Skip to content

Wybory 2025

1151618202123

Komentarz

• edytowano 17 December

@MarianoX powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@MarianoX powiedział(a):

@7my_awaryjne powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):

@los powiedział(a):

Na zastraszenie wyborców. W ciągu 20+ lat istnienia PiS tylko dwa razy stracili wyborców: Ad 2011 i AD 2023. Z AD 2023 można polemizować, bo stracili dokładnie tyle wyborców PiS, ilu umarło, natomiast AD 2011 stracili prawie dokładnie milion głosów. Co to spowodowało? Strach. Uważali, że Rosjanie zabili polskich polityków i bali się, by nie zabili ich.

Jest to tak radyklane postawienie sprawy, że nie wiem co o tym myśleć. Kompletnie nie poszedłem w tą stronę. Póki co nie jestem w stanie takiej tezy zaakceptować, ale to by wiele tłumaczyło.

Raczej ludzie nie lubią ofiar i loserów, nie chcą być po ich stronie, to naturalne dla wszystkich ludzi na ziemi.

Więc dopóki PiS będzie łaził i pokazywał siniaki na tyłku „o tutaj Tusk nas skopał, płaku, płaku” to raczej zwolenników nie zdobędzie.

Stwierdzenie godne złotych myśli Paolo Coelho

Pogląd że ludzie pójdą za silniejszym to też i los powtarzał nie raz

Chodzi mi raczej o to, że w kontekście sojuszników i mocodawców PO wartość takiej rady jest równa nawoływaniu, by AK miast mówić o ofiarach pokazało siłę wobec Wehrmachtu

Tak, właśnie taką mamy sytuację tu AK a tam Wermacht, tylko uważaj na łapanki na mieście i wróć do domu przed godziną policyjną.

Notabene AK niczym innym oprócz okazywania siły w różnych jej aspektach się generalnie nie zajmowała.

• @los powiedział(a):
    –Co oni mogą mi zrobić – spytał konfidencjonalnie Yossarian – gdybym odmówił dalszych lotów?
    –Prawdopodobnie będziemy cię musieli rozstrzelać – odpowiedział były starszy szeregowy Wintergreen.
    –Jak to "będziemy"? – krzyknął zaskoczony Yossarian. – Co to znaczy "będziemy"? Odkąd to jesteś po ich stronie?
    –Mam być po twojej stronie, kiedy cię będą rozstrzeliwać? – odparł Wintergreen.

Miodna scena, walczy o 'plame' pierwszeństwa z jedzeniem bawełny w czekoladzie i bombardowaniem własnego lotniska.

• kapral los jak zwykle krzyczy na szeregowców, że mu zupy nie dosolili

• Ryszard Kalisz z PKW właśnie unieważnil przyszłe wybory prezydenckie w Polsce.
    Skoro SN jest nielegalny - nie będzie mógł ogłosić wyniku wyborów.
    Prezydentem RP ma zostać Hołownia.

Co na to Andrzej Duda?

• Pacnięcie po łapskach za uwagę ad personam.

• @robert.gorgon powiedział(a):
    A gdyby tak ten Trump zorganizował Polonii głosowania w każdej amerykańskiej WSI... W każdej polskiej parafii po jednej komisji.

Miał być program Parafia plus.
    Za zorganizowanie lokalu w zakrystii - nowy dach albo ogrzewanie

• @Mania powiedział(a):
    Ryszard Kalisz z PKW właśnie unieważnil przyszłe wybory prezydenckie w Polsce.

?

• @los powiedział(a):
    Pacnięcie po łapskach za uwagę ad personam.

Jakby mogl to bym kolege bloknął, ale nie dane mi. Także kolega jeszcze się nawdycha za wykorzystywanie uprzywilejowanej pozycji.

• @Przemko powiedział(a):

@Mania powiedział(a):

?

• @MiejSen powiedział(a):

@los powiedział(a):

Jakby mogl to bym kolege bloknął, ale nie dane mi. Także kolega jeszcze się nawdycha za wykorzystywanie uprzywilejowanej pozycji.

Nie tędy droga.

• edytowano 17 December

@Przemko powiedział(a):

@Mania powiedział(a):

?

Uznał za niebyły wyrok (lub postanowienie, bo nie rozróżniam) Sądu Naczelnego, bo go nie ta Izba wydała. Co jest dość ładne, jako modu operandi przestępcy, którym jest Kalisz.

@los powiedział(a):

Kulega sie nie denerwa isz jegusz pacany pacły. Szyskie forumna takosz zaposiadywajo. Wszendy jezd guwny kturen zna sie na szyskim. Nie tylko umi najlepi wew statystykie albosz inne matematykie ino umi najlepi wew szysko. A dalij so jegosz pszydupasy robiomce klakie. I niekture kture tworzeły forumnowo pierszo kadrowo kture mogo guwnemu pszedać spierdalaja - jakosz Ignac. Pozatem planaktą - wew percpektywie na odszczał. Tylesz.

• edytowano 17 December

@ms.wygnaniec powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@Mania powiedział(a):

?

