gdzieś ostatnio słyszałem, że na terenie Ukrainy pozostało ok. 25 milionów ludzi, w tym ok. 9 mln w wieku produkcyjnym, co będzie jak otworzą granice dla mężczyzn i zacznie się łączenie rodzin?
"Jak podaje Kyiv Post, w wyniku ataku rakietowego w pobliżu Doniecka zginęło sześciu oficerów z Korei Północnej.
W sumie w wyniku strajku zginęło 20 żołnierzy, a trzech kolejnych Koreańczyków z Północy zostało rannych. Oficerowie udali się na spotkanie z dowództwem rosyjskim, które zademonstrowało im przeszkolenie kadr do działań szturmowych i obrony.
Rakieta prawdopodobnie z łatwością rozpoznała cel po około 50 kilogramach medali."
"W nocy UAV zaatakowały gorzelnię we wsi. Nowochopersk, obwód woroneski.
Można powiedzieć, że jest to cios w infrastrukturę krytyczną."
Nową debilną kalką językową (stosowaną przez ludzi a nie algorytmy) jaką ostatnio zauważyłem jest "konsystencja" używana w znaczeniu "konsekwencja w działaniu czy myśleniu" (zapewne od "consistency")
@W_Nieszczególny powiedział(a):
Nową debilną kalką językową (stosowaną przez ludzi a nie algorytmy) jaką ostatnio zauważyłem jest "konsystencja" używana w znaczeniu "konsekwencja w działaniu czy myśleniu" (zapewne od "consistency")
Właśnie zrealizowałem sobie jak znaczny krancz i impakt na język polski wywiera angielszczyzna, muszę jednak zrobić brejk w czatowaniu gdyż mam kola.
Jak rozumieli Liwiusza mój dziadek mój pradziadek
bo na pewno czytali go w klasycznym gimnazjum
o mało stosownej porze
gdy w oknie staje kasztan – żarliwe kandelabry kwiatów –
a wszystkie myśli dziadka i pradziadka biegły zdyszane do Mizzi
która śpiewa w ogródku pokazuje dekolt oraz boskie nogi do samych kolan
albo Gabi z wiedeńskiej opery w lokach jak cherubin
Gabi z zadartym noskiem i Mozartem w gardle
czy w końcu do poczciwej Józi ucieczki strapionych
bez urody talentu i większych wymagań
a więc czytali Liwiusza – poro kwiatostanów –
w zapachu kredy nudy nafty którą zmywano podłogę
pod portretem cesarza
bo był wówczas cesarz
a imperium jak wszystkie imperia
zdawało się wieczne
Czytając dzieje Miasta ulegali złudzeniu
że są Rzymianami lub potomkami Rzymian
ci synowie podbitych sami ujarzmieni
zapewne miał w tym udział łacinnik
w randze radcy dworu
kolekcja cnót antycznych pod wytartym tużurkiem
więc za Liwiuszem wpajał w uczniów pogardę dla motłochu
bunt ludu – res tam foeda – budził w nich odrazę
natomiast wszystkie podboje wydawały się słuszne
znaczyły po prostu zwycięstwo tego co lepsze silniejsze
dlatego bolała ich klęska nad Jeziorem Trazymeńskim
dumą napawały przewagi Scypiona
śmierć Hannibala przyjęli z niekłamaną ulgą
łatwo zbyt łatwo dali się prowadzić
przez szańce zdań ubocznych
zawiłe konstrukcje którymi rządzi imiesłów
wezbrane rzeki wymowy
pułapki składni
– do bitwy
o nie swoją sprawę
Dopiero mój ojciec i ja za nim
czytaliśmy Liwiusza przeciw Liwiuszowi
pilnie badając to co jest pod freskiem
dlatego nie budził w nas echa teatralny gest Scewoli
krzyk centurionów tryumfalne pochody
a skłonni byliśmy wzruszać się klęską
Samnitów Gallów czy Etrusków
liczyliśmy mnogie imiona ludów startych przez Rzymian na proch
pochowanych bez chwały które dla Liwiusza
niegodne były nawet zmarszczki stylu
owych Hirpinów Apulów Lukanów Uzentyńczyków
a także mieszkańców Tarentu Metapontu Lokri
Mój ojciec wiedział dobrze i ja także wiem
że któregoś dnia na dalekich krańcach
bez znaków niebieskich
w Panonii Sarajewie czy też w Trebizondzie
w mieście nad zimnym morzem
lub w dolinie Panszir
wybuchnie lokalny pożar
"System rakietowy obrony powietrznej S-300 Sił Zbrojnych Rosji, który został zniszczony wraz z załogą w rejonie Tokmak w obwodzie zaporoskim, stał się dla Rosjan obiektem „pielgrzymki” – wieszają na nim flagi, niosą kwiaty wodą i jedzeniem, a przechodząc obok, trąbią.
