Skip to content

Humer

1359360362364365456

Komentarz

• było
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Pozdrawia wszystkich św. Paweł z Triasu!
    Cóż za błąd w datowaniu Nacudio nasza!
  • edytowano May 2022
    Poczytaj Orhana Pamuka.
    "Cevet Bej i Synowie" albo ,"Muzeum Niewinności" może te być "Śnieg" Taka Turcja i Stambuł metafizyczne wręcz, ja przepadam ale coś mi się wydaje, że nie podejdą Ci Jorge.
  • Skoro o Turczynach mowa:

image
  • edytowano May 2022
    Mordechlaj_Mashke napisal(a):
    SigmundvonBurak napisal(a):
    Dzisiejsze czytanie w moim kościele . Myślałem, że się przesłyszałem ale żona też powstrzymywała śmiech.
    "Apostołowie i starsi bracia przesyłają pozdrowienie braciom pogańskiego pochodzenia w Antiochii, w Syrii i w CYCYLII"
    To jeszcze nic.
    W zeszłą niedzielę akurat było czytanie z Dziejów Apostolskich (Dz 14, 21b-27). Zawsze kiedy słyszę te czytanie, przypomina mi się zbawna historia.
    Było to jeszcze w Polsce.
    Ovaj, pani lektorka czytała głośno i wyraźnie:
    "Potem przeszli przez... [tu się zatrzymała, ściszyła głos i cichutko z zażenowaniem stęknęła] ...Pizdię... [a dalej normalnie] ...i przybyli do Pamfilii."
    Zkisłem.
    Prowadzę godzinki w autobusie z Antwerpii do sanktuarium w Banneux. Śpiewam sam ale od czasu do czasu też podtykam mikrofon co bliższym starszym paniom. I któraś z nich tak kontynuuje (mając przed sobą tekst):
    "Między ciernieem lilija
    Kruszy... JEB smokowi..."

Mikrofon się trzęsie bo ja ze wszystkich sił staram się nie wybuchnąć śmiechem. Godzinki płyną dalej. W sumie sens teologiczny zachowany.
    JEB SMOKOWI!!!
  • Lubię być w Turcji.
    Mają problem z (nie) swoją historią.
    Gdzie grzebną, to greckie poganskie albo rzymskie chrześcijańskie.
    Rozczuliła mnie kolumną ku czci Juliusza Apostaty, w Ankarze bodajże.
    I Perge i kości św. Mikołaja w muzeum a Antalyi.
    I klasztory w Goreme
    Gdzie wydrapano oczy świętym.
    I domek Marii w Efezie, chyba z 19 w.
    Po objawieniach tej Niemki K . Emmerich
    I ichni Piłsudski...
    I kuchnia...
  • edytowano May 2022
    "Między ciernieem lilija
    Kruszy... JEB smokowi!
    Daj, Pani, okulary
    Ślepemu człekowi".

👣

🐾
    🐾

• Tak, to wydrapywanie oczu wszystkim możliwym świętym, robi na mnie szatanistyczne wrażenie.
  • Turcy tfierdzą, że postaci one patrzyły na nich zło wieszczo i uroki rzucały, co ich nawet oko proroko nie blokowało rzeczone oko
    image

• Co za debile.
    Ło, Antiochia zamknięta! O której otwarcie?
    Zamknięta chyba na amen!
    image
    Co za debile.
    Może nie.
  • edytowano May 2022
    Zmarł pradziadek Januszka:

image
  • Już pradziadek antysemitą.
  • A co, bo napisali śp., a nie bł.p.?
  • A z czego on to mydło robił?
  • nooo chyba łój bydlęcy+ług sodowy...
    Zmarł pradziadek Januszka:

image
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
    No to już wiem, skąd prawnuk ma te skłonności, żeby ludziom mydlić. Tradycja rodzinna.

• "Dizel Show" czyli najlepszy ukraiński kabaret. Skecz o prawie-Żydzie.
  • Przed wojną i po wojnie.
    image
  • Bardzo proszę, humer z bronią w ręku przeciw dzieciom i z bronią dla dzieci. Śmiać się czy płakać nad Amerykanami?

50 sposobów na bezpieczeństwo szkół:

A może niech dzieci bronią się same?
  • Akcja i reakcja:
    image
    image
  • Kuba_ napisal(a):
    Bardzo proszę, humer z bronią w ręku przeciw dzieciom i z bronią dla dzieci. Śmiać się czy płakać nad Amerykanami?
    Dobre pytanie, ale to wszystko nie jest takie proste - otóż mam wrażenie (proszę poprawić jeśli się mylę) że w amerykańskiej debacie publicznej nie mamy w ogóle albo prawie w ogóle głosu rozsądku po żadnej stronie.

Gdyż jedni chcą bezwzględnie zakazać, albo zrobić jakieś idiotyczne prawa jak w Kaliforni, a inni dokładnie odwrotnie - ma być tak jak jest, albo jeszcze swobodniej. Od ściany do ściany.

Nikt nie postuluje czegoś na kształt Europy, albo wręcz Polski - masz być dorosły, niekarany, przebadany, bez nałogów, chorób wykluczających (głównie depresji i podobnych), a także każde zachowanie przekraczające znacznie normy społeczne (np jazda po pijaku, przestępstwo przeciwko życiu lub zdrowiu, itp) wyklucza cię z szacownego grona.

Oczywiście absolutnym warunkiem jest wprowadzenie w całych Stanach identycznego prawa - już samo to jest bodaj nie do przeskoczenia, a to co napisałem - tym bardziej. Tego nie będzie chciał nikt - jedni nie, bo to zamach na świętą wolność, a drudzy nie, bo broń będzie można nadal posiadać więc "cóż to zmieni".

