Na marginesie - we Mszy św. w moim kościele teoretycznie może uczestniczyć 20 osób. Weszłam jako 17. Po mnie ks. proboszcz wpuścił chyba jeszcze ze 7-8, czili wszystkie osoby, które się stawiły. Tak że tak. Mogłam wreszcie pójść do spowiedzi. Normalnej, bo jakoś wersja zdalna/duchowa niekoniecznie moją osobę zadawalała;) Ksiądz w konfesjonale, a jakże, w maseczce. Niezależnie od folii w kratce. Zero problemów z porozumiewaniem się.
Ciekawostka - przed udzieleniem Komunii, ksiądz umył/zdezynfekował ręce, czego normalnie nigdy nie robi. Wszyscy (poza księdzem, rzecz jasna) byliśmy w maseczkach, a poza jedną osobę - Komunię przyjmowano na rękę i od razu, bez odchodzenia do ust. A ta jedna poczekała na koniec kolejki.
nie będzie pielgrzymki mężczyzn do MB Piekarskiej - ok, rozumiem, to prawie 100.000 luda ściśniętych jak sardynki
w katowickiej diecezji nie będzie procesji Bożego Ciała - , przecież mogła by być symboliczna, np. sami kapłani i ew. służba liturgiczna; żeby wyjść pokazać...
Papież Franciszek przez swego jałmużnika kardynała Konrada Krajewskiego pomógł grupie transseksualnych prostytutek z Ameryki Południowej, mieszkających pod Rzymem, które w czasie epidemii pozostały bez środków do życia - poinformowały w czwartek włoskie media.
.Całość W tekście jest napisane, że paczki żywnościowe dostarczył miejscowy proboszcz....
Papież Franciszek przez swego jałmużnika kardynała Konrada Krajewskiego pomógł grupie transseksualnych prostytutek z Ameryki Południowej, mieszkających pod Rzymem, które w czasie epidemii pozostały bez środków do życia - poinformowały w czwartek włoskie media.
.Całość W tekście jest napisane, że paczki żywnościowe dostarczył miejscowy proboszcz....
1. "Głodnych nakarmić." W sumie po chrześcijańsku. 2. W artykule jest napisane że sami najpierw przyszli z prośbą o pomoc. Jak trwoga, to do proboszcza.
Papież Jan Paweł II zmarł w pierwszych godzinach ustanowionego przez niego święta Miłosierdzia Bożego. Pozwólcie mi najpierw dołączyć tutaj małą osobistą uwagę, która ukazuje nam coś ważnego dla zrozumienia istoty i postępowania tego papieża. Jan Paweł II był od początku pod dużym wrażeniem orędzia krakowskiej zakonnicy Faustyny Kowalskiej, która przedstawiała miłosierdzie Boże jako istotne centrum całej chrześcijańskiej wiary i pragnęła ustanowienia jego święta. Po konsultacjach papież przewidział na nie Białą Niedzielę.
W sprawie stosowności tej daty, przed podjęciem ostatecznej decyzji, poprosił jednak o opinię Kongregację Nauki Wiary. Daliśmy odpowiedź negatywną, ponieważ uważaliśmy, że takiej wielkiej, starej i pełnej treści daty jak Biała Niedziela nie należy obciążać nowymi ideami. Dla Ojca Świętego przyjęcie naszego „nie” z pewnością nie było łatwe. On jednak zrobił to z całą pokorą i przyjął również nasze drugie „nie”. Na koniec sformułował propozycję, która Białej Niedzieli pozostawia jej historyczne znaczenie, ale w jej pierwotną treść wprowadza miłosierdzie Boże. Często zdarzały się takie przypadki, w których wywierała na mnie wrażenie pokora wielkiego papieża, rezygnującego ze swych ulubionych idei, gdy nie było na nie zgody urzędowych organów, o którą zgodnie z klasycznym porządkiem należało je prosić.
Benedykt XVI w liście napisal(a): orędzia krakowskiej zakonnicy Faustyny Kowalskiej,
na boku: skąd krakowskiej? wstąpiła do zakonu w Warszawie, a na 13 lat i 2 miesiące życia zakonnego, tylko cztery i pół roku była w Łagiewnikach (ok. 1/3) (nawet nie w Krakowie!), w tym na dwuletnim nowicjacie... a obraz z Wilna!
wstąpiła do zakonu 1.08.1925 Łagiewniki 1. 23.01.1926 - (?)01.2928 (nowicjat) 2. 1.05.1933 (tylko na śluby wieczyste) 3.11.05.2936 - 5.10.1938 (śmierć)
@EWTNNewsNightly BREAKING: President Donald Trump identifies houses of worship as "essential places that provide essential services." He says “we need more prayer, not less.” https://t.co/IELFqmbUEr
@JoushuaTCharles It is truly astounding to realize that it is now a FACT—not an opinion—that the President of the United States has stood up for the liberty of the Church more than Her own Bishops, and more than Her own Pope. Breathtaking.
@pearlygstes101 Before anyone criticizes Trump for not doing enough, remember he is not Catholic, and yet ironically he is defending the right to worship at a time when bishops are keeping people from the sacraments.
