@ms.wygnaniec powiedział(a):
Mnie najbardziej podoba się, że do tej pory nie ma informacji o obsadzonych mandatach.
Czyli dalej nie wiadomo jakie sa realne wyniki.
Są, np. na angielskiej wikci. A że podano tylko kilkadziesiąt w skali kraju? Tyle okręgów wygranych było w I turze.
@ms.wygnaniec powiedział(a):
Mnie najbardziej podoba się, że do tej pory nie ma informacji o obsadzonych mandatach.
Są, np. na angielskiej wikci. A że podano tylko kilkadziesiąt w skali kraju? Tyle okręgów wygranych było w I turze.
Ja nie znalazłem tych wyników. Natomiast to pokazuje, że prognoza obecnie jest mocno wątpliwa.
@los powiedział(a):
Ta projekcja jest do dupy. Warto nieco poznać niezmiernie interesujący i jakże mądry żabi system wyborczy: Otóż wybiera się w ciasteczkowych znakomitych JOWach w dwu turach, jak w pierwszej dostaniesz 50%, to jesteś wybrany, a do drugiej tury wchodzą wszyscy, którzy dostali przynajmniej 12,5%. Dawniej wchodziło tylko dwu pierwszych. Teraz jak do drugiej tury wejdą lepenista, makaroniarz i lewak, to jak się dogadają, który się ma wycofać, to obóz demokratyczny pewnie wygra. Ale jeśli się nie dogadają, to pewnie wygra ten, co był pierwszy w pierwszej turze czyli prawie wszędzie lepenista. Główne pytanie to ile takich okręgów z większą ilością kandydatów jest. Ponad połowa. W ogóle to czytajcie Kitę
Nic dziwnego, że RN uzyskała najlepszy wynik w swoich bastionach na północy i północnym wschodzie Francji. 38 kandydatów zostało wybranych w pierwszej turze, uzyskując ponad 50% głosów reprezentujących co najmniej 25% osób zarejestrowanych na listach wyborczych. Wśród nich znaleźli się Marine Le Pen w 11. okręgu wyborczym Pas-de-Calais (58,04%), Emeric Salmon w 2. okręgu wyborczym Haute-Saône (50,11%), Philippe Ballard w 2. okręgu wyborczym Oise (53,2%) i Florence Goulet w 2. okręgu wyborczym Meuse (50,63%).
Ciekawa123 jest różnica między małą koroną Paryża a dużą. I nigdzie nie potrafię znaleźć liczby trójkątów i czworokątów czyli okręgów wyborczych, gdzie przeszło więcej niż dwu kandydatów, a przecież to najważniejsze dla prognozy wyborczej.
@los powiedział(a):
Makaronik już nie żyje tylko o tym nie wie. A może i wie ale kogo to obchodzi?
Dla mnie interesującem pozostaje pitanje, powój dany pan kerownik zwoływał cierpem wybory, mając niejako gwarancję, że jego ugrupowanie dojdzie przedostatnie.
@los powiedział(a):
Dla mnie interesującem pozostaje pitanje, powój dany pan kerownik zwoływał cierpem wybory, mając niejako gwarancję, że jego ugrupowanie dojdzie przedostatnie.
Podobno powtarza manewr któregoś z wcześniejszych prezydentów, który w ten sposób zużył u władzy konkurenta i potem znowu wygrał, Kacper Kita będzie wiedział, Rozum pewnie też.
@los powiedział(a):
306 trójkątów [y jeden, dodajmy, czworokąt]
Marine będzie mieć większość.
W jaki to sposób dana teza wynika z powyższegoż faktu?
Ależ w sposób bardzo prosty: jak w drugiej turze jest kandydatów dwu, to starczy 51% głosiów na obóz demokratyczny, by wraża Marynia nie weszła. I tak bywało drzewiej ale zmienili ordynację jakiś czas temu. Jak jest trójkąt, to trzeba pana kandydata przekonać, by się łaskawie wycofał, a on może nie chcieć, może uważać, że ten drugi ma się wycofać. Zwłaszcza, że na przekonywanie jest raptem tydzień. Wtedy robi się jak w UK, gdzie są JOWy z jedną turą - winner takes all. W Anglii 34% poparcia z zapasem starcza do wygranej.
