Skip to content

Humer

1319320322324325456

Komentarz

• Znam Kuleszę. Wyjątkowo odrażająca kreatura.
  • "Przeprosiny" za płatną kłódką? Co to kurtka jest???
  • peterman napisal(a):
    "Przeprosiny" za płatną kłódką? Co to kurtka jest???
    Premium content. :)
  • edytowano October 2021
    Może inkryminowany artykuł też był za płatną kłódką?
    Tak czy inaczej biorąc pod uwagę tendencję wyrażoną w kolejnych "dobrych wiadomościach z rana", zasięg rażenia samego tekstu jak i przeprosin, nie jest zbyt wielki.
  • loslos
    edytowano October 2021
    Wszystko jest. Ciekawe123 ile czeba płacić. Tradycyjna taksa to 1 zł ale nie za to, by coś stamtąd wziąć, tylko za to, by coś tam zostawić.
  • sam Kurski, ten z GW, przepraszał za artykuł, który miała wszelkie znamiona paszkwilu. To pewnie o to chodzi. Pan puścił pawia nt profesorostwa z PAN, poszło i GW zrobiła coś czego nie pamiętam - zdjęła i przeprosiła. Jednak dbają o elektorat.
  • Wypraszam sobie
  • edytowano October 2021
    W imieniu Córki i Zięcia dołączam się do wyprosin :-)
    Oczywiście, profesorami jeszcze nie są, ale spodziewam się, że za jakiś czas mogą być ;-)
  • Nie wiem czy to humor, czy nie, ale pan generał robił i mówił to co trzeba:

• los napisal(a):
    Wypraszam sobie
    sorki, co poradzę, sam szanowny wie, jak jest. Tym bardziej szanuję.
  • Wiem jak jest czyli wiem, że uczeni w ogromnej większości są normalnymi ludźmi. Oczywiście - nie wliczam do grona uczonych ludzi, którzy nie wiedzą co to logarytm. Niech nie wchodzi tu nikt, kto nie zna geometrii.
  • Nie wiem jaki jest PAN, nie wiem kto to jest Kulesza. Dziwi mnie, że tak doświadczone medium nie rozpoznało paszkwilu przed jego opublikowaniem.
  • A czy owo doświadczone medium publikowało kiedykolwiek coś innego od paszkwili?
  • los napisal(a):
    Wiem jak jest czyli wiem, że uczeni w ogromnej większości są normalnymi ludźmi. Oczywiście - nie wliczam do grona uczonych ludzi, którzy nie wiedzą co to logarytm. Niech nie wchodzi tu nikt, kto nie zna geometrii.
    ciekawe, jak twierdzą moje uczone koleżanki na UAM jest lewacka do kości humanistyka i prawicowi ci, którzy wiedzą, co to logarytm. Nie zostają ci od logarytmów usunięci przez rządy rewolucyjne, bo mają lepsze osiągnięcia i podnoszą renomę uczelni.

Oczywiście to tak w masie, jednostki są w porządku, a nawet AKO powstało w kręgach humanistycznych.
  • Niech nie wchodzi tu nikt, kto nie zna geometrii ;)
  • Biorac pod uwage skrupulatnosc, w rozpoznaniu musiala pomoc jakas kancelaria.
  • los napisal(a):
    Niech nie wchodzi tu nikt, kto nie zna geometrii ;)
    Każdy rolnik umie mierzyć ziemię. Dlaczego humanista już nie?
  • Bo tak jest zdefiniowany. Mądry Żyd z Jasła mawiał, że kiedyś należało znać grekę, łacinę, filozofię i historię, by zostać nazwanym humanistą, dziś wystarczy nie znać matematyki.

A ludzie jeszcze bardziej złośliwi twierdzą, że inżyniera poznaje się po tym, że zna matematykę. Ale tylko do XIX wieku.
  • edytowano October 2021
    Skoro tu sami geometrzy, to muszę coś geometrycznego wkleić, nie ma rady.

