Jerzy Stuhr: "Ostatnie czasy zniszczyły dążenie całego mojego życia - całe życie chciałem być Europejczykiem, zostać przez nich uznany, że będę na równi, że będę doceniony".
Ależ on jest nowoczesnym Europejczykiem. I w tym właśnie problem - w tych nowoczesnych Europejczykach, w ich poziomie intelektualnym, dążeniach, motywacjach, morale.
Rafał napisal(a): Ależ on jest nowoczesnym Europejczykiem. I w tym właśnie problem - w tych nowoczesnych Europejczykach, w ich poziomie intelektualnym, dążeniach, motywacjach, morale.
To wszyscy wiemy, ale mimo wszystko, tak przy ludziach pokazywać... Trochę niesmaczne.
Jerzy Stuhr: "Ostatnie czasy zniszczyły dążenie całego mojego życia - całe życie chciałem być Europejczykiem, zostać przez nich uznany, że będę na równi, że będę doceniony".
Wyznanie idioty zacytował Stanisław Janecki na tt
Nie tyle idioty, bo Stuhr idiotą nie jest, co raczej człowienia beznadziejnie aspirującego.
To piękne wyznanie, bo krótkie i szczere. Ściśle tłumaczy, dlaczego rządzący Polską ludzie z UD, UW, PO zachowywali się tak jak się zachowywali.
Raczej takie aspiracje obce są SLD czy PSL, dlatego z nimi łatwiej się dogadać.
Natomiast PiS? Po prawdzie, dlategom na nich głosował, że myślałem, że "uznanie Europejczyków" mają centralnie w nosie. Zaś niestety od jakiegoś pół roku mam wrażenie, że brak tego "uznania, docenienia" coraz ich bardziej uwiera. A to z kolei uwiera mnie.
Jestem niezmiernie wdzięczny panu Szturu, bo przepięknie, jasno i prosto oddał stan ducha salonowego światka i wszystkich tych, w których imieniu stanowią elitę. Jedno zdanie, a lepiej opisuje ich percepcję świata i motywacje, niż tony (i tomy) analiz.
rozum.von.keikobad napisal(a): W 1995 r. za pana robił Michnik, a za plebana Tischner, więc ja uważam, że to mocny postęp
a za wujta Kwas.
He he. Bardziej obstawiałbym nawet Pawlaka czy Zycha... w każdym razie w tytule wiadomej książki wójta już nie było, lud nie był interesujący nawet pod tą postacią.
Nie tyle idioty, bo Stuhr idiotą nie jest, co raczej człowienia beznadziejnie aspirującego.
To piękne wyznanie, bo krótkie i szczere. Ściśle tłumaczy, dlaczego rządzący Polską ludzie z UD, UW, PO zachowywali się tak jak się zachowywali.
Natomiast PiS? Po prawdzie, dlategom na nich głosował, że myślałem, że "uznanie Europejczyków" mają centralnie w nosie. Zaś niestety od jakiegoś pół roku mam wrażenie, że brak tego "uznania, docenienia" coraz ich bardziej uwiera. A to z kolei uwiera mnie.
Idioty. Trudno sobie wyobrazić bardziej idiotyczny cel życia. Mentalny podczłowiek aspiruje do bycia człowiekiem. Inaczej - ludzka małpa chciałaby stać się człowiekiem, czyli innym gatunkiem. Cel z góry skazany na klęskę.
Idiota przy tym nie zauważa, że jako Polak ma takie dziedzictwo, któe sytuuje go nieporównanie wyżej od innych "Europejczyjków".
Temat humer, ale ja nie żartuję, to serio padło na antenie TVP. Komentatora nawet nie zgadujcie, komentatorów jest wielu, Szpakowski jest jeden. Swoją drogą jest coś, co bym nazwał paradoksem Szpaka, nudny mecz jest w stanie rozkręcić swoimi kuriozalnymi bon-motami, ale dobry zarżnie stronniczym, kiepskim komentarzem.
Trwają panele. Nuuuuuda. Za to w foyer - emocjonujący kolejny film z serii Łyżka Do Gara 3 z rewelacyjnym macho w roli głównej. Kto został na sali niech żałuje!
Komentarz
Jedno zdanie, a lepiej opisuje ich percepcję świata i motywacje, niż tony (i tomy) analiz.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Bardziej obstawiałbym nawet Pawlaka czy Zycha... w każdym razie w tytule wiadomej książki wójta już nie było, lud nie był interesujący nawet pod tą postacią.
Idioty. Trudno sobie wyobrazić bardziej idiotyczny cel życia.
Mentalny podczłowiek aspiruje do bycia człowiekiem. Inaczej - ludzka małpa chciałaby stać się człowiekiem, czyli innym gatunkiem. Cel z góry skazany na klęskę.
Idiota przy tym nie zauważa, że jako Polak ma takie dziedzictwo, któe sytuuje go nieporównanie wyżej od innych "Europejczyjków".
Temat humer, ale ja nie żartuję, to serio padło na antenie TVP. Komentatora nawet nie zgadujcie, komentatorów jest wielu, Szpakowski jest jeden.
Swoją drogą jest coś, co bym nazwał paradoksem Szpaka, nudny mecz jest w stanie rozkręcić swoimi kuriozalnymi bon-motami, ale dobry zarżnie stronniczym, kiepskim komentarzem.
(finał Argentyna-Holandia, 1978)
Ten akurat nie był nudny a potrafił rozśmieszyć ;-)
dąb itd. itd. itd.
Za to w foyer - emocjonujący kolejny film z serii Łyżka Do Gara 3 z rewelacyjnym macho w roli głównej.
Kto został na sali niech żałuje!
ps.
dlaczego to nie jest Psychiatryk?