E tam od razu państwo daje, per saldo ostatecznie więcej i tak wpłacamy do kasy państwa w ramach roznych podatków niż otrzymujemy. To jest forma dystrybucji pieniędzy która mówi co dla naszej wspólnoty narodowej jest ważne, przede wszystkim w formie symbolicznej. Bo czymże jest to marne 500 czy 800 zł względem pieniędzy, czasu i energii włożonej w wychowywanie dziecka przez rodziców. Gdyby sobie zliczyć wszystkie te roboczo godziny które matka i ojciec wykonują zeby obsłużyć dziecko, te wszystkie zarwane noce i dyżury.
Na razie zapisuję Cię do grupy, która zamiast czytać czyjeś wypowiedzi musi je zwalczać.
Napiszę ponownie, bo widzę, że masz problemy z czytaniem: obecna wersja 500+ nie jest programem pronatalistycznym, a kompensacyjnym dla kobiet, które urodziły dzieci i 'spowolniły' swoją karierę na rynku pracy. Wielkość kwoty nie daje szansy na pokrycie kosztów posiadania dziecka, co jest słuszne, a jednocześnie, stanowi wsparcie kompensujące opisane wcześniej ubytki w dochodach. To jest zachęta dla pracujących, aby nie obawiały się dodatkowej 'kary' w postaci niższej pensji od bezdzietnej koleżanki.
Ile szpagatów trzeba zrobić, żeby ocenić świetny ruch PiSu kupujący elektorat ? Czytałem, czytałem co napisałeś, ale nie zniosę wciskania czym 500+ miało być, oficjalnie. Przypominam - programem zachęcającym do posiadania dzieci, miało być konkretne przełożenie na wzrost dzietności. Oczywiście, że nie było, bo to tak nie działa. Natomiast cel faktyczny, czyli pozyskanie elektoratu i (co ważniejsze) pokazanie ludziom, że państwo może coś dla nich zrobić faktycznie, zadziałało. I byłem zwolennikiem 500+, bo tak było trzeba, tego wymagała gra. Pomimo, że jestem wrogiem dawania pieniędzy. I nie dlatego, że to z moich podatków (a proszę bardzo), czy że ogólnie nie, a dlatego że to demoralizuje.
A jeśli to nie rozdawnictwo tylko uczciwa zapłata państwa za posiadanie dzieci, premia za nowego obywatela, za zwiększenie cennego z punktu widzenia państwa zasobu, to mniej będzie boleć !?
@Przemko powiedział(a):
Idą na delegalizację PiS i unieważnienie wyboru Nawrockiego?
Na zastraszenie wyborców. W ciągu 20+ lat istnienia PiS tylko dwa razy stracili wyborców: Ad 2011 i AD 2023. Z AD 2023 można polemizować, bo stracili dokładnie tyle wyborców PiS, ilu umarło, natomiast AD 2011 stracili prawie dokładnie milion głosów. Co to spowodowało? Strach. Uważali, że Rosjanie zabili polskich polityków i bali się, by nie zabili ich.
@Pani_Łyżeczka powiedział(a):
A jeśli to nie rozdawnictwo tylko uczciwa zapłata państwa za posiadanie dzieci, premia za nowego obywatela, za zwiększenie cennego z punktu widzenia państwa zasobu, to mniej będzie boleć !?
Cały czas mówimy o, jak to ujęła któraś amerykańska gazeta, największym w historii IIIRP bezprecedensowym programie socjalnym czytaj 100 dolarów miesięcznie na dziecko.
Został on wprowadzony tylko dlatego że został wcześniej zlikwidowany, zdaje się że poza Polską ten dodatek rodzinny po upadku komuny w żadnym z krajów demoludówb nie został zlikwidowany.
@trep powiedział(a):
Tak, część wyborców jest idiotami toteż głosiują jak idioci. Część chce by innym było gorzej, więc głosiują, by tak było (Ten temat jest szeroko poruszany w literaturze i kinematografii. Takie podejście nie należy do dziwnych, gdyż wszystko ocenia się a i winno oceniać przez porównanie - było już o tym pisane nie raz).
