trep napisal(a): Dlatego że brak maseczki zwiększa ryzyko zakażenia osób w sąsiedztwie.
Nie zmienia to jednak faktu, że spośród lewaków maseczki noszą prawie wszyscy, a spośród zwolenników Trumpa - wielu nie nosi. I tę rzeczywistość rysunek dobrze odzwierciedla.
trep napisal(a): Dlatego że brak maseczki zwiększa ryzyko zakażenia osób w sąsiedztwie.
Nie zmienia to jednak faktu, że spośród lewaków maseczki noszą prawie wszyscy, a spośród zwolenników Trumpa - wielu nie nosi. I tę rzeczywistość rysunek dobrze odzwierciedla.
Ale bez niej mógłby mieć bardziej uniwersalna wymowę.
Przekaz jest prosty. To jest zestaw poglądów: promujesz anusofilię - jesteś poebany kochasz bisurmanów - jesteś poebany nosisz maseczkę - jesteś poebany należysz do ruchu blm - jesteś poebany oglądasz cnn - jesteś poebany lubisz czerwonych, korzystasz z sm - jesteś poebany nosisz czapeczkę maga - jesteś ok nie nosisz maseczki - jesteś ok masz Pana Boga w sercu - jesteś ok.
Mania napisal(a): Jedyne, co mi nie pasuje to symbol jin-jang.
Dlaczego? Właśnie idealnie pasuje.
Bo nie mam powodu by nie szanować Konfucjusza. Ci ludzie mają gdzieś Konfucjusza, biorą co im się podoba z każdej filozofii która nie jest chrześcijańska, jing-jang to ilustracja herezji dualizmu dobro-zło.
Mania napisal(a): Jedyne, co mi nie pasuje to symbol jin-jang.
Dlaczego? Właśnie idealnie pasuje.
Bo nie mam powodu by nie szanować Konfucjusza.
Ci ludzie mają gdzieś Konfucjusza, biorą co im się podoba z każdej filozofii która nie jest chrześcijańska, jing-jang to ilustracja herezji dualizmu dobro-zło.
+100
W samo sedno: konfucjański symbol yin-yang przewrotnie interpretowany jako propagujący dualizm aksjologiczny, indyferentyzm moralny, transgresję
Podobnie jak np. posługiwanie się augustiańskim hasłem "kochaj i rób co chcesz" jako przyzwoleniem na promiskuityzm w duchu Sodomy
Księga Przemian jest dużo wcześniejsza, taka mistyka za dwa grosze, może zresztą jest w tym jakaś głębia, tłumaczenia ze starochińskiego z natury swojej są dosyć dowolne.
Komentarz
Wizyta kolędowa w serialu Rodzinka.pl, trzy minuty, niestety na FB
https://fb.watch/aK6OUpPhXI/
I cały mem na nic.
promujesz anusofilię - jesteś poebany
kochasz bisurmanów - jesteś poebany
nosisz maseczkę - jesteś poebany
należysz do ruchu blm - jesteś poebany
oglądasz cnn - jesteś poebany
lubisz czerwonych, korzystasz z sm - jesteś poebany
nosisz czapeczkę maga - jesteś ok
nie nosisz maseczki - jesteś ok
masz Pana Boga w sercu - jesteś ok.
Ci ludzie mają gdzieś Konfucjusza, biorą co im się podoba z każdej filozofii która nie jest chrześcijańska, jing-jang to ilustracja herezji dualizmu dobro-zło.
to jakieś fejkowe konto. I nie ma teraz żadnego @getongab
zalinkowany skrin
moje wyszukiwanie:
+100
W samo sedno: konfucjański symbol yin-yang przewrotnie interpretowany jako propagujący dualizm aksjologiczny, indyferentyzm moralny, transgresję
Podobnie jak np. posługiwanie się augustiańskim hasłem "kochaj i rób co chcesz" jako przyzwoleniem na promiskuityzm w duchu Sodomy
Koło ying-yang jest symbolem taoizmu, który bynajmniej z konfucjonizmem nie jest tożsamy.