Skip to content

Wojna

1235236238240241300

Komentarz

• Nie trzyma się kupy trochę.

• @Smok_Eustachy powiedział(a):
    Nie trzyma się kupy trochę.

Tam się nic nie trzyma kupy i tak miało zostać ale Zizou postanowił się pokazać.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@Smok_Eustachy powiedział(a):

Tam się nic nie trzyma kupy i tak miało zostać ale Zizou postanowił się pokazać.

Wojna informacyjna przecież trwa.

• edytowano May 2023

@KazioToJa powiedział(a):

Dzisiaj gen Skrzypczak przypuścił bezpardonowy atak na PiS przy okazji rakiety pod Bydgoszczą.

powiedział, że Rosjanie dowiedzieli się, że jesteśmy dziurawi. A kiedy nie byliśmy? Dopiero możemy się stać, chyba, że do władzy dojdą niedojdy i WSIoki i odwołają zamówienia.

Ale bazpardonowo.
    2. Teraz mieliśmy być szczelni.

"Teraz", czyli już w grudniu 2022?
    Tak na 100 %? Przy wojsku, które nie było nigdy na wojnie?

Uczą się na błędach, jak wszyscy wszędzie.

•••
    Nie słyszałem, żeby w podano co to za pocisk. ?
    •••
    Edit: nie doczytałem, a bardzo ciekawe!

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Wiele wskazuje, że rakieta odszukana pod Bydgoszczu miała być bardziej utajona, a radosny Zizou miotnął guanem w wentylator aby pokazać swoją istotność.

Tzn on miał ją zestrzelić czy odnaleźć, czy utajnić? Utajnienie jest najgorszą możliwością.
    Słuchałem wczoraj bełkotu w reżimowej TV i i jestem zdruzgotany. A gdyby ona miała głowicę jądrową?

Przewodów pokazał poważne braki i tu mamy ciąg dalszy w postaci obciążenia jakiegoś generała, który jest niewinny z definicji.

1. Czytałem właśnie że mają być balony z radarem.
  • @romeck powiedział(a):

/.../

"Teraz", czyli już w grudniu 2022?
    Tak na 100 %? Przy wojsku, które nie było nigdy na wojnie?

No za PiS.

Uczą się na błędach, jak wszyscy wszędzie.

Przecież to nie kwestia wojska. To kwestia ustrojowa, obecny ustrój wymusza bezwład w wielu dziedzinach, np. zestrzeliwaniu rakiety ale i głosowaniu m. Moskwy.

Wiele wskazuje, że rakieta odszukana pod Bydgoszczu miała być bardziej utajona, a radosny Zizou miotnął guanem w wentylator aby pokazać swoją istotność.

@ms.wygnaniec powiedział(a):

Tzn on miał ją zestrzelić czy odnaleźć, czy utajnić? Utajnienie jest najgorszą możliwością.
    Słuchałem wczoraj bełkotu w reżimowej TV i i jestem zdruzgotany. A gdyby ona miała głowicę jądrową?

Wg mnie "utajnienie" to brak możliwości m.in. agdybania przez kolegę... :)

• Społeczeństwo powinno się dowiedzieć że zdolności zwalczenia rakiety z głowicą są u nas znikome.

Generalnie jest tak, że jeśli jakaś procedura jest tajna to znaczy że jej nie ma, dlatego musi być jawna informacja o trybie podejmowania decyzji o puknięciu takiego pocisku. Że nie ma.

• ??? A kto gdzie tu pisał?

Utajnienie informacji o zdarzeniu a utajnienie informacji o trybie podejmowania decyzji to dwie różne rzeczy.
    Mieszanie...

• Tutaj nikt nie bierze pod uwagę nacisków USA na wyciszanie takich przypadków. Tak było w sprawie Przewodowa i to się teraz odbiło w sprawie tej rakiety spod Bydgoszcza.

• @dyzio powiedział(a):
    Tutaj nikt nie bierze pod uwagę nacisków USA na wyciszanie takich przypadków. Tak było w sprawie Przewodowa i to się teraz odbiło w sprawie tej rakiety spod Bydgoszcza.

Pierwsza rzecz którą sobie pomyślałam.

• Jak tam kondrofenzywa? Na portalu satyrycznym już wieczorem zaczęli pisać o trumfach oręża Wolnych Ludzi, ale chciałbym zweryfikować y skwantyfikować one.

• @Smok_Eustachy powiedział(a):
    Społeczeństwo powinno się dowiedzieć że zdolności zwalczenia rakiety z głowicą są u nas znikome.

Nic nie wskazuje aby społeczeństwo powinno się dowiadywać o taki sprawach podczas trwającej wojny, no może poza tymi, którzy najpierw dadzą radę obejrzeć drogę od pastwiska do półmiska dla dowolnej kiełbasy lub sznycla cielęcego.
    A wiele wskazuje, że rakieta była śledzona do pewnego momentu.
    A sprawa miała być, tam gdzie miała, a Zizou spuścił watahę ze smyczy karmiąc przeciekami.

• @dyzio powiedział(a):
    Tutaj nikt nie bierze pod uwagę nacisków USA na wyciszanie takich przypadków. Tak było w sprawie Przewodowa i to się teraz odbiło w sprawie tej rakiety spod Bydgoszcza.

Ciekawa jest też absolutna cisza w tej sprawie w amerykańskich mediach.