Dlaczego ludzie na obczyźnie głosiują przeciw PiS? Tu też wyjaśnienie jest proste i jest nim stare porzekadło "kto z kim przestaje takim się staje". Jeśli mamy pogląd A, ale przebywamy głównie w środowisku, które wyznaje pogląd nieA, a jeszcze często tak jest, że wygłoszenie w tym środowisku poglądu A może spowodować szkodę towarzyską i materialną u głoszącego, a i bywa do tego, że pogląd A jest penalizowany, to możemy oczywiście zachować swój pogląd i czuć się źle że przebywamy nieustannie z bandą świń i idiotów, że nie możemy pochwalić się swoim poglądem. Że chcielibyśmy przynależeć w pełni do wspólnoty, że mamy potrzebę bycia akceptowanym. To wszystko zwycięża i nasz pogląd też z czasem z A zmienia się w nieA.
A przecież zachód Europy jest jaki jest. Można było wczoraj wyczytać u księdza jak jest w Dani i na Islandii. Kolega, który tego lata robił w Norwegii mówił, że flag zboczęców jest wszędzie pełno - na pewno przed każdą szkołą. Itd.
Atoli jest jeszcze jeden ważny powód. Onegdaj matka moja spytała mnie: czemuż te wszystkie czerwone świnie (użyła innego określenia, w każdej razie chodziło jej o wyborców ZiS) tak nie lubią Trumpa? Wyjaśniłem jej, gdzie przebiega linia podziału. Mam kolegę, który od b.wielu lat mieszka w UK. On ma poglądy liberalne gospodarczo, jest przeciwnikiem socjalu itd. Dlatego w PL popiera ZiS a w USA Trumpa (mieliśmy na ten temat wiele rozmów w 2020). Ale on jest w mniejszości. Dla większości linią podziału nie jest model ustrojowo-gospodarczy a stosunek do piękna, dobra i prawdy. Największym wyznacznikiem jest kwestia legalności mordowania niewinnych ludzi. Kaczyński ograniczył zakres tej legalności. To były niuanse. Raz, że chodziło o relatywnie niewielką liczbę ludzi, dwa, że można było przejechać 300 kilo i "legalnie" zabić człowieka. Dlatego wzbudza taką nienawiść. Thusk jako najważniejszy punkt swojego programu podał żądzę przelewania krwi niewinnych ludzi. Ten postulat jest zbieżny z postulatem Świątyni Szatana. Dlatego podoba się on wielu przeciwnikom życia.
-- Ja jestem Drogą, Prawdą i Życiem - powiedział Pan Bóg.
Dlatego przeciwnicy Boga są też przeciwnikami Życia, ale i przeciwnikami Prawdy. Cała, ale to cała ich propaganda jest oparta na kłamstwie. Sami prorosyjscy nazywają przeciwników sługami rosji. Sami będąc skrajnymi kłamcami zarzucają kłamstwo innym. Sami będąc oberzłodziejami, budują swoje kampanie na zarzucie kradzieży przez przeciwników.
Można by rzec:
-- Ale to tylko góra, wyborcy dają się ogłupiać.
Otóż nie, rozmowy ze zdeklarowanymi zwolennikami ZiS dają podstawy to twierdzenia, że oni nie są ogłupieni, że oni doskonale zdają sobie sprawę, że to, co głosi ich góra jest kłamstwem. Bas! Oni to chwalą! Oni się cieszą, że góra kłamie, bo oni miłują kłamstwo a są wrogami Prawdy.
