@los powiedział(a):
Umiejętne mówienie o ofiarach też jest pewnym przejawem siły. O Żydach mam nadzieję, że słyszeliście? O Beacie Cielębąk vel Sawickiej pewnie też.
Pisowce chodziły na skargę do Jurovej natomiast.
W czasie okupacji pisywano listy o uwolnienie przetrzymywanych nawet do niemieckich władz okupacyjnych i odbywano w tej sprawie spotkania z przedstawicielami powyższych, nie mówiąc już o rozmaitych instytucjach międzynarodowych.
@KazioToJa powiedział(a):
tego strachu, tego poczucia poniżenia te krwawe dziady nie darują.
Pytanie do władz powinno brzmieć - co zrobiliście z Romanowskim? Gdzie on jest?
Przecież adwokat potwierdził, że ma z nim kontakt.
Wystarczy przeczytać nagrania z Romanowskim aby dowiedzieć się kim on jest,
a ta tchórzliwa desperacka ucieczka jest przyznaniem się do winy,
i aktem totalnego egoizmu wobec pozostałych oskarżonych, którym utrudnił obronę.
ładne, komuszki z takimi tekstami w gazetach szukali swoich przeciwników politycznych po '45, a sowieci po '39. Tak samo jak wtedy - mamy areszty wydobywcze, które zastępują więzienia, ścigamy z całą mocą ludzi, którym nie udowodniono winy, mamy dyspozycyjnych sędziów. No i gęgaczy. Mamy wilcze bilety (panie urzędniczki zostały wyrzucone z pracy), mamy pozbawiania środków do życia (paniom urzędniczkom i zakonowi zablokowano konta).
"W pierwszej dekadzie swych rządów w dokumentach policji politycznej zgromadzono dane o więcej niż 5 mln Polaków (1/3 dorosłych obywateli), a przez rozbudowany system stalinowskich więzień i obozów przeszło ponad milion obywateli. W tym czasie śmierć poniosło ponad 50 tys." - istotnie jest "tak jak wtedy".
Dziś już nie ma tak szczelnej bariery medialnej, więc tyle nie wolno. To nie znaczy, że jedni i drudzy się jakoś różnią. To raz, a dwa, że tamci byli po drugiej stronie żelaznej kurtyny. Dziś są po tej samej. To nie znaczy, że jedni i drudzy się jakoś różnią. To są zresztą często potomkowie tamtych. Drugie, trzecie pokolenie.
@los powiedział(a):
Umiejętne mówienie o ofiarach też jest pewnym przejawem siły. O Żydach mam nadzieję, że słyszeliście? O Beacie Cielębąk vel Sawickiej pewnie też.
Pisowce chodziły na skargę do Jurovej natomiast.
W czasie okupacji pisywano listy o uwolnienie przetrzymywanych nawet do niemieckich władz okupacyjnych i odbywano w tej sprawie spotkania z przedstawicielami powyższych, nie mówiąc już o rozmaitych instytucjach międzynarodowych.
Ale oni chodzili do niej nie jako do kacyka nadzorującego proces przejmowania TV z ramienia Unii Europejskiej. Nie ta funkcja.
Ponoć. Energiczny, pełen entuzjazmu, radości i pomysłów człowiek zamknął się w sobie, ma jakieś problemy zdrowotne, być może na podłożu nerwowym. Nie daruję tego skurwysynom.
i aktem totalnego egoizmu wobec pozostałych oskarżonych, którym utrudnił obronę.
ładne, komuszki z takimi tekstami w gazetach szukali swoich przeciwników politycznych po '45, a sowieci po '39. Tak samo jak wtedy - mamy areszty wydobywcze, które zastępują więzienia, ścigamy z całą mocą ludzi, którym nie udowodniono winy, mamy dyspozycyjnych sędziów. No i gęgaczy. Mamy wilcze bilety (panie urzędniczki zostały wyrzucone z pracy), mamy pozbawiania środków do życia (paniom urzędniczkom i zakonowi zablokowano konta).
"W pierwszej dekadzie swych rządów w dokumentach policji politycznej zgromadzono dane o więcej niż 5 mln Polaków (1/3 dorosłych obywateli), a przez rozbudowany system stalinowskich więzień i obozów przeszło ponad milion obywateli. W tym czasie śmierć poniosło ponad 50 tys." - istotnie jest "tak jak wtedy".
Wczoraj był pogrzeb pobitego, uwięzionego i poniżonego uczestnika rolniczego protestu, który odebrał sobie życie.