• Wolne Media

• @polmisiek powiedział(a):

@dyzio powiedział(a):

Ciekawa jest też absolutna cisza w tej sprawie w amerykańskich mediach.

Jest zupełnie zrozumiała, co tu drążyć i po co, jeśli to rosyjska prowokacja to przecież żadna nowość, bez przerwy coś odwalają samolotami lub okrętami.

• Ja bardzo negatywne oceniam wystąpienie Błaszczaka w tej sprawie. Niezależnie nawet od tego co nie zadziałało. Moim zdaniem sam sobie zaszkodził. Widocznie jest po prostu tępy.

• @dyzio powiedział(a):
    Ja bardzo negatywne oceniam wystąpienie Błaszczaka w tej sprawie. Niezależnie nawet od tego co nie zadziałało. Moim zdaniem sam sobie zaszkodził. Widocznie jest po prostu tępy.

A ja bym odwrócił sprawę- do tej pory Błaszczak mogąc kłapać jęzorem, na ogół milczał (himarsy, koreańskie samoloty, radary, apacze, rakiety długiego zasięgu itd.).

Mam przeczucie (graniczące z pewnością), że trepy, z tym dowudcom łoperacyjnym na czole, coś chcą przykryć i próbowały zdyskredytować Błaszczaka. A ten musiał się odwinąć prawym prostym "jenerał mnie nie poinformował, a powinien"- czemu jenerał nie śmie zaprzeczyć. No sorry, ale mogąc zaufać Błaszczakowi albo trepowi pamiętającemu całkiem nieźle PRL, to wybór jest dość intuicyjny.

• Zwłaszcza znając trepi obyczaj krycia wszystkich istotnych informacji przed cywilnym dowództwem.

• No to zobaczymy. Jak prezydent nie odwoła generałów to Błaszczak zostanie z tym sam.

• edytowano May 2023

Piszo, że Piotrowski powiedział Andrzejczakowi a Andrzejczak Błaszczakowi, więc Piotrowski nie musiał Błaszczakowi. W zasadzie to nic nie wiemy, ale wyszło beznadziejnie.

• Nie wiem kto komu co powiedział lub nie, ale wiem jedno: ten, kto sprawę rozgrzebał, ma zniknąć z polityki. I żeby to zniszczenie go bolało, jeśli to możliwe.

• Zbigniew Ziobro. Tak przynajmniej ćwiąkają wiewiórki.

• Ziobro kazał Błaszczakowi robić wczorajszą katastrofalną konferencję? Nie mam słów jak teraz idiotycznie wyglądamy: i PiS i wojsko.
    Kurwa, oni są w stanie spieprzyć tak wiele. Czy Błaszczakowi palma odbiła od sukcesów przy zakupach?
    To się może bardzo źle skończyć dla nas.
    Czy minister nie widzi jak bardzo strzela sobie w stopę i że to on będzie pod ostrzałem?

• Jak słucham tego jazgotu, że rząd nie informuje ludzi o takich przypadkach to mam wrażenie, że niektórzy w razie wojny oczekiwaliby abyśmy robili referendum, poddajemy się czy nie. Atakujemy czy bronimy.

• @dyzio powiedział(a):
    Ziobro kazał Błaszczakowi robić wczorajszą katastrofalną konferencję? Nie mam słów jak teraz idiotycznie wyglądamy: i PiS i wojsko.
    Kurwa, oni są w stanie spieprzyć tak wiele. Czy Błaszczakowi palma odbiła od sukcesów przy zakupach?
    To się może bardzo źle skończyć dla nas.
    Czy minister nie widzi jak bardzo strzela sobie w stopę i że to on będzie pod ostrzałem?

jeśli minister w kwietniu dowiedział się, że jakaś rakieta spadła w Polsce w grudniu zeszłego roku to strzela w nie swoją stopę. Generał z poparciem wsioków poszedł w zwarcie, prezydent jak zawsze nie ogarnia, albo udaje (jak przy wetowaniu sankcji dla WRON).

• a informować o tym, że latała nad nami ruska rakieta zaczął z własnej inicjatywy informować gen. Piotrowski
    takie tam info z 28 kwietnia

https://tvn24.pl/polska/zamosc-kolo-bydgoszczy-szczatki-obiektu-wojskowego-general-broni-tomasz-piotrowski-badamy-rozne-scenariusze-powstaly-pewne-hipotezy-7019529

• Zobaczymy jak się rozwinie sytuacja, co zrobi prezydent. Ja jednak- chociaż wiem w sumie niewiele- jestem pełen obaw. To wielopoziomowy kryzys zaufania.
    Poza tym wojna na Ukrainie , stara ruska rakieta ma odstrzelić nam generała? Maja sobie ruscy przypisać trofeum z Głównodowodzącego?
    Nie wiem ale nie pasuje mi to. Dla mnie to jest niepolityczne.

P.S. I nie mówcie pogardliwie "trepa" bo to polski generał- szanujmy się!

• loslos
    edytowano May 2023

Wężyk na ramieniu wyciera przeszłość w LWP? Tamte wężyki były dokładnie takie same.

• może dodam - wielu dziennikarzy wprowadza zamieszanie przeżywając egzystencjalne lęki związane z tym , że ruska rakieta może doleć w miejsce w centrum Polski. Niestety może. Staramy się, żeby nie warto było dolecieć, i żeby mieć lepsze zabezpieczenia, ale 100% pewności nie mają nawet na niewielkim obszarze Tel-Awiwu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.