Podsumowując - można ich z grubsza podzielić na cztery grupy:
1. Idioci.
2. Konformiści.
3. Zawistnicy.
4. Wrogowie Prawdy i Życia.
Prowadząc dalej te rozważania, zbiory te nie są rozłączne. Weźmy tych o poglądach liberalnych. Z rozmów wiem, że przeszkadza im socjal, w szczególności program 500+. Zdają się oni nie zauważać, że za rządów PiS mimo wypłacania tego świadczenia i budżet jest większy i bezrobocie niższe i podatki są obniżane i dług publiczny się zmniejsza. Im może się wydawać, że skoro zlikwiduje się tak potężny program, zyska na tym budżet i dług publiczny będzie mniejszy a podatki niższe.
Głosiując na ZiS głosiują za likwidacją programu 500+, ale jednocześnie za niższymi zarobkami, gorszą opieką zdrowotną, ryzykiem większych problemów znalezienia pracy gdy im się noga powinie, większym zadłużeniem swoich dzieci i wnuków.
Można więc wyodrębnić z nich dwa podzbiory:
1. Tych, którzy są takimi idiotami, że widzą tylko: "jest 500+ / nie ma 500+" a reszty nie widzą.
2. Tych, którzy są takimi zawistnikami, że mimo, iż widzą powyższe, to ważniejsze dla nich jest, by ktoś tego świadczenia nie dostawał.
3. Tych, którzy są przeciwnikami dobra polegającego na tym, że najbiedniejsi będą mogli żyć godniej.
Skrajny egoizm i ledwo skrywany darwinizm społecznym (a w przypadku zwolenników fałszywej i bardzo szkodliwej doktryny k.rwinisma wręcz jawny). Czyli pkt 2 i 3 z wymienionych wyżej. Nic w sensie aksjologicznym 8 lat rządów PiS nie zmieniło w tej materii jeżeli chodzi o ludożerke bugodrzanska. Bo i nie mogło zmienić, za krótki czas i zbyt płytkie oddziaływanie na dusze i głowizny ludożerki. A tutaj jest konieczna zarówno długoletnia praca u podstaw, z nową ewangelizacją w wykonaniu Kk (już widzę katabasów w takiej mrówczej, benedyktyńskiej pracy...), jak i również długi marsz przez instytucje w wykonaniu ludzi o konserwatywnym i patriotycznym sznycie. Przez wszystkie instytucje tzw. nadbudowy, szkoły, uczelnie, media, instytucje kultury i pop kulturę (czyli odwrócenie Gramsciego). Pandemia sprzed czterech lat i wybuch wojny na Ukrainie, eksplozja skrajnego egoizmu antyszczepionkowego, antymaseczkowego, czy związanego z bardzo ograniczonym przecież w PL lockdownem oraz z pomocą rządu dla Ukraincow i związane z tym zawiści społeczne, doskonale unaocznily z jakim materiałem ludzkim mamy do czynienia na terytorium Bugodrza. Najgorszy sort ludzki
@trep powiedział(a):
Być może (podkreślam) perspektywa chrześcijańska by coś zmieniła. Tak powszechnie obowiązująca i promowana przez rządy i autorytety. Załóżmy na potrzeby niniejszego rozważania, że tak. Czyli mamy spełniony pierwszy warunek. Zadaliśmy sobie pytanie i znaleźliśmy odpowiedź. I teraz przechodzimy do drugiego etapu: "usuńmy przyczynę". Jak? Skoro wszyscy możni są przeciwko?
...czyli konkretnie jaka? Podstawowe punkty wystarczą
Potraktuję to jako żart.
...w "perspektywie chrześcijańskiej" trepie czas jest krótki, ten świat przemija na naszych oczach, szkoda czasu na urządzanie go i się na nim, choćby "po chrześcijańsku", może to jest nawet nadużywanie Imienia Pańskiego czy co gorszego
Nad ziemskimi "rządami i autorytetami" są "Zwierzchności, Władze, rządcy świata tych ciemności".
To jest pokusa.
"Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła. 12 Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich"
@trep powiedział(a):
Być może (podkreślam) perspektywa chrześcijańska by coś zmieniła. Tak powszechnie obowiązująca i promowana przez rządy i autorytety. Załóżmy na potrzeby niniejszego rozważania, że tak. Czyli mamy spełniony pierwszy warunek. Zadaliśmy sobie pytanie i znaleźliśmy odpowiedź. I teraz przechodzimy do drugiego etapu: "usuńmy przyczynę". Jak? Skoro wszyscy możni są przeciwko?
...czyli konkretnie jaka? Podstawowe punkty wystarczą
Potraktuję to jako żart.
...w "perspektywie chrześcijańskiej" trepie czas jest krótki, ten świat przemija na naszych oczach, szkoda czasu na urządzanie go i się na nim, choćby "po chrześcijańsku", może to jest nawet nadużywanie Imienia Pańskiego czy co gorszego
Chyba jest nieco przesadzona teza, że nie warto się skupiać na egzaminie, skoro trwa on tak krótko.
@Eden powiedział(a):
Skrajny egoizm i ledwo skrywany darwinizm społecznym (a w przypadku zwolenników fałszywej i bardzo szkodliwej >doktryny k.rwinisma wręcz jawny). Czyli pkt 2 i 3 z wymienionych wyżej. Nic w sensie aksjologicznym 8 lat rządów PiS nie > > zmieniło w tej materii jeżeli chodzi o ludożerke bugodrzanska.
Pierdolisz Waldziu. Od lat te swoje komunistyczne kocopoły. Jeździsz, protestujesz, drzesz ryja, a w gruncie rzeczy jesteś ofiarą tego samego procesu, procesu który popierasz. Jesteś przedstawicielem jednego z najważniejszych zawodów, który w dzisiejszym świecie jest pogardzany. Nie masz władzy, nie masz autorytetu, bachory jeżdżą po was nauczycielach jak po łysej kobyle, a do tego dojeżdżają was rodzice, którzy kontakt wychowaniem powinni zakończyć na tamagochi. Pracujesz ze stadem rozedrganych idiotek, które są w tym miejscu, bo innego dla nich nie ma. Plują na was, a wy udajecie, że to deszcz. Nie dziwie się, że większość machnęła ręką i popłynęła z prądem, naturalny odruch obronny.
W normalnym świecie, gdzie silny jest silny, a słaby słaby, a konsekwencje tych zależności konfigurują świat, byś był na piedestale. Bo nie ma ważniejszego zawodu niż modelowanie przyszłych pokoleń. Wybierasz jednak chujnię, płacz i dobre serduszko, które krzywdzi w konsekwencji wszystkich. Jak tam sobie wolisz ...
Ale kwestią mojego posta nie było "jest czy nie jest". Było: "załóżmy że jest, i co dalej?"
Nic. Nic się nie da już zrobić, wg mnie. A i czasami nie ma sensu robić czegokolwiek.
To po co mamy diagnozować, jak nic się nie da zrobić?
Żeby zrozumieć, że nie da się nic zrobić. I bez sensu się nie szamotać.
Wracałem wczoraj wieczorem z trasy i już pod Białymstokiem zobaczyłem dwie wielkie reklamy (bo obu stronach szosy) z równie wielkim napisem "Wazektomia". Uśmiechnąłem się tylko ...
No to jak uczciwa to dziecko przechodzi na własność państwa, tak ? W sumie spójna koncepcja. Ale nie mogę uwierzyć, że takie rzeczy tu piszecie ...
Na zastraszenie wyborców. W ciągu 20+ lat istnienia PiS tylko dwa razy stracili wyborców: Ad 2011 i AD 2023. Z AD 2023 można polemizować, bo stracili dokładnie tyle wyborców PiS, ilu umarło, natomiast AD 2011 stracili prawie dokładnie milion głosów. Co to spowodowało? Strach. Uważali, że Rosjanie zabili polskich polityków i bali się, by nie zabili ich.
Jest to tak radyklane postawienie sprawy, że nie wiem co o tym myśleć. Kompletnie nie poszedłem w tą stronę. Póki co nie jestem w stanie takiej tezy zaakceptować, ale to by wiele tłumaczyło.
