Skip to content

Coronawirus

17576788081257

Komentarz

• edytowano April 2020
    Nie pamiętam sytuacji aby w państwie europejskim 100 lekarzy umarło na grypę którą zarazili się od pacjentów. W ciągu dwóch czy trzech miesięcy. Dla mnie jedynym sensownym wyjaśnieniem jest że 3% to znacznie więcej niż 3/10 procent. Mowa oczywiście o śmiertelności. Oczywiście jest możliwe że artykuł poniżej to wielka ściema i tak naprawdę żaden konował w słonecznej Italii nie umarł.
    https://www.france24.com/en/20200409-italy-says-number-of-doctors-killed-by-coronavirus-passes-100
  • qiz napisal(a):
    Dużo by można spekulować, poza oczywistościami (spisek, ściema itd), np. że terapie pogarszają, że może mechanizm 'cytokine storm' nie jest w pełni poznany, że lekami bardziej szkodzą, że zamiast mechanicznie oczyszczać drogi oddechowe to podduszają respiratorami...
    Znajomy pulmonolog z bardzo długoletnim stazem:
    1. Mechanizm sztormu jest znany ale gwałtowny więc dlatego ma różne przebiegi.
    2. Nie da się mechanicznie oczyścić płuc w znaczeniu pęcherzyków, a i to nic nie da bo wirus upośledza mechanizm wymiany gazowej, czyli nawet drożne drogi oddechowe (mechanicznie) nic nie dają.
    3. Podduszanie respiratorami to brednia, chyba że chodzi o rodzaj eutanazji. Respirator podłączamy aby wzbogacić mieszankę w tlen (czyli przy gorszej wymianie gazowej zwiększamy podawanie tlenu aby organizm go dostał tyle samo) albo jak nam się pacjent kompletnie zdekompensował oddechowo i nie mamy wyjścia.
    4. ECMO - to żadna metoda, bo pełna heparynizacja ma swoje ogromne koszta dla organizmu.

• ms.wygnaniec napisal(a):
    Michał5 napisal(a):
    Ja , podejmowane przez Episkopat działania, odbieram jako ochronę wiernych.
    Bardzo intensywną, nawet rozpaczliwą.
    Część księży ma zdecydowanie odmienne zdanie, publicznie wyrażane mową ezopową, prywatnie już bardziej dosadnie.
    .

Szemrano i sarkano już pośród Apostołów, taka natura, że każdy wie lepiej.
    Ale też nie każdy bierze odpowiedzialność.

Ja tam wiem, jak księża proboszczowie przyjmują Biskupów na parafiach.
    Pełna i kordialna atencja i najtłustsze kaczki na stół ;)
    I nikomu do głowy nie przyjszie Ekscelecji dosadnie potraktować.
    Bo to jest Kosciół.

Se Kolega wyobrazi , żeby nie było dyspensy i obowiazek uczestnistwa w niedzielnej Mszy Świetej został zachowany. W tych poczatkowych warunkach.
    Ze wszystkimi, podkreślam, wszystkimi konsekwencjami.

A komu sie nie podoba taki Kościół niech idzie na księdza i refermuje, huehue.
    Sorry, alem msiała

• robert.gorgon napisal(a):
    Nie pamiętam sytuacji aby w państwie europejskim 100 lekarzy umarło na grypę którą zarazili się od pacjentów. W ciągu dwóch czy trzech miesięcy. Dla mnie jedynym sensownym wyjaśnieniem jest że 3% to znacznie więcej niż 3/10 procent. Mowa oczywiście o śmiertelności. Oczywiście jest możliwe że artykuł poniżej to wielka ściema i tak naprawdę żaden konował w słonecznej Italii nie umarł.
    https://www.france24.com/en/20200409-italy-says-number-of-doctors-killed-by-coronavirus-passes-100
    A słyszałeś o tym, że w związku z olbrzymim zagrożeniem epidemicznym Włochy powołały do pracy w szpitalach wszystkich żywych lekarzy? No i lekarze po 80tce umierali w pracy.
  • Dobra, to po co Kaczor walczył z Kościołem? Opętało go?
  • polmisiek napisal(a):
    Dobra, to po co Kaczor walczył z Kościołem? Opętało go?
    Tego nie wiemy.

Tzn. nie wiemy, czy aby tylko Kaczor.
  • A jeśli chodzi o dziadka, to reakcja na czarne marsze tłumaczy wiele. Jeśli nie wszystko.
  • polmisiek napisal(a):
    Dobra, to po co Kaczor walczył z Kościołem? Opętało go?
    Kościół jest o wiele długości przed Kaczorem.
    W każdej kwestii, także smoleńskiej.
  • loslos
    edytowano April 2020
    Bóg, nie Kościół. Fakt noszenia sukienki przez faceta nie daje gwarancji, że stanie się lepszy.
  • Nie trzeba przecież polecać Credo, prawda?
  • Nie jest powiedziane w Credo, że należy dziękować Bogu za Klątwę i wywalenie prof. Chazana.
  • bierzemy juz okruchy, zamiast całości?