Nikt nie wie, ile jeszcze takich rosyjskich „pomników” jest rozsianych po ukraińskiej ziemi."
Rosjanie zablokowali możliwość korzystania z komunikatora Discord, za jakieś naruszenie prawa. Na Telegramie wysyp żali że wojsko się komunikowało Discordem (przeszli na to gdy Telegram przestał być zaufany) oraz że sterowali Discordem dronami.
@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
Natomiast uważam, że przysrywka pana Zbigniewa względem własnego dziadka i pradziadka jest przesadną. No cheba że to taka zabawa literacka.
Jakby, nie czytali Kadłubka? Nie wiedzą, że Polonia od zawsze walczyła z Aleksandrem?
skłonni byliśmy wzruszać się klęską
Ciekawe1; też tak zawsze miałem. Ba, do tej mam tak pory.
Abstrahując od łaciny Lars Porsena przydaje mi się do autoryzacji średnio ważnych kont. Nie sądziłem , że zagrożenie dla bezpieczeństwa stanowią osoby, które odebrały solidne wykształcenie klasyczne.
To chyba odkryto już wcześniej - że przymioty intelektualne mają się nijak do moralnych. I zdaje się jest to wkład chrześcijaństwa w antropologię. Greccy i chińscy filozofowie uznawali, że człowiek mądry musi przez to być dobry.
"Rosja potrzebuje żołnierzy i innych zasobów do prowadzenia wojny, podczas gdy Korea Północna potrzebuje wsparcia Rosji do odbudowy gospodarki i rozwijania broni nuklearnej. Interesy Korei Północnej i Rosji są zbieżne” – przekazał profesor Kang Dongwan z Uniwersytetu Dong-A.
Ostatnio jak tych 6 koreańskich generałów oberwało na froncie to podobnież byli na wizytacji, dogrywali szczegóły. Dzisiaj na Telegramie czytałem dużo rosyjskich narzekań, że rannych wysyłają do sanatorium w Korei.
"Stany Zjednoczone nie mogą dalej zaopatrywać Ukrainy i Izraela w tym samym tempie. Dochodzimy do punktu krytycznego" – mówi Dana Stroul, była wysoka rangą urzędniczka Departamentu Obrony USA. Izrael stoi w obliczu zbliżającego się niedoboru pocisków przechwytujących."
Komentarz
Ciekawy tekst o Zełeńskim.
https://www.facebook.com/Frontiersmannews/posts/pfbid06DqEphKA2pJab3t8M3Jk3j1eDQXZDSM9xnizESUKmas61uR45RC5F5udbV5iUEmDl
Bardzo dobry tekst.
Kolo niuansuje, pokazuje szczegóły, których my nie znamy, a które są fundamentalne dla zrozumienia czegokolwiek.
Gdybym pracował w OSW czy PISM, to bym czytał go regularnie i z uwagą.
Powoli się przebija https://www.facebook.com/share/p/9uAZZfEdGeMoGYXa/
.
.
.