A taka ciekawostka z Brukseli. Z pierwszej ręki. Dziewczyna swojej córce kupiła lalkę w sklepie. Poszła z nią do parku, wyjęła lalkę z pudełka, dała dziecku, a opakowanie wyrzuciła do kosza, ogólnego takiego. Po paru dniach dostała wezwanie na Milicję. Nie wiem kto doniósł i jak ją znaleźli, ale okazało się, że tam plastiku nie można było wrzucać. Miała wybór 200 Euro mandatu, albo wypracowanie na 15 stron na tematy segregacji śmieci. Wybrała kaskę.
No to jak uczciwa to dziecko przechodzi na własność państwa, tak ? W sumie spójna koncepcja. Ale nie mogę uwierzyć, że takie rzeczy tu piszecie ...
i tak przechodzi, będzie płacić składki na emerytury na bezdzietnych i małodzietnych bo tak chce państwo
@JORGE powiedział(a):
A taka ciekawostka z Brukseli. Z pierwszej ręki. Dziewczyna swojej córce kupiła lalkę w sklepie. Poszła z nią do parku, wyjęła lalkę z pudełka, dała dziecku, a opakowanie wyrzuciła do kosza, ogólnego takiego. Po paru dniach dostała wezwanie na Milicję. Nie wiem kto doniósł i jak ją znaleźli, ale okazało się, że tam plastiku nie można było wrzucać. Miała wybór 200 Euro mandatu, albo wypracowanie na 15 stron na tematy segregacji śmieci. Wybrała kaskę.
@Przemko powiedział(a):
Idą na delegalizację PiS i unieważnienie wyboru Nawrockiego?
Zadziała, bo Polacy są śmierdzącymi tchórzami. Nawet trudno mieć o to pretensję, bo straszne rzeczy mają w pamięci zbiorowej w tym kompletną niewiarę w dobro. Interesujące, bo Ukraińcy nie są takimi tchórzami a historia traktowała ich jeszcze gorzej.
Donek najchętniej by podlał Polskę obficie krwią ale w związku z tym, że po tamtej stronie też są Polacy, boją się postawienia kropki nad i, stać ich tylko na dręczenie ludzi drobnymi złośliwościami, jednego Cybę było stać na wyciągnięcie wniosków ale on był z Kanady.
Jest to tak radyklane postawienie sprawy, że nie wiem co o tym myśleć. Kompletnie nie poszedłem w tą stronę. Póki co nie jestem w stanie takiej tezy zaakceptować, ale to by wiele tłumaczyło.
Raczej ludzie nie lubią ofiar i loserów, nie chcą być po ich stronie, to naturalne dla wszystkich ludzi na ziemi.
Więc dopóki PiS będzie łaził i pokazywał siniaki na tyłku „o tutaj Tusk nas skopał, płaku, płaku” to raczej zwolenników nie zdobędzie.
Raczej ludzie nie lubią ofiar i loserów, nie chcą być po ich stronie, to naturalne dla wszystkich ludzi na ziemi.
Więc dopóki PiS będzie łaził i pokazywał siniaki na tyłku „o tutaj Tusk nas skopał, płaku, płaku” to raczej zwolenników nie zdobędzie.
Coś w tym jest, jeżeli PiS się nie obroni przed przyklejeniem łatki ruskiej onucy tzn. że nie nadaje się do rządzenia Polakami.
–Co oni mogą mi zrobić – spytał konfidencjonalnie Yossarian – gdybym odmówił dalszych lotów?
–Prawdopodobnie będziemy cię musieli rozstrzelać – odpowiedział były starszy szeregowy Wintergreen.
–Jak to "będziemy"? – krzyknął zaskoczony Yossarian. – Co to znaczy "będziemy"? Odkąd to jesteś po ich stronie?
