Skip to content

Coronawirus

19394969899257

Komentarz

• Macierewicz wprost atakuje nadministra spuchniętego przyjaciela instruktorów narciarstwa kupujących z tragarzami maseczki w Chinach!
  • @ms.wygnaniec - a co Twoje kontakty sądzą o stosowaniu leków przeciwhistaminowych i odsysaniu wydzielin raczej, zamiast intubacji?
  • qiz napisal(a):
    Macierewicz wprost atakuje nadministra spuchniętego przyjaciela instruktorów narciarstwa kupujących z tragarzami maseczki w Chinach!
    łał
  • trep napisal(a):
    Już na którymś forumku pisałem, że z wykresów najbardziej bym chciał zobaczyć ten, który pokazuje liczbę zgonów na milion w funkcji liczby suplikacji.
    Problem taki, że jak się zaczyna mierzyć suplikacje to przestają one być suplikacjami
  • @Michał5
    acha, ok, dzięki
  • polmisiek napisal(a):
    trep napisal(a):
    Już na którymś forumku pisałem, że z wykresów najbardziej bym chciał zobaczyć ten, który pokazuje liczbę zgonów na milion w funkcji liczby suplikacji.
    Problem taki, że jak się zaczyna mierzyć suplikacje to przestają one być suplikacjami
    Właśnie chciałbym taki wykres w funkcji liczby niemierzonych suplikacji.
  • edytowano June 2020
    qiz napisal(a):
    @ms.wygnaniec - a co Twoje kontakty sądzą o stosowaniu leków przeciwhistaminowych i odsysaniu wydzielin raczej, zamiast intubacji?
    Nie mieli z tym kontaktu, a przy okazji to jakie odsysanie? A no i oczywiście z podawaniem tlenu w wąsach?

• Wczoraj się obśmiałem, jak w TVN24 skrytykowano pomysł badań przesiewowych na COVID19!
    Wyjaśniam:
    - to jest bardzo słuszna idea (od początku postulowana przez qiz'a) aby zobaczyć realny poziom zachorowań w społeczeństwie. Im większa próba, tym lepiej, aby ludzie się nie obawiali to musisz podać kod pocztowy, a jak chcesz wynik to pełne dane.
  • edytowano June 2020
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Wczoraj się obśmiałem, jak w TVN24 skrytykowano pomysł badań przesiewowych na COVID19!
    Wyjaśniam:
    - to jest bardzo słuszna idea (od początku postulowana przez qiz'a) aby zobaczyć realny poziom zachorowań w społeczeństwie. Im większa próba, tym lepiej, aby ludzie się nie obawiali to musisz podać kod pocztowy, a jak chcesz wynik to pełne dane.
    Nie wiem jak się robi reprezentatywne badania przesiewowe, chętnie bym się zapoznał. Ale jeśli podobnie jak badania preferencji politycznych, to dostaniemy wynik w widełkach gdzieś od -800 000 do +1 200 000
  • Nic nie wiemy, bo:
    – Mamy zakupione testy serologiczne, nie wykluczamy też badania testami antygenowymi, żeby sprawdzić to populacyjnie – podkreślił Andrusiewicz.

– Zakładam, że w najbliższych miesiącach takie badanie przesiewowe odbędzie się w Polsce – powiedział i ocenił, że to jest wskazane. – Myślę, że decyzja w tej sprawie zapadnie w najbliższych tygodniach – dodał.
    źródło, ale problemem jest źródło z ministerstwa. W duuuużym uproszczeniu testów serologicznych jest kilka rodzajów(IgG, IgM, ilościowe, jakościowe), więc z tak enigmatycznej wypowiedzi praktycznie nic nie wynika.
  • edytowano June 2020
    No i jestem w grze. Jeżeli jutro znajomej wyjdzie pozytywny test to ja raczej też będę zarażony, bo przez ostatni tydzień widzieliśmy się parę razy, w miarę blisko.

Dopiero teraz uświadomiłem sobie, kiedy musiałem wykonać parę telefonów, że przy takim rozluźnieniu to jest nie do zatrzymania. I wygląda na to, że władza o tym wie.
  • Niekoniecznie. Polecam niezmiennie https://covid19.healthdata.org/poland.
    Mocne ograniczenie mobilności na początku, bardzo zdyscyplinowana reakcja, wzrost "higieny kontaktów", wybiły zęby epidemii. Pewnie też mniejsza początkowa mobilność - social distance jest w PL generalnie większy niż na zachodzie. I chyba najważniejszy powód - mieliśmy 1-2 tygodnie dodatkowe na początku i nie czekaliśmy.
    Jeśli uznać ograniczenia w mobility za proxy gospodarki, to w sumie mamy chyba najlepszą reakcję na świecie jeśli chodzi o czas reakcji i zbalansowanie ochrony życia z gospodarką.