Z Żurnala Mechaniki Płynów, nikt mie nie podskoczy!

image

It has been commonly observed on open waters that ducklings/goslings follow their mothers in a highly organized formation. The questions arise: (1) why are they swimming in formation? (2) what is the best swimming formation? (3) how much energy can be preserved by each individual in formation swimming? To address these questions, we established a simplified mathematical and numerical model and calculated the wave drag on a group of waterfowl in a swimming formation. We observed two new and interesting findings: wave-riding and wave-passing. By riding the waves generated by a mother duck, a trailing duckling can obtain a significant wave-drag reduction. When a duckling swims at the ‘sweet point’ behind its mother, a destructive wave interference phenomenon occurs and the wave drag of the duckling turns positive, pushing the duckling forward. More interestingly, this wave-riding benefit could be sustained by the rest of the ducklings in a single-file line formation. Starting from the third one in a queue, the wave drag of individuals gradually tended towards zero, and a delicate dynamic equilibrium was achieved. Each individual under that equilibrium acted as a wave passer, passing the waves’ energy to its trailing one without any energy losses. Wave-riding and wave-passing are probably the principal reasons for the evolution of swimming formation by waterfowl. This study is the first to reveal the reasons why the formation movement of waterfowl can preserve individuals’ energy expenditure. Our calculations provide new insights into the mechanisms of formation swimming.
    https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-fluid-mechanics/article/waveriding-and-wavepassing-by-ducklings-in-formation-swimming/94759A0FF7070D9D7CAC5907594B1781
  • Euklidesowa wystarczy?
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Skoro tu sami geometrzy, to muszę coś geometrycznego wkleić, nie ma rady.

Z Żurnala Mechaniki Płynów, nikt mie nie podskoczy!

image

It has been commonly observed on open waters that ducklings/goslings follow their mothers in a highly organized formation. The questions arise: (1) why are they swimming in formation? (2) what is the best swimming formation? (3) how much energy can be preserved by each individual in formation swimming? To address these questions, we established a simplified mathematical and numerical model and calculated the wave drag on a group of waterfowl in a swimming formation. We observed two new and interesting findings: wave-riding and wave-passing. By riding the waves generated by a mother duck, a trailing duckling can obtain a significant wave-drag reduction. When a duckling swims at the ‘sweet point’ behind its mother, a destructive wave interference phenomenon occurs and the wave drag of the duckling turns positive, pushing the duckling forward. More interestingly, this wave-riding benefit could be sustained by the rest of the ducklings in a single-file line formation. Starting from the third one in a queue, the wave drag of individuals gradually tended towards zero, and a delicate dynamic equilibrium was achieved. Each individual under that equilibrium acted as a wave passer, passing the waves’ energy to its trailing one without any energy losses. Wave-riding and wave-passing are probably the principal reasons for the evolution of swimming formation by waterfowl. This study is the first to reveal the reasons why the formation movement of waterfowl can preserve individuals’ energy expenditure. Our calculations provide new insights into the mechanisms of formation swimming.
    https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-fluid-mechanics/article/waveriding-and-wavepassing-by-ducklings-in-formation-swimming/94759A0FF7070D9D7CAC5907594B1781
    Łoo fajoskie. Jak se kiedyś patrzyłem na kaczki to tak własnie myślałem, że ma to coś wspólnego z wzbudzeniem fal i ich interferencją ale nie sadziłem że tak sprytnie.
    Najlepsze, że kaczki wogóle tego nie wiedzą!
  • los napisal(a):
    Bo tak jest zdefiniowany. Mądry Żyd z Jasła mawiał, że kiedyś należało znać grekę, łacinę, filozofię i historię, by zostać nazwanym humanistą, dziś wystarczy nie znać matematyki.

A ludzie jeszcze bardziej złośliwi twierdzą, że inżyniera poznaje się po tym, że zna matematykę. Ale tylko do XIX wieku.
    Nie znałem takiej definicji! Podziękował :D
  • Mało uważnie się czyta forum. Popraw się.
  • trep napisal(a):
    Mało uważnie się czyta forum. Popraw się.
    Postanawiam się poprawić! X_X
  • W Warszawie właśnie się ochłodziło.
  • Skoro wszyscy znają tu geometrię, to trochę humoru dla geometrów!

• Nie było momentów :(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.