Skip to content

Wybory 2025

1131132133134136

Komentarz

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@Zima powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):

@qiz powiedział(a):

Mam dziwną informację, że pomimo obecności 'naszych' w części komisji usiłowano robić wałki, domniemanie jest takie, że realna przewaga była powyżej 52%, gdzieś tak do 55%

Pomimo członków komisji czy mężów zaufania?
    Jakie wałki?
    Na ile to pewne info?

Tak, pomimo.
    Info bardzo pewne, ale małoliczne.
    Wałki:

• koleżanka wyszła na przerwę, po powrocie 20 głosowań na oświadczenie, wszystkie na Trzaskowskiego,
    • koleżanka była wiceprzewodniczącą komisji, coś się nie spodobało i zarządziła przeliczenie przypadkowej paczki z głosami na Trzaskowskiego, a tam kilkanaście głosów na Nawrockiego się schowało,
      plus przewodniczący komisji usiłujący zniechęcać do wszelkich działań kontrolnych.

„- koleżanka wyszła na przerwę, po powrocie 20 głosowań na oświadczenie, wszystkie na Trzaskowskiego,”

Skąd wiadomo jak głosowały te osoby?

Brak precyzji z mojej strony, bo to była jej spekulacja. Gdyż jak była przez 6 godzin to były 2 oświadczenia, a w godzinę przybyło 10x więcej, stąd domniemanie.

Też byłem kilka razy w komisji (za granicą). Jak podjechał autobus z orkiestrą wracającą występów to zaświadczeń było więcej.

Co do kwestii podstawowej że zaświadczenia są najsłabszym elementem systemu - zgoda.

• @Zima powiedział(a):

@Zima powiedział(a):

@qiz powiedział(a):

Mam dziwną informację, że pomimo obecności 'naszych' w części komisji usiłowano robić wałki, domniemanie jest takie, że realna przewaga była powyżej 52%, gdzieś tak do 55%

Jakie wałki?
    Na ile to pewne info?

Tak, pomimo.
    Wałki:

• koleżanka wyszła na przerwę, po powrocie 20 głosowań na oświadczenie, wszystkie na Trzaskowskiego,
    • koleżanka była wiceprzewodniczącą komisji, coś się nie spodobało i zarządziła przeliczenie przypadkowej paczki z głosami na Trzaskowskiego, a tam kilkanaście głosów na Nawrockiego się schowało,
      plus przewodniczący komisji usiłujący zniechęcać do wszelkich działań kontrolnych.

„- koleżanka wyszła na przerwę, po powrocie 20 głosowań na oświadczenie, wszystkie na Trzaskowskiego,”

Brak precyzji z mojej strony, bo to była jej spekulacja. Gdyż jak była przez 6 godzin to były 2 oświadczenia, a w godzinę przybyło 10x więcej, stąd domniemanie.

Też byłem kilka razy w komisji (za granicą). Jak podjechał autobus z orkiestrą wracającą występów to zaświadczeń było więcej.

Co do kwestii podstawowej że zaświadczenia są najsłabszym elementem systemu - zgoda.

Południowy Rakowiec, to nie zagranica ;) tu się mieszka, a nie zwiedza. Druga sprawa, to sprzeciw przewodniczącego komisji, gdy moja znajoma postanowiła je sfotografować, co domniemanie wałku uprawdopodabnia.

A co do meritum, to Dominika Długosz w Onecie:

Wiem, że Donald Tusk przed 21, koło 20:30 powiedział im - przegraliśmy to. I dlatego Tusk nie wystąpił na wieczorze wyborczym. (…) Około 20:30 powiedział, że przy takich wynikach, a miał przecieki (…) i widział procent odmów odpowiedzi i on zakładał, że te osoby to są wyborcy Karola Nawrockiego. I on im powiedział, że jeśli jest tu różnica 0,6 proc., to znaczy, że myśmy przy tej ilości odmów przegrali, a oni mu nie uwierzyli. Co więcej, natychmiast padło: „to jest twoja wina”, bo partia nie pomogła, bo ty nie pomogłeś, i atmosfera tuż przed ogłoszeniem wyników, jak słyszałam, nie była najlepsza, bo Donald Tusk im powiedział, że nie macie się z czego cieszyć

Źródło omówienia

• edytowano 4 June

Wygląda na jakieś legendowanie, mające zrobić z Tuska męża stanu znającego się na polityce, a ze sztabu Trzaskowskiego dzieci cieszące z sondażu.

