Zazu napisal(a): Żal mi kobitki. Tak całe dnie dumać jakby się tu ubrać, żeby było podług tryndów. Taki ktoś ma przechlapane, bo i co to za życie. Prawdziwa elegancja to nie tylko strój. Ale tego celebrytki nie pojmują... Pozostaje im rola kukły. Cóż, każdy ma prawo tak żyć jak mu pasi. Nawiasem: ta pani nie jest elegancka. Za dużo w jej stroju przesady.
Ta pani jest przebrana, brakuje tu tylko metek przy każdym towarze, który na sobie nosi. Co zabawniejsze, p. Majdanowa robi za ekspertkę od elegancji w Project Lady. To taki program w tvn, w którym przemieniają dziewczyny "z ulicy" na damy :-D
Sieci, 202103-10 - A kto mówi? - Lider opozycji! - To ja sam ze sobą rozmawiam? ... - Pamiętaj Borys, że to co jest dobre dla TVN, na pewno będzie dobre dla Polski.
"Ksiądz, profesor Józef Tischner przyjechał poświęcić dom w Kościelisku. O wizycie ukochanego "gazdy" zwiedzieli się okoliczni górale, gromadnie zapragnąwszy, ma się rozumieć, uczestniczyć w uroczystości. Popili się wszyscy łącznie z gospodarzami tak, że ksiądz nazajutrz wyjechał, zapomniawszy dom poświęcić. Konieczna była kolejna wizyta. W trakcie tych ceremonii nie doszło, chwała Bogu, do takich ekscesów, jak w cytowanej z zachwytem przez Tischnera opowieści jednego z górali, który wspominając udaną imprezę, chwalił się z dumą, ale i z uszanowaniem: "Syćkie my rzygali, a pon burmistrz to nawet - za przeproseniem - wymiotowoł!”."
Nie pamiętam, czy to był Kisiel czy Wierzbicki, który w 1989 roku, gdy zaczynały się przemiany, napisał, że wtedy się przekona o autentyczności zmian, gdy o 19.30 przestaną rozbrzmiewać "fanfary obwieszczające najważniejsze 30 minut w ciągu doby".
Zmiana nastąpiła bodajże w listopadzie, gdy zamiast "DDT" pojawiły się "Wiadomości" z Reszczyńskim jako prowadzącym.
"Polskie Towarzystwo Mykologiczne chce, żeby rodzime nazwy były zgodne z łacińskimi odpowiednikami. Zmiany dotkną popularnego podgrzybka, który nazywany jest podgrzybkiem brunatnym. Jednak jego łacińska nazwa uległa zmianie, aby dopasować do niej polskie nazewnictwo, grzyb otrzyma nazwę podgrzyb brunatny. Z tego samego powodu borowik usiatkowany zacznie być borowikiem grabowym, a borowik ceglastopory - krasnoborowikiem ceglastoporym. Zmiany nie ominą koźlaki i maślaki. Ten pierwszy z koźlarza grabowego stanie się koźlarkiem grabowym, z kolei koźlarz bruzdkowany według komisji będzie koźlarkiem bruzdkowanym. Maślak, z maślaka szarego stanie się maślakiem lepkim."
Też to wczoraj widziałem (na money.pl) i już się zdążyłem usatyrycznić na ten temat Swoją karierę felietonisty zacząłem 20 lat temu od pastwienia się nad zmianami w nazewnictwie ptaków, a teraz mykolodzy podsuwają mi gotowy żer. Mniam!
maślaka, podgrzybka, muchomorka, prawdziwka - takie feminogrzybki to nawet same się uwarzą, poleją śmietaną i zjedzą. Bo postęp musi być! Polskie lasy babom oddać! Partia Baby w Lesie lub Leśne Baby albo Zgrzybiałe Baby dopiero miałaby wzięcie.
Komentarz
https://www.facebook.com/watch/?v=1014254159061505
ps. ludowe przyśpiewki i żeleznych pticach z androidani, prekrasne.
I języku
- A kto mówi?
- Lider opozycji!
- To ja sam ze sobą rozmawiam?
...
- Pamiętaj Borys, że to co jest dobre dla TVN, na pewno będzie dobre dla Polski.
EDIT: jest i takie
ale co za duzo, to niezdrowo
Zmiana nastąpiła bodajże w listopadzie, gdy zamiast "DDT" pojawiły się "Wiadomości" z Reszczyńskim jako prowadzącym.
"Polskie Towarzystwo Mykologiczne chce, żeby rodzime nazwy były zgodne z łacińskimi odpowiednikami. Zmiany dotkną popularnego podgrzybka, który nazywany jest podgrzybkiem brunatnym. Jednak jego łacińska nazwa uległa zmianie, aby dopasować do niej polskie nazewnictwo, grzyb otrzyma nazwę podgrzyb brunatny. Z tego samego powodu borowik usiatkowany zacznie być borowikiem grabowym, a borowik ceglastopory - krasnoborowikiem ceglastoporym. Zmiany nie ominą koźlaki i maślaki. Ten pierwszy z koźlarza grabowego stanie się koźlarkiem grabowym, z kolei koźlarz bruzdkowany według komisji będzie koźlarkiem bruzdkowanym. Maślak, z maślaka szarego stanie się maślakiem lepkim."
Swoją karierę felietonisty zacząłem 20 lat temu od pastwienia się nad zmianami w nazewnictwie ptaków, a teraz mykolodzy podsuwają mi gotowy żer. Mniam!
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Kanczyl srebrnogrzbiety.
To nie tak znowu ostatnio, to się dzieje od jakiegoś czasu.
muchomara
https://nczas.com/2021/03/19/holownia-ma-nowego-czlonka-wyrwal-go-kosiniakowi-kamyszowi/