TecumSeh napisal(a): (...) Zna Kolega jakiegoś hoplofoba głosującego na Dudę, który z powodu takiej deklaracji zostanie w domu albo zagłosuje na Złamasa? Bo ja znam sporo ludzi, którym zdecydowanie bliżej do Dudy, ale z uwagi na tę kwestię pozostaną w domu, bo nie chcą się przykładać własnym głosem do ograniczania im praw. A dlaczego tak zrobią? A bo się rozniosło, że PiS pracuje nad wdrożeniem dyrektywy. Nie wiem czy to prawda, ale jeśli tak, to strzela sobie gola, jeśli nie - warto byłoby to jasno powiedzieć, i dodać że nie zamierza.
Ponieważ deklaracja nie padła nie wiem, jak będzie z głosowaniem na Dudę. Ale znam - głownie z pracy żony - kilka osób, które po samym ogłoszeniu programu budowy strzelnic, deklarowały, że już na PiS nie zagłosują bo nie chcą "militaryzacji społeczeństwa". Swoja drogą to wielcy fani PiS-owca Mularczyka, który jest klinicznym przejawem uprzedzeń już nie tylko hoplo- ale i nożofobicznych.
TecumSeh napisal(a):
allium napisal(a): Nu więc rwetest był - m. in w mediach społecznościowych. A kilkusekundowa kwerenda wykazała, że doszedł też do głownego nurtu (wtedy "Polityka" była 2 albno 3 najpoczytniejszym tygodnikiem). To że kolega nie był uprzejmy go zauważyć, to już niestety cena funkcjonowania w bańce....
Nie czytanie "polityki" to funkcjonowanie w bańce? Aha. Ponadto jak wiemy, czytelnicy tejże to zdeklarowani pisowcy.. No i tak - jeden artykuł, to faktycznie rwetes.
Tezę o życiu w bańce postawiłem na podstawie tego, że nie zauważył kolega całkiem sporej histerii i rwetesu po wprowadzeniu nowelizacji ustawy w 2011. Tekst w proPOwskiej "Polityce" to tylko przykład, wskazujący, że doszedł on nawet do tej części mainstreamu, która była wówczas - delikatnie rzecz ujmując - "mało krytyczna" w stosunku do sprawujących władzę. Jednak hoplofobia wygrała u nich z POfilią. Bo strach przed bronią palna jest w Polsce, niestety, powszechny. Dlatego - w odróżnieniu od kolegi - uważam, podnoszenie tego tematu w kampanii za zagranie mocno ryzykowne.
Strach oczywiście jest, ale się to zmienia. Nie że powoli - dynamicznie. Trendy warto zauważać:) Ryzykowne? To proponuję wersję ultralight. Ustawka, dziennikarz pyta: - Ponoć pracujecie nad wdrożeniem dyrektywy UE w kwestii broni? - Nie i nie zamierzamy.
,,socjalizm tozsamosciowy'', zlodzieje, to tez ludzie a nie ideologia. Dlaczego pietnuje sie ich styl zycia a nawet przesladuje aparatem panstwowej opresji? Klopoty z podstawami w matematyce doprowadzily do calkowitej formalizacj, w stylu ,,podstawiam napis (słowo, ciąg znakow z ustalonego alfabetu) w innym napisie''. Mam wrazenie, ze podobna rewolucja czeka nauke o panstwowosci, i inne, choc obawiam sie, ze wynik moze byc taki jak wyzej: jak cos jest niezalezne od aksjomatow, to moge sobie zalozyc, ze jest prawda lub nie. I zamiast ,,prawda'' - ,,dające się wywnioskować z aksjomatów''.
Ehh te komentarze na wybiórczej. Czasem mam wrażenie, że to jest też część trollingu na ich stronie.