Trójkątów wcześniej nie bywało, najpierw przechodziło dwu kandydatów a po zmianie ordynacji w roku 2017 był jeden trójkąt a w roku 2022 osiem. Teraz 306 a do tego 5 czworokątów. Analitycy się gubią choć co rozumniejsi zaczynają łapać - w Le Figaro piszą głównie o tych trójkątach.
No więc czasu na zrobienie łaski nie jest w cale tak wiele:
Podczas gdy zakwalifikowani kandydaci mają czas do godziny 18:00 we wtorek 2 lipca, aby zgłosić swoje kandydatury do drugiej rundy, oczekuje się, że instrukcje zostaną wydane jeszcze dziś, co zmniejszy faktyczną liczbę trójstronnych konkursów.
w każdym razie Makroniści i Front Ludowy zadeklarowały wycofywanie trzecich kandydatów aby komasować głosy przeciwko LePenistom.
Wicie, i to jest phawdą.
Wszelako, niektórzy uważają, że w danej sprawie decydują raczej głosy wyborców niż tylko ustalenia sztabów potylicznych. Sam jestem ciekawy1, co z tego wylezie.
Instrukcje zostaną wydane jeszcze dziś po południu? Czyli jeśli kandydat zarejestruje się przed wydaniem instrukcji, to może rżnąć głupa? To chyba już wiadomo, co robili kandydaci przed południem.
w każdym razie Makroniści i Front Ludowy zadeklarowały wycofywanie trzecich kandydatów aby komasować głosy przeciwko LePenistom.
W jaki sposób będą ich przekonywać?
może za pomocą dyscypliny partyjnej ?
Niewyobrażalnie skuteczne narzędzie, zwłaszcza w ad hoc koalicjach wyborczych. We Froncie Ludowym tych partyj jest z 15.
nie znam się,
ale myślę, że może być skuteczne, bo ten trzeci kandydat pewnie ma minimalne szanse na sukces w wyborach,
a duże szanse, że smród w papierach zostanie.
A kogo to będzie obchodzić, kiedy Makaron przejdzie do (niesławnej) historii? Front Ludowy pewnie też.
Ja w ogóle obstawiam, że nie dojdzie w ogóle do formalnego porozumienia i skończy się na niezobowiązujących apelach. Makaron w szoku i obrażony na świat, Front Ludowy to luźna koalicja 15 partii a lewactwo nie słynie racjonalnością i zgodą a czasu zostało 29 godzin. A naprawdę to godzina lub dwie, bo jak kandydat teraz jest w merostwie (czy gdzie tam ma się zarejestrować) i właśnie podpisuje kwit, to potem swobodnie może rżnąć głupa: Oczywiście, że bym się wycofał ale jeszcze nie znałem decyzji partyjnych mandarynów.
Podczas gdy zakwalifikowani kandydaci mają czas do godziny 18:00 we wtorek 2 lipca, aby zgłosić swoje kandydatury do drugiej rundy, oczekuje się, że instrukcje zostaną wydane jeszcze dziś, co zmniejszy faktyczną liczbę trójstronnych konkursów.
A skąd może być info o rzeczonym porozumieniu? Podzieli się kolega linką?
Że niby ja? Ja to z Kolegowej linki wynotowałę; wsio.
Komentarz
Ja nie znalazłem tych wyników. Natomiast to pokazuje, że prognoza obecnie jest mocno wątpliwa.
Pan Kacper Kita występuje często na YT zza szafy u red. Kożuszka.
Ktoś mądry powiedział, że demokracja jest wtedy, gdy partia rządząca może przegrać wybory.
Jaki zatem system polityczny występuje we Francji?
https://www.lefigaro.fr/elections/legislatives/resultats-legislatives-2024-la-carte-de-france-du-rassemblement-national-20240630
Ciekawa123 jest różnica między małą koroną Paryża a dużą. I nigdzie nie potrafię znaleźć liczby trójkątów i czworokątów czyli okręgów wyborczych, gdzie przeszło więcej niż dwu kandydatów, a przecież to najważniejsze dla prognozy wyborczej.