@ms.wygnaniec powiedział(a):
2. Ruch Kontroli Wyborów to sam PiS rozgonił przez podział i marginalizację, bo był zbyt niezależny. Teraz pan Orzeł usiłuje go reanimować.
A nie podzielili się sami?
Nie brałem w tym udziału, więc mogę bazować na relacjach, a one nie są zbyt precyzyjne.
A wracając losie, to sztab Karola Nawrockiego, po wzmocnieniu nogi 'ludycznej' kandydata powinien załatwić spotkanie z JD Vancem i pokazać międzynarodowe obycie oraz paralelność życiorysów, bo w Polsce prezydent ma być ludyczny ale z międzynarodowym obyciem.
...z Trumpem albo nic, Vance to vicetrump i jednak intelektualista
a Nawrocki to co, nie intelektualista?
...w sieci są ciekawe teksty Vance'a, podlinkujcie coś Nawrockiego
Ps. ile Vance wyciska?
W sieci jest sporo wywiadów z Nawrockim. Kto zainteresowany- znajdzie bez mojego pośrednictwa.
...miałem na myśli coś samodzielnego, choćby artykuł jakiś, esej, jakąś formę wypowiedzi charakterystyczną dla publicznie praktykującego intelektualisty
...
Autor i redaktor siedmiu książek oraz kilkudziesięciu artykułów naukowych i publicystycznych z zakresu najnowszej historii Polski. Inicjator, konsultant oraz współautor wielu projektów memoratywnych, edukacyjnych oraz ekspozycyjnych.
@los powiedział(a):
Ponoć. Energiczny, pełen entuzjazmu, radości i pomysłów człowiek zamknął się w sobie, ma jakieś problemy zdrowotne, być może na podłożu nerwowym. Nie daruję tego skurwysynom.
@los powiedział(a):
Darujesz. Wszyscy zapomnimy.
Wypowiadaj się za siebie, dobrze? Ja tak samo jak Kolega Los zapomnieć mogę wiele. Tak, nawet PiSowi pazerność na stołki i kasę, przez co niektórzy szydercy rok temu rozwijali skrót tej partii jako "Posady i Stanowiska". Ale nie takiego skurwysyństwa i gnojenia ludzi, co od roku czyni #Koalicja13grudnia . A jeżeli PiS miałby im to zapomnieć i darować, to znienawidziłbym tę partię
Dokładnie. Czyny, liczyć teraz już będą się tylko czyny, a nie słowa
Ps. dlatego właśnie Piłsudski w 1908r. powołał Związek Walki Czynnej (a nie Biernej, kłapiącej jęzorem), a na jego szefa wysunął zaufanego Kazimierza Sosnkowskiego. Kuźnia kadr późniejszych Legionów i POW
"Szef sztabu Paweł Szefernaker: Stworzymy wielki, obywatelski ruch ochrony wyborów. Na jego czele stanie Przemysław Czarnek. Będziemy w każdej komisji. #Nawrocki2025 "
@7my_awaryjne powiedział(a):
Czy kol. Los egzaminował z osobistego heroizmu, kiedy wspólnie śmialiśmy się z omdleń Romana Giertycha i jego ucieczki przez wymiarem sprawiedliwości do Włoch?
Wiesz kolego, mnie to ryba ale zdaje się przedstawiasz się tutaj jako dość paskudna postać, mam nadzieję, że w realu taki nie jesteś. Czym innym jest śmianie się z gestapowca, jak mu opadały spodnie, a czym innym z jego ofiary. Że co, że porówywanie pisowców do ofiar Gestapo to przesada? Wymienię ci dziesiątki, którzy stracili życie, a takich, którzy życie zachowali ale im je zniszczono - setki. A ponieważ wszystkich członków PiS na szczycie było 40 tysięcy a aktywnych działaczy jest kilka tysięcy, straty robią się już znaczące i kto się angażuje w PiS, musi poważnie brać pod uwagę utratę lub zniszczenie życia, to jest realna możliwość a nie teoretycza. Więc trochę szacunku ty, który nie 'pretendujesz.'
Co to w ogóle znaczy 'pretendować'? Jakie to frukta dostawał Romanowski za swą działalność? Poseł i wiceminister czyli razem to będzie dwadzieścia kilka tysięcy. To więcej niż to, co dostaje polski żałosny zawistnik, ale dla prawnika z doktoratem - orzeszki.
Serio nie wiem skąd takie stawki.