–Mam być po twojej stronie, kiedy cię będą rozstrzeliwać? – odparł Wintergreen.
Stwierdzenie godne złotych myśli Paolo Coelho
Pogląd że ludzie pójdą za silniejszym to też i los powtarzał nie raz
Chodzi mi raczej o to, że w kontekście sojuszników i mocodawców PO wartość takiej rady jest równa nawoływaniu, by AK miast mówić o ofiarach pokazało siłę wobec Wehrmachtu
Komentarz
E tam od razu państwo daje, per saldo ostatecznie więcej i tak wpłacamy do kasy państwa w ramach roznych podatków niż otrzymujemy. To jest forma dystrybucji pieniędzy która mówi co dla naszej wspólnoty narodowej jest ważne, przede wszystkim w formie symbolicznej. Bo czymże jest to marne 500 czy 800 zł względem pieniędzy, czasu i energii włożonej w wychowywanie dziecka przez rodziców. Gdyby sobie zliczyć wszystkie te roboczo godziny które matka i ojciec wykonują zeby obsłużyć dziecko, te wszystkie zarwane noce i dyżury.
https://archiwum.mrips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/rodzina-500-plus/dokumenty-i-opracowania/wystapienie-elzbiety-rafalskiej-minister-rodziny-pracy-i-polityki-spolecznej-podczas-pierwszego-czytania-rzadowego-projektu-ustawy-o-pomocy-panstwa-w-wychowywaniu-dzieci-/
https://ibs.org.pl/publications/powszechne-swiadczenie-na-dziecko-a-ubostwo-dzieci-rola-zmian-w-dzietnosci/
To po co mamy diagnozować, jak nic się nie da zrobić?
Cały czas mówimy o, jak to ujęła któraś amerykańska gazeta, największym w historii IIIRP bezprecedensowym programie socjalnym czytaj 100 dolarów miesięcznie na dziecko.
Został on wprowadzony tylko dlatego że został wcześniej zlikwidowany, zdaje się że poza Polską ten dodatek rodzinny po upadku komuny w żadnym z krajów demoludówb nie został zlikwidowany.
Skrajny egoizm i ledwo skrywany darwinizm społecznym (a w przypadku zwolenników fałszywej i bardzo szkodliwej doktryny k.rwinisma wręcz jawny). Czyli pkt 2 i 3 z wymienionych wyżej. Nic w sensie aksjologicznym 8 lat rządów PiS nie zmieniło w tej materii jeżeli chodzi o ludożerke bugodrzanska. Bo i nie mogło zmienić, za krótki czas i zbyt płytkie oddziaływanie na dusze i głowizny ludożerki. A tutaj jest konieczna zarówno długoletnia praca u podstaw, z nową ewangelizacją w wykonaniu Kk (już widzę katabasów w takiej mrówczej, benedyktyńskiej pracy...), jak i również długi marsz przez instytucje w wykonaniu ludzi o konserwatywnym i patriotycznym sznycie. Przez wszystkie instytucje tzw. nadbudowy, szkoły, uczelnie, media, instytucje kultury i pop kulturę (czyli odwrócenie Gramsciego). Pandemia sprzed czterech lat i wybuch wojny na Ukrainie, eksplozja skrajnego egoizmu antyszczepionkowego, antymaseczkowego, czy związanego z bardzo ograniczonym przecież w PL lockdownem oraz z pomocą rządu dla Ukraincow i związane z tym zawiści społeczne, doskonale unaocznily z jakim materiałem ludzkim mamy do czynienia na terytorium Bugodrza. Najgorszy sort ludzki
Nad ziemskimi "rządami i autorytetami" są "Zwierzchności, Władze, rządcy świata tych ciemności".
To jest pokusa.
"Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła. 12 Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich"
Dodam jeszcze, że nie zaobserwowano spadku poziomu zatrudnienia po wprowadzeniu 500+. To a propos rzekomej demoralizacji.
Chyba jest nieco przesadzona teza, że nie warto się skupiać na egzaminie, skoro trwa on tak krótko.
