Skip to content

Wybory 2025

13468911

Komentarz

• edytowano 26 November

@Mania powiedział(a):
    (...)Nie widzicie tego, że okrągłe oczka Dupiarza są puste? Że słowa, które z siebie wyrzuca nie pokrywają się z mimiką? Nie widzicie, że ten facio jest jak wydrążona dynia? Rafcio nie jest prawdziwy. Ponadto łatwo go wyprowadzić z równowagi. Jest jak Balcerek, który nie potrafi nawiązać kontaktu z widownią.(...)

Wybory to gra na emocjach i wiele ludzi podczas wyborów głosuję pod wpływem chwilowych emocji. A w emocjach głosuję się na kogoś kto jest nam najbliżej podobny.

Koleżanki opis jest dealnym opisem wyborcy Rafaua! Znam takich niestety...

• Mam takie wieści z kancelarii kandydata, że przemowa w Krakowie to była robot Bielana, który wręczył tekst pol godziny przed przemówieniem.
    A wczoraj za to do kancelarii była masa hejterskich telefonów.
    Mi to się akurat podoba w myśl kolegi ś.p. Latarnika vel Tecumseha, że dobrze jak wrogowie mowia ci, ze sa Twoimi wrogami. Od razu się zameldowali ci zewnetrzni i ci wewnetrzni.

• @MiejSen powiedział(a):
    Mam takie wieści z kancelarii kandydata, że przemowa w Krakowie to była robot Bielana

Bielana i Kurskiego.

1. Jeżeli sugestie rozuma są słuszne (czyli Jaki przegrał mobilizacją 'Wilanowa'), a wynikają one ze statystyki, to wybór Nawrockiego spełnia kryterium demobilizacyjne, a Czarnek/Mazowiecki/inny już nie. To ciekawe123 zagadnienie, więc dzięki za tak ciekawy plasterek na kierunku analizy wyniku.
    2. Nawrocki jest spoza głównych frakcji, więc nie ma 'naturalnych' wrogów w PiS.
    3. Nawrocki jest spoza głównych frakcji, więc pytanie kto będzie na niego pracował pozostaje kluczowe.
    4. Robienie z Nawrockiego botoksiarowej paprotki jest żałosne.
    5. Nie wiem, czy ta kandydatura nie jest wyjście z pata braku dofinansowania z PKW.
    6. Bielan czy Kurski to użyteczne narzędzia, z których można korzystać gdy są w pełni zadaniowani i kontrolowani. 'Żadnych własnych pomysłów'
  • Nawrocki to przystojniak z ujmującym uśmiechem. Sprytne, bo Trzaskowski jest skupiony na własnym wyglądzie i lubi zgrywać chłopaczka, a tu dostał młodszego przeciwnika.

Gestykulacja do poprawienia, poza tym OK.

• O merytoryce się nie wypowiadam, bo uważam, że będzie bez znaczenia.

• edytowano 26 November

@K_Ania powiedział(a):
    o tłustych małych rączkach, niezgrabnej sylwetce i poruszającego się jak kaczka (co oczywiście nie jest jego winą, ale nie jest też atutem).

Oj, na to niektórzy panowie potrafią pracować wiele lat, nie kalając się wysiłkiem fizycznym w domu ani zawodowo.

A Tusk to jednak geniusz - tematy kampanii związane z wojskiem, historią i bezpieczeństwem narzucają się same, trzeba tylko trochę pomóc. Czaskoski będzie kompletnie niewiarygodny, w Sikorskiego byłoby łatwiej uwierzyć. Komu? Temu 1%, który może być decydujacym plasterkiem. Wierzę, że dupiarz to przegra.

• @Przemko powiedział(a):

@MiejSen powiedział(a):
    Mam takie wieści z kancelarii kandydata, że przemowa w Krakowie to była robot Bielana

Bielana i Kurskiego.

Chór wujów!

• @Pigwa powiedział(a):
    O merytoryce się nie wypowiadam, bo uważam, że będzie bez znaczenia.

Moim zdaniem odwrotnie, drobne pijarowe sztuczki będą bez znaczenia.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    6. Bielan czy Kurski to użyteczne narzędzia, z których można korzystać gdy są w pełni zadaniowani i kontrolowani. 'Żadnych własnych pomysłów'

Mówią, że kartkę z przemówieniem Nawrocki dostał pół godziny przed a o tym że będzie kandydatem dowiedział się w piątek po południu. Żenadka trochę, i tak się dobrze skończyło bo to dobry mówca.

