Wychodzi na to, że wg pani premiery cofnęliśmy się do czasów Jana III Sobieskiego (no cóż, wiek może nie złoty, ale ponoć panowanie tego króla wielu nazywa wiekiem srebrnym)
To akurat jest całkowicie nieprawdziwy i krzywdzący stereotyp Polaków - przynajmniej w moim środowisku.
Właściwie powyższy obrazek mnie ciężko obraża jako Polkę, bo ten knajacki język jest cechą pseudo-Polaków, pseudo-elit, tych, którzy się pod Polaków podszywają, a są postsowiecko-żydokomuszą dziczą.
Dlatego KAniu napisałem o terenach Bugodrza, w domyśle o mentalnym POlactwie vel Bugodrzanach, a nie Polakach jak w opisie tej humoreski. Ps. Więcej dystansu droga KAniu i poczucia humera. To dobrze działa na zdrowie, naprawdę
KAniu ale przecież w tym obrazku chodzi o dosłowne przeniesienie języka oglądaczy* meczów piłkarskich na teren kultury wysokiej i co z tego - humorzastego - wynika. Wg mnie nie obraża Polaków melomanów i kulturalnych ludzi. To niestety jest codzienny język słyszany w Polsce...
*celowo nie piszę kibiców, bo czasem pójdę do Spodka na mecz siatkówki
Nikt z pianistów ani melomanów w Polsce nie używa takiego języka. A znam to środowisko dobrze.
romeck napisal(a): KAniu ale przecież w tym obrazku chodzi o dosłowne przeniesienie języka oglądaczy* meczów piłkarskich na teren kultury wysokiej i co z tego - humorzastego - wynika. Wg mnie nie obraża Polaków melomanów i kulturalnych ludzi. To niestety jest codzienny język słyszany w Polsce...
Żeby żart był śmieszny, musi zawierać choć trochę prawdopodobieństwa - tu tego nie ma, takie komentarze są po prostu nieprawdopodobne, nie da się w ten sposób komentować muzyki. A co do zarzutu, że to język codzienny słyszany w Polsce - jest to nieprawda. I to skandaliczna nieprawda. Czuję się tak jakby mi ktoś w twarz dał.
Zgadzam się z Kanią. Żart na poziomie "Polak=pijak i złodziej". Smutne i poniżające. To nieprawda, że tak jest. Smutniejsze, że sami to popularyzujemy. Potem nie dziwmy się, że obcy tak nas postrzegają. Przypomniał mi się film "Dzień świra" i ichnia "modlitwa".
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
extraneus napisal(a): Kto zgadnie, kiedy otwarcie Mostu Łazienkowskiego?
Przed wyborkami? Wyrobią się? Nasza forumkowa koleżanka Alf uprzejmie donosi, że most chwilę po otwarciu zostanie znowu zamknięty bo to remontu idą estakady przy Rozbracie. Ale ciii...
Komentarz
MAKOWSKI!
Cóż chcieć, nowoczesne rolnictwo.
https://mtc.cdn.vine.co/r/videos_h264high/994238BE671266741723842191360_SW_WEBM_14449889398869f266c4ea3.mp4?versionId=iMVzG6yE4._CoMNq0I_L9Dg1jD5M5ydh
No co? POstępowa geografia! A właściwie geografica!
Wysoka Kjulturwa na terenach Bugodrza
Właściwie powyższy obrazek mnie ciężko obraża jako Polkę, bo ten knajacki język jest cechą pseudo-Polaków, pseudo-elit, tych, którzy się pod Polaków podszywają, a są postsowiecko-żydokomuszą dziczą.
I myślę, że w imieniu tego środowiska mogę poprosić o usunięcie stąd kłamliwego i poniżającego nas obrazka.
Ps. Więcej dystansu droga KAniu i poczucia humera. To dobrze działa na zdrowie, naprawdę
ale przecież w tym obrazku chodzi o dosłowne przeniesienie języka oglądaczy* meczów piłkarskich na teren kultury wysokiej i co z tego - humorzastego - wynika. Wg mnie nie obraża Polaków melomanów i kulturalnych ludzi.
To niestety jest codzienny język słyszany w Polsce...
*celowo nie piszę kibiców, bo czasem pójdę do Spodka na mecz siatkówki
A co do zarzutu, że to język codzienny słyszany w Polsce - jest to nieprawda. I to skandaliczna nieprawda.
Czuję się tak jakby mi ktoś w twarz dał.
Żart na poziomie "Polak=pijak i złodziej".
Smutne i poniżające. To nieprawda, że tak jest. Smutniejsze, że sami to popularyzujemy. Potem nie dziwmy się, że obcy tak nas postrzegają.
Przypomniał mi się film "Dzień świra" i ichnia "modlitwa".
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Ale ta strona i
fanpejdż jest/są debra/dobre!
Info za Superstacją, podaję link do - przepraszam - liziej nory.
http://natemat.pl/158641,most-lazienkowski-przejezdny-w-sobote-ratusz-nie-potwierdza-ale-cos-jest-na-rzeczy