"Jeśli ktoś uważnie obserwował wczorajsze wystąpienia obydwu pretendentów bezpośrednio po ogłoszeniu sondażowych wyników wyborów, mógł zauważyć ciekawy obrazek, wyraźnie wskazujący na to, który z nich będzie samodzielnym i niezależnym prezydentem, wolnym od nacisków swojego środowiska partyjnego. Przy prezydencie Trzaskowskim można było zaobserwować grupkę niezależnych autorytetów moralnych, przedstawicieli niezależnego środowiska prawniczego, oraz koryfeuszy nauki i kultury, wspierających go w tej trudnej walce o dobro Polski i Polaków. Wymienię tylko niektórych: dr nauk prawnych Borys Budka, prof. Tomasz Grodzki, mgr Sławomir Nitras, mgr Agnieszka Pomaska, działacz gospodarczy, dr Marcin Kierwiński, czyli kwiat polskiej inteligencji. Za to Andzrej Duga wystąpił w otoczeniu rozwrzeszczanej pisowskiej dzieciarni i młodzieży spod znaku Jarosława Kaczyńskiego, wykrzykującej antydemokratyczne, nacjonalistyczne i szowinistyczne hasła. Jasno więc z tego widać, że jedynym pretendentem, który gwarantuje niezależność od środowisk partyjnych (a jedynie zależność od wybitnych przedstawicieli społeczeństwa, wcześniej przeze mnie wymienionych) jest Rafał Trzaskowski i to ON jest najbardziej godny tej prezydentury"
"Emeryci za 13 ta emeryture oddają głos na Dude - za 1025zł co daje 2,85zł dziennie przez rok, czyli za SEREK WIEJSKI rezygnują z Demokracji - TAKA JEST WŁAŚNIE POLSKA, TAKIMI JESTESMY"
To będzie miód do końca drugiej tury + bonus wycia na koniec. ;-))))
posix napisal(a): "Jeśli ktoś uważnie obserwował wczorajsze wystąpienia obydwu pretendentów bezpośrednio po ogłoszeniu sondażowych wyników wyborów, mógł zauważyć ciekawy obrazek, wyraźnie wskazujący na to, który z nich będzie samodzielnym i niezależnym prezydentem, wolnym od nacisków swojego środowiska partyjnego. Przy prezydencie Trzaskowskim można było zaobserwować grupkę niezależnych autorytetów moralnych, przedstawicieli niezależnego środowiska prawniczego, oraz koryfeuszy nauki i kultury, wspierających go w tej trudnej walce o dobro Polski i Polaków. Wymienię tylko niektórych: dr nauk prawnych Borys Budka, prof. Tomasz Grodzki, mgr Sławomir Nitras, mgr Agnieszka Pomaska, działacz gospodarczy, dr Marcin Kierwiński, czyli kwiat polskiej inteligencji. Za to Andzrej Duga wystąpił w otoczeniu rozwrzeszczanej pisowskiej dzieciarni i młodzieży spod znaku Jarosława Kaczyńskiego, wykrzykującej antydemokratyczne, nacjonalistyczne i szowinistyczne hasła. Jasno więc z tego widać, że jedynym pretendentem, który gwarantuje niezależność od środowisk partyjnych (a jedynie zależność od wybitnych przedstawicieli społeczeństwa, wcześniej przeze mnie wymienionych) jest Rafał Trzaskowski i to ON jest najbardziej godny tej prezydentury"
Ten tekst to na poważnie ? To nie fejk, oni tak naprawdę myślą ? Muszę to na własne oczy zobaczyć, nawet dziś wszedłem na stronę GW, ale płatna, poważnie zastanawiam się czy nie wykupić abonamentu. Jakoś zaczyna mnie interesować co w ich łbach siedzi. Podobnie jak u dzieci od Korwina, dziś po wielu latach słuchałem co ten cymbał ma do powiedzenia. Ale już na spokojnie, już mnie nie denerwuje, bez emocji, z Wyborczą chyba będzie podobnie.
Ten tekst to na poważnie ? To nie fejk, oni tak naprawdę myślą ? Muszę to na własne oczy zobaczyć, nawet dziś wszedłem na stronę GW, ale płatna, poważnie zastanawiam się czy nie wykupić abonamentu. Jakoś zaczyna mnie interesować co w ich łbach siedzi.
Nie ma sensu płacić ani grosza teksty na ich stronie to nuda, ja czasem tylko przejrzę o czym jest po łebkach, przeczytam pięć zdań. Natomiast komentarze można czytać za darmo. Generalnie o Kaczyńskim i PiSie jest pod dowolnym artykułem. Patologia pocięła się nożem po pijaku? Wyborcy PiSu w trakcie libacji za +500. Gdzieś zaobserwowano niedźwiedzia? To Misiewicz. Może być o gotowaniu, o czym kolwiek i tak kilka komentarzy będzie o PiSie. To jest szuria najwyższych lotów. Oni tam nawet wiersze o Kaczyńskim wrzucają w komentach.
Peem ta, Ociec mój sprowadzał samochody w podobnym stanie spod Paryżewa w latach 90. Żeby auto łatwiej było wwieźć do kraju (uwzględniając sprawy typu przejazd przez Niemcy - lepiej jechać rozbitkiem z francuskimi blachami niż lawetą na polskich) i zapłacić mniejsze łapówki na granicy, to było lepiej, jak nie było wiezione na lawecie tylko jechało o własnych siłach. Jakby w jakimś filmie w miarę wiernie oddali co robili z autem ze szrota na chodniku przy wylotówce z Paryża, a potem nim jechali 1,5 tys km do Polski, to by była kolega zniesmaczona że takie to naciągane i nierealistyczne.