A najlepsze - nie zmieni od razu, gdyż w hamerykańskich łapskach jest mnóstwo nielegalnej broni - kradzionej, niezarejestrowanej, itp, z najprzeróżniejszych źródeł. Więc sytuacja poprawiłaby się ale z czasem - w miarę znikania ze społeczeństwa nielegalnej broni, a to trwałoby lata jeśli nie dekady (bo nikt się nie pochwali nielegałem zanim go nie użyje).

Acz dzieciak z bronią do szkoły by już raczej nie przyszedł, chyba żeby kupił od jakiegoś gangusa - ale na to żadne zakazy nie pomogą. W Polsce też da się kupić nielegalnie broń i to stosunkowo łatwo.
  • Dołączyły jeszcze drukarki 3D...
  • edytowano May 2022
    TecumSeh napisal(a):
    Kuba_ napisal(a):
    Bardzo proszę, humer z bronią w ręku przeciw dzieciom i z bronią dla dzieci. Śmiać się czy płakać nad Amerykanami?
    Dobre pytanie, ale to wszystko nie jest takie proste - otóż mam wrażenie (proszę poprawić jeśli się mylę) że w amerykańskiej debacie publicznej nie mamy w ogóle albo prawie w ogóle głosu rozsądku po żadnej stronie.

Gdyż jedni chcą bezwzględnie zakazać, albo zrobić jakieś idiotyczne prawa jak w Kaliforni, a inni dokładnie odwrotnie - ma być tak jak jest, albo jeszcze swobodniej. Od ściany do ściany.

Nikt nie postuluje czegoś na kształt Europy, albo wręcz Polski - masz być dorosły, niekarany, przebadany, bez nałogów, chorób wykluczających (głównie depresji i podobnych), a także każde zachowanie przekraczające znacznie normy społeczne (np jazda po pijaku, przestępstwo przeciwko życiu lub zdrowiu, itp) wyklucza cię z szacownego grona.

Oczywiście absolutnym warunkiem jest wprowadzenie w całych Stanach identycznego prawa - już samo to jest bodaj nie do przeskoczenia, a to co napisałem - tym bardziej. Tego nie będzie chciał nikt - jedni nie, bo to zamach na świętą wolność, a drudzy nie, bo broń będzie można nadal posiadać więc "cóż to zmieni".

A najlepsze - nie zmieni od razu, gdyż w hamerykańskich łapskach jest mnóstwo nielegalnej broni - kradzionej, niezarejestrowanej, itp, z najprzeróżniejszych źródeł. Więc sytuacja poprawiłaby się ale z czasem - w miarę znikania ze społeczeństwa nielegalnej broni, a to trwałoby lata jeśli nie dekady (bo nikt się nie pochwali nielegałem zanim go nie użyje).

Acz dzieciak z bronią do szkoły by już raczej nie przyszedł, chyba żeby kupił od jakiegoś gangusa - ale na to żadne zakazy nie pomogą. W Polsce też da się kupić nielegalnie broń i to stosunkowo łatwo.
    Tak mówi moje OZI z USA, że tam nie istnieje normalna debata o broni, dwa obozy świrów. Zresztą w Polsce robi się podobnie, obecny stan rzeczy uważany jest za "brak dostępu do broni palnej", a wymóg "strzelania precyzyjnego" w zezwoleniu sportowym za bzdurę.

W USA jest bardzo dużo "ghost guns", broń poza rejestacją, którą możesz sobie zamówić on-line z dostawą do domu, tylko musisz przyszlifować jakieś plastikowe wypustki na elementach bez znaczenia. UPS dowozi pod dom. Tak że te 500 milionów sztuk w oficjalnym rejestrze należy pewnie podwoić.

https://www.5dtactical.com/
  • W Polsce łatwiej dostać pozwolenie na broń niż prawo jazdy o ile oczywiście nie jest się w grupie wykluczonych. Natomiast jest parę głupot i absurdów do wyeliminowania ale one nie są szczególnie uciążliwe.

Tak naprawdę jedyną uciążliwością jest fakt że tą bronią w zasadzie nie możesz się bronić legalnie. Ale to co ciekawe nawet nie prawo jest do zmiany tylko mentalność sędziów którzy jak słyszą "broń" to staje im przed oczami Pruszków i Wołomin.

Co do wymogu strzelania precyzyjnego to jest on przy pozwoleniu sportowym ale to akurat logiczne natomiast nielogiczne jest to że jest przy pozwoleniu kolekcjonerskim. Ale to żaden problem - głupotą jest to że istnieje coś takiego jak pozwolenie sportowe i kolekcjonerskie. Zmienia to tylko tyle że Jedni muszą latać na zawody a drudzy nie muszą oraz Jedni muszą latać co 5 lat na badania a drudzy nie. No ale jak kolekcjoner nagle zechce wziąć udział w zawodach to nie może, mimo że ma dokładnie taką samą jednostkę broni jak kolega z pozwoleniem sportowym.

Oczywiście ani sportowiec ani kolekcjoner nie może użyć tej broni do obrony ponieważ nie jest to broń do ochrony osobistej. A broń do ochrony osobistej dostają tylko krewni i znajomi królika albo jak ktoś udowodni że go trzy razy zabili ponieważ gdyby go zabili tylko dwa razy byłoby to za mało.

Gdyby w Polsce wszystko zostało tak jak jest teraz ale zlikwidowano by kategorie "do celów" to w zasadzie wszystko byłoby w porządku. Każdy posiadacz mógłby ze swoją jednostką albo chodzić na zawody albo strzelać rekreacyjnie albo nawet zapolować i jeśli zamarzyło by mu się zrobienie uprawnień myśliwskich. I oczywiście mógłby się nią bronić w razie potrzeby.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.