Jeśli można.pytanie do ministra Ł .Szumowskiego.Ze względu na epidemię,zostały przesunięte wiosenne terminy egzaminów specjalizacyjnych lekarzy.Czy wyznaczono nowe terminy?
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Macie jakieś mądre pytania do tego pana? Może będę miał szansę zadać.
dlaczego maseczki w miejscach publicznych skoro "kompetentny internista nakazuje choremu chodzić w maseczce, żeby zmniejszyć ryzyko zakażenia domowników"
//admin romeck: ostrzeżenie! Szturmowiec zadał bardzo serio pytanie związane z wyjściem poza forum, a odpowiedź była WYŁĄCZNIE wewątrz forumowa, jako polemika (Kuba_) czy minister szur czy nie szur... //
Ja bym nie liczył na ekskluzywne wiadomości. Szumek jest wysokim urzędnikiem partii rządzącej w trakcie kampanii, więc nie dowiemy się nic poza tym co w tv.
trep napisal(a): Ja bym nie liczył na ekskluzywne wiadomości. Szumek jest wysokim urzędnikiem partii rządzącej w trakcie kampanii, więc nie dowiemy się nic poza tym co w tv.
W bardzie prywatnej rozmowie może powiedzieć bez porównania więcej. Natomiast niekoniecznie, jeśli będzie miał świadomość puszczania tych informacji w obieg.
Na pytanie, jak Polacy mają brać na poważnie słowa Szumowskiego, jeśli władza tak traktuje jego rekomendację, że bezpieczne wybory w tradycyjnej formie mogą się odbyć za dwa lata, polityk Porozumienia powiedział, że wypowiedź ministra zdrowia "była jednoznacznym wsparciem dla propozycji zmiany konstytucji zaproponowanej przez Jarosława Gowina".
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Macie jakieś mądre pytania do tego pana? Może będę miał szansę zadać.
Możesz mu powiedzieć, że okazało się, że Polska Akademia Nauk jest gorszą zarazą niż koronawirus. Bo z koronawirusem sobie jakoś poradził a z PANem wycofał się przed pierwszą konfrontacją.
No więc z tymi maseczkami jest tak, że kiedy on to mówił, nie było jeszcze sensu ich nosić, gdyż w zasadzie nie było epidemii. Cierpi, bo dwa razy dziennie musi teraz tłumaczyć, że sytuacja się zmieniła i teraz jak najbardziej ma to sens.
Co do głosowań to się nie dość skupiłem, ale poruszał, że w Bawarii były jakieś wybory, bodaj korespondencyjne — i nie wpłynęło to na liczbę zachorowań. A w NRW nie było wyborów, a krzywa taka sama. No jakoś tak.
U nas poza Śląskiem jest jakie sto przypadków dziennie, prawie nic. Kopalnie w zasadzie zamknięte.
Na pytanie, czy będzie w październiku rok akademicki, powiedział że za mało jest danych. A to wg mnie znaczy, że serio serio zakłada, że może go nie być.
Jesienią będzie bingo zakumulowane: wirus im. KPCh + grypa sezonowa.
.Najpierw była, potem załapała się przy okazji na wprowadzane środki ostrożności. (jeśli wierzyć podawanym danym + uznać miarodajność obserwowanego otoczenia).
qiz napisal(a): A w tym roku co, grypa umarła na koronawirusa i nie było?
była. zaglądam na dane PZH (polski zakład higieny), na grypę jest osobny .pdf; do połowy marca była (krzywa zachorowań) w zasadzie identyczna jak w poprzednich latach
po postu temat został "przebity" przez nową zarazę oraz obostrzenia higieniczne niejako rykoszetem (pozytywnie) odbiły się na statystykach przeziębień i zachorowań marcowo-kwietniowych (8. marca zakaz imprez masowych, 12. marca zamknięcie zajęć szkolnych, można już nie posłać dzieci, 16. marca zamknięcie placówek; 13. marca zakaz zgromadzeń publicznych, kwarantanna dla wracających z zagranicy, 24. marca zakaz przemieszczania się (z wyjątkami), zakaz grupowania się (max. 2 osoby) oraz tzw. dystans społeczny dodajmy niesamowity wzrost odkażania i mycia rąk, maseczki zakłady pracy zamykały się same do 31. marca)
_ przecież gdyby nie było covidu19, a powyższe obostrzenia tak, grypa także by prawie "znikła"
@romeck - nie wysilaj się, nie warto. Kilka stron wcześniej na identyczne pytanie Qiza odpowiedziałam, podając dane liczbowe z marca 2020 i link do odpowiedniej strony. Gwarantuję, że najpóźniej za miesiąc szanowny kolega zada nam ponownie to samo pytanie w sobie wiadomym celu i ponownie nie usłyszy odpowiedzi. Szkoda czasu.
