaźnik śmiertelności
    Niemcy - 1,22%
    Polska - 1,89%
    Belgia - 6,59%
    Holandia - 9,11%
    Ale tylko Polska robi za mało testów.
  • robert.gorgon napisal(a):
    Wskaźnik śmiertelności
    Niemcy - 1,22%
    Polska - 1,89%
    Belgia - 6,59%
    Holandia - 9,11%
    Totalsi i na to mają odpowiedź: "Fałszujemy statystyki zgonów"
  • Brzost napisal(a):
    robert.gorgon napisal(a):
    Wskaźnik śmiertelności
    Niemcy - 1,22%
    Polska - 1,89%
    Belgia - 6,59%
    Holandia - 9,11%
    No faktycznie. Zapomniałem. Liczba zgonów musi być kilkakrotne a może nawet 10 razy zanizona. Wtedy dopiero dorównamy Włochom, co nie jest wielką sztuką, bo to naród oslow.
  • A są te same kryteria we wszystkich tych państwach?
  • edytowano April 2020
    Podobno tak. Ale podobno jedno z tych kryteriów ma budzić wątpliwości. Totalsi cytują blogera, ale w tym tekście były wyłącznie spekulacje. Z pewnością nic, co mogłoby uzasadniać kilkurotny wzrost śmiertelności. Na nic poważniejszego, pomimo szczerych wysiłków, nie natrafiłem.
  • Tylko jedno - robimy więcej testów. Ups...
  • Rolka napisal(a):
    A testujemy chociaż personel szpitali zakaźnych? A zresztą - to nie testujmy.
    Po jakim czasie od zakażenia wirus jest wykrywalny za pomocą testów?
    Rolka napisal(a):
    Zapomniałem w sumie - winni przecież będą lekarze/pielęgniarki jacy się zarażają.
    W Grójcu tak, Tarnowskich Górach nie. Tarnowskie Góry to przykład kłamstwa rodziny pacjenta.
    Epidemiolog szpitala w Radomiu potwierdził, że szpitale nie są przygotowane na taka sytuację.
    Sporo wiedzy płynie z Włoch.

• https://www.euromomo.eu/ ponoć wiarygodne info...
  • A dlaczego od nas (i od Niemiec) "no data"?
  • Excytowanie się tymi końkretnymi statystykami jest mao racjonalnem, gdyż są to nie tyle wielgie kłamstwa, co informacje zbierane przypadkowo, bez jasnej a spójnej methody.

Możemy założyć, że ok. 100% ludzi, którzy skonajo na Coronę Extra będzie miało za przyczynę skonu zatrzymanie akcji serca, łuszczycę albo i śródmiąższowe zapalenie płucek.

Pedzmy se tak. Niedawno skonał młody, no nie przesadzajmy że młody, 36 lat, człowień, zdrowy i wesoły, nawet łuszczycy nie miał. Tyle tylko że mu dany wajrus wszedł w płuca i je zapalił, w związku spożywczym przestały przyswajać tlen z powietrza.

No więc mu ten tlen 100% wpompowali w płuco, co nie zrobiło na nim specjalnego wrażenia. Okazuje się, że można człowieniowi przepompować krew przez teke tam maszynkie, która natlenia krew bez użycia płuc, w sensie zewnętrznie.

I co? I udusił się.

Klasyk pedział, że w dłuższej perspektywie wszyscy jesteśmy martwi. Możemy spokojnie se skrócić tę perspektywę o 10-20 lat.
  • Przez chwilę pooglądałem materiały wrealu24.pl i Ziemia stała się płaska. Z całkiem ciekawego wyszukania informacji i całkiem sensownych postulatów budują płaskoziemskie wnioski.
    No żal.pl
  • Metodologii nie uczą, więc metodologii nikt nie zna.
  • los napisal(a):
    A są te same kryteria we wszystkich tych państwach?
    Te porównania nie uwzględniają funkcji czasu.
  • A Kędzierski natto:
    Piotr Kędzierski
    @P_Kedzierski·
    1 g.
    392 odpaliło, ale to jest tak nienaturalne, że najprawdopodobniej odetkały się jakieś zatory przy testach. Wiem, że w Krakowie dzisiaj były wyniki sprzed 5 dni. Nie jest to wyznacznik trendu!!! Siedzimy w domach, pomagamy lekarzom i osobom starszym!!! #COVIDー19 #koronawirus
    ==========================
    Najbliższe dni pokażą z czym mamy do czynienia.

• edytowano April 2020
    Brzost napisal(a):
    robert.gorgon napisal(a):
    Wskaźnik śmiertelności
    Niemcy - 1,22%
    Polska - 1,89%
    Belgia - 6,59%
    Holandia - 9,11%
    Nienawidzacy PISu (zazwyczaj) lekarze muszą fałszowac. ;)
  • we wrealu ciekawa audycja byłą dziś o sytacji na Bajerach
  • edytowano April 2020
    To powyżej - jak słusznie prawi kol. ms.wygnaniec - to płaskoziemstwo, nie na darmo w wReaulu często bywa Brałn, któren w realu z kolei bywa coraz rzadziej..
  • Mania napisal(a):
    A Kędzierski natto:
    Piotr Kędzierski
    @P_Kedzierski·
    1 g.
    392 odpaliło, ale to jest tak nienaturalne, że najprawdopodobniej odetkały się jakieś zatory przy testach. Wiem, że w Krakowie dzisiaj były wyniki sprzed 5 dni. Nie jest to wyznacznik trendu!!! Siedzimy w domach, pomagamy lekarzom i osobom starszym!!! #COVIDー19 #koronawirus
    ==========================
    Najbliższe dni pokażą z czym mamy do czynienia.