• Chyba szanowna pani nie bardzo rozumie, co sama pisze. Wobec mnie proszę się już nie silić, plonk.
  • edytowano April 2020
    qiz napisal(a):
    robert.gorgon napisal(a):
    A słyszałeś o tym, że w związku z olbrzymim zagrożeniem epidemicznym Włochy powołały do pracy w szpitalach wszystkich żywych lekarzy? No i lekarze po 80tce umierali w pracy.
    Obecnie jest to 150 lekarzy. Informacji na temat ich wieku trzeba poszukać. Niewielki fragment po polsku.https://wpolityce.pl/polityka/492417-czas-bohaterow-nie-karlow
    Nie wszyscy byli po 80-tce.
  • qiz napisal(a):
    Wszystko to nie moje, ale zebrane od dziesiątków fachowców w dyskusjach tematycznych na LinkedIn. Nie mam zespołu, kwerendę prowadzę po nocach, okazjonalnie.
    O, to ciekawe, jakby miał Kolega jakieś interesujące teksty, artykuły, czy choćby wypowiedzi specjalistów, to proszę się nie krępować i przeklejać!
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    qiz napisal(a):
    Dużo by można spekulować, poza oczywistościami (spisek, ściema itd), np. że terapie pogarszają, że może mechanizm 'cytokine storm' nie jest w pełni poznany, że lekami bardziej szkodzą, że zamiast mechanicznie oczyszczać drogi oddechowe to podduszają respiratorami...
    Znajomy pulmonolog z bardzo długoletnim stazem:
    3. Podduszanie respiratorami to brednia, chyba że chodzi o rodzaj eutanazji. Respirator podłączamy aby wzbogacić mieszankę w tlen (czyli przy gorszej wymianie gazowej zwiększamy podawanie tlenu aby organizm go dostał tyle samo) albo jak nam się pacjent kompletnie zdekompensował oddechowo i nie mamy wyjścia.
    Zechce może Kolega spytać tego pulmonologa, czy się interesował, jak podłączenie respiratora wpływa na ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego.
    Wiadomo bowiem, że Corona Extra wchodzi do układu nerwowego i to powoduje zwiększenie ciśnienia tamże. Dopchnięcie ciśnienia via płucka może dawać ujemne skutki.
  • qiz napisal(a):
    romeck napisal(a):
    qiz napisal(a):
    WEDLE TWOJEJ NARRACJI ten biskup Skworc, co zamknął kościoły na klucz, żywcem do nieba powinien być wzięty.

...skąd wiesz, że abp Wiktor akurat tak nie powinien być do Nieba wzięty? skąd wiesz?
    Oj, bzitko bzitko tak manipulować. Zapisuję w zeszyciku.

nie ma tu manipulacji,
    rozumiem co odpisałeś koleżance forumowej

zasugerowałeś, że konsekwencją takiego postępiwania KEPu wobec zarazy, na tym tle abp Wiktor jest święty subito na żywca, a przecież to niemożliwe... bo nie ma żadnej pandemii
    przejaskrawienie, ale czytelne - Skworc to łobuz, jakich mało w KEP!

• romeck napisal(a):
    przejaskrawienie, ale czytelne - Skworc to łobuz, jakich mało w KEP!

Ah, bałbym się wydawać aż tak ostre sądy. Konkurencja jest naprawdę wielka!
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    qiz napisal(a):
    Wszystko to nie moje, ale zebrane od dziesiątków fachowców w dyskusjach tematycznych na LinkedIn. Nie mam zespołu, kwerendę prowadzę po nocach, okazjonalnie.
    O, to ciekawe, jakby miał Kolega jakieś interesujące teksty, artykuły, czy choćby wypowiedzi specjalistów, to proszę się nie krępować i przeklejać!
    Każdego dnia wyszukuję sobie kolejnych leading scientists z branży i okolic, a następnie filtruję ich wypowiedzi nt. bieżączki. Od razu wiadomo też kto jest kto, kto ma finansowanie od Billa Gatesa itd ;)
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    qiz napisal(a):
    A jak koledzy odróżniają fachowców i specjalistów od szarlatanów imitujących język fachowy i oszustów? Szurów zdyskryminować najłatwiej ale to też nie jest takie hop siup, trochę wysiłku trzeba włożyć.
  • los zapytał:

A jak koledzy odróżniają fachowców i specjalistów od szarlatanów imitujących język fachowy i oszustów? Szurów zdyskryminować najłatwiej ale to też nie jest takie hop siup, trochę wysiłku trzeba włożyć.
    proste: słowo-klucz 'Windows'
    qiz wcześniej napisał:
    Od razu wiadomo też kto jest kto, kto ma finansowanie od Billa Gatesa itd ;)
  • Ten test nie działa.
  • los napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    qiz napisal(a):

W tej branży jest bardzo łatwo. Publikacje + CV.
  • I to twierdzi człowiek, który tyle razy zarzucał sprzedajność naukowcom? W wielu przypadkach słusznie.
  • A tu wesoła historyjka. Ovaj, pan phemieh Ałstralii zaproponował, ażey zrobić jakieś, bo ja wiem, badanie, dochodzenie, jak to się stało że doszło do najważniejszej w ostatnich latach katastrofy. I taysze chińscy odpedzieli, że jak tak, to oni nie będą słać do Ałstralii dutków w postaci studentów i turystów, bo Ałstralia jest bzitka.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8259917/China-stop-students-tourists-visiting-Australia.html

Na stronie: Myślę, że także samo odpedzieliby taysze radzieccy, gdybyśmy się zagłębili w inną katastrofę, tę sprzed dziesięciu (!) już lat.
  • Tzn Rosja przestałaby wysyłać do Polski studentów?
  • Brak studentów-agentów z Kitaju to sam zysk.
  • polmisiek napisal(a):
    Tzn Rosja przestałaby wysyłać do Polski studentów?
    Bo ja wiem, może strzeliliby innego foszka, np. powiedzieli, że pakt Ribbentrop-Mołotow zapewnił Europie dwa lata pokoju i że w Kenigsbiergu mają raketki wycelowane w Polskę, ale nie w siedzibę RAŚ.
  • Na miejscu raśistów bym się bał.
  • Doktór Merkwürdigliebe zalecał, aby się jakimiś tam rakietkamy zbytnio nie przejmować.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.