Rury jak na Alternatywy 4, hehe.
👣
🐾
🐾
"Tak było na planie"
Trzeci rok wojny,
gdzieś ostatnio słyszałem, że na terenie Ukrainy pozostało ok. 25 milionów ludzi, w tym ok. 9 mln w wieku produkcyjnym, co będzie jak otworzą granice dla mężczyzn i zacznie się łączenie rodzin?
Terytorium prawie dwa razy większe niż Polska.
"Jak podaje Kyiv Post, w wyniku ataku rakietowego w pobliżu Doniecka zginęło sześciu oficerów z Korei Północnej.
W sumie w wyniku strajku zginęło 20 żołnierzy, a trzech kolejnych Koreańczyków z Północy zostało rannych. Oficerowie udali się na spotkanie z dowództwem rosyjskim, które zademonstrowało im przeszkolenie kadr do działań szturmowych i obrony.
Rakieta prawdopodobnie z łatwością rozpoznała cel po około 50 kilogramach medali."
"W nocy UAV zaatakowały gorzelnię we wsi. Nowochopersk, obwód woroneski.
Można powiedzieć, że jest to cios w infrastrukturę krytyczną."
"w wyniku strajku"
ech te automaty...
A może rzeczywiście w wyniku strajku?
Ukraińcy używają zwrotu "strike" na uderzenie artyleryjskie, zamiennie z "przylotem".
Słowniki też.
Programiści zaś na tyranie w nadgodzinach przez pracodawcę mówią krancz.
Właśnie zrealizowałem sobie jak znaczny krancz i impakt na język polski wywiera angielszczyzna, muszę jednak zrobić brejk w czatowaniu gdyż mam kola.
Jak rozumieli Liwiusza mój dziadek mój pradziadek
bo na pewno czytali go w klasycznym gimnazjum
o mało stosownej porze
gdy w oknie staje kasztan – żarliwe kandelabry kwiatów –
a wszystkie myśli dziadka i pradziadka biegły zdyszane do Mizzi
która śpiewa w ogródku pokazuje dekolt oraz boskie nogi do samych kolan
albo Gabi z wiedeńskiej opery w lokach jak cherubin
Gabi z zadartym noskiem i Mozartem w gardle
czy w końcu do poczciwej Józi ucieczki strapionych
bez urody talentu i większych wymagań
a więc czytali Liwiusza – poro kwiatostanów –
w zapachu kredy nudy nafty którą zmywano podłogę
pod portretem cesarza
bo był wówczas cesarz
a imperium jak wszystkie imperia
zdawało się wieczne
Czytając dzieje Miasta ulegali złudzeniu
że są Rzymianami lub potomkami Rzymian
ci synowie podbitych sami ujarzmieni
zapewne miał w tym udział łacinnik
w randze radcy dworu
kolekcja cnót antycznych pod wytartym tużurkiem
więc za Liwiuszem wpajał w uczniów pogardę dla motłochu
bunt ludu – res tam foeda – budził w nich odrazę
natomiast wszystkie podboje wydawały się słuszne
znaczyły po prostu zwycięstwo tego co lepsze silniejsze
dlatego bolała ich klęska nad Jeziorem Trazymeńskim
dumą napawały przewagi Scypiona
śmierć Hannibala przyjęli z niekłamaną ulgą
łatwo zbyt łatwo dali się prowadzić
przez szańce zdań ubocznych
zawiłe konstrukcje którymi rządzi imiesłów
wezbrane rzeki wymowy
pułapki składni
– do bitwy
o nie swoją sprawę
Dopiero mój ojciec i ja za nim
czytaliśmy Liwiusza przeciw Liwiuszowi
pilnie badając to co jest pod freskiem
dlatego nie budził w nas echa teatralny gest Scewoli
krzyk centurionów tryumfalne pochody
a skłonni byliśmy wzruszać się klęską
liczyliśmy mnogie imiona ludów startych przez Rzymian na proch
pochowanych bez chwały które dla Liwiusza
niegodne były nawet zmarszczki stylu
owych Hirpinów Apulów Lukanów Uzentyńczyków
a także mieszkańców Tarentu Metapontu Lokri
Mój ojciec wiedział dobrze i ja także wiem
że któregoś dnia na dalekich krańcach
bez znaków niebieskich
w Panonii Sarajewie czy też w Trebizondzie
w mieście nad zimnym morzem
lub w dolinie Panszir
wybuchnie lokalny pożar
i runie imperium
Przemiany Liwiusza, z tomu Elegia na odejście
Herbert Z.