Ok, nie mam doktoratu ani nie zatrudniam prawnika z doktoratem.
Wiem za to, ile zarabiają sędziowie, prokuratorzy i referendarze sądowi (bo to jawne). Więc początkujący sędzia (na rękę) dostanie ok. 13000 zł miesięcznie, jak wpadnie w II próg (bez ulg i słabo zarabiającej żony wpadnie), to w ostatnich miesiącach ok. 10000 zł. Prokurator tyle samo. Referendarz sądowy przed wpadnięciem w próg jakieś 10000 zł. Potem pensja rośnie, ale nie w jakimś zawrotnym tempie, a bez awansu do wyższej instancji do 25000 zł na rękę nie dobije nigdy.
Niektórzy z sędziów a nawet referendarzy mają doktorat. I tyle właśnie zarabiają.
Dalej, w ostatnich latach rzadko zdarza się, by sędzia, prokurator czy referendarz odszedł "na rynek". Częściej zdarza się, że właśnie to adwokat lub radca prawny chce zostać sędzią, prokuratorem i referendarzem rzadziej, ale i to widziałem. Więc należy założyć, że statystycznie na rynku zarabia się mniej, na to wskazuje kierunek międzyzawodowej migracji.
Oczywiście wracając do Romanowskiego, żeby było jasne:
nie wiem, ile konkretnie akurat Romanowski mógłby zarobić na wolnym rynku jako prawnik (jako polityk pewnie na niekoniecznie wolnym rynku rad nadzorczych i zarządów ssp zapewne więcej),
nie zazdroszczę mu kasy.
Natomiast wyobrażenia, że każdy prawnik z doktoratem zbiera melon na dzień dobry może odpowiadały rzeczywistości 20 lat temu, a może i nigdy. Jest mała grupa prawników (niektórzy z doktoratem, inni bez), którzy zarabiają wielkie pieniądze i ogromna grupa, którzy zarabiają dość dobrze (2-3 średnie krajowe) albo średnio (1-1,5 średniej pensji). Są też prawnicy, którzy sami stwierdzają, że więcej zarabiają poza zawodem.
@los powiedział(a):
Nie wszyscy.
Nie mam pojęcia, ilu zapomina.
Ja z pewnością nie.
W szczególności zbrodnie popełnione w czasie stanu wojennego pamiętam nad wyraz dobrze. I winnym ciężkich chorób oraz śmierci niektórych z moich przyjaciół nie daruję nigdy.
@Przemko powiedział(a):
"Szef sztabu Paweł Szefernaker: Stworzymy wielki, obywatelski ruch ochrony wyborów. Na jego czele stanie Przemysław Czarnek. Będziemy w każdej komisji. #Nawrocki2025 "
To brzmi jak przepis na przegranie tej sprawy...
Do nich nie dociera, że dla sporej części antytuskowych wyborców działa odstraszająco?
@Przemko powiedział(a):
Do nich nie dociera, że dla sporej części antytuskowych wyborców działa odstraszająco?
A to dlaczego?!
Bo że Czarnek?
Który przebojem dostał się do sejmu z gigantyczną liczbą głosów? I, śmiem twierdzić, jest lubiany i ceniony przez wielu ludzi, nawet wśród nauczycieli?
Nie Czarnek, a PiS. Doświadczenia z podlaskiego czy małopolskiego wskazują, że lokalny aparat PiS potrafi.
Dla sporej ilości osób sztandar PiS to symbol nieudacznictwa i partyjniactwa.
@Przemko powiedział(a):
A to dlaczego?!
Bo że Czarnek?
Który przebojem dostał się do sejmu z gigantyczną liczbą głosów? I, śmiem twierdzić, jest lubiany i ceniony przez wielu ludzi, nawet wśród nauczycieli?
Nie sztukę uwodzenia ludzi mamy na myśli tylko sztukę robienia czegoś konkretnego.
Komentarz
Dziś już nie ma tak szczelnej bariery medialnej, więc tyle nie wolno. To nie znaczy, że jedni i drudzy się jakoś różnią. To raz, a dwa, że tamci byli po drugiej stronie żelaznej kurtyny. Dziś są po tej samej. To nie znaczy, że jedni i drudzy się jakoś różnią. To są zresztą często potomkowie tamtych. Drugie, trzecie pokolenie.
Że używają innych środków, nie znaczy, że mają inne cele.
Ale oni chodzili do niej nie jako do kacyka nadzorującego proces przejmowania TV z ramienia Unii Europejskiej. Nie ta funkcja.
