Skip to content

Wybory 2025

1444546474850»

Komentarz

• Jeżeli już wprost w sondażach przeciska się wynik Nawrocki + Mentzen >50%, to już w 1 turze spodziewajmy sie fałszerstw na pełnej kopacz, o jakich się najstarszym peeselowcom nie śniło.

• edytowano 16 March

@qiz powiedział(a):
    Jeżeli już wprost w sondażach przeciska się wynik Nawrocki + Mentzen >50%, to już w 1 turze spodziewajmy sie fałszerstw na pełnej kopacz, o jakich się najstarszym peeselowcom nie śniło.

Dlatego 60 dni przed terminem wyborów, praca nad zabezpieczeniem ich prawidłowego przebiegu powinna być w prirytetem.
    Tak jak pisałem:

• 3 mężów zaufania z 'naszej strony' na komisję, tak aby zawsze 2 było i patrzyło komisji na rękę,
    • nie ma możliwości aby po zamknięciu lokali wyborczych jakaś komisja działała, bo to może być przyczynek do podważenia wyniku,
    • zdublowane, oparte na 2 różnych chmurach, mechanizmy odbierania wyników z komisji obwodowych (wysłania zdjęcia protokołu i automatyczna oceeryzacja tego)

To jest proste, ale wymaga czasu aby to przetestować i wdrożyć przed przeszkoleniem mężów zaufania!!!!

• @robert.gorgon powiedział(a):
    Niewiarygodne bo Brauna nie uwzględnia

Uwzględnia

• edytowano 16 March

Nawiązując do pamiętnego sondażu przeliczyłem jednak pewne informacje.

DEKLAROWANY WIEK RESPONDENTÓW

18-24: 18,2% (sic!)
    25-34: 13,1%
    35-44: 12,1%
    45-54: 7,9%
    55-64: 19,1%
    65+ : 29,6%

DEKLAROWANE MIEJSCE ZAMIESZKANIA

Wieś: 42,1%
    do 20 k: 14,1%
    20-99 k: 14,2%
    100-499 k: 8,1%
    pow. 500 k: 21,5% (sic!)

Przypominam wyniki (CBOS 3-6 marca 2025):

Trzaskowski - 35%
    Nawrocki - 23%
    Mentzen - 21%
    Niezdecydowani - 7%
    Holownia - 5%
    Zandberg - 3%
    Biejat, Braun - 2%
    Jakubiak, Stanowski - 1%

Wyniki głównego sondażu jak i pozostałych ankiet CBOS są zaokrąglane do pełnego pkt. procentowego, co utrudnia obliczenia. Z tego też powodu ostrożnie podchodziłbym do wszystkich internetowych analiz o dużym stopniu szczegółowości.

• edytowano 16 March

No wiec mi się wydaje, że nadreprezentacja grupy 18-24 stąd wynika, że to tam pakuje się wieś a zgredów wyrzygali z Warszawy, bo po co szukać niekomunikatywnych staruchów na prowincji, jeśli lepszych maja pod ręką. Oczywiście mogę się częściowo mylić.

• Ja bardzo przepraszam, ale jakiekolwiek analizy "sondaży" CBOS to czysta, żywa strata czasu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.