Skip to content

Humer

1337338340342343456

Komentarz

• Kraków najstarsza budowla:
    image

100-200 lat p.n.e

Właśnie spaceruje sobie wokół
  • Piłsudski?
  • edytowano February 2022
    Nie, Krakus :)
  • Niby stary, ale niektórzy twierdzą, że po drugiej stronie Wisły to już nie Kraków (a na pewno nie był to Kraków kiedyś). Podobnie opactwo w Tyńcu, super stare, dziś na terenie administracyjnego Krakowa, no ale kiedyś to pewnie jeszcze pół dnia drogi do Krakowa.
  • Tylko czemu na Wiśle się zatrzymywać? Kleparz i Kazimierz to też były osobne miasta, więc to też nie trve Kraków
  • noale w sumie KK jest starszy niż Kraków.
  • loslos
    edytowano February 2022
    Dokładnie. Szło o najstarszą budowlę na terenie dzisiejszego Krakowa a nie o najstarszą budowlę na terenie zwanym w owym czasie Krakowem. Przy takiej definicji nie ma żadnych zabytków w Iraku czy Jordanii.
  • polmisiek napisal(a):
    Tylko czemu na Wiśle się zatrzymywać? Kleparz i Kazimierz to też były osobne miasta, więc to też nie trve Kraków
    A Browar Lubicz był zbudowany za miastem!

• Paaanie Puszcza Niepołomicka to się na Grzegórzkach zaczynała a pod Sandomierzem kończyła.
    Tak było.
  • allium napisal(a):

Żebyż tak jeszcze był taki sam obrazek z podpisem "Moscow 2080"....
    :D

Po głębszym namyśle dorzuciłbym jeszcze Chrobrego uderzającego mieczem w złota bramę pod datą 1018, a pod spodem Moskala zbierającego jagody.
  • los napisal(a):
    image
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
    No a Putin powiedział wczoraj, że Ukraina (Kijów) jest dziełem Lenina... X_X
  • polmisiek napisal(a):
    Tylko czemu na Wiśle się zatrzymywać? Kleparz i Kazimierz to też były osobne miasta, więc to też nie trve Kraków
    Kazimierz też był za Wisłą, tylko wyschła ;)
  • kulawy_greg napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    A to nie Dietl wziął i zasypał?
  • Mordechlaj_Mashke napisal(a):
    Ech, wspomnienia...

Moje wakacje w Polsce (15 lat temu). Pojechaliśmy z Tatą na rowerach odwiedzić stare "śmieci". Bo i on, jak i ja wychowaliśmy się na Okęciu i w Raszynie. Gorąc, jak skurczybyk, my zmachani, więc werdykt: "chodź, kupim se jakieś zimne piwko i obalim nad stawami".
    Prywatny sklep monopolowy w Raszynie.
    W sklepie dwóch typów rozgląda się po półkach ale nie widzą tego czego szukają.
    "Ma pani może Błękit Paryża?" (chodziło o denaturat)
    "Nieee, nie prowadzimy".
    "A jakieś inne tanie winko?''
    "Czerwone czy białe?"
    "Aaa, bo my tu kolegie odwiedzamy. Znaczy się, to obojętne, bo kolega i tak niewidomy".

Wakacje pod namiotem. Sklepik w Mielnie, kupujemy jabole dla całej naszej ferajny. (ponad 40 lat temu)
    Kumpel: Po ile są te wina?
    Pani: Dar Lasu po 42 a Leliwa 42,50.
    Kumpel: To poproszę dwanaście.
    Pani: A które?
    Ziomek patrzy na mnie.
    A ja: Pani da te lepsze!
    :))
    Miałam przygodę z alkoholem w stanie wojennym. W delikatesach kolejka. Zajrzałam, sprzedają wino. Grzecznie stanęłam w kolejce, bo pomyślałam sobie, że zrobię mężu niespodziankę. Wino miało wdzięczną nazwę "Spartan", wzięłam dwa, bo po tyle dawali. Mąż mało nie umarł ze śmiechu, bo okazało się, że to zwykłe jabole. Stwierdził, że sam wstydziłby się je kupić, ale wypił, żeby się nie zmarnowało. :)
  • Sarmata1.2 napisal(a):
    kulawy_greg napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    A to nie Dietl wziął i zasypał?

To była nie tyle Wisła co jej mniejsza odnoga - "Stara Wisła". Tak, że Kazimierz w stosunku do Krakowa był nie tyle "za Wisłą" co "na Wiśle" - jako wyspa.
    Tu austriacka mapa z 1838r
    image
  • Cyrylica napisal(a):
    Miałam przygodę z alkoholem w stanie wojennym. W delikatesach kolejka. Zajrzałam, sprzedają wino. Grzecznie stanęłam w kolejce, bo pomyślałam sobie, że zrobię mężu niespodziankę. Wino miało wdzięczną nazwę "Spartan", wzięłam dwa, bo po tyle dawali. Mąż mało nie umarł ze śmiechu, bo okazało się, że to zwykłe jabole. Stwierdził, że sam wstydziłby się je kupić, ale wypił, żeby się nie zmarnowało. :)
    image
  • This is Spartan!

image

👣

🐾
    🐾

• Monika Olejnik znalazła rozwiązanie. Ukraina powinna zamknąć przestrzeń powietrzną dla Rosji , to zapobiegnie atakom lotniczym .
  • SigmundvonBurak napisal(a):
    Monika Olejnik znalazła rozwiązanie. Ukraina powinna zamknąć przestrzeń powietrzną dla Rosji , to zapobiegnie atakom lotniczym .
    https://twitter.com/LszlFekete1/status/1497665233590046730?s=20&t=jXnweaqQUHhS2w8HX1Qbiw
    She just cannot be that stupid
    Monika Olejnik znalazła rozwiązanie. Ukraina powinna zamknąć przestrzeń powietrzną dla Rosji , to zapobiegnie atakom lotniczym .
    https://twitter.com/LszlFekete1/status/1497665233590046730?s=20&t=jXnweaqQUHhS2w8HX1Qbiw
    Bełło, i to jeden post wyżej.
    z Twitera;

Może Nowakowe opłaty autostradowe nałożyć aby Kacapy nie jeździli czołgami?

Ty się Sławku nie czepiaj, dzięki niemu nie mają autostrad na Ukrainie, stąd ruscy mają problemy z dojazdem do Kijowa.
    Zakaz taki obowiązuje od 2015.
  • pantelej napisal(a):
    Ty się Sławku nie czepiaj, dzięki niemu nie mają autostrad na Ukrainie, stąd ruscy mają problemy z dojazdem do Kijowa.
    :D

• Ruscy na zakupy
    Czołgiem podjechali
    A czołg był potężny
    Z tytanu i stali

Czołg chyba nie bity
    Silnik tysiąc koni
    Kto jak kto, lecz wie Rom
    Po ile koń stoi

Gdy ruscy z wódeczki
    Sklepik obrabiali
    Cyganie mistrzowsko
    Czołg im zajebali

Howgh!

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.