Skip to content

Jeszcze nowszy Chopin

12346»

Komentarz

• edytowano 21 October

...komentarz na gorąco ze studia TVP Kultura:

...moje odczucia dokładnie, jak dla mnie Lu bębnił, kompletnie nie w formie był, ponoć już w 3 etapie chory, może dlatego

A Chen pozer, udaje Chopinism. To już ta Chinka Wang najlepiej wypada z tej trójki.

ps. dopiero dosłuchałem komentarz Kosteckiego, że "Lu pokazał, że fortepian jest instrumentem perkusyjnym".

100% moje odczucia, może jednak nie mam halucynacji

• Ten stary dziad coś pod koniec wspominał, że ostatnie 3 konkursy to coś tam (nieładnie powiedział). A przecież zwycięzca poprzedniego - Bruce Lee - był uznany za zjawisko, pianistę doskonałego.

Widzę, że w studio konkursowym tak samo pitolą jak w siatkarskim.

• edytowano 21 October

...przez kogo był uznany Bruce Lee? Chyba nie przez p. Jana, którego raczyłeś oryginalnie skomplementować

• Starym dziadom ze studia wydawało się, że jurorzy będą słuchać ich wynurzeń. Wyniki były zupełnie inne, niż oni przewidywali, więc muszą krytykować wyniki, gdyż w przeciwnym razie okazałoby się, że nie znają. Więc stręczą narrację, że jurorzy się nie znają.

A Bruce Lee? Może i staremu dziadu się nie podobał, ale wszystkim pozostałym tak.

• A poza tym, jak Gnój zauważył, to jest Trump effect - papież Amerykanin, zwycięzca KCh Amerykanin.

• @trep powiedział(a):
    A poza tym, jak Gnój zauważył, to jest Trump effect - papież Amerykanin, zwycięzca KCh Amerykanin.

Trump to ma jednak przebicie. Jeszcze prezydentem rosji powinien zostać Amerykanin...

• Leci teraz na tivipi kultura jakiś film o muzyce gdzieś w trzecim świecie a jego bohaterem jest stary Olejniczak grający Chopina. No niestety, facet grał tragicznie - mając świeżo w pamięci wykonania tego samego utworu z ostatniego miesiąca, słuchając Olejniczaka mogę się tylko rumienić. Tak to jest ze starymi dziadami.

Piszę to sam będąc starym dziadem. Może nie tak starym, jak ten w studio, ale jednak.

• Carolvs z żoną na koncercie.

• Ministra kulturwy nie potrafi wygłosić krótkiego przemówienia bez kartki.

• Czy Gośka też będzie przemawiać?

• Wujownia dużo za długo.

• edytowano 08:11

...taki epilog:

https://www.chopincompetition.pl/pl/newsroom/wyniki-plebiscytu-na-nagrod-publicznoci-xix-konkursu-chopinowskiego?id=134&type=news

Z przyjemnością ogłaszamy wyniki plebiscytu na nagrodę publiczności XIX Konkursu Chopinowskiego. Głosy oddawali Państwo, wybierając spośród 11 finalistów, od 18 do 20 października.

Zwycięzcą – zdobywszy 19 961 głosów – został Piotr Alexewicz, 25-letni wrocławianin, przez jury Konkursu sklasyfikowany na V miejscu, który rozwijał swoje umiejętności między innymi pod kierunkiem Pawła Zawadzkiego, Konstantina Scherbakova i Nikolaia Demidenki. Na drugim miejscu znalazł się (z 11 547 głosami) Malezyjczyk Vincent Ong, trzecie zajęła, otrzymując 8224 głosy, chińska pianistka Tianyao Lyu.

O ile wygraną Alexewicza można tłumaczyć zrozumiałym poniekąd zrywem patriotycznym a 3 miejsce Lyu jej unikalnym wdziękiem i posyłaniem publiczności serduszek, to 2 wynik Malezyjczyka można tłumaczyć tylko muzyką a 11 547 głosów to już niezła próba.

Innymi słowy - jestem zbudowany wrażliwością muzyczną głosujących w tym plebiscycie melomanów. Budujące jest poczucie, że "jest nas więcej".

ps. sam nie głosowałem, zgapiłem się, za późno wszedłem na stronę.

Zdziwiłbym się też gdyby w plebiscycie na websajcie nadreprezentowane były "stare dziady".

• Mój prezydent.

Po kebsie idzie na rozdanie nagród i ma najlepsze wystąpienie ze wszystkich. Znalazło się miejsce dla Norwida, znalazło dla naszych odwiecznych przyjaciół zza zachodniej granicy.

• edytowano 08:57

@trep powiedział(a):
    Mój prezydent.

Po kebsie idzie na rozdanie nagród i ma najlepsze wystąpienie ze wszystkich.

...wśród niemot nie jest to trudne. Opowiadanie oczywistości dla wszystkich obecnych.

Chopinowska soft power tego nie potrzebuje.

Okropna ta polityczna gala. Wszędzie polityka.

I co z tym zegarkiem?

• edytowano 08:59

...lepiej przyszedłby choć raz na koncert w FN, np. gdy Polak grał w finale

To by coś wniosło a nie ta gala.

• smerf maruda

• @janosik powiedział(a):
    smerf maruda

...mój ulubiony! :-))

narzekanie to przecież nasz...

• edytowano 09:49

Pani Nikt znowu wypływa.

• Poza niedopuszczalną w swej wulgarności formą, może mieć tu rację.

• Może, chodzi o to że i tu maczał paluchy.

• ...jakie znowu algorytmy? Przecież to jest regulamin w sumie dość prosty.

Problem polega na czymś innym, na tym, ze już poprzednio "Organizatorzy podjęli decyzje o nieujawianiu arytmetycznych średnich ocen występów finałowych pianistów" i pewnie teraz będzie tak samo.

• ...tak czy owak, kilkadziesiąt tysięcy melomanów wybrało swojego zwycięzcę i to jest prawdziwy zwycięzca. Spośród finalistów.

• @Filioquist powiedział(a):
    ...jakie znowu algorytmy? Przecież to jest regulamin w sumie dość prosty.

Problem polega na czymś innym, na tym, ze już poprzednio "Organizatorzy podjęli decyzje o nieujawianiu arytmetycznych średnich ocen występów finałowych pianistów" i pewnie teraz będzie tak samo.

Otóż nie.
    Głosowanie publiczności, które tak Kolega chwali ma wewnętrzny regulamin taki: chcę żeby wygrał Alexowicz, wysyłam SMSa na Alexowicza.
    Juror przyznaje jakieś punkty, których być może nie rozumie skutków, a potem one są jeszcze korygowane, żeby ci jurorzy, którzy system rozumieją nie przechytrzyli reszty za bardzo.

Obawiam się że wyniki głosowania w poniedziałek wieczór na pytanie "kogo drogi Jurorze, biorąc pod uwagę całokształt chcesz na miejscu 1?" mogłyby dać inne efekty.

• ...a wśród muzyków spoza jury chyba najbardziej spodziewany był Gruzin, wielkie było zaskoczenie, że nic

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.