Też mam taką nadzieję - bo inna sytuacja sugerowałaby, że nasze dotychczasowe ograniczenia niewiele dają...

• edytowano April 2020
    jesli do tej pory obowiazkową kwarantanną byl objety dany delikwent, ALE wspoldomownicy juz nie (!) to nie dziwota ze zaraza idzie zgodnie z prognozami
  • Mania napisal(a):
    Strasznie długi ten wywiad, wywiadujący mdły, ale rozmówca jest fantastyczny, poza tym jest tam sporo rzeczy nowych (przynajmniej dla mnie), np. że po szczycie epidemii (do którego nam jeszcze sporo) do wygaśnięcia musi upłynąć... 4 miesiące :-( I dużo innych ważnych ciekawostek.

imageObrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
    Zwrocilo mą uwagę, ze Mdłek bardzo zaangazowal sie w pytania, ktore dotyczyly przymusowej izolacji ludzi straszych i slabszych. Nie prosciej byloby przymusowo ich wystawiać na zarażenie? Przynajmniej szczerzej.
  • uhrr napisal(a):
    jesli do tej pory obowiazkową kwarantanną byl objety dany delikwent, ALE wspoldomownicy juz nie (!) to nie dziwota ze zaraza idzie zgodnie z prognozami
    No niestety tak było. Jeśli ktoś w rodzinie nie zachował rozsądku to ta cała kwarantanna była niewiele warta...
  • edytowano April 2020
    O ile rozumiem mechanizm tej choroby, to wywołuje ona "śródmiąższowe zapalenie płuc". Otóż w tych płucach mamy pęcherzyki, to takie cieniutkie błony, które z jednej strony mają powietrze, z drugiej krew. I one są w stanie w ciągu sekundy, może dwóch, rozpuścić we krwi ok. 25-40% dostępnego tlenu i oddać w jego miejsce CO2.

I teraz wirus powoduje, że one się zapalają i przestają działać.

Organizm na to "Oj, coś się rozlazło, trzeba zabliźnić!" -- i buduje awaryjne struktury z tkanki łącznej, która niestety słabo przepuszcza tlen.

Tak więc całe to intubowanie ludzi respiratorami ma jakiś sens, ale ograniczony do lżejszych przypadków.

Gdyż w przypadku ciężkim, możesz kolesiowi dymać 100% tlenem, cięgiem. Klatka będzie mu się unosić i opadać, ale i tak się udusi, bo jego płuca nie przenoszą tlenu do krwi.

Wogle, zalecam lekturę tego tu, o -----------> https://www.mp.pl/pacjent/pulmonologia/choroby/150484,ostre-srodmiazszowe-zapalenie-pluc

To jest niezłe:

Ostre śródmiąższowe zapalenie płuc należy do grupy chorób o nieznanej przyczynie, czyli idiopatycznych śródmiąższowych zapaleń płuc. Cechą charakterystyczną ostrego śródmiąższowego zapalenia płuc jest gwałtowne narastanie objawów i pogarszanie się funkcji płuc, podczas gdy inne śródmiąższowe zapalenia płuc są chorobami przewlekłymi.

Choroba zaczyna się ostro objawami grypopodobnymi: bólami mięśni, kaszlem, bólem gardła, ogólnym złym samopoczuciem. Dość szybko pojawia się duszność, która szybko narasta. Może wystąpić przyspieszony oddech i tętno. Zazwyczaj duszność jest bardzo nasilona i dochodzi do niewydolności oddechowej, która wymaga zastosowania wspomagania wentylacji.
    Ostre śródmiąższowe zapalenie płuc jest chorobą ciężką, zagrażającą życiu. U części chorych po zachorowaniu pozostaje trwały ubytek czynności płuc lub pojawia się postępujące włóknienie płuc, ale niektórzy chorzy całkowicie zdrowieją.
  • Googiel grzecznie informuje, że ma raport ze śledzenia zachowań społeczeństw. Tu tenkraj:

https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-03-29_PL_Mobility_Report_en.pdf
  • Warto poczytać wywiad z Hanną Shen, polską dziennikarką na Tajwanie. Jedno z najlepszych polskich źródeł wiedzy o Azji wschodniej.

https://m.fronda.pl/a/jak-koronawirus-stal-sie-chinskim-czarnobylem,142286.html
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Warto poczytać wywiad z Hanną Shen, polską dziennikarką na Tajwanie. Jedno z najlepszych polskich źródeł wiedzy o Azji wschodniej.

https://m.fronda.pl/a/jak-koronawirus-stal-sie-chinskim-czarnobylem,142286.html
    Na marginesie: urzekło mnie słowo "trzystuset".
  • "trzystaset" to 30 tysięcy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.