@los powiedział(a):
Znam Niemców. Oni są po prostu genetycznie niezdolni do uznania Polaków za partnerów. Jeśli będzie to warunkiem ich przetrwania - zginą ale z poczucia wyższości nie zrezygnują.
Ale co to ma za znaczenie jakie oni mają poczucie i do czego są zdolni ? Jak nie będą mieli wyjścia to tą zniewagę przełkną, przy użyciu pały na przykład. Kluczowe jest to jak jesteśmy silni. No właśnie ...
@los powiedział(a):
Znam Niemców. Oni są po prostu genetycznie niezdolni do uznania Polaków za partnerów. Jeśli będzie to warunkiem ich przetrwania - zginą ale z poczucia wyższości nie zrezygnują.
Ale co to ma za znaczenie jakie oni mają poczucie i do czego są zdolni ? Jak nie będą mieli wyjścia to tą zniewagę przełkną, przy użyciu pały na przykład. Kluczowe jest to jak jesteśmy silni. No właśnie ...
Jak nie będą mieli wyjścia, to tej akurat zniewagi nie przełkną, nie są do tego zdolni. Już tak w historii bywało, niektórzy twierdzą, że jakby Szkopy zostali Warszawę Rosjanom i zorganizowali obronę np. na Odrze, to mogliby się bronić kilka miesięcy dłużej i Moskale mogli nie zająć Berlina. Ale poświęcili Berlin byle tylko zajebać Warszawę, nie wiadomo po co. Tak mają.
Wiadomo, zapomniałem o jego istnieniu więc mi się przypomniał, wszystko w normie. Jeszcze widziałem że przypomniał, że PRL był państwem o wiele bardziej samodzielnym niż III RP. A potem Smok będzie robił szpagaty tłumacząc czym PiS sobie zasłużył że Konfederaci zostali zmuszeni do zagłosowania na Trzaskowskiego.
Jak nie będą mieli wyjścia, to tej akurat zniewagi nie przełkną, nie są do tego zdolni. Już tak w historii bywało, niektórzy twierdzą, że jakby Szkopy zostali Warszawę Rosjanom i zorganizowali obronę np. na Odrze, to mogliby się bronić kilka miesięcy dłużej i Moskale mogli nie zająć Berlina. Ale poświęcili Berlin byle tylko zajebać Warszawę, nie wiadomo po co. Tak mają.
Wszystko wskazuje na to, że Niemcy będą miały przeciwko sobie całą Europę środkowo-wschodnią, z Polską na czele, jakąś część krajów starej Unii i przede wszystkim, Stany Zjednoczone. I to wszystko w formie zinstytucjonalizowanej, bo coś się zaraz wykluje. Raczej negocjowałbym ...
Wszystko wskazuje na to, że Niemcy będą miały przeciwko sobie całą Europę środkowo-wschodnią
Kiedy, jak? Czesi, Słowacy, Chorwaci, Rumuni, Bułgarzy, Węgrzy mają w genach zakodowane wykonywanie niemieckich poleceń, robią to od tysiąca lat, od kiedy istnieją.
Wszystko wskazuje na to, że Niemcy będą miały przeciwko sobie całą Europę środkowo-wschodnią
Kiedy, jak? Czesi, Słowacy, Chorwaci, Rumuni, Bułgarzy, Węgrzy mają w genach zakodowane wykonywanie niemieckich poleceń, robią to od tysiąca lat, od kiedy istnieją.
I połowa Polaków, ja też jestem spokojny o Niemców, poradzą sobie.
@7my_awaryjne powiedział(a):
Czy kol. Los egzaminował z osobistego heroizmu, kiedy wspólnie śmialiśmy się z omdleń Romana Giertycha i jego ucieczki przez wymiarem sprawiedliwości do Włoch?
Wiesz kolego, mnie to ryba ale zdaje się przedstawiasz się tutaj jako dość paskudna postać, mam nadzieję, że w realu taki nie jesteś. Czym innym jest śmianie się z gestapowca, jak mu opadały spodnie, a czym innym z jego ofiary. Że co, że porówywanie pisowców do ofiar Gestapo to przesada? Wymienię ci dziesiątki, którzy stracili życie, a takich, którzy życie zachowali ale im je zniszczono - setki. A ponieważ wszystkich członków PiS na szczycie było 40 tysięcy a aktywnych działaczy jest kilka tysięcy, straty robią się już znaczące i kto się angażuje w PiS, musi poważnie brać pod uwagę utratę lub zniszczenie życia, to jest realna możliwość a nie teoretycza. Więc trochę szacunku ty, który nie 'pretendujesz.'
Co to w ogóle znaczy 'pretendować'? Jakie to frukta dostawał Romanowski za swą działalność? Poseł i wiceminister czyli razem to będzie dwadzieścia kilka tysięcy. To więcej niż to, co dostaje polski żałosny zawistnik, ale dla prawnika z doktoratem - orzeszki.
Serio nie wiem skąd takie stawki.
Ok, nie mam doktoratu ani nie zatrudniam prawnika z doktoratem.