Zwłaszcza mnie ujęło sformułowanie "nie macie", zamiast "nie mamy" :)

• edytowano 4 June

Wiem, że Donald Tusk przed 21, koło 20:30 powiedział im - przegraliśmy to. I dlatego Tusk nie wystąpił na wieczorze wyborczym. (…) Około 20:30 powiedział, że przy takich wynikach, a miał przecieki (…) i widział procent odmów odpowiedzi i on zakładał, że te osoby to są wyborcy Karola Nawrockiego. I on im powiedział, że jeśli jest tu różnica 0,6 proc., to znaczy, że myśmy przy tej ilości odmów przegrali, a oni mu nie uwierzyli. Co więcej, natychmiast padło: „to jest twoja wina”, bo partia nie pomogła, bo ty nie pomogłeś, i atmosfera tuż przed ogłoszeniem wyników, jak słyszałam, nie była najlepsza, bo Donald Tusk im powiedział, że nie macie się z czego cieszyć
    Źródło omówienia

Znaczy wobec kogo to padło, to "to jest twoja wina" - wobec Tuska?

• Proszę o to pytać Dominikę Długosz z Niusłika. Nie jest specjalnie roztropne wierzenie choć słowu tej kreatury.

• @los powiedział(a):
    Proszę o to pytać Dominikę Długosz z Niusłika. Nie jest specjalnie roztropne wierzenie choć słowu tej kreatury.

Dlatego to jest jakaś gierka, której nie rozumiem. Zakładam, że jest w tym jakieś jadro prawdy, bo Tusk lubi kadzidło sukcesu natomiast nie znosi ryzyka przegranej.

• Nie śledziłem jakoś kampanii i nwm czy ta refleksja się już nie pojawiała. Ale jeśli było znikome umaczanie putinem w jej trakcie to by znaczyło, że nawet Rosjanie wierzyli że w cuglach wygra euroludzik a nie paliak. No i też że może teraz się zacznie montowanie jakiegoś kompromatu. Na szczęście zachodni pożyteczni idioci już zaczęli łączyć elekta z Rosją także na nich można zawsze liczyć.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@Zima powiedział(a):

@qiz powiedział(a):

Jakie wałki?
    Na ile to pewne info?

Tak, pomimo.
    Wałki:

Mało prawdopodobne ale możliwe że to nie walek

• edytowano 4 June

Przejrzałem obwodowe komisje wyborcze w mieście Łodzi. We WSZYSTKICH dla mieszkańców wygrała Lala. Najwyższy wynik to komisja dla ul. 6 Sierpnia, Gdańskiej, Zielonej i coś tam jeszcze - chyba z 84%. Dla niełodzian: centrum (ściśle: Polesie), stare budownictwo, zasadniczo żulia. Ale komisji z takimi mieszkańcami było wiele. Tu było dość mało głosiujących, wtedy łatwiej o niestandardowy wynik.

3 czy 4 areszty to wyniki między 80 a 90%. Akademik na Lumumby blisko 90% dla lali ale na PW niewiele mniej.

Jedyne miejsca z nieznaczną wygraną Karola to niektóre DPS-y, najlepszy prowadzony przez siostry.

Drugi najlepszy wynik Lali to dom spokojnej starości Ambrozja - 95% Lala (głosie - 19 do 1). Ma bardzo wysokie oceny w gógle, ponad 4,5, znakiem tego pewnie b. drogi dla starych komuchów.

W niektórych szpitalach wygrał nieznacznie Karol. Ale np. w Koperniku (dla niełodzian - największy szpital) były 3 komisje. Jedna dla filii (wygrana Lali) i dwie dla głównego szpitala, w tym jedna z onkologią. Tylko na onko wygrał Karol (nieznacznie).

Była też jedna komisja marzeń, w której wszystkie 18 głosiów zostało oddane na kandydata Złodziei i Sprzedawczyków. Łódzka Szkoła Filmowa. A jak wiemy "kino jest najważniejszą ze sztuk".

• Mój Chrzestny, lat 91, też mieszka w Łodzi i jest zagorzałym Antypisem :-(

• edytowano 4 June

Ludność napływowa. Mimo upływu 190 lat słabo wrośnięta w polską tkankę.

Wiem o czym mówię, bo wywodzę się z tego desantu tkaczy i każdy kto chce znajdzie Zimów w metrykach łódzkich z tego okresu.

https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&w=05ld

• Fakt. Nosi niemieckie nazwisko. Ale to wszystkiego nie tłumaczy. Przykłady Traugutta, Grottgera, Unruga, Or-ota i wielu wielu innych.