• Spokojnie mogę się pod jego nazwiskiem podpisać "mój kandydat" i mam nadzieję, że "mój prezydent".

Trzy bonusy, to:
    1. że ma nazwisko mojego sąsiada, domniemanego ojca z kręconymi włosami.
    2. nie był w unii wolności.
    3. o żonie już było.

No i pamiętajmy, co zrobił w Muzeum Wojny Światowej w Gdańsku - zresztą, chyba opisywałem go w wątku podróżniczym, gdy jeszcze nie był brany pod uwagę do kandydowania?

• @los powiedział(a):

@Pigwa powiedział(a):

No to dobra nasza, bo Trzaskoś nie ma nic do zaoferowania, nie mówiąc o Hołowni czy Mentzenie.

@ms.wygnaniec powiedział(a):

Mówią, że kartkę z przemówieniem Nawrocki dostał pół godziny przed a o tym że będzie kandydatem dowiedział się w piątek po południu. Żenadka trochę, i tak się dobrze skończyło bo to dobry mówca.

A tak w ogóle, to KaczJar postraszył go pistoletem (tym samym, którym straszył Tuska w windzie sejmowej) i ryknął: KANDYDUJ!!!!
    Przecież o tym, że dr Nawrocki może być kandydatem na prezia mówiło się już z pół roku temu.

• @Pigwa powiedział(a):

@los powiedział(a):

@Pigwa powiedział(a):

No to dobra nasza, bo Trzaskoś nie ma nic do zaoferowania, nie mówiąc o Hołowni czy Mentzenie.

Ale jego środowisko ma.

• @starybelf powiedział(a):

/.../

A tak w ogóle, to KaczJar postraszył go pistoletem (tym samym, którym straszył Tuska w windzie sejmowej) i ryknął: KANDYDUJ!!!!
    Przecież o tym, że dr Nawrocki może być kandydatem na prezia mówiło się już z pół roku temu.

Jaki jest wkład kandydata w nominację?

• @los powiedział(a):

@Pigwa powiedział(a):

@los powiedział(a):

@Pigwa powiedział(a):

Ale jego środowisko ma.

Zobaczymy

• loslos
    edytowano 27 November

Aby uniknąć nieporozumień - nie twierdzę, że ZiS ma coś do zaoferowania w sensie pozytywnym, coś, co my tutaj byśmy uznali za atrakcyjne. Ale mają pewien obraz świata, wynikający zeń kodeks moralny oraz pewną ofertę.

• @los powiedział(a):
    Aby uniknąć nieporozumień - nie twierdzę, że ZiS ma coś do zaoferowania w sensie pozytywnym, coś, co my tutaj byśmy uznali za atrakcyjne. Ale oferują pewien obraz świata, wynikający zeń kodeks moralny oraz pewną ofertę.

OK, może tak być. W tym sensie, że ludzie głosują na to, z czym się utożsamiają, i to na takim głębszym poziomie.

• Oferują na ten przykład spokój. Obiecują, że pokornych Polaczków przedstawiciele wyższych ras z Zachodu nie będą prześladować a czasem nawet pogłaszczą po główkach i pochwalą: Gut Pole, gut, gut arbeiten. Dla niektórych to może być atrakcyjne, bo mamy w zbiorowej pamięci niemieckie zbrodnie i nie chcemy, by się powtórzyły.

• Zgoda, tak było w 2023 i ludzie to kupili. Tak zadziałał m.in. konflikt z UE. Ale nie jestem pewna, czy kupią w 2025. Bo taka UE np. jak się czepiała tak się czepia, może trochę mniej i o co innego, ale się czepia. Ta oferta ZiS mizerniej wygląda.

• @los powiedział(a):
    Oferują na ten przykład spokój.

No to teraz mają problem, bo pan putin zaoferował wojnę.

• edytowano 27 November

@los powiedział(a):
    Oferują na ten przykład spokój. Obiecują, że pokornych Polaczków przedstawiciele wyższych ras z Zachodu nie będą prześladować a czasem nawet pogłaszczą po główkach i pochwalą: Gut Pole, gut, gut arbeiten. Dla niektórych to może być atrakcyjne, bo mamy w zbiorowej pamięci niemieckie zbrodnie i nie chcemy, by się powtórzyły.