Wiem za to, ile zarabiają sędziowie, prokuratorzy i referendarze sądowi (bo to jawne). Więc początkujący sędzia (na rękę) dostanie ok. 13000 zł miesięcznie, jak wpadnie w II próg (bez ulg i słabo zarabiającej żony wpadnie), to w ostatnich miesiącach ok. 10000 zł. Prokurator tyle samo. Referendarz sądowy przed wpadnięciem w próg jakieś 10000 zł. Potem pensja rośnie, ale nie w jakimś zawrotnym tempie, a bez awansu do wyższej instancji do 25000 zł na rękę nie dobije nigdy.
Niektórzy z sędziów a nawet referendarzy mają doktorat. I tyle właśnie zarabiają.
Dalej, w ostatnich latach rzadko zdarza się, by sędzia, prokurator czy referendarz odszedł "na rynek". Częściej zdarza się, że właśnie to adwokat lub radca prawny chce zostać sędzią, prokuratorem i referendarzem rzadziej, ale i to widziałem. Więc należy założyć, że statystycznie na rynku zarabia się mniej, na to wskazuje kierunek międzyzawodowej migracji.
Oczywiście wracając do Romanowskiego, żeby było jasne:
nie wiem, ile konkretnie akurat Romanowski mógłby zarobić na wolnym rynku jako prawnik (jako polityk pewnie na niekoniecznie wolnym rynku rad nadzorczych i zarządów ssp zapewne więcej),
nie zazdroszczę mu kasy.
Natomiast wyobrażenia, że każdy prawnik z doktoratem zbiera melon na dzień dobry może odpowiadały rzeczywistości 20 lat temu, a może i nigdy. Jest mała grupa prawników (niektórzy z doktoratem, inni bez), którzy zarabiają wielkie pieniądze i ogromna grupa, którzy zarabiają dość dobrze (2-3 średnie krajowe) albo średnio (1-1,5 średniej pensji). Są też prawnicy, którzy sami stwierdzają, że więcej zarabiają poza zawodem.
i przy orzekaniu powołują się na doświadczenie życiowe? Jakie?
Drobna uwaga odnośnie wskazówek prowadzenia kampanii. W mojej ocenie, trzeba się trzymać jak najdalej od 'ekspertów' bo oni są jak generałowie, toczą poprzednią wojnę, a tu trzeba zmienić zasady gry.
Aby nie było, w biznesie przykładów na pomyłki ekspertów jest bez liku, z Baileys na czele.
Komentarz
Czyli co, przewiduje że PiS wróci zaraz do władzy, tak ?
Nie ma sensu tracić czas na tego cymbała, ten to dopiero ma krokodylą gębę to kłapania. I nic więcej, klasyczny przykład.
Wiadomo, zapomniałem o jego istnieniu więc mi się przypomniał, wszystko w normie. Jeszcze widziałem że przypomniał, że PRL był państwem o wiele bardziej samodzielnym niż III RP. A potem Smok będzie robił szpagaty tłumacząc czym PiS sobie zasłużył że Konfederaci zostali zmuszeni do zagłosowania na Trzaskowskiego.
Nie. Chodzi o to, że nie pisał nigdy, że trzeba głosiować na PiS lub na kogoś z PiS. Dla konfederosji jest tylko jeden wróg.
Wszystko wskazuje na to, że Niemcy będą miały przeciwko sobie całą Europę środkowo-wschodnią, z Polską na czele, jakąś część krajów starej Unii i przede wszystkim, Stany Zjednoczone. I to wszystko w formie zinstytucjonalizowanej, bo coś się zaraz wykluje. Raczej negocjowałbym ...
Dokładnie tak działa logika. Sens jest taki, że jeśli reżim nie upadnie to
Trzeba głosować na Nawrockiego.
I połowa Polaków, ja też jestem spokojny o Niemców, poradzą sobie.
Czyli z funkcji prez. Warszawy trzeba Rafałka wykopać, bo się nie nadaje i .... - zrobić go prezydentem RP?
Mikke to debil szkodliwy.
On wie co robi.
Bede poniekomd bronieł Mikusia zez jegusz becwzglemdno logiko.
Jak sie pszyjeno akcjomat isz pic-peło jedno zło to becwzglemdno logiczno czeba jejich ruwnoważeć.
A isz akcjomat ino o dupe potuc to insza inszoś.
I co on, dziadyga, ma od kacapów, albo krzyżaków za to pieprzenie gupot?
K.rwin Mikki ma niezłą schadenfreunde. To zwykły utracjusz i sybaryta jest
i przy orzekaniu powołują się na doświadczenie życiowe? Jakie?
onisąażtakgłupi
Najlepszy ten dopisek w rogu "źródło: money.pl"
Ciekawe kto wchodzi.
Bzdury.
Finezja godna Czarnka.
W życiu nie uwierzę. Na kogo zagłosują idioci?
a są ich całe legiony pomiędzy Odrą a Bugiem
Na tych którzy mogą wygrać.
Bo nie badali stężenia PiS w powietrzu.
Wyjaśniło się po co Rafał szedł w góry.
Narut znowu nie dorus
Drobna uwaga odnośnie wskazówek prowadzenia kampanii. W mojej ocenie, trzeba się trzymać jak najdalej od 'ekspertów' bo oni są jak generałowie, toczą poprzednią wojnę, a tu trzeba zmienić zasady gry.
Aby nie było, w biznesie przykładów na pomyłki ekspertów jest bez liku, z Baileys na czele.
Jaki jest Baileys na czele? Jak byłem mały, to Baileys kupowało się na randki z licealistkami.
Też mnie to zafrapowało.