• edytowano 4 June

@Zima powiedział(a):

Wiem o czym mówię, bo wywodzę się z tego desantu tkaczy i każdy kto chce znajdzie Zimów w metrykach łódzkich z tego okresu.

Zasadniczo 190 lat to akurat około cztery pokolenia już urodzonych na tej ziemi, biblijnie patrząc to od 5-go ewentualna klątwa powinna już powoli odpuszczać...

• @MarianoX powiedział(a):

@Zima powiedział(a):

Zasadniczo 190 lat to akurat siedem pokoleń, biblijnie patrząc to od 8-go klątwa powinna już odpuścić...

Moi przodkowie pojawili się w Łodzi i Żyrardowie jako jedni z pierwszych (1835) kiedy Łódka była wioską zamieszkałą przez 600 osób a Ruda Guzowska to nawet nie wiem. Postkowia pod Wiskitkami, gdzie był kościół parafialny.

Trzeba brać pod uwagę że boom nachodźczy w Łodzi miał miejsce 50-70 lat później.

• edytowano 4 June

@Zima powiedział(a):

O, tego nie znałem. Wychodzi na to, że moje nazwisko przez 300 lat nie przemieściło się poza obszar 10x10 km (aż do mojego taty). Rejon pisowski do bulu.

• edytowano 4 June

@polmisiek powiedział(a):

@Zima powiedział(a):

O, tego nie znałem. Wychodzi na to, że moje nazwisko przez 300 lat nie przemieściło się poza obszar 10x10 km (aż do mojego taty). Rejon pisowski do bulu.

A panieńskie nazwisko mamy - Biecz i jedna wieś pod Bieczem od 200 lat. Normalnie, jakby moim przodkom nogi wyrosły dopiero w latach 50 ubiegłego wieku!

• @polmisiek powiedział(a):

@polmisiek powiedział(a):

@Zima powiedział(a):

A panieńskie nazwisko mamy - Biecz i jedna wieś pod Bieczem od 200 lat. Normalnie, jakby moim przodkom nogi wyrosły dopiero w latach 50 ubiegłego wieku!

...dobrze im musiało być a przynajmniej nie bardzo źle, ludzie nie tułają się bez absolutnej konieczności

• edytowano 4 June

@Zima powiedział(a):

@MarianoX powiedział(a):

@Zima powiedział(a):

Zasadniczo 190 lat to akurat siedem pokoleń, biblijnie patrząc to od 8-go klątwa powinna już odpuścić...

Moi przodkowie pojawili się w Łodzi i Żyrardowie jako jedni z pierwszych (1835) kiedy Łódka była wioską zamieszkałą przez 600 osób a Ruda Guzowska to nawet nie wiem. Postkowia pod Wiskitkami, gdzie był kościół parafialny.

Trzeba brać pod uwagę że boom nachodźczy w Łodzi miał miejsce 50-70 lat później.

Moich rodziców napłynęła II Wojna Światowa, Mamę umieszczono po wojnie w łódzkim bidulu, a Tatę przyniosło na studia, bo takiego kierunku w Warszawie nie było.
    Natomiast Łódź obecnie pełni często rolę 'stacji przesiadkowej' na drodze życia rodzin.

• edytowano 4 June

@MiejSen powiedział(a):
    Nie śledziłem jakoś kampanii i nwm czy ta refleksja się już nie pojawiała. Ale jeśli było znikome umaczanie putinem w jej trakcie to by znaczyło, że nawet Rosjanie wierzyli że w cuglach wygra euroludzik a nie paliak. No i też że może teraz się zacznie montowanie jakiegoś kompromatu. Na szczęście zachodni pożyteczni idioci już zaczęli łączyć elekta z Rosją także na nich można zawsze liczyć.

Akcja już rozpoczęta. Jaszczur idzie za kratki (znowu) i zaraz będzie presja na ułaskawienie.

• Mój ojciec też był przeniesiony (z dziadkami) z kresów, ale do PZPR nigdy nie należał, choć był wielokrotnie namawiany. Zapisał się za to do Solidarności. Czy dziś byłby Antypisem? Nie da się stwierdzić. Zmarł w latach 90.