Uznał za niebyły wyrok (lub postanowienie, bo nie rozróżniam) Sądu Naczelnego, bo go nie ta Izba wydała. Co jest dość ładne, jako modu operandi przestępcy, którym jest Kalisz.

te wyroki IKN SN które im będą pasowały będą uznawać (co już robią, bo jedne wykonują a inne nie),
    a te które nie będą po ich myśli zignorują.

Mają większość w PKW i Sejmie a więc w 100% kontrolują proces.

kapral los jak zwykle krzyczy na szeregowców, że mu zupy nie dosolili

Odbiło Ci?

A merytorycznie, to z dwóch kluczowych państw w jednym (Rumunia) jest totalna rozpierducha związana z wyborami, a w drugim właśnie też się tak dzieje.
    Jak rozumiem, Rychu Kalisz za młodu był usłużny wobec ruskich, to i na starość takim samym usłużnym pozostał.

• @JORGE powiedział(a):

@Eden powiedział(a):
    Skrajny egoizm i ledwo skrywany darwinizm społecznym (a w przypadku zwolenników fałszywej i bardzo szkodliwej >doktryny k.rwinisma wręcz jawny). Czyli pkt 2 i 3 z wymienionych wyżej. Nic w sensie aksjologicznym 8 lat rządów PiS nie > > zmieniło w tej materii jeżeli chodzi o ludożerke bugodrzanska.

Pierdolisz Waldziu. Od lat te swoje komunistyczne kocopoły. Jeździsz, protestujesz, drzesz ryja, a w gruncie rzeczy jesteś ofiarą tego samego procesu, procesu który popierasz. Jesteś przedstawicielem jednego z najważniejszych zawodów, który w dzisiejszym świecie jest pogardzany. Nie masz władzy, nie masz autorytetu, bachory jeżdżą po was nauczycielach jak po łysej kobyle, a do tego dojeżdżają was rodzice, którzy kontakt wychowaniem powinni zakończyć na tamagochi. Pracujesz ze stadem rozedrganych idiotek, które są w tym miejscu, bo innego dla nich nie ma. Plują na was, a wy udajecie, że to deszcz. Nie dziwie się, że większość machnęła ręką i popłynęła z prądem, naturalny odruch obronny.

W normalnym świecie, gdzie silny jest silny, a słaby słaby, a konsekwencje tych zależności konfigurują świat, byś był na piedestale. Bo nie ma ważniejszego zawodu niż modelowanie przyszłych pokoleń. Wybierasz jednak chujnię, płacz i dobre serduszko, które krzywdzi w konsekwencji wszystkich. Jak tam sobie wolisz ...

Oho, widzę Józek że ulało ci się teraz. Aż tak zabolało o tym skrajnym egoizmie, darwinizmie społecznym i k.rwinismie, który jest największym raczydłem IIIRP? Trzymaj nerwy na wodzy, Brada ☝️

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@MiejSen powiedział(a):
    kapral los jak zwykle krzyczy na szeregowców, że mu zupy nie dosolili

Odbiło Ci?

A merytorycznie, to z dwóch kluczowych państw w jednym (Rumunia) jest totalna rozpierducha związana z wyborami, a w drugim właśnie też się tak dzieje.
    Jak rozumiem, Rychu Kalisz za młodu był usłużny wobec ruskich, to i na starość takim samym usłużnym pozostał.

Co odbiło? Polakiem jestem to odpowiadam na jakieś żale do Polaków.

• PKW ma problem! SN poinformuje instytucje międzynarodowe o bezprawnej decyzji ws. subwencji @pisorgpl
    . Wśród nich OBWE i ZP RE

• @Eden powiedział(a):

Oho, widzę Józek że ulało ci się teraz. Aż tak zabolało o tym skrajnym egoizmie, darwinizmie społecznym i k.rwinismie, który jest > największym raczydłem IIIRP? Trzymaj nerwy na wodzy, Brada ☝️

Ale ja absolutnie się nie denerwowałem ! Ten post był z założenia życzliwy. Naprawdę uważam, że poprzez swoje poglądy szkodzisz sobie (ale też i innym) m.innymi zawodowo. Szpagat, którego jesteś zwolennikiem rozpieprza świat. Tworzymy ułomne społeczeństwo, ułomnych ludzi, chore relacje.

• edytowano 17 December

@Mania powiedział(a):
    PKW ma problem! SN poinformuje instytucje międzynarodowe o bezprawnej decyzji ws. subwencji @pisorgpl

Ale, że co, od poinformowania jest problem ? Bo chyba na reakcję tych organizacji nie liczysz, prawda ? Za rok wydadzą jakąś pokrętną odpowiedź.

Problemem, jedynym realnym, może być Donald Trump. Ale czy na pewno zareaguje ? No nie wiem. Natomiast na pewno Tusk nie będzie decydował komu ma amerykańska firma sprzedać swój interes w Polsce. Tu Ryży dostanie po łapach szybciutko.