Ja słyszałem od paru osób, że przez PiS możemy nie otrzymać dotacji z UE, a Tusk to nam załatwi.

To, że w rzeczywistości to nie dotacje, a potężnie przepłacone kredyty natomiast wszelkie środki finansowe nie dadzą, a zabiorą to oczywiście bez znaczenia.

• Sikorski podał na twitterze:

Ze wspólnego oświadczenia ministrów SZ Polski i Ukrainy: "Ukraina potwierdza, że nie ma żadnych przeszkód do prowadzenia prac poszukiwawczych i ekshumacyjnych na jej terytorium i deklaruje gotowość do pozytywnego rozpatrywania wniosków w tych sprawach."

Pomoże w kampanii i komu czy bez znaczenia?

• @trep powiedział(a):
    Trzy bonusy, to:
    2. nie był w unii wolności.

Ło, to już coś!

1. o żonie już było.

W sensie, Polka?

Sikorski podał na twitterze:

Ze wspólnego oświadczenia ministrów SZ Polski i Ukrainy: "Ukraina potwierdza, że nie ma żadnych przeszkód do prowadzenia prac poszukiwawczych i ekshumacyjnych na jej terytorium i deklaruje gotowość do pozytywnego rozpatrywania wniosków w tych sprawach."

Pomoże w kampanii i komu czy bez znaczenia?

Raczej Nawrockiemu, jeśli bymmiał zgadywać.

• @los powiedział(a):
    Oferują na ten przykład spokój. Obiecują, że pokornych Polaczków przedstawiciele wyższych ras z Zachodu nie będą prześladować a czasem nawet pogłaszczą po główkach i pochwalą: Gut Pole, gut, gut arbeiten. Dla niektórych to może być atrakcyjne, bo mamy w zbiorowej pamięci niemieckie zbrodnie i nie chcemy, by się powtórzyły.

Nie no tak, ale w czasie wyborów ludzie będą mieli na świeżo raczej półtory roku tego spokoju.

• Ja nie twierdzę, że dotrzymają. Ja twierdzę tylko, że obiecują. I to też nie wprost, choć czasem zniecierpliwionym Niemcom zdarza się coś warknąć o granicach.

• @Pigwa powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Aby uniknąć nieporozumień - nie twierdzę, że ZiS ma coś do zaoferowania w sensie pozytywnym, coś, co my tutaj byśmy uznali za atrakcyjne. Ale oferują pewien obraz świata, wynikający zeń kodeks moralny oraz pewną ofertę.

OK, może tak być. W tym sensie, że ludzie głosują na to, z czym się utożsamiają, i to na takim głębszym poziomie.

Przypominają mi się takie wywiady uliczne robione np. przez Jaoka; te różne panie w wieku balzakowskim łapane pod Halą Mirowską które, skonfrontowane z faktem że Rafalala kłamał i obiecywał wiele rzeczy których nie dotrzymał wyrażały zdziwienie, że rozmówca w ogóle podejmuje takie tematy. Bardzo dobrze, że kłamał, tak jest fajnie i podziwiają kogoś kto tak fajnie umie kręcić. Tak trzeba!
    Słowem, "drobne cwaniaczki" to szczyt aspiracji pewnej części naszych bliźnich.

BTW akurat słucham konferencji prasowej i martwi mnie, że nasz kandydat zaczyna odpowiadać drażniącym go dziennikarzom jakimś dziwnym, wydumanym językiem.

Oczywiście że zamknięcie go w bańce "bokser, panie, ma niesamowity prawy prosty!" jest absurdem i w sumie zrobioną mu krzywdą, ale przydałoby się żeby był autentycznym, żywym, naturalnym człowiekiem - wielu ludzi to by kupiło. "Politpidgin" temu nie służy, niechże spróbuje mówić potoczną mową, na litość. :# Bo przestaje się różnić od tych wszystkich bełkoczących politruków.

I w końcu wyjdzie że durny Memcen wygląda bardziej swobodnie i autentycznie, niż on.

• Zadyma z Szymciem i Collegium Tumanum przypomniała mi kontredanse pani Jaruckiej.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.