Skip to content

Humer

1331332334336337456

Komentarz

• Przemko napisal(a):
    Mania napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    Mania napisal(a):
    Jedyne, co mi nie pasuje to symbol jin-jang.
    Dlaczego? Właśnie idealnie pasuje.
    Bo nie mam powodu by nie szanować Konfucjusza.
    Ci ludzie mają gdzieś Konfucjusza, biorą co im się podoba z każdej filozofii która nie jest chrześcijańska, jing-jang to ilustracja herezji dualizmu dobro-zło.

Szwedzki stół.
    Biorę co mi pasuje.
  • los napisal(a):
    Księga Przemian jest dużo wcześniejsza, taka mistyka za dwa grosze, może zresztą jest w tym jakaś głębia, tłumaczenia ze starochińskiego z natury swojej są dosyć dowolne.
    Konfucjusz ją zredagował i opatrzył komentarzami, z tego co mi wiadomo.
    @alium; Konfucjusz był filozofem, moralistą, czerpał ze starych wierzeń, bo w ówczesnej kulturze wzrastał, ale wyszedł poza nie.

Wiem, że ci ludzie mają gdzieś Konfucjusza i jego nauki o życiu szlachetnym. I nie wiedzą, że Nauka Jezusa Chrystusa wypełniła wszystkie luki (białe plamy) starszych religii, że jest kompletną wiedzą o życiu szlachetnym.
  • edytowano January 2022
    Mania napisal(a):
    image
    Dobra, a co to za ufoludek na stopie i żółte kartki zwisające z nadgarstka, bo nie kojarze?
  • Żółte kartki to karty tarota
  • romeck napisal(a):
    Zalogowałem się na GAB.com,
    to jakieś fejkowe konto. I nie ma teraz żadnego @getongab

zalinkowany skrinimage
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.

moje wyszukiwanie:
    image
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.

Przecież to jest prawdziwe konto Torby na Twitterze. Wpis jest w 100% autentyczny. Odpowiedzi oczywiście wyłączone, ale pozwoliłem sobie odpowiedzieć cytatem.

https://mobile.twitter.com/getongab/status/1485434614965579776

• A, na Twitterze...
  • Kolejne jaja spod mojego wiejskiego sklepu. Rozmówki sąsiadów przy piwie.
    - Macie czyste majtki? - pyta Cz. - prawicowiec dwóch kolesi, co wielbią PO.
    - A bo co?
    - Bo podobno ma tu przyjechać sam Donaldo. I wszyscy będziecie ściągać majtki, bo on jak zwykle będzie długo pierd...ić
  • "Lider AgroUnii Michał Kołodziejczak i kontrowersyjny współautor książki o Mariuszu Kamińskim Tomasz Szwejgiert mieli być inwigilowani przez system Pegasus. "Potwierdzamy 2 nowe przypadki hakowania Pegasusem w Polsce" - przekazało Citizen Lab."

• Pan @EKOlodziejczak_
    prezentuje "raport" @citizenlab
    . Wynika z niego, że urządzenie zainfekowano "około 16 maja 2019". Jest też numer seryjny. Sprawdzamy i wychodzi, że to iPhone 11 Pro. Który został zaprezentowany na Apple Special Event w dniu 10 września 2019 roku.

Komantarz:
    ta.
    Uwaga generalna: przecież nie tylko Kaczor korzysta z Pegasusa więc skąd wiedzą że to on?
  • Oczywiście,że nie wiedzą . To plus bezsens podsłuchiwania takiej osoby jak Kołodziejczak ( chyba że czegoś nie wiemy ) predysponuje informację do humoru.
  • uuups, jeśli to prawda to ośrodek właśnie stracił reputację.
  • Wczoraj akurat był z nim wywiad we Wnecie jak jechałęm autem (z Kołodziejczakiem) i tłumaczył, ze wysłał do analizy dane z ostatniego telefonu ale wczesniej cos na niego przegrywal z poprzedniego telefonu, wiec generalne te dane z roznych telefonow mu analizowali na raz.
    Mnie bardziej ciekawi to, że skoro każdy sobie może takie dane zgrać z telefonu i wyslać do analizy, to gdzie gwarancja że ktoś sobie nie spreparuje takich "śladów pegazusa" i nie dorzuci do tego co wysyła do Citizen Lab? Przecież Pegazus nie wystawia certyfikatów. To pewnie nie są ostre dowody tylko takie poszlaki, które może i się przydają jak dana osoba chce się dowiedzieć czy jej telefon był inwigilowany, ale nie mogą być dowodem w sprawie. No i w ogóle ten pegazus był używany na dziesiątkach tysięcy osób na świecie, więc aż dziwne gdyby w Polsce nikogo nie inwigilowali. Na ile jest prawdopodobne, że np inne służby użyły tego, żeby siać ferment u nas?
  • Przyjrzałbym się finansowaniu tego Citizen Lab, mam pewne podejrzenia.
  • kulawy_greg napisal(a):
    Wczoraj akurat był z nim wywiad we Wnecie jak jechałęm autem (z Kołodziejczakiem) i tłumaczył, ze wysłał do analizy dane z ostatniego telefonu ale wczesniej cos na niego przegrywal z poprzedniego telefonu, wiec generalne te dane z roznych telefonow mu analizowali na raz.
    Mnie bardziej ciekawi to, że skoro każdy sobie może takie dane zgrać z telefonu i wyslać do analizy, to gdzie gwarancja że ktoś sobie nie spreparuje takich "śladów pegazusa" i nie dorzuci do tego co wysyła do Citizen Lab? Przecież Pegazus nie wystawia certyfikatów. To pewnie nie są ostre dowody tylko takie poszlaki, które może i się przydają jak dana osoba chce się dowiedzieć czy jej telefon był inwigilowany, ale nie mogą być dowodem w sprawie. No i w ogóle ten pegazus był używany na dziesiątkach tysięcy osób na świecie, więc aż dziwne gdyby w Polsce nikogo nie inwigilowali. Na ile jest prawdopodobne, że np inne służby użyły tego, żeby siać ferment u nas?
    - Dlaczego go nie aresztujecie?
    - I tak się wykręci. Powie, że przyniósł pomarańcze.
  • niestety FB
    jak obliczyć 35 x 12 (dwa sposoby równolegle pokazane)