• edytowano June 2020
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Wczoraj się obśmiałem, jak w TVN24 skrytykowano pomysł badań przesiewowych na COVID19!
    Wyjaśniam:
    Słuszna jeśli umiemy poradzić sobie z https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Paradoks_wyniku_fałszywie_pozytywnego

Teraz prawdziwie pozytywnych powinno być sporo, więc powyższy paradoks powinien nie zajść. Jak 2 miesiące temu minister mówił, ze sensu testowanie wszystkich nie ma (nie na przeciwciała wtedy), to powyższy paradoks jak najbardziej nam groził, a to wtedy Qiz się nabijał z Szumowskiego (potem zmienił zdanie i testy były be)
  • JORGE napisal(a):
    No i jestem w grze. Jeżeli jutro znajomej wyjdzie pozytywny test to ja raczej też będę zarażony, bo przez ostatni tydzień widzieliśmy się parę razy, w miarę blisko.

Dopiero teraz uświadomiłem sobie, kiedy musiałem wykonać parę telefonów, że przy takim rozluźnieniu to jest nie do zatrzymania. I wygląda na to, że władza o tym wie.
    No niekoniecznie.
    Znajoma lekarka z Jonschera w Łodzi. pozytywna, jest tam dosc mocne ognisko.
    Rodzina- mąz i dwoje dzieci, negatywni.
    Laborantka z tego samego szpitala, chora, mąż -zdrowy.
  • polmisiek napisal(a):
    Jak 2 miesiące temu minister mówił, ze sensu testowanie wszystkich nie ma (nie na przeciwciała wtedy), to powyższy paradoks jak najbardziej nam groził, a to wtedy Qiz się nabijał z Szumowskiego (potem zmienił zdanie i testy były be)
    Bo się lepiej zorientował w szczegółach. Naiwnie zakładałem, że to wszystko na poważnie, ale okazało się, że władzuchna robi ciemny lud w ch... i testy są niezwalidowane. Oficjalnie stosowane materiały diagnostyczne bez potwierdzenia skuteczności, tylko "na gębę" od producenta.
    Czy podano, od kogo kupowano odczynniki do PCR?
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Wyjaśniam:
    Realny jest 35-50 razy większy. Albo i bardziej.

Publikacja z Islandii, później badania w San Diego i San Jose.

Ale wyszło i u nas, górnicy "bezobjawowi". @JORGE, jeśli wróżka-sanepiduszka na Ciebie wskaże, to też będziesz "chory bezobjawowo". No chyba że masz 75 lat i ciężkie choroby współwystępujące.
    Nic nie wiemy, bo:
    – Mamy zakupione testy serologiczne, nie wykluczamy też badania testami antygenowymi, żeby sprawdzić to populacyjnie – podkreślił Andrusiewicz.

– Zakładam, że w najbliższych miesiącach takie badanie przesiewowe odbędzie się w Polsce – powiedział i ocenił, że to jest wskazane. – Myślę, że decyzja w tej sprawie zapadnie w najbliższych tygodniach – dodał.
    źródło, ale problemem jest źródło z ministerstwa. W duuuużym uproszczeniu testów serologicznych jest kilka rodzajów(IgG, IgM, ilościowe, jakościowe), więc z tak enigmatycznej wypowiedzi praktycznie nic nie wynika.
    Kluczowa jest ich jakość. I nie że opieramy się na deklaracji producenta, tylko na grupie >200 jednoznacznie chorych dokonywana jest walidacja.
    OIDW nikt w Polandii nie tracił na takie głupoty czasu, po co komu rzetelna analiza danych.

Testy serologiczne- nie bardzo rozumiem, jakie inne oprócz IgG miałyby sens?
    qiz napisal(a):
    @ms.wygnaniec - a co Twoje kontakty sądzą o stosowaniu leków przeciwhistaminowych i odsysaniu wydzielin raczej, zamiast intubacji?
    Nie mieli z tym kontaktu, a przy okazji to jakie odsysanie? A no i oczywiście z podawaniem tlenu w wąsach?

