Skip to content

Różne fajne mapy

1222324252628»

Komentarz

• Jest też takj wykres

• No tak, dwa donuty, trzy coca-cole, cztery kawki double/double dziennie i 130g jak w mordę strzelił, hehe.

👣

🐾
    🐾

• Na zielono zaznaczono teren gdzie "nikt nie mieszka", tzn. jak rozumiem gęstość zaludnienia niższa niż jakiś tam poziom.

• Wychodzi że moja córka Justynka, zięć Łukasz oraz wnuki Łucja i Benjamin to "nikt". Cała Norwegia na zielono.

• No ale oni mieszkają w Ośle, a Ośło jest akurat na biało

• A skąd te straszne tłumy w Irlandii?

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    No ale oni mieszkają w Ośle, a Ośło jest akurat na biało

Nie, poniżej Osła. Około 80 km.

• Tam gdzie nikogo nie ma.

• edytowano December 2024

Gdzie udaje się uprawa kokosów (wysoka wilgotność potrzebna).

• @Przemko powiedział(a):
    Na zielono zaznaczono teren gdzie "nikt nie mieszka", tzn. jak rozumiem gęstość zaludnienia niższa niż jakiś tam poziom.

Francja Hiszpania???

• edytowano December 2024

Wygląda na przeróbkę tej wizualizacji z Eurostatu - https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/regions/#population-density
    Podobno przeliczyli klasyfikację NUTS3 (w Polsce 72 obszary grupujące po kilka powiatów) na komórki 5 km x 5 km

• Taysze otomańscy mogliby na jednej otomanie siadywać z tayszami radzieckimi i Brandenburczykami:

• podoba mnie się słowo akwizycja

• Po polsku nabytki terytorialne.

• Swojo szoso niezmiernie ciekawe, że Turki, lud jakby nie było lądowy, tak zawzięcie trzymali się morza.

• Od tego mieli swoich pożytecznych Greków.

• Mie zaś imponuje, jak imponującymi akwizytorami było trzech dżentelmenów przez sto lat -- Mehmed II, Selim I i Stulejman Wspanialec.

• Jednak mocarniejsi i dłużejtrwalsi niż Brandenburczycy.

• Kudy im do Moskali

Jednak mocarniejsi i dłużejtrwalsi niż Brandenburczycy.

A to prawda, że oni nas lubią i poważają, po takim legendarnym wpierdolu w finale ówczesnego oucharu Europy?

• Szkoda, że nie przeliczyli tych medalosów względem pogłowia.

• Zainspirowany dociekaniami Jorgego nt. przyczyn wielgości przyrostu naturalnego, postanowiłem pobawić się trochę tabelkami. Deklaruję tutaj swoje zaangażowanie, a że za głupi jestem na samodzielne wyciąganie wniosków, to prosiłbym wasz o udział w przedsięwzięciu. Na początku doszłem do wniosku, że trzeba wynotować kraje o największym i najmniejszym przyroście (powiedzmy po 5, gdyż więcej mi się nie chce) a następnie skorelować je z jakimiś innymi danymi. Np. pkb per capita? Wojna na terytorium? Średnia temperatura? Podzieliłem kraje na pięć grup (ale jeśli uważacie, że źle, to dajcie znać, to zmienię): Afryka (bez Arabów), Azja (z wyj. Arabów), Araby i szeroko pojęty Bliski Wschód, w tym republiki posowieckie, szeroko pojęci Latynosi, Biały Zachód.

Widzę też, że sporo skrajnych krajów to państwa mało liczne. Omijałem mikropaństwa, ale może trzeba zastosować jaką cezurę liczebną? >1M? >2M? >3M? A może >5M lub >10M?

W tabeli zbiorczej dane na wiki są z 2k17.

• Ja bym dał >10M, bo co się drobnicą zajmować.
    Do Arabów dodałbym jeszcze Paki i Afganistan.
    Może by Azję Środkową potraktować osobno (Ubekistan, Turkmenistan, Kazachstan, Kirgizja), bo łączenie ich z Afganem jest bez sensu. Także samo Indie i Chiny zasługują na odrębne miejsca w tabelce.
    Jeśli take dane są łatwo dostępnymi, to proponuję, żeby zrobić kolerację liczby pacholąt z odsetem kobiałek pracujących na habryce, a nie przy dzieciach jak Pan Bóg przykazał.

Szkoda, że nie przeliczyli tych medalosów względem pogłowia.

Oraz względem znaczących przedsiębiorstw informatycznych w danym kraju. Mam nawet hasło: Polska Filipinami czwartej generacji!

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.