• fajne ekranizacje wyborów 2025

• edytowano 4 June

@peterman powiedział(a):

Akcja już rozpoczęta. Jaszczur idzie za kratki (znowu) i zaraz będzie presja na ułaskawienie.

Jaszczur był już aresztowany za PiS-u i wyszedł za poręczeniem Brauna.

• @Brzost powiedział(a):

@peterman powiedział(a):

Jaszczur był już aresztowany za PiS-u i wyszedł za poręczeniem Brauna.

Chyba dwa razy nawet. Ale zbieżność czasowa dość zastanawiająca.

• @peterman powiedział(a):

@MiejSen powiedział(a):
    Nie śledziłem jakoś kampanii i nwm czy ta refleksja się już nie pojawiała. Ale jeśli było znikome umaczanie putinem w jej trakcie to by znaczyło, że nawet Rosjanie wierzyli że w cuglach wygra euroludzik a nie paliak. No i też że może teraz się zacznie montowanie jakiegoś kompromatu. Na szczęście zachodni pożyteczni idioci już zaczęli łączyć elekta z Rosją także na nich można zawsze liczyć.

On popierał wszak kandydata obywatelskiego, ale chyba nikt nie maglował tego tematu, co by oznaczało, że ta mina już wygasła. Też polskacapia bardzo rozdrobniona jest i może dlatego nie miała jednego ośrodka nacisku w czasie wyborów. Tak jakby pomysły importowane ze wschodu wypakowane w Polsce od razu zostawały rozkradzione na pięćdziesiąt drobnych mróweczek, z których każda ma dostęp do swojego tysiączka.
    Jedynie chyba Braun ma jakąś większą dystrybucję, ale już pisałem raz, że uważam go za osobę pożyteczną. Nie tylko z powodu swoich działań przy Gietrzwałdzie, ale obecnie też dlatego, że stał się kimś jak Żyrinowski, że mówicie, że Prezydent to nacjonalista to proszę bardzo tu macie prawdziwego nacjonalistę przy którym Nawroś robi za konserwę.

• Garść danych od OGB

"Bardzo dobrze" rząd
    @donaldtusk
    ocenia:

19,9% wyborców KO
    5,3% wyborców 3D
    4,4% wyborców NL
    1,7% wyborców Razem
    0,6% wyborców PiS
    0,4% wyborców Konfederacji

--

Przeciwko konkurentowi a nie za swoim kandydatem zagłosowało 53,4% wyborców w wieku 18-29

(Czy w dzisiejszych wyborach głosował(a) Pan(i) w większym stopniu za swoim kandydatem czy przeciwko jego konkurentowi?)

--

Złość/gniew w stosunku do rządzącej koalicji czuje 8,4% kobiet i 14,6% mężczyzn

Radość/zadowolenie czuje 13,5% mieszkańców wsi i 23,8% mieszkańców miast 500k+

Najsilniejsza emocja wśród wyborców o poglądach prawicowych - strach/niepokój (26,0%)

--

Trzy najczęstsze emocje w grupie 18-29 w stosunku do Koalicji 15 października:

Obojętność, apatia - 37,4%
    Rozczarowanie, żal - 24,4%
    Strach, niepokój - 11,8%

Sondaż Exit Poll OGB dla
    @RepublikaTV

(Co Pan(i) czuje, kiedy myśli Pan(i) o rządzącej "Koalicji 15 października"?)

--

--

--

• Docierały do mnie i do Gnoja sygnały, że tak właśnie będzie - rozmawiałem z nim o tym na dzień przed drugą turą.

"Zabierz babci dowód".

Trzeba będzie na kampanię parlamentarną stosować więcej retoryki w stylu Griszy, Niemcena. Przynajmniej w niektórych obszarach.

• No i rację miał Marniok, że ten snus przysporzył mu głosiów u gówniaków.

• @celnik.mateusz powiedział(a):

@qiz powiedział(a):

Jakie wałki?
    Na ile to pewne info?

Tak, pomimo.
    Wałki:

Że były próby oszustw to na pewno, zresztą być może również po stronie Nawrockiego. Ale żeby Nawrocki miał 52% to by musiał mieć 300 tys. głosów więcej. Nie wydaje mi się to prawdopodobne.

Przy 32 tyś komisji wyborczych, to mniej niż 10 głosów na komisję!

• Nie bardzo jestem skłonny wierzyć, by np. koralikowa komisja nie miała pokusy, by mądrzy ludzie decydowali za głupoli. W końcu nie byle kto ich tego uczył, sam prof. Markowski.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.