Jeżeli już wprost w sondażach przeciska się wynik Nawrocki + Mentzen >50%, to już w 1 turze spodziewajmy sie fałszerstw na pełnej kopacz, o jakich się najstarszym peeselowcom nie śniło.
@qiz powiedział(a):
Jeżeli już wprost w sondażach przeciska się wynik Nawrocki + Mentzen >50%, to już w 1 turze spodziewajmy sie fałszerstw na pełnej kopacz, o jakich się najstarszym peeselowcom nie śniło.
Dlatego 60 dni przed terminem wyborów, praca nad zabezpieczeniem ich prawidłowego przebiegu powinna być w prirytetem.
Tak jak pisałem:
3 mężów zaufania z 'naszej strony' na komisję, tak aby zawsze 2 było i patrzyło komisji na rękę,
nie ma możliwości aby po zamknięciu lokali wyborczych jakaś komisja działała, bo to może być przyczynek do podważenia wyniku,
zdublowane, oparte na 2 różnych chmurach, mechanizmy odbierania wyników z komisji obwodowych (wysłania zdjęcia protokołu i automatyczna oceeryzacja tego)
To jest proste, ale wymaga czasu aby to przetestować i wdrożyć przed przeszkoleniem mężów zaufania!!!!
Wyniki głównego sondażu jak i pozostałych ankiet CBOS są zaokrąglane do pełnego pkt. procentowego, co utrudnia obliczenia. Z tego też powodu ostrożnie podchodziłbym do wszystkich internetowych analiz o dużym stopniu szczegółowości.
No wiec mi się wydaje, że nadreprezentacja grupy 18-24 stąd wynika, że to tam pakuje się wieś a zgredów wyrzygali z Warszawy, bo po co szukać niekomunikatywnych staruchów na prowincji, jeśli lepszych maja pod ręką. Oczywiście mogę się częściowo mylić.
Komentarz
Dlatego 60 dni przed terminem wyborów, praca nad zabezpieczeniem ich prawidłowego przebiegu powinna być w prirytetem.
Tak jak pisałem:
To jest proste, ale wymaga czasu aby to przetestować i wdrożyć przed przeszkoleniem mężów zaufania!!!!
Uwzględnia
Nawiązując do pamiętnego sondażu przeliczyłem jednak pewne informacje.
DEKLAROWANY WIEK RESPONDENTÓW
18-24: 18,2% (sic!)
25-34: 13,1%
35-44: 12,1%
45-54: 7,9%
55-64: 19,1%
65+ : 29,6%
DEKLAROWANE MIEJSCE ZAMIESZKANIA
Wieś: 42,1%
do 20 k: 14,1%
20-99 k: 14,2%
100-499 k: 8,1%
pow. 500 k: 21,5% (sic!)
Przypominam wyniki (CBOS 3-6 marca 2025):
Trzaskowski - 35%
Nawrocki - 23%
Mentzen - 21%
Niezdecydowani - 7%
Holownia - 5%
Zandberg - 3%
Biejat, Braun - 2%
Jakubiak, Stanowski - 1%
Wyniki głównego sondażu jak i pozostałych ankiet CBOS są zaokrąglane do pełnego pkt. procentowego, co utrudnia obliczenia. Z tego też powodu ostrożnie podchodziłbym do wszystkich internetowych analiz o dużym stopniu szczegółowości.
No wiec mi się wydaje, że nadreprezentacja grupy 18-24 stąd wynika, że to tam pakuje się wieś a zgredów wyrzygali z Warszawy, bo po co szukać niekomunikatywnych staruchów na prowincji, jeśli lepszych maja pod ręką. Oczywiście mogę się częściowo mylić.
Ja bardzo przepraszam, ale jakiekolwiek analizy "sondaży" CBOS to czysta, żywa strata czasu.