"Agencja Uzbrojenia opublikowała 18 maja bieżącego roku informację o zamiarze przeprowadzenia wstępnych konsultacji .... Konsultacje będą przeprowadzane celem zebrania informacji od producentów pożądanej broni tak, aby móc opracować opis przedmiotu zamówienia"
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Nie rozumiem. Socjaliści gnębią naród stawiając szlabany na kolei?
Nu a jak! Rozjechanie przez pociąg świętym prawem kierowcy, o!
Pamiętacie że zmieniły się mandaty, za przejazd przy opuszczonych zaporach albo nawet nie do końca podniesionych jak również przy podniesionych ale gdy jeszcze świeca się czerwone światła jest stały mandat 2000 złotych. Już byli piesi jak i rowerzyści którzy go dostali.
Dzisiejsze czytanie w moim kościele . Myślałem, że się przesłyszałem ale żona też powstrzymywała śmiech. "Apostołowie i starsi bracia przesyłają pozdrowienie braciom pogańskiego pochodzenia w Antiochii, w Syrii i w CYCYLII"
SigmundvonBurak napisal(a): Dzisiejsze czytanie w moim kościele . Myślałem, że się przesłyszałem ale żona też powstrzymywała śmiech. "Apostołowie i starsi bracia przesyłają pozdrowienie braciom pogańskiego pochodzenia w Antiochii, w Syrii i w CYCYLII"
To jeszcze nic. W zeszłą niedzielę akurat było czytanie z Dziejów Apostolskich (Dz 14, 21b-27). Zawsze kiedy słyszę te czytanie, przypomina mi się zbawna historia. Było to jeszcze w Polsce. Ovaj, pani lektorka czytała głośno i wyraźnie: "Potem przeszli przez... [tu się zatrzymała, ściszyła głos i cichutko z zażenowaniem stęknęła] ...Pizdię... [a dalej normalnie] ...i przybyli do Pamfilii." Zkisłem.
To jeszcze nic. W zeszłą niedzielę akurat było czytanie z Dziejów Apostolskich (Dz 14, 21b-27). Zawsze kiedy słyszę te czytanie, przypomina mi się zbawna historia. Było to jeszcze w Polsce. Ovaj, pani lektorka czytała głośno i wyraźnie: "Potem przeszli przez... [tu się zatrzymała, ściszyła głos i cichutko z zażenowaniem stęknęła] ...Pizdię... [a dalej normalnie] ...i przybyli do Pamfilii." Zkisłem.
Hahaha! Lecz wygóglałem i wszędzie podaje mi że przez → Antiochę, raz że przez →Antiochę Pizydejską. Co za tłumaczenie, że przez, akhm, ściszam głos i cichutko....
Wzmianka o Antiochii Pizydyjskiej to jeden z typowych fragmentów testujących, czy lektor choć raz przeczytał wcześniej tekst ;-) W moim byłym kościele parafialnym też kiedyś facet czytał o tym, że "dotarliśmy do Antochii" - tu nagłe zawieszenie głosu, uniesienie brwi i bąknięcie pod nosem: "Pizdyjskiej?" z miną mówiącą: "nie moja wina, tak jest napisane..."
M się w przerwie między falami kowidowymi udało się wbić do Turcji na 2 tygodnie. Przypadkiem bo mi skasowali wtedy inny wyjazd. Trochę poleżałem na plaży, trochę pojeździłem. Koniecznie muszę tam wrócić. Może ktoś był np. na objazdówce szlakiem chrześcijańskich wspólnot ? Może jacy zakonnicy organizują ? Wie coś kto ? Albo Stambuł, też jakąś mięte poczułem, nigdy nie byłem ...
Ić pan do parafii, od pyty jest różnych "pielgrzymek" śladem siedmiu kościołów z Apokalipsy. Kiedyś x. Waldemar Chrostowski groził, że będzie robił wycieczki po TR szlakiem św. Pawła -- bardzo polecam tego allegrowicza.
Sam osobiście byłem kedyś prywatnie w Efezie, gdzie można się przespacerować po starożytnym mieście i, idąc główną ulicą, mieć pewność, że się skrzyżowało drogi ze śladami św. Pawła i biskupa tamtejszego św. Jana. Okazują też bardzo godny grób tego ostatniego, a kawałek za miastem -- dom, w którm mieszkał z Matką Boską.
Niezłe jest to, że poniżej jest przepięknej urody zjawisko geologiczne Pamukkale, które też należy.
Komentarz
Jaka jest ulubiona marka samochodów ruskich sołdatów?
KIA
Nie rozumię
"Apostołowie i starsi bracia przesyłają pozdrowienie braciom pogańskiego pochodzenia w Antiochii, w Syrii i w CYCYLII"
To jeszcze nic.
W zeszłą niedzielę akurat było czytanie z Dziejów Apostolskich (Dz 14, 21b-27). Zawsze kiedy słyszę te czytanie, przypomina mi się zbawna historia.
Było to jeszcze w Polsce.
Ovaj, pani lektorka czytała głośno i wyraźnie:
"Potem przeszli przez... [tu się zatrzymała, ściszyła głos i cichutko z zażenowaniem stęknęła] ...Pizdię... [a dalej normalnie] ...i przybyli do Pamfilii."
Zkisłem.
👣
🐾
🐾
Lecz wygóglałem i wszędzie podaje mi że przez → Antiochę, raz że przez →Antiochę Pizydejską. Co za tłumaczenie, że przez, akhm, ściszam głos i cichutko....
O, trzy na szybko z pierwszej strony Googla:
https://wbiblii.pl/szukaj/Dz+14,21b-27
https://ms-my.facebook.com/106446707933251/posts/498218785422706/
https://niezbednik.niedziela.pl/liturgia/2022-05-15/1.+czytanie
👣
🐾
🐾
W moim byłym kościele parafialnym też kiedyś facet czytał o tym, że "dotarliśmy do Antochii" - tu nagłe zawieszenie głosu, uniesienie brwi i bąknięcie pod nosem: "Pizdyjskiej?" z miną mówiącą: "nie moja wina, tak jest napisane..."
Sam osobiście byłem kedyś prywatnie w Efezie, gdzie można się przespacerować po starożytnym mieście i, idąc główną ulicą, mieć pewność, że się skrzyżowało drogi ze śladami św. Pawła i biskupa tamtejszego św. Jana. Okazują też bardzo godny grób tego ostatniego, a kawałek za miastem -- dom, w którm mieszkał z Matką Boską.
Niezłe jest to, że poniżej jest przepięknej urody zjawisko geologiczne Pamukkale, które też należy.