Angelika Kopcińska napisal(a): W swojej pracy magisterskiej analizowałam przy pomocy zjawiska fluorescencji, które części krzesła są najczęściej dotykane, przeanalizowałam też i porównałam dostępne metody dezynfekcji
W_Nieszczególny napisal(a): Ale tak na poważnie to jednak szacunek dla dziewczyny, że jej się chciało. I takie ćwiczenie z wynalazczości może dać w przyszłości niezłe efekty.
W artykule nie wspomniano czy dyplomantka sprawdziła efekt dezynfekcji. Dostępne na rynku diody UVC są tak słabiutkie że wątpię czy to w ogóle działa. Chyba że przesuwanie trwa np. godzinę. No i czy krzesłosiadacz który usiądzie na krześle w trakcie dezynfekcji zostanie zrzucony do przodu, czy dociśnięty do oparcia?
Wiecie, co jest na tych zdjęciach? To drewniany wylot głównego kolektora Bielańskiego, przykład kunsztu inżynierskiego twórców kanalizacji w Warszawie. Jest to rura o średnicy 1,6 m, zrobiona z klepek dębowych o grubości 7,5 cm, mocowanych żelaznymi obręczami. Wydaje się to nieprawdopodobne, ale ma już 135 lat. To ostatni drewniany kanał w Warszawie. Został wydobyty, bo w tym miejscu została zamontowana jedna z komór budowanego obecnie kolektora Wiślanego. Przetransportowaliśmy go na teren naszego Zakładu Sieci Kanalizacyjnej i zabezpieczyliśmy, a teraz czekamy na decyzje oraz wskazówki od konserwatora zabytków.
Wiem, że cywilizacja obrazkowa rządzi, ale miedziorytem nie dysponuję. Natomiast być może gdzieś jakieś fotografie są gdyż: "Na opisywane drewniane rury natrafiono w 1959 roku przy układaniu nowych przewodów wodociągowych i kanalizacyjnych. Znajdowały się one na głębokości około czterech metrów poniżej poziomu jezdni Krakowskiego Przedmieścia, naprzeciwko dawnej restauracji „Polonia”."
Ciekawe ukazane zmiany w PKB największych państ świata w latach 1600-2019 Rzeczpospolita przez długie lata była piątym najbogatszym państwem na świecie. Jestem w głębokim szoku (chociaż w świetle postów powyżej nie powinno być zdziwienia - jednak myślałem że los trochę przesadza), na historii w szkole mnie tego nie uczyli.
Fajnie że nie wykreślono nas w XIX w.. ale najciekawsze że juesej przeskoczyło KPCH dopiero ok. 1890. Dla mnie to niespodzianka. No i to że Londyn nigdy nie był numer jeden.
Nie są ale żadne dane nie są. Brakuje mi np. Węgier, które też były zawsze bardzo bogate. Ale z całą pewnością jest to metodologicznie lepsze niż propaganda wstydu.
Nowa technologia Polska I młodzieżowa. Ciekawe, czy daje rade z chmurą dronów? To pomysł Antuana na broń ofensywną. Po raz pierwszy jednak w szklanych pszczołach Ernesta Młodszego. Miło, że min Macierewicz czyta klasykę
"Jak dowiaduje się Defence24.pl, skarżyskie Mesko pozytywnie zakończyło negocjacje z Departamentem Obrony USA. Zamówienie amerykańskiego rządu obejmuje docelowo kilkaset zestawów rakietowych. Systemy te są najnowocześniejszym uzbrojeniem bardzo krótkiego zasięgu znajdującym się na uzbrojeniu Wojska Polskiego. Piorun odgrywa kluczową rolę w systemie obrony powietrznej, służąc przede wszystkim do zwalczania śmigłowców, samolotów szturmowych i bezzałogowców."
Komentarz
→ za 2021 rok były następujące
No i czy krzesłosiadacz który usiądzie na krześle w trakcie dezynfekcji zostanie zrzucony do przodu, czy dociśnięty do oparcia?
Nie mylić z Kreonem Wspaniałym.
Wiecie, co jest na tych zdjęciach? To drewniany wylot głównego kolektora Bielańskiego, przykład kunsztu inżynierskiego twórców kanalizacji w Warszawie. Jest to rura o średnicy 1,6 m, zrobiona z klepek dębowych o grubości 7,5 cm, mocowanych żelaznymi obręczami. Wydaje się to nieprawdopodobne, ale ma już 135 lat. To ostatni drewniany kanał w Warszawie. Został wydobyty, bo w tym miejscu została zamontowana jedna z komór budowanego obecnie kolektora Wiślanego. Przetransportowaliśmy go na teren naszego Zakładu Sieci Kanalizacyjnej i zabezpieczyliśmy, a teraz czekamy na decyzje oraz wskazówki od konserwatora zabytków.
https://www.facebook.com/MPWiKWarszawa/?ref=nf&hc_ref=ARRkbMW4gbR1-_eGhc9a4h4G-f5xTofwoECQ5oubJmfhbP9ukInSiKTeQh9fHzWrkBc
https://teatrnn.pl/leksykon/artykuly/wodociagi-w-lublinie/#wodociag-rurmistrza-jana
nawet zachowały się pozostałości wieży wodnej z tego systemu:
Jednakże znalazłem fotografię podobnej rury z Puław, z wodociągu z XVII w.:
https://www.dziennikwschodni.pl/pulawy/podczas-budowy-drogi-odkryli-wodociag-z-xvii-wieku,n,140619831.html
Jak się robi Pergament
Ciekawe ukazane zmiany w PKB największych państ świata w latach 1600-2019 Rzeczpospolita przez długie lata była piątym najbogatszym państwem na świecie. Jestem w głębokim szoku (chociaż w świetle postów powyżej nie powinno być zdziwienia - jednak myślałem że los trochę przesadza), na historii w szkole mnie tego nie uczyli.
Nowa technologia
Polska
I młodzieżowa.
Ciekawe, czy daje rade z chmurą dronów?
To pomysł Antuana na broń ofensywną.
Po raz pierwszy jednak w szklanych pszczołach Ernesta Młodszego.
Miło, że min Macierewicz czyta klasykę
https://defence24.pl/sily-zbrojne/pioruny-do-usa-i-na-ukraine-eksportowy-sukces-mesko
"Jak dowiaduje się Defence24.pl, skarżyskie Mesko pozytywnie zakończyło negocjacje z Departamentem Obrony USA. Zamówienie amerykańskiego rządu obejmuje docelowo kilkaset zestawów rakietowych. Systemy te są najnowocześniejszym uzbrojeniem bardzo krótkiego zasięgu znajdującym się na uzbrojeniu Wojska Polskiego. Piorun odgrywa kluczową rolę w systemie obrony powietrznej, służąc przede wszystkim do zwalczania śmigłowców, samolotów szturmowych i bezzałogowców."