Co w wąsach?
    Chodziło mi o to, że są poważne głosy o tym, że jak już idzie rura do intubacji, to kaplica. Więc wszystko, tylko nie to.
    No i też wątek o tym, że nieruchome leżenie, zamiast drobnej aktywności dla rozruszania klatki piersiowej (jeśli możilwa- albo z asystą), też przy takich awariach płucnych nie służy. Ale tu pewnie wypowie się Twój think-tank ;)
  • Może zacznijcie wreszcie rozróżniać chorych od zarażonych. Bo można kręćka dostać.

BTW Mój chory (objawowo!) sąsiad Jan wyzdrowiał. Do tej pory nie wiem, gdzie i od kogo się zaraził - szwedzki wątek chyba niekoniecznie był słuszny.
    qiz napisal(a):
    @JORGE, jeśli wróżka-sanepiduszka na Ciebie wskaże, to też będziesz "chory bezobjawowo". No chyba że masz 75 lat i ciężkie choroby współwystępujące.
    Pierwsze słyszę, żeby ludzi, którzy mieli kontakt z seropozytywnymi i są kierowani na kwarantannę kwalifikowano jako "chorych bezobjawowo".

PS. Coby nie było wątpliwości - zdania nie zmieniłam i od sekty kurkozajobów stanowczo się odżegnuję.
  • qiz napisal(a):
    Testy serologiczne- nie bardzo rozumiem, jakie inne oprócz IgG miałyby sens?
    Obawiam się, że przekroczyliśmy poziomy merytoryczne osób odpowiedzialnych za medialny przeciek z ministerstwa ;)
    Aby było to sensowne, to potrzebna jest duża i droga operacja, więc...

• qiz napisal(a):
    Co w wąsach?
    Pisałem, tlen w wąsach. (Takie rurki do nosa) Co do pełnej wentylacji, to pełna zgoda, ale to nie zmienia faktu, że była, a nawet cały czas jest, to jedyna metoda aby dać organizmowi jeszcze trochę czasu.

• Realny jest 35-50 razy większy. Albo i bardziej.

To w takim razie próba 150 000 z przebadanych w ostatnim tygodniu ma wynik niższy od realnego a kwarantanna została dobrana by w sposób statystcznie istotny znaleźć się poniżej średniej zarażen. Jak mawia klasyk, nie kupuję tego
  • edytowano June 2020
    lata skrin po fejsbóku...
    jeśli autentyczny, to faktycznie "pandemia"

(w Polsce do 19. maja 2020 na kowid-19 - bez chorób towarzyszących - zmarło 200 osób)

image
  • romeck napisal(a):

(w Polsce do 19. maja 2020 na kowid-19 - bez chorób towarzyszących - zmarło 200 osób)

image
    Nie bangla, tak?
  • romeck napisal(a):

O żesz qrde! To jednak umierają ludzie nawet bez chorób towarzyszących.
    No, nie przypuszczałam - do tej pory wciskano mi, że niemal wyłącznie schorowani starcy. A tu proszę - co piąty zgon wyłącznie z powodu wirusa. Kto by to pomyślał...
    Moja osoba jest oburzona z powodu wprowadzania jej w błąd!
    Serio, serio.

W Polsce to "tylko" 200 zdrowych wcześniej osób,
    w Szwecji odpowiednio ok. 900,
    w Belgii - 1900,
    w Hiszpanii - 5420,
    w UK prawie 7900 osób i nadal piszę o zgonach uprzednio zdrowych ludzi.

Gdyby chcieć zachować ten przelicznik, to do dzisiaj na świecie wyłącznie z powodu tego cholernego wirusa, bez towarzystwa innych chorób, zmarło ponad 75 tys. osób.

Tiaa..., a pomyśleć, że do tej pory się nie obawiałam o swoją osobę - bo tylko migreny ;)
    Żeneralnie taki odsetek chyba również zmienia dyskusję względem pomysłów na tanią eutanazję w społeczeństwie, c'nie?
  • qizqiz
    edytowano June 2020
    Liczby na poziomie umiarkowanej sraczki.

Dżuma po prostu!
  • @Maria
    AAAfaktycznie; nie poprzeliczałem sobie!
  • qiz napisal(a):
    Liczby na poziomie umiarkowanej sraczki.

Dżuma po prosu!
    Ale uwzględniasz, że to cyfry w świecie z restrykcjami prawda?

• Przyjmując, na potrzeby tej interesującej wymiany opinii, że te dane są prawdziwe... to 200 osób to chyba skala corocznej epidemii grypy (w zeszłym ok 180).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.