Skip to content

Humer

1340341343345346456

Komentarz

• Z pradziejów
  • Mnie bawi.

image
  • Ile pali ruski czołg?
    - w Ukrainie trzech członków załogi

• Te dziwne, postulowane obecnie przez różne osoby, zwyczaje językowe przedostały się już nawet na forumek.
  • trep napisal(a):
    Te dziwne, postulowane obecnie przez różne osoby, zwyczaje językowe przedostały się już nawet na forumek.
    Kalka językowa ;)

• To prawda, wszyscy jesteśmy nacjonalistami i banderowcami, cała nasza synagoga jest taka.
  • A właśnie - skąd się wzięło to "w Ukrainie" w ostatnich materiałach "dziennikarskich"? Kolejny przejaw galopującego analfabetyzmu, czy stoi za tym jakąś głębsza ideja? Bo przecież w języku polskim mamy całą grupę nazw państw do których stosujemy "na" zamiast "w" - poza Ukrainą Litwa, Łotwa, Białoruś, Słowacja, Węgry a pewnie jeszcze by się coś znalazło.
  • adamstan napisal(a):
    A właśnie - skąd się wzięło to "w Ukrainie" w ostatnich materiałach "dziennikarskich"? Kolejny przejaw galopującego analfabetyzmu, czy stoi za tym jakąś głębsza ideja? Bo przecież w języku polskim mamy całą grupę nazw państw do których stosujemy "na" zamiast "w" - poza Ukrainą Litwa, Łotwa, Białoruś, Słowacja, Węgry a pewnie jeszcze by się coś znalazło.
    Bo że niby Ukraińcom będzie przyjemniej jak powiemy "w".

GTFO.
  • edytowano March 2022
    Chodzi o to ,że "na" dotyczy najczęściej terytorium niesamodzielnego (na Mazowszu, na Lubelszczyźnie, na Śląsku itd.). Szczerze mówiąc, nie mam problemu żeby mówić "w Ukrainie" i "w Słowacji" chociaż nikt się, z drugiej strony, nie obrusza na "na Węgrzech". Problem raczej z gatunku sztucznych.
  • w Węgrzech brzmi nader interesująco
  • edytowano March 2022
    W_Nieszczególny napisal(a):
    Chodzi o to ,że "na" dotyczy najczęściej terytorium niesamodzielnego (na Mazowszu, na Lubelszczyźnie, na Śląsku itd.). Szczerze mówiąc, nie mam problemu żeby mówić "w Ukrainie" i "w Słowacji" chociaż nikt się, z drugiej strony, nie obrusza na "na Węgrzech". Problem raczej z gatunku sztucznych.
    'W Węgrzech" ciężko byłoby wymówić. To porównywalne z "architektką" ;-)
  • wewęgrzech
  • No, jak "we Włoszech"
  • W Słowacji...
  • adamstan napisal(a):
    A właśnie - skąd się wzięło to "w Ukrainie" w ostatnich materiałach "dziennikarskich"? Kolejny przejaw galopującego analfabetyzmu, czy stoi za tym jakąś głębsza ideja? Bo przecież w języku polskim mamy całą grupę nazw państw do których stosujemy "na" zamiast "w" - poza Ukrainą Litwa, Łotwa, Białoruś, Słowacja, Węgry a pewnie jeszcze by się coś znalazło.
    Ja kiedyś byłem na wakacjach na Chorwacji.
  • edytowano March 2022
    No właśnie na moje kaprawe ucho takie np "w Słowacji" zgrzyta jak gwoździem po szkle. Cała reszta też. I nie podoba mi się dorabiania drugiego i trzeciego dna do uzusów językowych, a następnie parcie na ich zmianę, ponieważ to wykoncypowane głębokie znaczenie mogłoby kogoś urazić... Brzmi jak szukanie sobie na siłę problemów do bohaterskiego rozwiązania.

Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że to może być wyłącznie kwestia mojego przyzwyczajenia, a nie brzmienia jako takiego, bo już np "w Słowenii" mnie nie razi ani trochę ;)
  • adamstan napisal(a):
    Nie, teraz to jezd ideowe. Nawet mie córuś-licealistka pouczyła w danej sprawie.

Norrrmalnie, poczułem się jak w ukraińskiej piosnce: "Miżnarodna korporacja pryjechała do nas, szoby my kupili jich sigarete. Miżnarodna korporacja pryjechała do nas, szoby odgowornych słiw nas nauczete!"
  • Natomiast załwarzyłem tendąs do mówienia: "Pojechałem na Chorwację".
  • Na Białogród!
  • image

Ruch Ośmiu Gwiazd roztworzył przedstawicielstwo w ZSRR. Tyle że tam tłomaczy się to jako "Niet wojnie".
  • edytowano March 2022
    los napisal(a):
    wewęgrzech
    We wrześniu Warzecha we Węgrzech wrzeszczał w wrzosowiskach wrzątek warząchwią wzburzywszy
  • https://fb.watch/btIYurHFNJ/
    MarianoX napisal(a):
    los napisal(a):
    wewęgrzech
    We wrześniu Warzecha we Węgrzech wrzeszczał w wrzosowiskach wrzątek warząchwią wzburzywszy
    W wątek "Wypowiedzi..." włożyć wpis?
  • Brzost napisal(a):
    :D
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Warzęcha_zwyczajna
    gatunek dużego ptaka bredzącego - zgadza się
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.