Skip to content

Wojna

1239240242244245300

Komentarz

• Jeśli już miała to być ustawka, to bardziej bym obstawiał, że przeciw niemcom i ich planom by w jednym pakiecie głosować zniesienie veta i akcesję Ukrainy do unii.

• @pantelej powiedział(a):
    Czytałem, że na od> @Pigwa powiedział(a):

Wypowiedzi Jasiny i Zwarycza rzeczywiście wyglądają jak ustawka (takie są za bardzo "jak na zawołanie"). Natomiast nie wiem, jaki ta ustawka mogłaby mieć cel, więc na razie jestem sceptyczna.

Grzegorz Kuczynski
    @KuczynskiG

"Jak znam @RzecznikMSZ to użycie mikrofonu było już ostatecznością. Co źle świadczy o sytuacji"

Wcześniej napisał;

Grzegorz Kuczynski
    @KuczynskiG
    "Czyżby zmiana akcentów w polityce Kijowa po wizycie Zełenskiego w Berlinie?"

Albo Polakom puściły nerwy po ostatnich dziękczynnych wobec Berlina twitach Żełeńskiego.

• Pamiętam dobrze, że tenże sam pan Jasina namieszał w zeszłym roku słowami o Polsce jako "słudze" Ukrainy w kwestii pomocy wojennej.

• Patrząc historycznie, to F16 na Ukrainie będzie dużo szybciej, niż się zapowiada, a szkolenia trwają od długiego czasu i to nie tylko pilotów ale i personelu, a lotniska są już przygotowane.
    Takie mam przeczucie...

• BTW, ciekawe1 co to za emeryt. Może go znam?

• @Brzost powiedział(a):
    BTW, ciekawe1 co to za emeryt. Może go znam?

Sporo pisze, nie najgorzej nawet.

• Rosyjski Korpus Ochotniczy wkracza do obwodu biełgorodzkiego Federacji Rosyjskiej. Na ile można sądzić po nagraniach, w ataku biorą udział czołgi, helikoptery, a artyleria równa z ziemią ros. punkty graniczne. Szachowanie króla zmusza do roszady.

Czy to jest potwierdzone?

• ?
    Rosyjskie wojsko wkracza do Rosji i niszczy rosyjskie granice?

• edit:
    jest tam dalej mapka (Biały Gorod na górze z czerwonymi plamami przy granicy z Ukrainą)

• @romeck powiedział(a):
    ?
    Rosyjskie wojsko wkracza do Rosji i niszczy rosyjskie granice?

To ochotnicy z Rosji po stronie Ukrainy.

• @romeck powiedział(a):
    edit:
    jest tam dalej mapka (Biały Gorod na górze z czerwonymi plamami przy granicy z Ukrainą)

/Domysły mode on /Nie znam się to się wypowiem.
    Atak pozorowany zaczyna zazwyczaj większą ofensywę. Więc jeśli to już jest ta długo zapowiadana ofensywa to pójdzie na odcięcie Krymu. Bachmut praktycznie sie już skończył więc najlepszy to moment na przejęcie inicjatywy na nowych odcinkach. /Domysły mode off/ ;)

• edytowano May 2023

To nie jest atak pozorowany, to dla zamieszania i podkopania prestiżu Putina, przed społeczeństwem Rosji. Będzie tego więcej. Zmusi to Rosjan do przesuwania sprzętu, co da kolejne okazje do uderzeń w te transporty. I jak by co - ja Putin mówił w 2014 - "nas tu niet" i "takie mundury można kupić w każdym sklepie".

• edytowano May 2023

zwykłe korki, w każdym wiekszym mieście takie są... (tzn, może tam to nie są zwykłe, ale sam widok dla mnie jest codziennością)

• "Ludność regionu Biełgorod włamuje się do starych schronów przeciwbombowych. Wszyscy są w świetnych nastrojach, w szale i kompletnej panice. Nikt nie krzyczy o wielkości Rosji i geniuszu Putina."

https://www.facebook.com/jar653/posts/pfbid02yDqhzUeq2us2Jm8YRFsH6YVYu4ngHnj5tx6WT1wxezQYBncDduewiNibYFzpN6bLl

• Jak można łączyć świetny nastrój z kompletną paniką?

• na rollercoasterze można

• @Brzost powiedział(a):
    Jak można łączyć świetny nastrój z kompletną paniką?

To jest właśnie ten stan umysłu 😁

• A widzieli Szanowni, jaka rzeka płynie w miejscu przyczółka stworzonego przez biało-niebiesko-białe ludziki...
    WORSKLA :-)))

• Trzeba naprawić dawne niedopatrzenie.

• @Przemko powiedział(a):
    "Ludność regionu Biełgorod włamuje się do starych schronów przeciwbombowych. Wszyscy są w świetnych nastrojach, w szale i kompletnej panice. Nikt nie krzyczy o wielkości Rosji i geniuszu Putina."

https://www.facebook.com/jar653/posts/pfbid02yDqhzUeq2us2Jm8YRFsH6YVYu4ngHnj5tx6WT1wxezQYBncDduewiNibYFzpN6bLl

Idioci. Znam kilka sposobów na pozbycie się takiej kłódki... Szarpanie za drzwi do nich nie należy.