Ciekawe1; też tak zawsze miałem. Ba, do tej mam tak pory.
Natomiast uważam, że przysrywka pana Zbigniewa względem własnego dziadka i pradziadka jest przesadną. No cheba że to taka zabawa literacka.
Jakby, nie czytali Kadłubka? Nie wiedzą, że Polonia od zawsze walczyła z Aleksandrem?
Jak duch przed materią, tak dziedzictwo kulturowe przed biologiczno-genetycznym, o czym naucza Wieszcz Maryan:
"Z zaciągu, nie z poboru. Nie pamiętam od kiedy- Od "Ojca zadżumionych" Czy od "Lilli Wenedy"?"
"System rakietowy obrony powietrznej S-300 Sił Zbrojnych Rosji, który został zniszczony wraz z załogą w rejonie Tokmak w obwodzie zaporoskim, stał się dla Rosjan obiektem „pielgrzymki” – wieszają na nim flagi, niosą kwiaty wodą i jedzeniem, a przechodząc obok, trąbią.
Nikt nie wie, ile jeszcze takich rosyjskich „pomników” jest rozsianych po ukraińskiej ziemi."
Rosjanie zablokowali możliwość korzystania z komunikatora Discord, za jakieś naruszenie prawa. Na Telegramie wysyp żali że wojsko się komunikowało Discordem (przeszli na to gdy Telegram przestał być zaufany) oraz że sterowali Discordem dronami.
Jak nam teraz idzie w tej walce?
Na dziś to walczymy z własnymi sznurowadłami. Ale jak sobie z nimi poradzimy, to pójdziemy dalej.
Abstrahując od łaciny Lars Porsena przydaje mi się do autoryzacji średnio ważnych kont. Nie sądziłem , że zagrożenie dla bezpieczeństwa stanowią osoby, które odebrały solidne wykształcenie klasyczne.
To chyba odkryto już wcześniej - że przymioty intelektualne mają się nijak do moralnych. I zdaje się jest to wkład chrześcijaństwa w antropologię. Greccy i chińscy filozofowie uznawali, że człowiek mądry musi przez to być dobry.
https://www.pb.pl/korea-polnocna-najpewniej-wysle-wojska-na-ukraine-sojusz-z-rosja-wkracza-w-nowa-faze-1227487
Ostatnio jak tych 6 koreańskich generałów oberwało na froncie to podobnież byli na wizytacji, dogrywali szczegóły. Dzisiaj na Telegramie czytałem dużo rosyjskich narzekań, że rannych wysyłają do sanatorium w Korei.
jakos w polskich mediach nie było
https://www.zdf.de/nachrichten-sendungen/heute-19-uhr/nato-uebung-griechenland-luftverteidigung-kampfjets-flugabwehrsysteme-video-100.html
NATO cwiczy w Grecji wojnę powietrzną, czas odejść od ćwiczeń tylko pomocy humanitarnej
Podobnież pierwszy ukraiński F-16 zestrzelił rosyjski Su-34.
"Stany Zjednoczone nie mogą dalej zaopatrywać Ukrainy i Izraela w tym samym tempie. Dochodzimy do punktu krytycznego" – mówi Dana Stroul, była wysoka rangą urzędniczka Departamentu Obrony USA. Izrael stoi w obliczu zbliżającego się niedoboru pocisków przechwytujących."