Jest rok 2023. Parada zwycięstwa w Kijowie. Na trybunie honorowej poklepują się po plecach Ukraińcy, Polacy, Litwini, Łotysze, Estończycy, Brytyjczycy, etc. Wtem do polskiego premiera przeciska się pani z ETS i mówi "Ja przepraszam że w takiej chwili, ale chciałam przypomnieć o zaległych karach za Turów. Tak, ja wiem że Czesi dawno wycofali skargę, ale sam Pan rozumie - Trybunał poniósł pewne koszta, wynagrodzenie pani sędziny, etc.". Na co Morawiecki "O pardon, zakładałem że za tę kasę od kopalni niemieckich pani sędzina z głodu nie umrze".
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Jest rok 2023. Parada zwycięstwa w Kijowie. Na trybunie honorowej poklepują się po plecach Ukraińcy, Polacy, Litwini, Łotysze, Estończycy, Brytyjczycy, etc.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Jest rok 2023. Parada zwycięstwa w Kijowie. Na trybunie honorowej poklepują się po plecach Ukraińcy, Polacy, Litwini, Łotysze, Estończycy, Brytyjczycy, etc. Wtem do polskiego premiera przeciska się pani z ETS i mówi "Ja przepraszam że w takiej chwili, ale chciałam przypomnieć o zaległych karach za Turów. Tak, ja wiem że Czesi dawno wycofali skargę, ale sam Pan rozumie - Trybunał poniósł pewne koszta, wynagrodzenie pani sędziny, etc.". Na co Morawiecki "O pardon, zakładałem że za tę kasę od kopalni niemieckich pani sędzina z głodu nie umrze".
należących do czeskich oligarchów, kapitał nie ma narodowości
Węgiel brunatny wciąż odgrywa istotną rolę w energetyce Czech i Niemiec, pozostając jednym z kluczowych źródeł energii elektrycznej. Kraje te – oraz Polska – to najwięksi producenci i konsumenci tego surowca w UE. Udział węgla brunatnego w miksie energetycznym obydwu państw wykazuje tendencję spadkową, na co wpływają ambicje polityki klimatycznej UE, w tym zwłaszcza rosnące ceny uprawnień do emisji CO2. Branża tego surowca w Czechach i RFN jest też powiązana kapitałowo – kopalnie we wschodnich Niemczech należą do czeskich koncernów. https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/komentarze-osw/2021-03-31/wegiel-brunatny-w-czechach-i-w-niemczech-kontrowersje-i
Przypomniała mi się opowieść mojej mamy, która będąc młodą ( czy też w średnim wieku ) lekarką , ustawiła się raz w kolejce w sklepie spożywczym po chleb . Było to ok godz 13. -Chleb poproszę. Sprzedawczyni podaje butelkę wódki .
Kiedyś z kolegami weszliśmy do sklepu spożywczego żeby nabyć coś na drugie śniadanie do lasu. A że to było 30 lat temu więc nie mieliśmy jeszcze takich ładnych ubrań terenowych jak teraz tylko obskurne drelichy, pani bez pytania wypaliła na nasz widok: "Piwo to naprzeciwko!"
Moje wakacje w Polsce (15 lat temu). Pojechaliśmy z Tatą na rowerach odwiedzić stare "śmieci". Bo i on, jak i ja wychowaliśmy się na Okęciu i w Raszynie. Gorąc, jak skurczybyk, my zmachani, więc werdykt: "chodź, kupim se jakieś zimne piwko i obalim nad stawami". Prywatny sklep monopolowy w Raszynie. W sklepie dwóch typów rozgląda się po półkach ale nie widzą tego czego szukają. "Ma pani może Błękit Paryża?" (chodziło o denaturat) "Nieee, nie prowadzimy". "A jakieś inne tanie winko?'' "Czerwone czy białe?" "Aaa, bo my tu kolegie odwiedzamy. Znaczy się, to obojętne, bo kolega i tak niewidomy".
Wakacje pod namiotem. Sklepik w Mielnie, kupujemy jabole dla całej naszej ferajny. (ponad 40 lat temu) Kumpel: Po ile są te wina? Pani: Dar Lasu po 42 a Leliwa 42,50. Kumpel: To poproszę dwanaście. Pani: A które? Ziomek patrzy na mnie. A ja: Pani da te lepsze!