• @7my_awaryjne powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@Mania powiedział(a):

?

te wyroki IKN SN które im będą pasowały będą uznawać (co już robią, bo jedne wykonują a inne nie),

ano, w ten sposób państwo zaczyna być rządzone dekretami Kalisza. I to, że stary komuch ma totalniackie zapędy nie dziwi, dziwią jego wzmacniacze, ci, którzy dają mu władzę.

• edytowano 18 December

@JORGE powiedział(a):

@Mania powiedział(a):
    PKW ma problem! SN poinformuje instytucje międzynarodowe o bezprawnej decyzji ws. subwencji @pisorgpl

Ale, że co, od poinformowania jest problem ? Bo chyba na reakcję tych organizacji nie liczysz, prawda ? Za rok wydadzą jakąś pokrętną odpowiedź.

Problemem, jedynym realnym, może być Donald Trump. Ale czy na pewno zareaguje ? No nie wiem. Natomiast na pewno Tusk nie będzie decydował komu ma amerykańska firma sprzedać swój interes w Polsce. Tu Ryży dostanie po łapach szybciutko.

Trump też potrzebuje argumentów i dowodów, nie?

• Ja nie za bardzo wierzę w dyktaturę ponieważ żadna dyktatura się w Polsce nie udało. Jaruzelski w porównaniu z tą ekipą był geniuszem ekonomicznym i społecznym a w dodatku jego zomowcy nie strajkowali. Trochę obawiałem się że przed wyborami prezydenckimi ta władza nie do końca się skompromituje, ale ich działania przeszły moje oczekiwania. Już teraz Mają ogromny potencjał na przegranie tych wyborów. A co do realizacji scenariusza rumuńskiego - umiałby go realizować? Sytuacja ekonomiczna może przyspieszyć i to wcale nie jest dobra wiadomość, lecz realne zagrożenie. Przyspieszyć oczywiście wiadomym kierunku. Świat zacznie się oddalać. W Stanach chyba nie za bardzo przyjmują się emisjami CO2 a hasło drill baby drill raczej nie będzie czczą obietnicą. Poza tym jest też kilka ciekawych pomysłów jak obniżenie podatków dla firm ze Stanów Zjednoczonych. Parafrazując klasyka gospodarka głupcze. A w Europie mamy Niemców ze swoimi problemami i Polska zostaje jako protektorat który nie może odskoczyć, taka niemiecka kolonia niedługo z bilionowym długiem. Przywrócenie porządku społecznego to jedno, ale szorowanie tyłow sypiącej się ekonomicznie Europy to niekoniecznie najlepsza perspektywa. W przyszłości może to wyglądać jak wczasy w Bułgarii za komuny. Osiem gwiazdek niekoniecznie wystarczy elektoratowi aspiracyjnemu.

• edytowano 18 December

Odnośnie Kalisza i Millera - takie pożyczki spłaca się dożywotnio.

• edytowano 18 December

Nasi Przodkowie mający ugruntowaną doświadczeniem wiedzę o źródłach prawa i głęboką świadomość jurysprudencyjną mawiali:

Tyle masz praw ile sobie szablą wyrąbiesz
    Wygrałeś w polu - wygrasz i w sądzie

• @JORGE powiedział(a):

@Mania powiedział(a):

"Trzeba zapewnić, by media pozostały wolne od wrogiej ingerencji, lecz należy skupiać się na walce z takimi działaniami i nie nadużywać jej do celów polityki krajowej - poinformowały PAP służby prasowe Departamentu Stanu USA, komentując zapowiedź rządu Polski, że TVN i Polsat trafią na listę firm strategicznych."

• Czy partia liberalna Konfederacja zagrzmiała już, że ochrona TVN przed sprzedażą na Wolnym Rynku to socjalizm?

Ktoś coś słyszał?

• @MarianoX powiedział(a):
    Czy partia liberalna Konfederacja zagrzmiała już, że ochrona TVN przed sprzedażą na Wolnym Rynku to socjalizm?

Ktoś coś słyszał?

Tak
    https://x.com/KONFEDERACJA_/status/1866838442891420127

Ile mi zajęło znalezienie tego? Jakieś pół minuty.
    Ciekawe1 w ilu jeszcze tematach niektórzy opierają się na wyobrażeniach, a nie faktach?

• @robert.gorgon powiedział(a):
    Ja nie za bardzo wierzę w dyktaturę ponieważ żadna dyktatura się w Polsce nie udało.

Jak nikt się nie spodziewa, że coś zrobisz - nikt ci nie będzie przeszkadzać, kiedy to będziesz robił.

• edytowano 18 December

@KazioToJa powiedział(a):

@7my_awaryjne powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@Mania powiedział(a):

?

ano, w ten sposób państwo zaczyna być rządzone dekretami Kalisza. I to, że stary komuch ma totalniackie zapędy nie dziwi, dziwią jego wzmacniacze, ci, którzy dają mu władzę.

on nie ma żadnej władzy, jest tylko proxy Tuska,
    członek PKW nie ma nawet osobnej kadencji, jakiegokolwiek zabezpieczenia, jakiejkolwiek autonomii.

Jest politycznym przedstawicielem większości sejmowej i wypełnia jej wolę.

Kto to w ten sposób wymyślił nie muszę chyba przypominać ?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.