przecież te hale sportowe też powstaną, bo taka hala to poręczne narzędzie - ogrzewane pomieszczenie pod dachem z węzłem sanitarnym. Na co dzień finansowane ze sportu i utrzymywane przez kierownika hali sportowej, w razie potrzeby zmienione na szpital na przykład.
Widziałem je już kilka lat temu w jakiejś relacji z targów. Wyglądają jak wielkie pistolety na wodę. Wymierza się toto w drona, wraża spust i ponoć drony lądują.
Jak się zaczął konflikt Rosji z Ukrainą, to pamiętam dr Bartosiaka opowiadającego, że sprawa wyjaśni się w ciągu chyba kilku - kilkunastu dni. Jak się zdziwił, że to całkiem inaczej się zadziało i mimo sympatii do osób analizujących stale wszystko, co tego konfliktu dotyczy, bo to jednak sporo czasu z życia poświęcono, nie pokryło się to z teorią głoszoną w jego książce. I właśnie coś, czego nie spodziewanoby się, czyli realizacja okropnego scenariusza, miało miejsce. I co teraz z książką? Przewalona sprawa, takie obalenie hipotezy Już nie wspominając o okrutnych skutkach, które liter nie dotyczą.
Wolski mi się podobał jak masowo kasował swoje co głupsze wypociny (debilne analizy w stylu Sikorskiego, Giertycha czy nawet Tomasza Piątka) po wybuchu wojny na wschodzie. Teraz -trzeba przyznać- pilnuje się. Z powodu monetyzacji nagłej popularności wojennej.
Ja obserwuję Wolskiego od lat, razem bywaliśmy na ruskich militarnych forach gdzie był wyjątkowo usłużny.
Całkiem ostatnio nazywa siebie "apolitycznym" i podał dalej parę twittów przypominających zwijanie armii i wręcz agenturalne szkodnictwo z czasów Tuska, Komorowskiego i Kozieja. Za co został okrzyknięty pisowcem.
dyzio napisal(a): Wolski mi się podobał jak masowo kasował swoje co głupsze wypociny (debilne analizy w stylu Sikorskiego, Giertycha czy nawet Tomasza Piątka) po wybuchu wojny na wschodzie. Teraz -trzeba przyznać- pilnuje się. Z powodu monetyzacji nagłej popularności wojennej.
To znaczy, że wiedział, które to były te głupsze. O czym to świadczy?
Przewagi powietrznej, czyli F15 pewnie, bo Raptorów Amerykanie nie eksportują nigdzie. Przyda się oczywiście bardzo, mam nadzieję że będzie ich stosunkowo dużo, i to wszystko udźwigniemy finansowo.
TecumSeh napisal(a): Przewagi powietrznej, czyli F15 pewnie, bo Raptorów Amerykanie nie eksportują nigdzie. Przyda się oczywiście bardzo, mam nadzieję że będzie ich stosunkowo dużo, i to wszystko udźwigniemy finansowo.
zakup to jedno koszty stałe to drugie, baza, ludzie, części, przeglądy tu czy tam?
Dlatego napisałem "to wszystko". Kolejny typ samolotu (potrzebny jak najbardziej) będzie trzecim, nie licząc posowieckich - a każdy nowy typ to dodatkowe koszty (pomijając te wynikające z liczby).
Problem w tym, że jak ludzie odczują na własnej skórze, że im się pogorszyło finansowo (jeśli, to nie przez zbrojenia, no, ale mimo wszystko) - to przyjdzie totalna i przy zbiorowym aplauzie wytłumaczy, że bronić się warto, ale przez zbrodniczy PiS nie mamy kasy i trzeba anulować. A z Rosją się dogadać.
Myślicie że ciemny lud tego nie kupi? Są tacy, co już kupują.
TecumSeh napisal(a): Przewagi powietrznej, czyli F15 pewnie, bo Raptorów Amerykanie nie eksportują nigdzie. Przyda się oczywiście bardzo, mam nadzieję że będzie ich stosunkowo dużo, i to wszystko udźwigniemy finansowo.
https://www.tagesanzeiger.ch/bundesraetin-viola-amherd-erlebt-einen-schwarzen-freitag-215900307581 szwajcarski NIK zakwestionował projekt umowy zakupu F-35 . czy Fix price to ryczałt ? czy 6 mln SFR to za wszystko? 44 pozycje z 51 zostało oszacowanych przez piszącego projekt, nie uzgodniono tego z USA nie zawarto sposobu rozwiązywania ew. sporów - będą musiały się rządy dogadywać a to min Błaszczak ze Szwajcarii
W_Nieszczególny napisal(a): Wydaje mi się, że dopóki nie będziemy mieli odpowiedniej liczby K2 (do czego bardzo długa droga) to pozostanie układ Leopard+Abrams.
Komentarz
https://polskieradio24.pl/5/1222/artykul/2988127,namierzy-i-zlikwiduje-wrogie-drony-polacy-stworzyli-nowa-bron
Widziałem je już kilka lat temu w jakiejś relacji z targów. Wyglądają jak wielkie pistolety na wodę. Wymierza się toto w drona, wraża spust i ponoć drony lądują.
Teraz -trzeba przyznać- pilnuje się. Z powodu monetyzacji nagłej popularności wojennej.
Ja obserwuję Wolskiego od lat, razem bywaliśmy na ruskich militarnych forach gdzie był wyjątkowo usłużny.
Całkiem ostatnio nazywa siebie "apolitycznym" i podał dalej parę twittów przypominających zwijanie armii i wręcz agenturalne szkodnictwo z czasów Tuska, Komorowskiego i Kozieja. Za co został okrzyknięty pisowcem.
A co do Wolskiego:
ok 42 minuty https://www.facebook.com/pisorgpl/videos/4915883918523020/
Przyda się oczywiście bardzo, mam nadzieję że będzie ich stosunkowo dużo, i to wszystko udźwigniemy finansowo.
koszty stałe to drugie, baza, ludzie, części, przeglądy tu czy tam?
Kolejny typ samolotu (potrzebny jak najbardziej) będzie trzecim, nie licząc posowieckich - a każdy nowy typ to dodatkowe koszty (pomijając te wynikające z liczby).
Problem w tym, że jak ludzie odczują na własnej skórze, że im się pogorszyło finansowo (jeśli, to nie przez zbrojenia, no, ale mimo wszystko) - to przyjdzie totalna i przy zbiorowym aplauzie wytłumaczy, że bronić się warto, ale przez zbrodniczy PiS nie mamy kasy i trzeba anulować. A z Rosją się dogadać.
Myślicie że ciemny lud tego nie kupi? Są tacy, co już kupują.
szwajcarski NIK zakwestionował projekt umowy zakupu F-35 .
czy Fix price to ryczałt ? czy 6 mln SFR to za wszystko?
44 pozycje z 51 zostało oszacowanych przez piszącego projekt, nie uzgodniono tego z USA
nie zawarto sposobu rozwiązywania ew. sporów - będą musiały się rządy dogadywać
a to min Błaszczak ze Szwajcarii
pani minister po prawej
Tym samym upada argument że będziemy mieli 4 typy czołgów (T72, PT91, Leopard, Abrams), wkrótce pewnie i Leopardy pojadą na Ukrainę.
Polska kupi 116 używanych Abramów z USA
Ale to chyba obok tych 250 ogłoszonych wcześniej czy zamiast?