Komuna. Liceum. Dzisiaj jedziemy z 3 kolegami na pedalski wyjazd w Beskidy. Każdy dostał jakeś zadania organizacyjne. Mnie przypadło kupno denatury do kocherka. - Poproszę denaturat. - Ankohol przedajemy od 13. - Psze pani, ale to jest przecież denaturat. Paliwo do kocherka. Tego się nie pije. - A CO SIĘ ROBI???
Również komuna, ale już później. Pod konec. Stoję w kolejce w monopolowym (tym razem już nie po paliwo). Goś przede mną: - Siłę spokoju! Pani -> podaje wódkę mazowiecką.
Komentarz
kapitał nie ma narodowości
Węgiel brunatny wciąż odgrywa istotną rolę w energetyce Czech i Niemiec, pozostając jednym z kluczowych źródeł energii elektrycznej. Kraje te – oraz Polska – to najwięksi producenci i konsumenci tego surowca w UE. Udział węgla brunatnego w miksie energetycznym obydwu państw wykazuje tendencję spadkową, na co wpływają ambicje polityki klimatycznej UE, w tym zwłaszcza rosnące ceny uprawnień do emisji CO2. Branża tego surowca w Czechach i RFN jest też powiązana kapitałowo – kopalnie we wschodnich Niemczech należą do czeskich koncernów.
https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/komentarze-osw/2021-03-31/wegiel-brunatny-w-czechach-i-w-niemczech-kontrowersje-i
W sumie pasuje też do covid ,w razie czego proszę admina o przeniesienie .
strona sklepiku Arsenalu, kiedy wciąż masz pusty koszyk
(lecz nie wiem, do którego meczu piją)
A program wyborczy wszechczasów to oczywiście:
Bić k...y i złodziei! (J. Piłsudski)
dzięki MarianoX
Niestety, przykro mi ale te qurwy z BLM ukradli in logo.
Na szczęście w Ameryce są tacy, którzy oddają "cesarzowi co cesarskie".
👣
🐾
🐾
-Chleb poproszę.
Sprzedawczyni podaje butelkę wódki .
Na hasło "szarlotka" też można czasem dostać wódkę, i tymbark.
Moje wakacje w Polsce (15 lat temu). Pojechaliśmy z Tatą na rowerach odwiedzić stare "śmieci". Bo i on, jak i ja wychowaliśmy się na Okęciu i w Raszynie. Gorąc, jak skurczybyk, my zmachani, więc werdykt: "chodź, kupim se jakieś zimne piwko i obalim nad stawami".
Prywatny sklep monopolowy w Raszynie.
W sklepie dwóch typów rozgląda się po półkach ale nie widzą tego czego szukają.
"Ma pani może Błękit Paryża?" (chodziło o denaturat)
"Nieee, nie prowadzimy".
"A jakieś inne tanie winko?''
"Czerwone czy białe?"
"Aaa, bo my tu kolegie odwiedzamy. Znaczy się, to obojętne, bo kolega i tak niewidomy".
Wakacje pod namiotem. Sklepik w Mielnie, kupujemy jabole dla całej naszej ferajny. (ponad 40 lat temu)
Kumpel: Po ile są te wina?
Pani: Dar Lasu po 42 a Leliwa 42,50.
Kumpel: To poproszę dwanaście.
Pani: A które?
Ziomek patrzy na mnie.
A ja: Pani da te lepsze!
👣
🐾
🐾
Liceum.
Dzisiaj jedziemy z 3 kolegami na pedalski wyjazd w Beskidy. Każdy dostał jakeś zadania organizacyjne. Mnie przypadło kupno denatury do kocherka.
- Poproszę denaturat.
- Ankohol przedajemy od 13.
- Psze pani, ale to jest przecież denaturat. Paliwo do kocherka. Tego się nie pije.
- A CO SIĘ ROBI???
Również komuna, ale już później. Pod konec. Stoję w kolejce w monopolowym (tym razem już nie po paliwo). Goś przede mną:
- Siłę spokoju!
Pani -> podaje wódkę mazowiecką.
👣
🐾
🐾