los napisal(a): A są te same kryteria we wszystkich tych państwach?
Ktoś gdzieś podlinkował tekst jakiegoś doktora z tygodnika politruka, gdzie ów doktorek klaruje jak to rząd fałszuje statystyki zgonów. Odsączając antyrządową szajbę zostały ciekawe informacje: - WHO ma swoje standardy do takich statystyk,a w nich dwie grupy nieboszczyków kwalifikowanych do miana poległego od koronowirusa: (1) przetestowani z wynikiem pozytywnym, (2) zmarli nietestowani, ale z objawami charakterystycznymi. - większość tzw. reszty świata miała do statystyk wliczać obie grupy, Polska zaś tylko pierwszą
Poza ww. tekstem - informacje te uprawdopodobnia inna, o tym, że Polska od 1 kwietnia przeszła na te pełne kryteria WHO.
Swoją drogą to drugie kryterium to pożywka dla koronowych denialistów, bo daje potencjalnie możliwość podkręcania statystyk zgonów.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): O ile rozumiem mechanizm tej choroby, to wywołuje ona "śródmiąższowe zapalenie płuc". Otóż w tych płucach mamy pęcherzyki, to takie cieniutkie błony, które z jednej strony mają powietrze, z drugiej krew. I one są w stanie w ciągu sekundy, może dwóch, rozpuścić we krwi ok. 25-40% dostępnego tlenu i oddać w jego miejsce CO2.
I teraz wirus powoduje, że one się zapalają i przestają działać.
Organizm na to "Oj, coś się rozlazło, trzeba zabliźnić!" -- i buduje awaryjne struktury z tkanki łącznej, która niestety słabo przepuszcza tlen.
Tak więc całe to intubowanie ludzi respiratorami ma jakiś sens, ale ograniczony do lżejszych przypadków.
Gdyż w przypadku ciężkim, możesz kolesiowi dymać 100% tlenem, cięgiem. Klatka będzie mu się unosić i opadać, ale i tak się udusi, bo jego płuca nie przenoszą tlenu do krwi.
Ostre śródmiąższowe zapalenie płuc należy do grupy chorób o nieznanej przyczynie, czyli idiopatycznych śródmiąższowych zapaleń płuc. Cechą charakterystyczną ostrego śródmiąższowego zapalenia płuc jest gwałtowne narastanie objawów i pogarszanie się funkcji płuc, podczas gdy inne śródmiąższowe zapalenia płuc są chorobami przewlekłymi.
Choroba zaczyna się ostro objawami grypopodobnymi: bólami mięśni, kaszlem, bólem gardła, ogólnym złym samopoczuciem. Dość szybko pojawia się duszność, która szybko narasta. Może wystąpić przyspieszony oddech i tętno. Zazwyczaj duszność jest bardzo nasilona i dochodzi do niewydolności oddechowej, która wymaga zastosowania wspomagania wentylacji.
Ostre śródmiąższowe zapalenie płuc jest chorobą ciężką, zagrażającą życiu. U części chorych po zachorowaniu pozostaje trwały ubytek czynności płuc lub pojawia się postępujące włóknienie płuc, ale niektórzy chorzy całkowicie zdrowieją.
generalnie bliznowacenie płuc nie daje fajnych peryspektyw. A leczenia nato za dobrego, o ile wogole , nima.
Brzost napisal(a): Wracając jeszcze do zakazów wstępu do lasu, znajome wiewiórki donoszą, że jutro będzie jakieś oficjalne stanowisko centrali. Dotychczasowe zakazy były samodzielnymi decyzjami nadleśnictw.
natenczas napisal(a): Ktoś gdzieś podlinkował tekst jakiegoś doktora z tygodnika politruka, gdzie ów doktorek klaruje jak to rząd fałszuje statystyki zgonów. Odsączając antyrządową szajbę zostały ciekawe informacje: - WHO ma swoje standardy do takich statystyk,a w nich dwie grupy nieboszczyków kwalifikowanych do miana poległego od koronowirusa: (1) przetestowani z wynikiem pozytywnym, (2) zmarli nietestowani, ale z objawami charakterystycznymi.
Brzost napisal(a): Wracając jeszcze do zakazów wstępu do lasu, znajome wiewiórki donoszą, że jutro będzie jakieś oficjalne stanowisko centrali. Dotychczasowe zakazy były samodzielnymi decyzjami nadleśnictw.
Polska jako jedyny kraj wspólnoty blokuje unijny eksport środków medycznych i środków ochrony osobistej - alarmuje komisarz ds. rynku wewnętrznego Thierry Breton. Metody zastosowane przez Polskę nazywa nielegalnymi i nieproporcjonalnymi. (..) Zdaniem KE środki medyczne i ochronne powinny być kierowane tam, gdzie są najbardziej potrzebne. Swobodny przepływ towarów i usług na rynku wewnętrznym jest naszym głównym atutem w zapewnianiu dostaw w całej UE - wyjaśnia rzeczniczka Komisji Europejskiej Sonya Gospodinova. Żaden kraj nie jest w stanie zaspokoić wszystkich własnych potrzeb w tym zakresie - dodaje.
Źródło tych rewelacji. Więc jak widzicie Unia zgadza się aby szkodliwa produkcja odbywała się w Polsce ale już gdzie ona ma trafić zadecydują mądrzejsi.
Pani_Łyżeczka napisal(a): A polana/uroczysko/torfowisko/bagno czy staw wew środku lasu?