@Maria ale ja odpisuję również dla siebie: musiałem poprzypominać sobie (i tutaj zapisać) harmonogram wprowadzania restrykcji (i czytałem twój post z linkiem)
20. kwietnia - zwiększony limit osób w sklepach i kościołach, otwarte lasy i parki, dzieci bez opiekuna 4. maja - otwarte centra handlowe oraz budowlane w weekendy, hotele/pensjonaty, przedszkola (możliwość, bo w gestii samorządów, w Piekarach od 25. maja 18. maja - otwarte salony fryzjerskie/kosmetyczne, obiekty sportowe, jadalnie (restauracje, bary)
Komentarz
a kto z nas ma pewność, że nie przyniósł do domu SARS-CoV-2?
ostrzeżenie!
Szturmowiec zadał bardzo serio pytanie związane z wyjściem poza forum, a odpowiedź była WYŁĄCZNIE wewątrz forumowa, jako polemika (Kuba_) czy minister szur czy nie szur...
//
Natomiast niekoniecznie, jeśli będzie miał świadomość puszczania tych informacji w obieg.
https://dorzeczy.pl/kraj/139739/jak-brac-na-powaznie-slowa-szumowskiego-polityk-porozumienia-odpowiada.html
Co do głosowań to się nie dość skupiłem, ale poruszał, że w Bawarii były jakieś wybory, bodaj korespondencyjne — i nie wpłynęło to na liczbę zachorowań. A w NRW nie było wyborów, a krzywa taka sama. No jakoś tak.
U nas poza Śląskiem jest jakie sto przypadków dziennie, prawie nic. Kopalnie w zasadzie zamknięte.
Na pytanie, czy będzie w październiku rok akademicki, powiedział że za mało jest danych. A to wg mnie znaczy, że serio serio zakłada, że może go nie być.
Jesienią będzie bingo zakumulowane: wirus im. KPCh + grypa sezonowa.
Ps. Po co pytasz, skoro nie czytasz odpowiedzi?
zaglądam na dane PZH (polski zakład higieny), na grypę jest osobny .pdf; do połowy marca była (krzywa zachorowań) w zasadzie identyczna jak w poprzednich latach
po postu temat został "przebity" przez nową zarazę
oraz
obostrzenia higieniczne niejako rykoszetem (pozytywnie) odbiły się na statystykach przeziębień i zachorowań marcowo-kwietniowych
(8. marca zakaz imprez masowych,
12. marca zamknięcie zajęć szkolnych, można już nie posłać dzieci, 16. marca zamknięcie placówek;
13. marca zakaz zgromadzeń publicznych, kwarantanna dla wracających z zagranicy,
24. marca zakaz przemieszczania się (z wyjątkami), zakaz grupowania się (max. 2 osoby) oraz tzw. dystans społeczny
dodajmy niesamowity wzrost odkażania i mycia rąk, maseczki
zakłady pracy zamykały się same do 31. marca)
_
przecież gdyby nie było covidu19, a powyższe obostrzenia tak, grypa także by prawie "znikła"
(i czytałem twój post z linkiem)
-
teraz trzeba by dopisać nowe daty, "odmrażania"
20. kwietnia - zwiększony limit osób w sklepach i kościołach, otwarte lasy i parki, dzieci bez opiekuna
4. maja - otwarte centra handlowe oraz budowlane w weekendy, hotele/pensjonaty, przedszkola (możliwość, bo w gestii samorządów, w Piekarach od 25. maja
18. maja - otwarte salony fryzjerskie/kosmetyczne, obiekty sportowe, jadalnie (restauracje, bary)