Znalazłem https://www.lefigaro.fr/elections/legislatives/resultats-des-legislatives-2024-jusqu-a-306-triangulaires-attendues-au-second-tour-20240701
306 trójkątów
Marine będzie mieć większość.
Czyli kohabitacja, a Macaronik osłabiony.
Ostatnio był aktywny na forum międzynarodowym, pewnie po tym laniu Niemce się w cichości cieszą.
Czy ktoś na sali wie, czy wejście smoka ugrupowania Maryny Le Pen to dobrze czy źle dla Polski?
to zależy
W jaki to sposób dana teza wynika z powyższegoż faktu?
Pakt senacki. A raczej jego brak.
Ma nie być trójkątów,
Podobno powtarza manewr któregoś z wcześniejszych prezydentów, który w ten sposób zużył u władzy konkurenta i potem znowu wygrał, Kacper Kita będzie wiedział, Rozum pewnie też.
Ależ w sposób bardzo prosty: jak w drugiej turze jest kandydatów dwu, to starczy 51% głosiów na obóz demokratyczny, by wraża Marynia nie weszła. I tak bywało drzewiej ale zmienili ordynację jakiś czas temu. Jak jest trójkąt, to trzeba pana kandydata przekonać, by się łaskawie wycofał, a on może nie chcieć, może uważać, że ten drugi ma się wycofać. Zwłaszcza, że na przekonywanie jest raptem tydzień. Wtedy robi się jak w UK, gdzie są JOWy z jedną turą - winner takes all. W Anglii 34% poparcia z zapasem starcza do wygranej.
Trójkątów wcześniej nie bywało, najpierw przechodziło dwu kandydatów a po zmianie ordynacji w roku 2017 był jeden trójkąt a w roku 2022 osiem. Teraz 306 a do tego 5 czworokątów. Analitycy się gubią choć co rozumniejsi zaczynają łapać - w Le Figaro piszą głównie o tych trójkątach.
Ménace à trois à la française.
W jaki sposób będą ich przekonywać?
No więc czasu na zrobienie łaski nie jest w cale tak wiele:
Wicie, i to jest phawdą.
Wszelako, niektórzy uważają, że w danej sprawie decydują raczej głosy wyborców niż tylko ustalenia sztabów potylicznych. Sam jestem ciekawy1, co z tego wylezie.
może za pomocą dyscypliny partyjnej ?
Instrukcje zostaną wydane jeszcze dziś po południu? Czyli jeśli kandydat zarejestruje się przed wydaniem instrukcji, to może rżnąć głupa? To chyba już wiadomo, co robili kandydaci przed południem.
Niewyobrażalnie skuteczne narzędzie, zwłaszcza w ad hoc koalicjach wyborczych. We Froncie Ludowym tych partyj jest z 15.
nie znam się,
ale myślę, że może być skuteczne, bo ten trzeci kandydat pewnie ma minimalne szanse na sukces w wyborach,
a duże szanse, że smród w papierach zostanie.
A kogo to będzie obchodzić, kiedy Makaron przejdzie do (niesławnej) historii? Front Ludowy pewnie też.
Ja w ogóle obstawiam, że nie dojdzie w ogóle do formalnego porozumienia i skończy się na niezobowiązujących apelach. Makaron w szoku i obrażony na świat, Front Ludowy to luźna koalicja 15 partii a lewactwo nie słynie racjonalnością i zgodą a czasu zostało 29 godzin. A naprawdę to godzina lub dwie, bo jak kandydat teraz jest w merostwie (czy gdzie tam ma się zarejestrować) i właśnie podpisuje kwit, to potem swobodnie może rżnąć głupa: Oczywiście, że bym się wycofał ale jeszcze nie znałem decyzji partyjnych mandarynów.
Jutro termin, więc Pan Kita jutro nam opowie jak to wyszło.
Jutro... jutro... Za tydzień wszystko będzie wiadomo, po co się denerwować po phóżnicy?
Że niby ja? Ja to z Kolegowej linki wynotowałę; wsio.