https://fb.watch/aPlEw_K_Sz/
  • Przyznam, że przed obejrzeniem filmu w jednej sekundzie pomnożyłem 35 przez 10 i dostałem 350, w drugiej 35 przez 2 i dodałem 70 do 350.

Tu opowiem anekdotkę. Mój przyjaciel Robert mówi do mnie:
    - Pomnożę w pamięci błyskawicznie dwie dwucyfrowe liczby.
    - Hmmm, co by tu mu dać - myślę - jakeś pierwsze mu dam. Przyszły mi do głowy:
    - 37 razy 43.
    Nie minęły 2 sekundy.
    - 1591.
    - Jak to zrobiłeś?
    - 37 to 40-3 a 43 to 40+3. a2-b2 to jest 1600-9 to jest 1591.

I faktycznie to jest świetna metoda. Wystarczy nauczyć się kwadratów do, powiedzmy, 50 i większoś takich iloczynów z jednego z trzech wzorów skróconego mnożenia da się szybko w pamięci policzyć.
  • trep napisal(a):
    Jak to zrobiłeś?

I faktycznie to jest świetna metoda. Wystarczy nauczyć się kwadratów do, powiedzmy, 50 i większoś takich iloczynów z jednego z trzech wzorów skróconego mnożenia da się szybko w pamięci policzyć.
    Po to właśnie służą te wzory.
    Dowiedzialem się o tym dopiero będąc dorosłym. Najkrótszy obraz stanu systemu oświaty w Polsce.
  • edytowano January 2022
    wojtek napisal(a):
    trep napisal(a):
    Jak to zrobiłeś?

Dowiedzialem się o tym dopiero będąc dorosłym. Najkrótszy obraz stanu systemu oświaty w Polsce.
    W innych krajach kładą nacisk na nauczanie metod liczenia w pamięci iloczynów dużych liczb?
  • Ja mam wrażenie, że w innych krajach w ogóle nie uczą - na Zachodzie szkoła to przechowalnia dzieci, na Wschodzie miejsce do łamania (a właściwie mielenia) kręgosłupów. W Jukeju nauka polega na przygotowywaniu się do testów w lepszych szkołach publicznych a w prywatnych na sporcie i nawiązywaniu znajomości. Chyba tylko w Rosji jakaś nauka została.
  • Ponoć we Wielkim Szatanie w szkołach czarni trenują, biali balują, żółci się uczą...
  • Wyniki z olimpiad przedmiotowych chyba coś mogą powiedzieć o tym, chociaż szczelam, że w niektórych miejscach rozkład będzie multimodalny i zależny od kasty.

Tu wg krajów z matematycznej:

https://www.imo-official.org/results_country.aspx?column=awards&order=desc

Dobrze by było jeszcze wyfiltrować tylko ostatnie kilka lat, bo to jest z kilkudziesięciu.
  • A jakie informacje podają te cyferki?
  • MarianoX napisal(a):
    wojtek napisal(a):
    trep napisal(a):
    Jak to zrobiłeś?

W innych krajach kładą nacisk na nauczanie metod liczenia w pamięci iloczynów dużych liczb?
    Praktyczne zastosowanie wzorów skróconego mnożenia. W ogóle praktyczne zastosowanie matematyki to ciekawe zagadnienie, Bandyta na Frondzie pytał kiedyś czy wiemy do czego słuzy sinus i cosinus, nie pamiętam jego odpowiedzi.
  • edytowano January 2022
    los napisal(a):
    A jakie informacje podają te cyferki?
    Cieżko powiedzieć :)

Na przykład, patrząc na liczbę złotych medali i liczebność populacji, można by pomyśleć, że Węgry i Rumunia to kraje geniuszy. Ale, z drugiej strony, oba zaczęły brać udział w olimpiadach w 1959, a taka Korea Pd dopiero w 1988 (niestety, Polska też w 1959 i wypada dużo gorzej niż Węgry i Rumunia). Trochę by trzeba głębiej porzeźbić.

Ze swojego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że w takich konkursach liczą się zarówno talent jak i dobra szkoła. Widziałem po kolegach jak to jest, jak się ma w liceum dobrych nauczycieli.
  • polmisiek napisal(a):
    Węgry i Rumunia to kraje geniuszy.
    Potwierdzam. Nawet inni potwierdzają https://en.wikipedia.org/wiki/The_Martians_(scientists)
  • Wystarczy posortować po liczbie męskich uczestników i jesteśmy na prowadzeniu :D
  • Smok_Eustachy napisal(a):
    Uwaga generalna: przecież nie tylko Kaczor korzysta z Pegasusa więc skąd wiedzą że to on?
    A po co wiedzieć? Wystarczy, że pasuje do narracji, a skoro nie wiadomo na pewno, wystarczy zasugerować.
  • Wrzucam tutej, bo nie wiem gdzie, ale jest to współczesny kolonialis - tyle, że stosowany przez aktywistów. Grafika bardzo trafnie opisuje rzeczywistoś:
    image
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.