Rzutem na taśmę bylismy, .. Co ja mam zobić z niepełnosprawnym , dorosłym chłopakiem, który był całe zycie przyzwyczajany przez nas do kilkukilometrowych spacerów dziennie. Uwielbia las, łazimy wytrwale , do zmordowania, szczęśliwi... Nasz las to odludzie, czasem ktoś przemknie na rowerze. eh
Pani_Łyżeczka napisal(a): A polana/uroczysko/torfowisko/bagno czy staw wew środku lasu?
To zwykle jest zakwalifikowane jako "użytek ekologiczny". Wszystkie zawiłości związane z klasyfikacją gruntów leśnych i nieleśnych rozkminia Instrukcja Urządzania Lasu:
No cóż, mogę tylko przeprosić w imieniu urzędników mających to samo wykształcenie co ja. Zdaje się zresztą, że Dyrektor LP nie miał wyjścia, takie było polecenie p. Matousza. Jak zwykle w takich wypadkach najbardziej cierpią niewinni, wskutek tego że inni owego prawa nadużywali robiąc spędy i pikniki.
Na "pocieszenie" mogę powiedzieć że znajomi z LP też pomstują na ten zakaz.
@Michał5 a obserwacje szarej godziny świtu wchodzą w grę? Ja generalnie jestem z tych co z kurami zasypiają i wstają ale ostatnio to nawet przed kurami pewne aspekty życia.
Bogdan Zdrojewski @BZdrojewski Zakaz wstępu do lasów jest naturalnym odruchem władzy wobec możliwości powstania sił oporu w postaci partyzantki! Jest tylko jeden problem: czy ten rząd to okupant?!
kulawy_greg napisal(a): A jakie uprawnienia ma ta "Straż Leśna" co ma to egzekwować? Mogą na przykład legitymować? Co to w ogóle za ludzie i co robią nacodzień?
Brzost no co też Kolega, Nie mam co narzekać , mamy ogród, po prostu żal Miśka, bo to mały konserwatysta, spacer ma być i koniec. Pójdziemy w pola i nieużytki, też są w okolicy/
Pani Łyżeczka my sowy . Łazimy choćby po ciemku i teraz też tak trzeba bedzie robic
Mecenas Qń Zakaz wstępu do lasu, bez wprowadzenia stanu wyjątkowego jest nielegalny. Konstytucja gwarantuje nam prawo do zdrowia, a w tym przypadku ustawą, czy rozporządzeniem nie można tego podważać. Argument, że w lesie można się zarazić wirusem jest bzdurny
Komentarz
- WHO ma swoje standardy do takich statystyk,a w nich dwie grupy nieboszczyków kwalifikowanych do miana poległego od koronowirusa: (1) przetestowani z wynikiem pozytywnym, (2) zmarli nietestowani, ale z objawami charakterystycznymi.
- większość tzw. reszty świata miała do statystyk wliczać obie grupy, Polska zaś tylko pierwszą
Poza ww. tekstem - informacje te uprawdopodobnia inna, o tym, że Polska od 1 kwietnia przeszła na te pełne kryteria WHO.
Swoją drogą to drugie kryterium to pożywka dla koronowych denialistów, bo daje potencjalnie możliwość podkręcania statystyk zgonów.
A leczenia nato za dobrego, o ile wogole , nima.
Od ilu drzew zaczyna się las?
Więc jak widzicie Unia zgadza się aby szkodliwa produkcja odbywała się w Polsce ale już gdzie ona ma trafić zadecydują mądrzejsi.
Obecnie 222 z 430 nadleśnictw.
Co ja mam zobić z niepełnosprawnym , dorosłym chłopakiem, który był całe zycie przyzwyczajany przez nas do kilkukilometrowych spacerów dziennie. Uwielbia las, łazimy wytrwale , do zmordowania, szczęśliwi... Nasz las to odludzie, czasem ktoś przemknie na rowerze.
eh
Wszystkie zawiłości związane z klasyfikacją gruntów leśnych i nieleśnych rozkminia Instrukcja Urządzania Lasu:
http://www.lasy.gov.pl/pl/publikacje/copy_of_gospodarka-lesna/urzadzanie/iul/instrukcja-urzadzania-lasu-czesc-i-dokument-przed-korekta/view
Na "pocieszenie" mogę powiedzieć że znajomi z LP też pomstują na ten zakaz.
Ja generalnie jestem z tych co z kurami zasypiają i wstają ale ostatnio to nawet przed kurami pewne aspekty życia.
Bogdan Zdrojewski
@BZdrojewski
Zakaz wstępu do lasów jest naturalnym odruchem władzy wobec możliwości powstania sił oporu w postaci partyzantki! Jest tylko jeden problem: czy ten rząd to okupant?!
Brzost
no co też Kolega,
Nie mam co narzekać , mamy ogród, po prostu żal Miśka, bo to mały konserwatysta, spacer ma być i koniec.
Pójdziemy w pola i nieużytki, też są w okolicy/
Pani Łyżeczka my sowy .
Łazimy choćby po ciemku i teraz też tak trzeba bedzie robic
Zakaz wstępu do lasu, bez wprowadzenia stanu wyjątkowego jest nielegalny. Konstytucja gwarantuje nam prawo do zdrowia, a w tym przypadku ustawą, czy rozporządzeniem nie można tego podważać. Argument, że w lesie można się zarazić wirusem jest bzdurny