Skip to content

Humer

14950525455456

Komentarz

• Eden poza Polską? Chwałcia!
  • Pomijając oczywiście, że autor tweeta nie zna albo matematyki (2015-500 =/= 1569) albo historii.
  • Especially for Rozumek: Królestwo Polskie i Wlk. Ks. Litewskie mniej więcej w 1515 r., czyli dwa organizmy (Korona i Litwa) połączone już od 1385 r. unią personalną:
    image
  • Personalną, a nie realną, choć oczywiście jakaś mówiąc nowoczesnym językiem konwergencja następowała już wcześniej.
    Niemniej jednak do 1569 Polska, czyli na mapie białe było bez Śląska, bez większości Pomorza, bez Ziemi Lubuskiej, z Mazurami jedynie jako lennem, na plus w stosunku do dzisiejszej Polski były województwa ruskie (w większości, bo trochę zostało w obecnej Polsce, podolskie, część bełskiego i te spiskie enklawy.
  • edytowano October 2015
    Mordo ty moja brodata! ;)
  • rdrrdr
    edytowano October 2015
    glosmichnika nadaje:

image
  • Eden zapytał ale nie wkleił:
    dobra kategoria, co?
    image
  • Dla mnie jest to absolutnie niezrozumiale. Na tydzien przed wyborami GW wsparla partie praktycznie nie majaca szans przez co pograzylo zupelnie lewice i wzmocnilo PiS. Moze chodzilo o dotacje? A moze nie chcieli dodatkowych wyborow tylko przyspieszyc to co i tak bylo nieuchronne?
  • Mimo chaotycznego wyrażania myśli bliższy mi jest Paweł niźli ta "nowość". Ględzi składnie, ale jak by posłuchać głębiej - null lub niewiele tam. Nu, ale na dotacje się załapał.
  • rdr napisal(a):
    Dla mnie jest to absolutnie niezrozumiale. Na tydzien przed wyborami GW wsparla partie praktycznie nie majaca szans przez co pograzylo zupelnie lewice i wzmocnilo PiS. Moze chodzilo o dotacje? A moze nie chcieli dodatkowych wyborow tylko przyspieszyc to co i tak bylo nieuchronne?
    Gazownia ma na pieńku z SLD od czasu pertraktacji nadredaktora z p. Rywinem. A chodziło głównie o subwencję dla Razem.
  • ombretta napisal(a):
    rdr napisal(a):
    Dla mnie jest to absolutnie niezrozumiale. Na tydzien przed wyborami GW wsparla partie praktycznie nie majaca szans przez co pograzylo zupelnie lewice i wzmocnilo PiS. Moze chodzilo o dotacje? A moze nie chcieli dodatkowych wyborow tylko przyspieszyc to co i tak bylo nieuchronne?
    Gazownia ma na pieńku z SLD od czasu pertraktacji nadredaktora z p. Rywinem. A chodziło głównie o subwencję dla Razem.
    Ale tak z czystej zemsty? Przeca na subwencji dla Razem to chyba tylko Krytyka Polityczna może skorzystać.
  • Z czystej zemsty. Tak po prawdzie to od afery Michnika-Rywina zaczął się zjazd gazowni. Poza tym wierchuszka gazu to głównie trockiści, podobnie jak Razem.
  • The Zandberg equation

7,55 + 3,62 = 0
  • Tak, ale Razem będą mieli 4 lata i kilkanaście baniek na budowę struktur (i prawdopodobnie oni tej Kasi nie ukradną, tylko niestety będą budować struktury), natomiast zatopienie SLD to dla gazowni tylko powód do otworzenia szampana. Czyli profit długo- i krótkoterminowy.
  • Zostawmy Razem w spokoju, to całkowicie inna bajka i inny target od naszego. Niech tam bugodrzańscy guevaryści i sandiniści kwitną sobie w swojej niszy podlewani przez KryPola. Lewacki margines polityczny występuje w każdym państwie cywilizacji zachodniej. Nie jest groźny dla głównych graczy, nie zagraża im, a stanowi ciekawostkę i urozmaicenie.
    Swoją robotę Brodacz Zandberg odwalił na tę chwilę znakomicie... ;))
  • Zdaje się, że jest to jednak aktualny pomysł na mainstreamową lewicę.
  • Oni Brada nie wejdą w mainstream, są zbyt radykalni i ideowi. To tacy odwróceni k.rwiniści ;)
  • To się okaże. Poznałem kiedyś parę osób z tego środowiska i oni rzeczywiście są ideowi, ale z drugiej strony autentycznie pragną tego, by mieć wpływ na rzeczywistość. A do tego muszą przejść do mainstreamu. Za mało znam się na współczesnych ruchach lewicowych żeby snuć jakieś analogie, ale sądzę że znajdzie się jakieś odpowiedniki w krajach europejskich. Nie mówimy oczywiście o socjaldemokracji, ale o jej ewentualnym koalicjancie w lewicowym rządzie.
  • Eden napisal(a):
    Zostawmy Razem w spokoju, to całkowicie inna bajka i inny target od naszego. Niech tam bugodrzańscy guevaryści i sandiniści kwitną sobie w swojej niszy podlewani przez KryPola. Lewacki margines polityczny występuje w każdym państwie cywilizacji zachodniej. Nie jest groźny dla głównych graczy, nie zagraża im, a stanowi ciekawostkę i urozmaicenie.
    Swoją robotę Brodacz Zandberg odwalił na tę chwilę znakomicie... ;))
    Dobrze, tyle się interesujesz ruchami rewolucyjnymi i w ogóle - powiedz tak, słyszałeś o Syrizie i Podemos?
  • edytowano October 2015
    Bardzo nie sądzę Ombre, to nie ma żadnego potencjału na taką bugodrzańską wersję Podemos, czy Syrizy. Sorry, taki mamy klimat, ten społeczny jak i dosłowny (jest zbyt zimno na długotrwałe uliczne protesty w Bugodrzu). Bardziej obawiałbym się z naszego punktu widzenia patrząc krystalizacji lewego skrzydła PełO jako socjaldemokracji i stworzenia razem z poobijanym ZLewem jednej, centro-lewicowej formacji w stylu dojrzałych demokracji zachodnich. Taka nowoczesna socjaldemokracja już bez nawisu postkomunistycznego zblatowana z kleptoleberałami od Rumuna albo Grzegorza "No Mercy" (kwestia przywództwa otwarta) to byłoby realne zagrożenie dla PiS
  • Pegida?? :D Przecież to antyislamiści z Niemiec...
  • Podemos miało być. Mylą mi się te skrajne, egzotyczne osobliwości
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.