Komentarz
Bo strach przed bronią palna jest w Polsce, niestety, powszechny. Dlatego - w odróżnieniu od kolegi - uważam, podnoszenie tego tematu w kampanii za zagranie mocno ryzykowne.
Ryzykowne? To proponuję wersję ultralight. Ustawka, dziennikarz pyta:
- Ponoć pracujecie nad wdrożeniem dyrektywy UE w kwestii broni?
- Nie i nie zamierzamy.
Kuniec. Nam wystarczy.
Wracajac do humoru:
https://krytykapolityczna.pl/kraj/stawmy-czola-obcej-ideologii-ktora-zagraza-dzis-polsce/
,,socjalizm tozsamosciowy'', zlodzieje, to tez ludzie a nie ideologia. Dlaczego pietnuje sie ich styl zycia a nawet przesladuje aparatem panstwowej opresji? Klopoty z podstawami w matematyce doprowadzily do calkowitej formalizacj, w stylu ,,podstawiam napis (słowo, ciąg znakow z ustalonego alfabetu) w innym napisie''. Mam wrazenie, ze podobna rewolucja czeka nauke o panstwowosci, i inne, choc obawiam sie, ze wynik moze byc taki jak wyzej: jak cos jest niezalezne od aksjomatow, to moge sobie zalozyc, ze jest prawda lub nie. I zamiast ,,prawda'' - ,,dające się wywnioskować z aksjomatów''.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1840466849423190&id=973777892758761
A teraz pozwólcie że odniosę się na poważnie do podwątku o broni palnej:
"Jeśli ktoś uważnie obserwował wczorajsze wystąpienia obydwu pretendentów bezpośrednio po ogłoszeniu sondażowych wyników wyborów, mógł zauważyć ciekawy obrazek, wyraźnie wskazujący na to, który z nich będzie samodzielnym i niezależnym prezydentem, wolnym od nacisków swojego środowiska partyjnego. Przy prezydencie Trzaskowskim można było zaobserwować grupkę niezależnych autorytetów moralnych, przedstawicieli niezależnego środowiska prawniczego, oraz koryfeuszy nauki i kultury, wspierających go w tej trudnej walce o dobro Polski i Polaków. Wymienię tylko niektórych: dr nauk prawnych Borys Budka, prof. Tomasz Grodzki, mgr Sławomir Nitras, mgr Agnieszka Pomaska, działacz gospodarczy, dr Marcin Kierwiński, czyli kwiat polskiej inteligencji. Za to Andzrej Duga wystąpił w otoczeniu rozwrzeszczanej pisowskiej dzieciarni i młodzieży spod znaku Jarosława Kaczyńskiego, wykrzykującej antydemokratyczne, nacjonalistyczne i szowinistyczne hasła. Jasno więc z tego widać, że jedynym pretendentem, który gwarantuje niezależność od środowisk partyjnych (a jedynie zależność od wybitnych przedstawicieli społeczeństwa, wcześniej przeze mnie wymienionych) jest Rafał Trzaskowski i to ON jest najbardziej godny tej prezydentury"
"Emeryci za 13 ta emeryture oddają głos na Dude - za 1025zł co daje 2,85zł dziennie przez rok, czyli za SEREK WIEJSKI rezygnują z Demokracji -
TAKA JEST WŁAŚNIE POLSKA, TAKIMI JESTESMY"
To będzie miód do końca drugiej tury + bonus wycia na koniec. ;-))))
Chyba że już zaczęli go podrabiać
dziewczę chce zatankować auto, ale... gdzie ten wlew?
Antyamerykanin
Ten co to nakręcił i komentuje na filmie
Żeby auto łatwiej było wwieźć do kraju (uwzględniając sprawy typu przejazd przez Niemcy - lepiej jechać rozbitkiem z francuskimi blachami niż lawetą na polskich) i zapłacić mniejsze łapówki na granicy, to było lepiej, jak nie było wiezione na lawecie tylko jechało o własnych siłach. Jakby w jakimś filmie w miarę wiernie oddali co robili z autem ze szrota na chodniku przy wylotówce z Paryża, a potem nim jechali 1,5 tys km do Polski, to by była kolega zniesmaczona że takie to naciągane i nierealistyczne.
Zrobiłem edit ^