@Rene87254090 Incredible. Never thought I’d see the day my bishop extend our lockdown 21 days beyond President Trumps order to re-open!! Sad day indeed.
oczywiście są i komentarze, że to (przed)kampania, by pozyskać głosy... co wcale nie musi być nieprawdą,
bo i repostem jest hstoria księdza co zmarł ba kowida i zostawił zarazę wśród owieczek
Komentarz
Tak że tak.
Mogłam wreszcie pójść do spowiedzi. Normalnej, bo jakoś wersja zdalna/duchowa niekoniecznie moją osobę zadawalała;)
Ksiądz w konfesjonale, a jakże, w maseczce. Niezależnie od folii w kratce. Zero problemów z porozumiewaniem się.
Ciekawostka - przed udzieleniem Komunii, ksiądz umył/zdezynfekował ręce, czego normalnie nigdy nie robi. Wszyscy (poza księdzem, rzecz jasna) byliśmy w maseczkach, a poza jedną osobę - Komunię przyjmowano na rękę i od razu, bez odchodzenia do ust. A ta jedna poczekała na koniec kolejki.
- ok, rozumiem, to prawie 100.000 luda ściśniętych jak sardynki
w katowickiej diecezji nie będzie procesji Bożego Ciała
- , przecież mogła by być symboliczna, np. sami kapłani i ew. służba liturgiczna; żeby wyjść pokazać...
W tekście jest napisane, że paczki żywnościowe dostarczył miejscowy proboszcz....
2. W artykule jest napisane że sami najpierw przyszli z prośbą o pomoc. Jak trwoga, to do proboszcza.
https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-koronawirus-fala-oburzenia-w-niemczech-po-apelu-konserwatywn,nId,4491038#iwa_source=special
w naszej parafii otwarta wojna , proboszcz drwi z maseczek, krytykuje działania ministra Sz.Razem z ks wikarym
słuchaja z namaszczeniem ks Koczwary.
Obłęd.
!
jak to brzmi, jak Pax conajmniejiniewięcej
A najporzadniejszy jest bp Schneider z Astany
cytując klasyka
- restauracje: 2,5 osoby na 10 mkw oraz BEZ maseczek
- kościoły: 1 osoba na 10 mkw oraz z maseczkami
jeszcze nie wiem, co z 'dystansem społecznym' w restauracji w przypadkach typu mąż i żona, rodzina itp
i jest dla mnie pewne, że to raczej 'mohery' pilnują 'przykazań koronawirusowych' rządu niż klienci np. restauracji (ogólnie taki podział)
To jest bardzo oczywiste i logiczne, stad też mendy medialne atakują Msze Święta jako źródła zagrożeń , a nie znacznie groźniejsze knajpy i tancbudy.
https://archiwum.rp.pl/artykul/1428104-Wielka-tesknota-za-normalnym-zyciem.html
https://diecezja.pl/aktualnosci/historyczny-list-papieza-benedykta-xvi-z-okazji-100-rocznicy-urodzin-sw-jana-pawla-ii/
W sprawie stosowności tej daty, przed podjęciem ostatecznej decyzji, poprosił jednak o opinię Kongregację Nauki Wiary. Daliśmy odpowiedź negatywną, ponieważ uważaliśmy, że takiej wielkiej, starej i pełnej treści daty jak Biała Niedziela nie należy obciążać nowymi ideami. Dla Ojca Świętego przyjęcie naszego „nie” z pewnością nie było łatwe. On jednak zrobił to z całą pokorą i przyjął również nasze drugie „nie”. Na koniec sformułował propozycję, która Białej Niedzieli pozostawia jej historyczne znaczenie, ale w jej pierwotną treść wprowadza miłosierdzie Boże. Często zdarzały się takie przypadki, w których wywierała na mnie wrażenie pokora wielkiego papieża, rezygnującego ze swych ulubionych idei, gdy nie było na nie zgody urzędowych organów, o którą zgodnie z klasycznym porządkiem należało je prosić.
https://teologiapolityczna.pl/list-benedykta-xvi-z-okazji-100-rocznicy-urodzin-jana-pawla-ii
juz cały tekst listu
(wigilia uroczystości, 2. kwietnia 2005 to sobota, liturgia już niedzielna)
skąd krakowskiej?
wstąpiła do zakonu w Warszawie, a na 13 lat i 2 miesiące życia zakonnego, tylko cztery i pół roku była w Łagiewnikach (ok. 1/3) (nawet nie w Krakowie!), w tym na dwuletnim nowicjacie...
a obraz z Wilna!
wstąpiła do zakonu 1.08.1925
Łagiewniki
1. 23.01.1926 - (?)01.2928 (nowicjat)
2. 1.05.1933 (tylko na śluby wieczyste)
3.11.05.2936 - 5.10.1938 (śmierć)
bo i repostem jest hstoria księdza co zmarł ba kowida i zostawił zarazę wśród owieczek
Sexmisja
Coraz bardziej mnie się ten film podoba