...ale ks. Olszewski "złamany"?
Wczoraj był pogrzeb pobitego, uwięzionego i poniżonego uczestnika rolniczego protestu, który odebrał sobie życie.
...
https://ksiegarniaipn.pl/a/karol-nawrocki
Duklanowski = Gertych.
Ja nie zapominam. Jakoś tak mam.
Wypowiadaj się za siebie, dobrze? Ja tak samo jak Kolega Los zapomnieć mogę wiele. Tak, nawet PiSowi pazerność na stołki i kasę, przez co niektórzy szydercy rok temu rozwijali skrót tej partii jako "Posady i Stanowiska". Ale nie takiego skurwysyństwa i gnojenia ludzi, co od roku czyni #Koalicja13grudnia . A jeżeli PiS miałby im to zapomnieć i darować, to znienawidziłbym tę partię
Ice bardzo ciekawie o wyborach y o polityce:
Rządowy CBOS podaje coraz gorszej nastroje w społeczeństwie, podmianka kandydata? Takiego który daje gwarancję przegranej chyba?
Gadać można wszystko.
Dokładnie. Czyny, liczyć teraz już będą się tylko czyny, a nie słowa
Ps. dlatego właśnie Piłsudski w 1908r. powołał Związek Walki Czynnej (a nie Biernej, kłapiącej jęzorem), a na jego szefa wysunął zaufanego Kazimierza Sosnkowskiego. Kuźnia kadr późniejszych Legionów i POW
Serio nie wiem skąd takie stawki.
Ok, nie mam doktoratu ani nie zatrudniam prawnika z doktoratem.
Wiem za to, ile zarabiają sędziowie, prokuratorzy i referendarze sądowi (bo to jawne). Więc początkujący sędzia (na rękę) dostanie ok. 13000 zł miesięcznie, jak wpadnie w II próg (bez ulg i słabo zarabiającej żony wpadnie), to w ostatnich miesiącach ok. 10000 zł. Prokurator tyle samo. Referendarz sądowy przed wpadnięciem w próg jakieś 10000 zł. Potem pensja rośnie, ale nie w jakimś zawrotnym tempie, a bez awansu do wyższej instancji do 25000 zł na rękę nie dobije nigdy.
Niektórzy z sędziów a nawet referendarzy mają doktorat. I tyle właśnie zarabiają.
Dalej, w ostatnich latach rzadko zdarza się, by sędzia, prokurator czy referendarz odszedł "na rynek". Częściej zdarza się, że właśnie to adwokat lub radca prawny chce zostać sędzią, prokuratorem i referendarzem rzadziej, ale i to widziałem. Więc należy założyć, że statystycznie na rynku zarabia się mniej, na to wskazuje kierunek międzyzawodowej migracji.
Oczywiście wracając do Romanowskiego, żeby było jasne:
Natomiast wyobrażenia, że każdy prawnik z doktoratem zbiera melon na dzień dobry może odpowiadały rzeczywistości 20 lat temu, a może i nigdy. Jest mała grupa prawników (niektórzy z doktoratem, inni bez), którzy zarabiają wielkie pieniądze i ogromna grupa, którzy zarabiają dość dobrze (2-3 średnie krajowe) albo średnio (1-1,5 średniej pensji). Są też prawnicy, którzy sami stwierdzają, że więcej zarabiają poza zawodem.
20 na rękę to i tak 1% najlepiej zarabiających Polaków.
Profesjonalne jest podawanie stawek brutto.
Ogólnie się zgadzam, ale sędziowie i prokuratorzy mają inne brutto niż reszta, więc w tym wypadku nie.
Nie wszyscy.
Nie mam pojęcia, ilu zapomina.
Ja z pewnością nie.
W szczególności zbrodnie popełnione w czasie stanu wojennego pamiętam nad wyraz dobrze. I winnym ciężkich chorób oraz śmierci niektórych z moich przyjaciół nie daruję nigdy.
A to dlaczego?!
Bo że Czarnek?
Nie Czarnek, a PiS. Doświadczenia z podlaskiego czy małopolskiego wskazują, że lokalny aparat PiS potrafi.
Dla sporej ilości osób sztandar PiS to symbol nieudacznictwa i partyjniactwa.
Nie sztukę uwodzenia ludzi mamy na myśli tylko sztukę robienia czegoś konkretnego.
Uwodzenie to też takie nieszczególne. Atrakcyjny bo umie charchać?