Skip to content

Jeszcze nowszy Chopin

2»

Komentarz

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    @Maria

Nie pisałem, żeby nie słuchać Chopina i konkursów. Chcecie, to słuchajcie. Czemu ja nie słucham, to dłuższy temat.
    Napisałem - i podtrzymuję - słuchajcie konkursu Wieniawskiego, zwłaszcza jeśli od konkursu chopinowskiego odtrąca Was atmosfera.

O wyższości świąt Bozego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.

• edytowano 10 October

@rozum.von.keikobad powiedział(a):
    @marniok

Ok, konkurs ma szereg patologii i jest dość specyficzny. Ja go z założenia nie słucham, nie tylko dlatego, że za samym Chopinem nie przepadam.

ALE: Chopin jest znakomitym towarem eksportowym. Kojarzą go wszyscy i zazwyczaj pozytywnie. Konkurs chopinowski jest wydarzeniem o 100-letniej historii i też z całej "chopinosfery" najbardziej rozpoznawalnym. Dezawuowanie go z powodu jakichś personalnych spin w tym "dołożenia" politykowi bez przyszłości niczemu dobremu nie służy, a już zwłaszcza nie służy Polsce.

Ps. Chcecie fajny konkurs, z bardziej urozmaiconą muzyką, bez tego "nadęcia" i internetowych "znawców" słuchających muzyki klasycznej raz na 5 lat? Za rok macie konkurs Wieniawskiego.

@rozum.von.keikobad
    Przecież nikt, a przynajmniej ja na pewno, nie twierdzę że Konkurs Szopenowski jest beznadziejnym wydarzeniem na mapie Kultury Polskiej ani tym bardziej że kebabownia, nawet z PKN jako gościem, jest w jakiś sposób lepszym miejscem niż filharmonia - jakakolwiek - nie wspominając o Narodowej.
    Po prostu wizyta Prezydenta w małej mieścinie i spożycie kebaba z młodzieżą ma inne cele.
    Tyle było mowy przed wyborami parlamentarnymi o ofercie dla idiotów, no i jest. Z opóźnieniem ale jest. Perspektywą dla niej są następne wybory parlamentarne i prezydenckie.
    Powtarzam - to nie Ty ani nikt inny z tutejszych użyszkodnikow jest celem tej kampanii, bo to wszystko jest obliczone na przyszłość.

• Nawrocki spotkał się z młodzieżą, ok.
    Sam Nawrocki nawet nie jest tu problemem, co zestawianie przez (podobno przychylnych) komentatorów: Nawrocki je kebaba, a Trzaskowski słucha Chopina.

• Tak, koleżanka pianistka spytana przeze mnie o wrażenia z konkursu, powiedziała, że wszyscy grają znakomicie. Uśmiała się z tych Li, ale powiedziała, że czeka na kogoś pokroju Liu. Dzisiaj Liu grał, ale nie tak dobrze, jak ten Liu, którego miała na umyśle. A miała na umyśle Bruce'a Li, tj. Liu.

• loslos
    edytowano 14:50

Wyobraziłem sobie Bruce'a Lee grającego na pianinku.

• edytowano 17:17

Napisałem do koleżanki pianistki, że Li się nam podoba. Odpisała:

Chwalą go. Ale oni wszyscy ci Li grają podobnie więc ich nie odróżniam.

Podobają jej się 2 Japonki i jakaś 16-letnia Chinka, ale nie Li.

• Gao, taki pryszczaty chudzielec dryblas - gra znakomicie, ale wszystko za szybko. Np. to deszczowe coś tam jest odjazdowe, ale nie gdy jest tak szybko grane jak przez Gao.

• O! Ta Japonka gra teraz to deszczowe coś tam - odjazdowy kawałek - nawet się autentycznie popłakała. Łzy kapią jej na klawisze.

• Preludium deszczowe.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.