Pierdolisz Waldziu. Od lat te swoje komunistyczne kocopoły. Jeździsz, protestujesz, drzesz ryja, a w gruncie rzeczy jesteś ofiarą tego samego procesu, procesu który popierasz. Jesteś przedstawicielem jednego z najważniejszych zawodów, który w dzisiejszym świecie jest pogardzany. Nie masz władzy, nie masz autorytetu, bachory jeżdżą po was nauczycielach jak po łysej kobyle, a do tego dojeżdżają was rodzice, którzy kontakt wychowaniem powinni zakończyć na tamagochi. Pracujesz ze stadem rozedrganych idiotek, które są w tym miejscu, bo innego dla nich nie ma. Plują na was, a wy udajecie, że to deszcz. Nie dziwie się, że większość machnęła ręką i popłynęła z prądem, naturalny odruch obronny.
W normalnym świecie, gdzie silny jest silny, a słaby słaby, a konsekwencje tych zależności konfigurują świat, byś był na piedestale. Bo nie ma ważniejszego zawodu niż modelowanie przyszłych pokoleń. Wybierasz jednak chujnię, płacz i dobre serduszko, które krzywdzi w konsekwencji wszystkich. Jak tam sobie wolisz ...
Żeby zrozumieć, że nie da się nic zrobić. I bez sensu się nie szamotać.
Wracałem wczoraj wieczorem z trasy i już pod Białymstokiem zobaczyłem dwie wielkie reklamy (bo obu stronach szosy) z równie wielkim napisem "Wazektomia". Uśmiechnąłem się tylko ...
Naprawdę, tu już się nic nie da zrobić ...
Straszni mieszczanie w strasznych Brukselach za straszny śmietnik straszą nas karą.
i tak przechodzi, będzie płacić składki na emerytury na bezdzietnych i małodzietnych bo tak chce państwo
GPT nie zna?
Nie zadziała. Vide strajk policji 11 listopada
Zadziała, bo Polacy są śmierdzącymi tchórzami. Nawet trudno mieć o to pretensję, bo straszne rzeczy mają w pamięci zbiorowej w tym kompletną niewiarę w dobro. Interesujące, bo Ukraińcy nie są takimi tchórzami a historia traktowała ich jeszcze gorzej.
Donek najchętniej by podlał Polskę obficie krwią ale w związku z tym, że po tamtej stronie też są Polacy, boją się postawienia kropki nad i, stać ich tylko na dręczenie ludzi drobnymi złośliwościami, jednego Cybę było stać na wyciągnięcie wniosków ale on był z Kanady.
Ale obecna sytuacja wskazuje na to, że wariant rumuński jest szykowany jako opcja na wypadek, gdyby społeczeństwo nie wiedziało kogo wybrać.
Dziękuję.
Coś w tym jest, jeżeli PiS się nie obroni przed przyklejeniem łatki ruskiej onucy tzn. że nie nadaje się do rządzenia Polakami.
–Co oni mogą mi zrobić – spytał konfidencjonalnie Yossarian – gdybym odmówił dalszych lotów?
–Prawdopodobnie będziemy cię musieli rozstrzelać – odpowiedział były starszy szeregowy Wintergreen.
–Jak to "będziemy"? – krzyknął zaskoczony Yossarian. – Co to znaczy "będziemy"? Odkąd to jesteś po ich stronie?
–Mam być po twojej stronie, kiedy cię będą rozstrzeliwać? – odparł Wintergreen.
Chodzi mi raczej o to, że w kontekście sojuszników i mocodawców PO wartość takiej rady jest równa nawoływaniu, by AK miast mówić o ofiarach pokazało siłę wobec Wehrmachtu
oczywiście plonk.
Umiejętne mówienie o ofiarach też jest pewnym przejawem siły. O Żydach mam nadzieję, że słyszeliście? O Beacie Cielębąk vel Sawickiej pewnie też.