• Właśnie mnie olśniło, że Niemcy zajmują pozycje aby wygrać pokój. Czyli Unia Europejska, ma dać fundusze aby niemieckie firmy mogły sobie odbić straty lat ostatnich odbudowując Ukrainę pod zarządem niemieckim.
    Ciekawe123 czy ktoś to widzi oraz czy posiada instytucjonalną sprawczość aby temu zapobiec, bo dla Polski skolonizowanie Ukrainy przez niemieckie firmy za pomocą Europejskich funduszy, to wyjątkowo czarny scenariusz.

• USA

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Właśnie mnie olśniło, że Niemcy zajmują pozycje aby wygrać pokój. Czyli Unia Europejska, ma dać fundusze aby niemieckie firmy mogły sobie odbić straty lat ostatnich odbudowując Ukrainę pod zarządem niemieckim.
    Ciekawe123 czy ktoś to widzi oraz czy posiada instytucjonalną sprawczość aby temu zapobiec, bo dla Polski skolonizowanie Ukrainy przez niemieckie firmy za pomocą Europejskich funduszy, to wyjątkowo czarny scenariusz.

To byłoby "ostateczne rozwiązanie kwestii polskiej". Mam nadzieję, że Amerykanie jeszcze zachowali resztki rozumu.

• Dobrze zorganizowana mniejszość bez specjalnego trudu przejmuje kontrolę nad amerykańskim systemem politycznym, udało się to Żydom, w latach 30-tych i na początku 40-tych blisko zdobycia Ameryki byli Niemcy, teraz władzę absolutną mają zboczeńcy. Niemcy ciężko pracują na powtórzeniem swego sukcesu sprzed 90 lat. A ja zadam tradycyjne pytanie - dlaczego nie Polacy?

To Arystoteles miał rację a nie dzisiejsi mądrale, demokracja wcale nie jest najlepszym systemem politycznym, w najlepszym razie jest najlepsza z najgorszych. I europejska demokracja jako produkt rozpadu systemu feudalnego jest lepsza od amerykańskiej.

• @los powiedział(a):
    Dobrze zorganizowana mniejszość bez specjalnego trudu przejmuje kontrolę nad amerykańskim systemem politycznym, udało się to Żydom, w latach 30-tych i na początku 40-tych blisko zdobycia Ameryki byli Niemcy, teraz władzę absolutną mają zboczeńcy. Niemcy ciężko pracują na powtórzeniem swego sukcesu sprzed 90 lat. A ja zadam tradycyjne pytanie - dlaczego nie Polacy?

To Arystoteles miał rację a nie dzisiejsi mądrale, demokracja wcale nie jest najlepszym systemem politycznym, w najlepszym razie jest najlepsza z najgorszych. I europejska demokracja jako produkt rozpadu systemu feudalnego jest lepsza od amerykańskiej.

Polacy, mimo stosunkowo wysokiej na tle innych grup etnicznych zamożności, są w Ameryce niewidoczni w polityce i kulturze. Trochę smutne, zważywszy że ich głosy decydują w niemal każdych wyborach prezydenckich.

• @los powiedział(a):
    USA

Ale dlaczego mieliby przeciw temu protestować? Ukraina musi zostać odbudowana tak czy inaczej.

• @peterman powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Dobrze zorganizowana mniejszość bez specjalnego trudu przejmuje kontrolę nad amerykańskim systemem politycznym, udało się to Żydom, w latach 30-tych i na początku 40-tych blisko zdobycia Ameryki byli Niemcy, teraz władzę absolutną mają zboczeńcy. Niemcy ciężko pracują na powtórzeniem swego sukcesu sprzed 90 lat. A ja zadam tradycyjne pytanie - dlaczego nie Polacy?

Polacy, mimo stosunkowo wysokiej na tle innych grup etnicznych zamożności, są w Ameryce niewidoczni w polityce i kulturze. Trochę smutne, zważywszy że ich głosy decydują w niemal każdych wyborach prezydenckich.

Tylko to zorganizować. Nie da się? Tak, jak wszystkiego, tak nam przynajmniej mówili. Nie da się zbudować dróg, nie da się, by patrioci zdobyli władzę, nie da się wyrwać z pułapki średniego dochodu. Czego się jeszcze nie dało?

Sto lat temu polska mafia miała w świecie całkiem znaczące wpływy. Nie tylko Paderewski. Fox nieźle o tym pisze.

• edytowano May 2023

@Peterman

Podobnie mają Latynosi, którzy są bardzo niedoreprezentowani w polityce amerykańskiej, a są tam przecież tak naprawdę... u siebie (Arizona, Kalifornia, Nowy Meksyk, Teksas, Floryda) .

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.